2023. május 9., kedd

A magyar könyv is magyar termék mozgalom - ("A legfontosabb cél a magyar szerzők magyar nyelven írt könyveinek népszerűsítése, a magyar szerzők könyveinek kiemelése a könyvpiacon megtalálható temérdek könyv közül.")

Ahogy azt már korábban olvashattátok, megtisztelő felkérést kaptam néhány hete: Én vagyok A magyar könyv is magyar termék mozgalom egyik nagykövete.

Miután hivatalosan is elstartolt a mozgalom, ez alkalomból megkértem Sky S.T. írónőt és Dvarieczki Bálintot, a Helma kiadó vezetőjét, hogy mint alapítók, meséljenek kicsit a mozgalomról.


Köszönöm Sky és  Bálint, hogy  most, mindjárt az induláskor elkészülhet ez  az interjú. Kérlek, meséljétek el hogyan jött az ötlet, a mozgalom? A magyar könyv is magyar termék, mondjuk úgy szlogen, hogyan jött létre? Ki találta ki?  Mi a legfontosabb  célotok  a mozgalommal?

Sky: Ha időrendben szeretnénk haladni akkor azt hiszem nekem kell kezdeni. Miután aláírtuk a szerződést, egy igen aktív beszélgetés alakult ki köztünk, és főleg a könyvek és a szerzők marketing aktivitásáról beszélgettünk, hogy mennyire változott meg a magyar piac az elmúlt 11-15 évben, amióta külföldön élek. A pályázatokról is beszélgettünk, meg az egyéb lehetőségekről…. majd az egyik e-mailben csak úgy mellesleg bedobtam egy mozgalmat – valami hasonló névvel. Bálint pedig még az előtt rábólintott az ötletre hogy bármelyikünk is belegondolt volna, mit fog ez nekünk jelenteni plusz munkában.

Bálint: megerősíthetem, hogy így történt, és mire kettőt pislantottunk már bele is rángattuk egymást a mozgalom tervezésébe. Onnan pedig már nem volt megállás…. jöttek az ötletek garmadával…. szerencsére szinte azonnal csatlakozott hozzánk néhány segítőkész kolléga is.


A legfontosabb cél a magyar szerzők magyar nyelven írt könyveinek népszerűsítése, a magyar szerzők könyveinek kiemelése a könyvpiacon megtalálható temérdek könyv közül. A gyerekek olvasási kedvének erősítése, az olvasási nehézségekkel küzdő és látássérült emberek olvasásának elősegítése.

Jól tudom, hogy pályázatok is lesznek? Ha igen, milyen pályázatokkal készültök?

Bálint: mivel ez az első pályázat, igyekeztünk olyan témákat keresni ami közel áll minden korosztályhoz. Később természetesen szeretnénk még specifikusabb témákat is meghirdetni – akár olyan cégekkel közösen akikben magas az elkötelezettség a környezetünkkel, a természettel, vagy éppen az emberi jogokkal szemben. De minden évben lesznek laza könnyed témák is, hogy minél több embernek adassék meg a lehetőség hogy részt vehessen a pályázaton

Mesélnétek kicsit Helma Kiadóról?

Sky: Rendhagyó módon inkább én szeretném bemutatni a kiadót. Emberközeli, minden egyes szerzővel úgy bánik mintha Nobel díjas irodalmár lenne. Azon kívül hogy a mindennapos kiadói feladatokat is ellátja, hihetetlenül segítőkész, rugalmas, és nagyon komoly marketing tevékenységet végez. Minden egyes írónak olyan szolgáltatás-csomagot ad amiért máshol kemény pénzt számítanak fel. Szoktam is korholni Bálintot, hogy túl sokat ad ellentételezés nélkül. De hát neki a vérében van a „segítőkészség”.

Helma Kiadó és Alapító

Milyen zsánerben adtok ki könyvet?

Bálint: Elmondhatom, hogy lényegében mindenben. Elég sok Scifi kötetünk van, de megtalálhatóak a szépirodalmi alkotásoktól a verseken át a fantasym vagy akár a krimi kötetek is. A változatos műfajban viszont egy közös van. Kizárólag magyar szerzők kötetei szerepelnek a kínálatunkban. Többnyire ebook, és hangoskönyvek formájában jelennek meg a művek. Pár kötetet nyomtatásban is megjelentettünk, de a nyomtatás nem jellemző. Illetve nagyon sok első kötetes kezdő szerzőnk is van!

Ha valaki szeretne a Helma kiadóhoz csatlakozni, hogyan, miként lehetséges?

Bálint: Könnyen megteheti. A weboldalon a Szerzőknek menüpont alatt kitölt egy pár mezős űrlapot, és felvesszük vele a kapcsolatot. Elküldi a kéziratát, és megnézzük, hogy tudunk-e együtt dolgozni. Ha igen, akkor beindul a folyamat!

Mit gondoltok a mai e-könyv piacáról? Látjátok benne a jövőt? Hogy, érzitek elfér egymás mellett az e-könyv és a nyomtatott könyv?

Sky: Én azt gondolom hogy teljesen más az e-könyv, a hangos könyv és a nyomtatott könyv szerepe az életünkben. Az e-könyvet könnyű magunkkal vinni, egyetlen e-könyvolvasó elbír egy egész könyvtárnyi kötetet. Ráadásul bizonyos könyveket szinte nem is lehet elérni csak e-könyv formában – ez főleg a diákokat, kutatókat érintheti. De mennyivel kényelmesebb egy hosszú buszos utazásnál vagy a strandon is e-könyvet olvasni! Ugyanakkor a hangos könyv kiváló lehetőség azoknak akik sokat vezetnek, segít ébren maradni , és van olyan szórakoztató mint bármelyik rádió csatorna. Ráadásul attól sem kell félni hogy egy alagútban vagy a hegyek között elmegy a hang. A nyomtatott könyv nekem az egyenlő az ajándékkal. Az, amit meg lehet fogni, meg lehet simogatni, meg lehet szagolni…. és az, ami lehet díszkötésben, lehet számozott példány, tehát nem egyszerűen egy könyv – hanem egy komplett MŰVÉSZETI ALKOTÁS. Nekem még mindig vannak olyan könyveim, amikért fél napig álltam sorba, mert a díszdobozos változatból csak nagyon kevés készült. Vagy a bőrkötéses példányok egyben számozott példányok is voltak. Mára ezeknek a könyveknek az értéke ugyanúgy megtöbbszöröződött mint ha egy festményt vagy egy kerámia alkotást vásároltam volna meg. És azt se felejtsük el, hogy a nyomtatott könyv az, amit dedikáltatni lehet. Az én szememben egyik a másikkal nem helyettesíthető, minden fajta könyvnek meg van a maga szerepe az életünkben.

Bálint: A látássérültek hozzávetőlegesen 1990-es évekig nagyon ki voltak zárva a könyvek piacáról. Addig aki ismerte a Braille írást, akkor az igen kis darabszámos Braille könyvtárból tudott könyveket kölcsönözni. Ez 1,2 ezer könyvet jelentett. Nehéz volt előállítani, mivel sokszor Braille táblával (karakterenként maximum 6-szor kell egy pontozóval megbökni a papírt) diktálás útján írták át a könyveket, melyeket lefűztek. Egy normál 200 oldalas könyv akár 6 Braille kötetet is kitett. Persze létezett már a hangoskönyvtár is. Itt önkéntesek elsőre magnó szalagra, majd kazettára olvasták fel a műveket. Viszont itt is elég korlátozott volt a könyvek száma. Ez a történelem. A számítógép megjelenésével és a szkennerekkel kitárult a világ. Viszont még mindig körülményes volt, hogy beszkennelte valaki a könyvet, majd valakinek javítani kellett, mert korábban elég sok volt a hiba benne. Viszont az ekönyvek megjelenése rohamosan megváltoztatta, és még most is változtatja a látássérültek olvasási szokását. Lényegében mindenhez hozzáférhetnek. Az okostelefonok térhódításával pedig az elkészült felolvasó alkalmazások képesek azokat gépi beszéddé alakítani. A látássérülteken túl sok olyan ember is képessé vált az olvasásra aki eddig csak álmodhatott róla. Gondoljunk bele egy olvasási nehézséggel küzdő ember életébe. Amíg nem voltak hangoskönyvek, nem volt képes könyveket olvasni. A hangoskönyv elhozta ezt számára. Vagy az időskori látásromláson átesett emberek akik elmentek nyugdíjba, és idős korukra gondolták korábban, hogy majd sokat olvasnak. EZ számukra lehetetlenné vált. A hangoskönyvek segítségével viszont visszakapták az életük és álmuk egy szeletét.

A mozgalom elsődleges célja a magyar szerzők magyar nyelven írt könyveinek a promotálása ? Hogyan lehetséges ez? Mi kell hozzá?

Bálint: rengeteg jó ötlet, együttműködés az írókkal, és támogatók. A mi szemünkben a legfontosabb támogatók az olvasók, akik megvásárolják a könyveket. De ahhoz hogy sikeresek legyünk nagy szükségünk van a különböző médiákra, akiknek hírértékkel bír az olvasás, az írás, illetve mint minden más mozgalomnak nekünk is szükségünk van anyagi támogatókra is. Hiszen a legszebb dicséret is csak üres szó egy kis ajándék nélkül…. és amikor azt mondjuk hogy szeretnénk minél több olvasót és leendő olvasót elérni, akkor ez azt is jelenti hogy a még többet kell áldozni marketingre, és még több szegmensben kell jelen lenni. Előbb vagy utóbb nyitni kell a nyomtatott könyvek piaca felé, de akár a külföldi nagy könyvpiacok irányába is. Szeretnénk elérni hogy minél több cég ismerje fel hogy a könyv nagyon is jó marketing eszköz. Egy autós cég támogathatja a hangos könyveket, és miért ne adhatna ajándékba egy-egy pendrive-ot, rajta 2-3 hangos könyvvel ajándékba a vásárlóinak? Vagy bolthálózatok, mint a Spar, Tesco, de akár a Szerencsejáték Részvénytársaság miért ne támogathatná a nyomtatott könyvek piacát és miért ne árusíthatná a saját üzlethelyiségeiben a magyar szerzők magyar könyveit? Vagy ott van a Szentkirályi víz. Ajánljanak fel 50 fillér támogatást palackonként egy évig - és biztos vagyok benne hogy abból nem kevés szerzőt tudunk még nagyobb, vagy még jobban promotált piachoz juttatni. Mert ahogy a jó bornak kell a cégér – úgy kell a jó könyvnek is.

A mozgalomhoz kiket vártok? Mit szeretnétek elérni?

Sky: szó szerint mindenkit várunk. Minél többen vagyunk, annál több embernek fog (újra) az eszébe jutni hogy olvasni jó dolog. És minél többen kezdenek el (újra) olvasni, annál több könyvre, annál több szerzőre lesz szükség. Minél szélesebb lesz a korosztály aki olvas, annál több féle műfajra lesz igény. Ez egy önmagát generáló és fejlesztő folyamat. Meggyőződésem hogy nem csak a technikai fejlődés az oka annak hogy ma egyre kevesebben olvasnak. Sőt arra is hajlok, hogy sokan, főleg a fiatalok, csak egy kis lökésre várnak, arra, hogy valaki azt mondja, nem is olyan ciki olvasni. Hát még írni!

Bálint: Pontosan. Nagyon várjuk a fiatal korosztályt, hiszen a többi fiatalhoz pár véleményformálón keresztül tudjuk elvinni a hírt, hogy olvasni jó! Valamint az idősebb korosztálynak kell megmutatnunk, hogy a nyomtatott könyveken túl mire jó az ekönyv, a hangoskönyv. Biztos vagyok benne, hogy sokan csak megszokásból nem akarnak ekönyvet olvasni.

Sky.S.T írónő és Alapító

A mozgalomnak több  nagykövete is van, bemutatnátok őket? Természetesen engem kihagyhattok, hiszen ezen a fórumon engem jól ismernek.

Sky: A nagykövetek felkérése folyamatos, ahogy viccesen megállapítottuk Bálinttal, nagykövetből sosincs elég. Hiszen ők azok akik saját tevékenységük és kapcsolataik révén is tolják a mozgalom szekerét, javaslataikkal segítik a munkánkat, ötletet adnak a pályázatokhoz, vagy akár tevékenyen részt vállalnak a támogatók megkeresésében. Hogy ne legyen sértődés, időrendben haladjunk.

Bálint: Elsőként fogadta el a felkérést Kakucsi-Csernák Zoltán Príma és Dürer Díjas Festőművész. Zoltán elsőnek adott lendületet a mozgalomnak mint nagykövet. Kreativitásával a mozgalom megjelenésében is folyamatosan segíti a munkánkat.

Sky: Te voltál a második – aki csatlakozott, a harmadik pedig Martinecz Andrea Stylist aki otthonosan mozog mind média mind a celebvilágban. Őt követte Vásárhelyi Emese szociológus és az Afrikai – Kelet Európai Kereskedelmi és Iparkamara elnökhelyettese. Vele több afrikai projektben is (meg a kamarában is) együtt dolgozunk és az afrikai országokban is megpróbáljuk a fiatalokat elcsábítani - legalább egy rövid időre – a közösségi média oldalaktól.

Bálint: Nem rég fogadta el a felkérésünket dr Palkó Zsolt. Ő klímavédelmi és zöld városfejlesztési szakember. És ahogy Sky is mondta, jelenleg is van folyamatban több felkérésünk. Reméljük hamarosan még több nagykövet fogja használni a mozgalom logóját a kommunikációban.

A mozgalom önerőből vagy civil támogatásából jött létre?

Bálint: főleg az Alko-Soft erejéből. A kezdeti digitális megjelenéseket, segítő munkatársak munkadíjait az ALko-soft finanszírozta. Ő biztosítja a webes tárhelyeket, webfejlesztőt, stb. És természetesen Sky és az én munkánkból.

5-10 év múlva, hogyan látjátok magatokat és a mozgalmat.

Sky: Magamat valahol Kanada vagy Finnország környékén látom, Afrika után vágyom egy kis hóra, hidegre…. Félretéve a viccet még legalább egy nagy váltást szeretnék tenni az életemben. És természetesen szeretném megírni az összes tervbe vett könyvemet. Azt gondolom a mozgalom ki fog szélesedni, és idővel a könyv-piac is stabilizálódni fog. Csak sikert és sikerességet tudok elképzelni, semmi mást.

Bálint: Én már az elején úgy gondoltam, hogy ez a projekt sikerre van ítélve. Lehet ez most nagyképűen hangzott, de olyan emberekkel sikerült már most kapcsolatba kerülnünk, és olyan emberek karolták fel a mozgalmat, hogy csak jó dolog jöhet ki belőle. Én 10 év múlva remélem csak a könyvekkel tudok már foglalkozni. Azt hiszem a tanáraim se gondolták még, hogy ilyen területre sodor az élet. Végzettségem szerint egy „kockafejű” informatikus mérnök vagyok. Ezért is mondom, hogy meglepő a váltás.


Csatlakozni itt tudsz: Csatlakozok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése