2023. június 9., péntek

Interjú a MKMT egyik alapítójával, Dvariecki Bálinttal. Legyél te is író! ("Továbbra is keresünk bloggereket, akik a könyvismertetők mellett a közösségi médiában is a segítségünkre lehetnének. Nagy szükségünk lenne kapcsolattartóra a média felé, hiszen most gyakorlatilag az összes tevékenységet a napi munkánk mellett végezzük, mindannyian.")

Bálint köszönöm, hogy újra elfogadtad az interjúfelkérésem. Ezúttal meseíró pályázattal kapcsolatosan szeretnék kérdezni tőled. Hisz nem is olyan sokára véget ér a nevezés. Ez alkalomból szeretnék veled erről beszélgetni.

 

Meséld el, honnan jött az ötlet, a meseíró pályázat? Miért pont mese?

A magyar könyv is magyar termék mozgalom minden célja magában foglalja a magyar nyelv megőrzését. Ennek két legfontosabb eszköze az írás és az olvasás.

Az olvasás írás szeretetét a gyerekkorban kell elindítani. Ilyenkor lehet megmutatni nekik, hogy milyen szépséget jelent az olvasás! Megmutatni nekik, hogy az olvasás révén mennyire szabadon szárnyalhat a fantázia, és Ők képzelhetik el a szereplőket, az eseményeket, a helyszíneket. Innen már csak egy lépés az írás. Igaz nem válik minden olvasni szerető emberből író, de ha nem mutatjuk meg nekik az utat, akkor sokkal nehezebben bontakozhat ki a tehetségük, ha van.

Szóval ez indított el a gyerekek írói pályázatában minket. Természetesen mesével kell kezdeni, hiszen azok állnak a leg közelebb a gyerekekhez. Ezért nem volt kérdés a műfaj! Sőt ha még meghatározzuk számukra, hogy milyen szál köré fonják a történeteiket, akkor még nagyobb kreativitásra serkentjük az ifjúságot. 3 témát határoztunk meg, mely mentén készíthetik el a pályázók a meséket:

Varázserőt kapsz egy teljes napra, hogy segíthess a tavi tündérnek

Egy napra belebújhatsz a kedvenc állatod bőrébe

Képességed lehet bármilyen szuper eszköz megépítésére. Mit kezdenél ezzel a tudással?

Kik jelentkezhetnek a pályázatra?

Lényegében minden írni tudó és szerető gyermek. 8 éves kortól 18 éves korig. Sőt még az 18+-os felnőttek részére is biztosítunk lehetőséget az íráshoz, mert mindenkit ösztönözni szeretnénk arra, hogy próbálja ki magát, bontogassa a szárnyait. Az írás nagyon fontos kitörési pont lehet a fiatalok számára, de ehhez sokat kell gyakorolni, épp úgy mint akár a zenét vagy a versmondást. Ehhez ad kiváló lehetőséget A magyar könyv is magyar termék mozgalom minden pályázata. Nem kell professzionális írónak lenni ahhoz, hogy elindulhass a pályázaton. Örömmel várjuk a kezdőket, a szárnyukat próbálgatókat is. Több kategóriában fogjuk értékelni a gyerekeket. Illetve nem mi fogjuk értékelni, hanem a népes zsűri.

Meseíró pályaműveket ki fogja elbírálni, kik lesznek a zsűrik?

Széles palettát vonultatunk fel a zsűrik terén. Lesznek szakmai zsűritagok. Itt főleg meseírók pontozzák a beérkezett pályamunkákat. Lesznek a civil életből való emberek, lesznek gyerekek, lesznek tanárok, egyéb könyvekkel foglalkozó személyiségek. Minél többrétű zsűrit szerettünk volna összeválogatni.

A zsűriben kap helyet a legtöbb magyar nyelven írt élő írónk Nemere István is. Azt hiszem, Őt be sem kell mutatnunk. Hiszen a meséktől az ifjúsági regényekig a történelmi és sci-fi regényeken át szinte minden műfajban megmutatta tehetségét.

A zsűri közt kap helyet Sövegjártó Áron színművész is. Ő nem csak a színészi tehetségével tűnik ki, hanem a nagy népszerűségnek örvendő „Vers mindenáron” közösségi csatornáival, ahol megmutatta, hogy a művészet, az irodalom másként is értelmezhető, és mindenki számára „fogyaszthatóvá” tehető.Gyerekeken kívül, felnőttek is pályázhatnak? Ha igen, mely kategóriában?

Igen, pályázhatnak. Van egy 18+-os kategória. Ebben a kategóriában minden 18 évet betöltött személy is pályázhat. A zsűri Őket is értékeli. A legjobb munkák pedig Sky új köteteiben fognak megjelenni egy-egy mikrofejezetben.

Mostanában sokan novella pályázatokat hirdetnek, te is fogod követni a trendet?

Nem gondolom, hogy bármilyen trendet kellene követnünk. A pályázatok kiírásában, amit alapelvnek tartunk az-az,  hogy vonzó legyen a fiataloknak, értékes alkotások születhessenek, amit aztán piacképes formában tudunk a nagyközönségnek megmutatni. Hogy ehhez novella vagy meseíró pályázat kell, vagy esszé esetleg regényíró pályázat, ezt a visszajelzések, a hozzászólások, kommentek stb. fogják eldönteni.

Mi a helyzet a regényíró pályázattal kapcsolatban? Most, hogy vége lett évek óta tartó Könyvmolyképzős regény pályázat az Aranymosás?

A magyar könyv is magyar termék mozgalom általánosságban és széles körűen foglalkozik a könyvek, az olvasás, és az írás megszerettetésével. A tehetséggondozás egészen mást jelent. Sokkal szűkebb kört érint, a pályázóknak sok mindennel kell már tisztában lenni, mondhatnám azt is legalább fél-profi szinten kell írniuk. A Helma kiadó tulajdonképpen ugyanezt csinálja amióta megalakult, mármint a tehetséggondozást, első könyves írók megjelentetését, csak éppen nem pályázati formában, hanem minden napi tevékenység keretében. A kiadó továbbra is nyitott a tehetséges kezdők felé. Az, hogy ezt a későbbiekben, pályázati formában is közzé teszi-e, még a jövő zenéje.

Végezetül, következő időszakban mik a terveid a mozgalomban?

Rengeteg feladat vár ránk. Az adminisztratív teendőktől a támogatói hálózat kiépítéséig, a következő pályázat kiírásáig ezer meg ezer, kisebb-nagyobb, megoldandó feladatunk van. Jó lenne néhány lelkes önkéntes, aki át tudna venni tőlünk néhány részfeladatot. Továbbra is keresünk bloggereket, akik a könyvismertetők mellett a közösségi médiában is a segítségünkre lehetnének. Nagy szükségünk lenne kapcsolattartóra a média felé, hiszen most gyakorlatilag az összes tevékenységet a napi munkánk mellett végezzük, mindannyian. Ennek ellenére, ha újra kezdhetném, akkor is belevágnék, mert hihetetlenül jó érzés egy jó cél mellé állni.

Várunk minden írni szerető gyermeket és felnőttet. A pályázat leadási határideje 2023. június 30. Értékelés 2023 szeptember.30.

Részletes kiírás PÁLYÁZAT

Legyél te is író! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése