2018. április 6., péntek

Robin O' Wrightly szerző interjú

Második interjú alanyom nem más, mint  Robin O’Wrightly szerző, akinek több könyve is hamarosan megjelenik napokon belül. S ráadásként az Imádom a könyveket szervezésében részt, vesz Könyvfesztiválon is, ahol ti is személyesen is találkozhattok a szerzővel. Sőt akár ott helyben meg is vehetitek a könyveket és dedikáltathatjátok.1. én kedvencem Andrea & Andrea c.könyv. De honnan jött az ötlet?Ez nagyon vicces sztori, nagyon szívesen elmesélem. A könyvbe is beleszőttem, hogy a főszereplőm is megtudja, honnan származik.
Nekem alapból nehéz neveket választani a könyveimhez, mivel a szereplő onnantól kezdve az által él, szóval nagyon nem mindegy, hogy hívják. És nem túl szerencsés valós személyek neveit használni, nehogy sértődés vagy jogvita legyen belőle. Ezért rájöttem, hogy a haszontalan és idegesítő spamekből a generált feladó-neveket használhatom a karaktereimnek, és ez senkinek sem fáj. Egy másik könyvemben például így lettek a szereplők.
Az Andrea & Andrea azonban pepitában keletkezett: valaki engem tett spamlistára, és így szólított meg: Kedves Borbéla! Elírták a születési nevem, amin egyébként senki sem hív, aki élni akar, Borka vagyok, vagy Dorka, még arra hallgatok. Itt viszont Bor Béla lettem. Poénból kitettem a Facebookra egy posztban. Erre jött a barátnőm, akit Andinak hívnak, hogy akkor ez most coming out? Röhögve közöltem, hogy ne aggódjon, az Andrea meg olasz területen férfinév. Kicsit tartottam tőle, hogy megbántottam, de őt sem olyan fából faragták. Írtam neki, hogy mekkora királyság lenne már, ha egy magyar Andi és egy olasz Andrea összejönne. Erre jött vissza a komment: pont erre gondolt, és annyira röhögött, hogy kiköpte a cigijét... Mondtam neki, hogy ez egy jó kis romisztori, de én meg nem írom... Erre ő: pedig meg fogod. Mondtam: neee! Erre ő: de. Kijön, aminek ki kell jönni. ...Úgyhogy nem sokkal később már megvolt a történet. Andi a hivatalos múzsám!  Az már csak a plusz volt, hogy a vezetéknevüket is egyeztettem, mert miért ne, ha már marhaság, maxoljuk ki! Egyébként ők lettek a kedvenceim. 

 2.Tripiconi sztori: Az amulett rejtélye c.könyvről mesélnél? Imádtam a történetet, izgalmas és szórakoztató. Kiknek ajánlanád?Nagyon örülök, hogy tetszett, mert ez az eddigi egyetlen ifjúsági regénysorozatom. Itt meg is van a célcsoport, elsősorban 12-18 éveseknek íródott, de egyrészt te vagy a példa, illetve mások is mondták már, hogy toljam ki nyugodtan a korhatárt 9-99 éves korig. (Százéveseknek ezúton is bocsi!) Ennek ellenére a 12-14 nagyjából tényleg vállalható korcsoport, mert sok szereplő, szál, információ (főleg orvosi és tudományos), bonyolult cselekmény van benne, illetve itt-ott elvétve erőszak és ártatlan, de azért mégis tiniromantika.
Az első rész Az amulett rejtélye címet viseli. (A többi részcímek erősen spoileresek az elsőhöz képest, így az egyelőre titok.  ) A cselekménye egy sehol sem szereplő, mindenhol elzárt szigeten, Tripiconon indul, ahol a recesszióban tengődő, de modern Ponti-hercegség rengeteg tagja unatkozik épp nagyon látványosan. Ez egy egész dinasztia 9 évestől 67 évesig, és belekövültek a saját sznobságukba, annyira nem történik velük semmi. Kicsit társadalomkritikus is, de országfüggetlen, az egész világon elhúzódó érdektelenséget hivatott bemutatni. Megy tönkre az ország, a gyerekek elhanyagolódnak, a szülők olyan életre kényszerülnek, mint a közemberek közül egy. Aztán egy augusztusi szombat délután a feje tetejére áll az életük, amikor végre kimennek pihenni a tengerpartra... Arabella, a 15 éves tinihercegnő talál egy idegen, félholt kamaszfiút kisodródva a parton, először hullának nézi. Aztán megmentik és kórházba viszik, de itt válik különössé a történet. Egyrészt a srác lódenkabátban van augusztusban, WTF? Másrészt pedig Ari talál mellette egy furcsa nyakláncot egy kristállyal. OMG! Innentől kezdve elszabadulnak az események, meglódul a cselekmény és eszeveszett sebességgel pörögni kezd a történet. Elborítják őket a kérdések: Ki ez a srác? Honnan származik? Miért visel amulettet? Mi történik vele, ha ellopják tőle? Mi a csudát keres Tripicon szigetén? És persze a könyv végére megtudjuk, ki tud segíteni neki... Aztán a további részekből meg azt, hogy hogyan, és a sorozat folyamán teljesen megváltozik a Ponti család világa, illetve a fiú és az ő népéé, sőt még Tripicon sorsa is. Hogy hogyan? Tessenek elolvasni! 
Egyelőre négy könyvet írtam meg, és az ötödik íródik, de most egyéb projektek miatt félretettem, illetve érnie kell. Abban a könyvben már egészen összetett dolgok lesznek. És előbb ki kell adnom az elsőt, elindítanom, hogy mehessen a sorozat a maga útján.

3. Mesélnél kicsit magadról: mióta írsz?Azt szoktam mondani, hogy széles spektrumú ARTibiotikummal lettem beoltva. Apukám – aki nem mellesleg Tripiconnak, mint helyszínnek a szülőatyja, egy teljes enciklopédia található erről az első rész végén – polihisztor volt, anyukám pedig számítógépes szakember, a betűk bűvölője. Kettejük kereszteződése lettem, technikai síkon is.
12 évesen kezdtem el komolyabban írni, akkor egy fülledtebb tartalmú erotikus regénnyel próbálkoztam, de nem ment át a cenzoron, édesanyámon, aki véletlenül találta meg, tök jogosan felelősségre vont, és ki kellett dobnom a füzetet. Hiába, az írók élete nem egyszerű, és egy haszna volt: tizennyolc karikás besorolású könyv besorolású könyveket nemcsak olvasni, hanem írni sem ildomos a határérték alatt.  Azért ez nem vette el a kedvem, mert pár évre rá versekkel folytattam, aztán novellákkal. Kisebb irodalmi pályázatokon nyertem, és persze voltak regénykezdeményeim, melyeket rendre eltettem a fiókba.
Aztán grafikusnak tanultam és 16 évig csak azzal foglalkoztam, itt-ott újságírással is, de könyvet csak akkor kezdtem el írni, amikor elvesztettem a munkámat és úgy éreztem, kiégtem. Az első könyvemet apukám halála után kezdtem el írni, de csak ebben a kiégős időszakban jutottam el oda, hogy akkor irány az íróság...
Azóta bebizonyosodott, hogy a grafikát sem kellett végleg elfelednem. Nagyon sokat segít az eltelt 20 év rutinja, saját magam rakhatom össze a könyveimet nyomdakész állapotig, és az illusztrációkat is megoldom.
Két éve pedig meghoztam azt a döntést is, hogy hivatásos író leszek, és 2016 decemberében elkezdtem alkalmazni egy speciális írásrutint, amit Ricsi barátom mutatott meg: egy mondat per nap (persze ez a neve, lehet több is, a lényeg, hogy rendszeresség legyen). Így jött össze, magam sem tudom, hogy, de 8 könyv egy év alatt. Most várnak szerkesztésre és kiadásra.
Itt kell hozzátennem, hogy azóta anyukám a legnagyobb segítőtársam és rajongóm, szóval csak fel kellett nőnöm. 

4. Van több, elkezdtett,  illetve befejezett történeted, mesélnél róluk is? 


Van-van, kalandos módon a tavalyi legutolsó kiadásom egyben a legelső is. Az első könyvemet, az Erelem (eszetlen szerelem) címűt 2011 környékén fejeztem be, és 2015-ben adtam ki először. Akkor elsüllyedt a könyvtár mélyén, és tavaly emelte ki egy kedves könyvtároslány, Zsuzsa. Egyidőben vele a Kultúrkocsmán is megjelent folytatásokban, így időszerű volt, hogy új kiadása legyen: rajzokkal és kicsit javítva, aktualizálva itt-ott...
Mivel eredetileg nem terveztem folytatni, de ezzel a szívrohamot hoztam az olvasóimra, így tavaly ősszel elkészült a folytatás, az Erelemkettő (duplán eszetlen szerelem) és barátom, Dávid ihletésére a Mexerelem (triplán eszetlen szerelem) is.
Ők még kiadásra várnak, mert a két Andrea csinált egy laza könyöklést, és hátrataszította őket: most mi jövünk! 
Persze azért nem csak humoros témákban vagy izgalmas, könnyed stílusban írok. Az első könyvem után a második egy vérmes, tabudöntögető lélektani krimi lett Álomtalanítás címen, egy magánkiadó adta ki 2016-ban. Utána pedig a saját életemben állt be 180 fokos fordulat, amikor megtudtam egy s mást a családom viselt dolgaiból 38 év hazugság után... Emlékkönny lett a címe. Ez inkább szépirodalmi írásmű, félig dokumentum, félig fiktív családtörténeti regény.
Amúgy is étoszom lett a minél szélesebb körben írás, kapóra jött a rengeteg zsáner és kor.
Az Emlékkönny hívta életre bennem egyébként a Tripiconi igényét, tekintve, hogy apám annak az ágnak a része, és szerettem volna, ha a kitalált világát megtölthetem élő, érző, lélegző lényekkel és remélhetőleg adhatok hozzá valami pluszt is. 
Ami a korhatáros irodalmat illeti, felmerül a kérdés: visszatértem-e hozzá? Csábítgattak hosszú ideje, de mindig ellenálltam, egészen tavaly őszig, amikor is elkezdtem az erotikus novellácskáimat gyűjteni. Az egyik annyira elgondolkodtatott engem is, hogy kibővítettem regénnyé. Ennek első része most kerül bele a #Wetoo című könyvbe, ami az elfelejtődött Álomtalanítást és ezt a lélektani, erotikus thrillert, a Testcserés számadást tartalmazza. Itt kimondottan kihasználtam az élet durva és perverz oldalát, hogy így mutassak görbe tükröt nekik. Remélem, sikerül. A metoo-botrány kifejezetten kellett már, így most ennek kapcsán újra megjelenek és hozzáteszek a témában én is.
És hát persze, hogy ha vicces is, de bizony erősen erotikus az Andrea & Andrea is, néhány oldala miatt kifejezetten nem ajánlott 18 év alatt. No, nem azért, mintha a fiatalok nem tudnának már különbet is, de nem akarom, hogy kiröhögjenek. Jó, nem, viccen kívül: a korhatár az korhatár. Én meg törvénytisztelő szeretnék lenni.  (Úgyis elolvassák... De én szóltam!)
Igazából ennyit akartam, többet nem tervezek, de hát író (nem) tervez, az olvasók meg majd meggyőzik. 
Ezeken felül vannak még készülőben könyvek, van egy durva, de mindig pakolgatom, arra még nem érett meg a világ. Szeretnék még ifjúságit írni, úgy látom, igény is van rá. Ezen felül most keményen benne vagyok egy duplaszerzős projektben Krencz Nórával, akinek A követ című regényének folytatását írjuk ketten, Menedék címmel. Őrülten izgalmas, tele van kihívással, lehetőséggel az egymás iránti tiszteletre, figyelemre, alázatra és a sikerre is, mindketten nagyon élvezzük.

5. Az áprilisi könyvfesztiválra melyik regényedet vásárolhatják meg az érdeklődők? Készülsz nekik valamilyen meglepetéssel is?Az eddigi öt regényem közül tervezem mindet kivinni – illetve az Emlékkönny e-bookként mindenki számára elérhető ajándékként, tehát ha van egy olvasód, le is töltheted –, de az nekem is külön öröm, hogy – a Mogul Kiadó jóvoltából, az Imádom a Könyveket standjára - kijöhetnek velem mind. Négyet fogok dedikálni a helyszínen. De digitálisan az Emlékkönnyet is tudom, ehhez írjon emailt nekem, aki szeretne, és olyan példányt kap!  A meglepetés meg legyen meglepetés!

Nagyon köszönöm Robin, hogy időt szakítottál nekem, hogy kifaggassalak téged. Megtiszteltetés számomra. Kívánom, hogy legyen még több könyved.


A könyveket a szerző oldalán is le lehet adni a rendelést, hogy a IK helyszínén átvehessétek.


Időpont a Könyvfesztiválra


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése