2023. augusztus 2., szerda

Emberek a borítók mögött Pető Fanni - ("A válaszlevélben már nem a lehetséges grafikusokkal kapcsolatos feltevések, információk szerepeltek, hanem a végén egy egyszerű kérdés: Nem vállalnám-e el én a borítók készítését?")

Szeretném megköszönni Pető Fanni borítótervezőnek, hogy elfogadta a felkérésemet az Emberek a borítók mögött! rovatomba. Ezúttal Fay-t, avagy Pető Fannit kérdeztem a borítótervezésről, aki Helma Kiadó e-könyv borítóinak egy részét alkotja, illetve lelkes támogatója A magyar könyv is magyar termék mozgalomnak.

Egy borító, egy egész világ! 

Jó olvasást kívánok!

 
Kérlek, mesélj arról, hogyan jött a borítókészítés ötlete és mióta foglalkozol vele?

Az igazat megvallva maga a borítókészítés számomra elég hirtelen ötletből indult, hiszen ezen feladat elvégzése sosem tartozott a Sky-al már előre megbeszélt munkakörömbe - bár azt is el kell ismernem, hogy az úgynevezett ˝munkaköröm˝-nek sohasem voltak szilárd határai. Emlékszem, még az első könyv kiadása előtt álltunk, sőt azt hiszem a Helma Kiadó is csak egy lehetőség volt a könyvek megjelentetésére, amikor Sky megkeresett a borítóval kapcsolatban. De még itt is csak abban kért segítséget, hogy ismerek-e olyan grafikust, aki esetlegesen elvállalná-e a munkát. Fontos ismét megjegyeznem azon tényt, miszerint ekkor még nem csak a kiadás, de maga a megjelenés is elég képlékeny dolog volt. Visszatérve a történetre: ismerősöm éppenséggel lett volna, de tudtam, az időpont nem éppen megfelelő neki, így megkérdeztem Sky-t, van-e egyáltalán valami elképzelése? Az „egyszerű és talán kék” válasz nem segített túl sokat, de felajánlottam, ha szeretné csinálhatok egyfajta prototípust vagy legalább egy tervet, amin meg tudja nézni mi is tetszik neki. Szóval csináltam talán három vagy négy különböző mintájú és kompozíciójú borítót, s elküldtem őket. És ez lett a végzetem, ugyanis nem csak hogy tetszettek neki, de választani se tudott közülük. A válaszlevélben már nem a lehetséges grafikusokkal kapcsolatos feltevések, információk szerepeltek, hanem a végén egy egyszerű kérdés: Nem vállalnám-e el én a borítók készítését?

És nem tudtam nemet mondani! 


A neved Fay. Van álneved is? Miért pont ezt választottad, honnan jött az ihlet?

Az álnév kicsit talán erős kifejezés rá. Mivel az eredeti nevem Pető Fanni, így a leveleket is Fanni néven írtam alá, mikor Sky-al már elég szoros ismertségbe kerültünk. A gyerekkorunkkal kapcsolatban szóba került a becézés, becézgetés is. Én sose szerettem különösebben őket, mert sajátomnak a változatai nem nyerték el a tetszésemet, de Sky megemlítette, hogy náluk Fay-nek szokták rövidíteni a Fannit. És hát… olyan különlegesnek hatott. Szóval elkezdtem Fay-ként aláírni a leveleimet és azt hiszem egyszerűen rám ragadt.

 Milyen témában szeretsz dolgozni? Van egy kedvelt irányod, esetleg mindegy, milyen univerzumban/stílusban alkotsz? Illetve el szoktad olvasni a könyvet, amihez a borítót készíted?

Mivel borítókat egyedül Sky-nak készítek, így mondhatni nincs nagyon választásom a témával kapcsolatban. Helyette viszont, szinte bármilyen stílust kipróbálhatok, amíg az eredmény megdobogtatja drága írónőm szívét.

A kreativitás mellett véleményem szerint az aktuális mű elolvasása is nagyon fontos egy borító tervezésénél. Sokkal könnyebb megszerkeszteni egy tervet, ha tudod valamihez kapcsolni, illetve érdekes lehet az is, ha sikerül olyan elemeket elrejteni a borítón, aminek a történet elolvasása után mélyebb jelentése lesz az olvasó számára. Persze emellett nekem azért kicsit nagyobb felelősségem van az olvasással kapcsolatban, ugyanis ez lenne az eredeti feladatom: elolvasni a már megírt vázlatot vagy részt és véleményezni. Kicsit elkanyarodtam már ettől az eredeti úttól, de sohasem tértem el róla teljesen.


Hobbiként gondolsz rá, vagy esetleg ez munka?

Lehet az mondani, hogy kicsikét mindkettő? Hahaha. Szeretek elbíbelődni a szerkesztéssel, s olyankor inkább hobbiként fogom fel, hiszen élvezem csinálni. Viszont, ha a nyakamon van már az esetleges határidő, hát igen… Akkor inkább munka feelingje az egésznek. Persze bárminek is tekintem az adott pillanatban, mindig maximális energiát fordítok bele, de szerintem érthető, hogy a cselekvéshez való kedv ennél azért ingatagabb.

Milyen érzés volt számodra, amikor először felkértek? Hogyan élted meg azt a pillanatot, amikor a kész termék a kezedben volt?

Nem hazudok, az első gondolatom valami olyasmi lehetett: Ez most komoly? Nem igazán voltam rá felkészülve, szóval eléggé meglepett, de jó érzéssel töltött el a felkérés. Úgy éreztem megbíznak bennem, ami akkor nekem nagyon sokat jelentett. A kész termékre viszont azért rendesen kellett várnom, főleg mivel a könyvek sorrendje felborult kissé, s az a mű, amihez az első borítót csináltam csak most, negyedig könyvként lesz kiadva. Ettől függetlenül ez nekem mindig nagy megtiszteltetés volt, van és az is lesz.Átlagban mennyi idő alatt van kész egy tervezés, és milyen színekkel szoktál dolgozni? Kapsz hozzá támpontot, hogy hogyan is kellene kinéznie egy borítónak?

Az alapkoncepció talán három vagy négy nap amíg készen van. Eddig a legtöbb – ha jól emlékszem – egy hét volt, bár akkor több projekt is futott egyszerre és néha azt se tudtam hol áll a fejem. A színek elég egyértelműek voltak számomra: a kék, fehér, fekete és a rózsaszín. Vagyis a kontrasztok és egy kis szín. A kék az írónő nevéhez kapcsolódóan került elő és elég jó alapja lett a műveknek. Ha nem ajánlotta volna, magam is ezt választottam volna. A borító kinézete nagymértékben rám van bízva, bár volt azért egy-két nagyobb kikötés. Talán a legjelentősebb ilyen az volt, hogy a borító hangulata valamelyest tükrözze a műét. Ha egy könyv szomorú, akkor ne legyen olyan a borító, ami tiszta Happy End-et kiált. Nem akarjuk átverni az olvasókat. A másik pedig, amivel Sky elég egyértelmű volt, miszerint nem igazán szeretne alulöltözött férfiakat és nőket nézegetni a könyvei elején. Van ilyen bőven, így ezt ő inkább hanyagolná. Nem tudtam nem egyetérteni vele

 A borító tematikáját ki dönti el? Mennyi beleszólásod van abba, hogy mi szerepeljen a képen? Általában együtt tudsz dolgozni az írókkal?

 A tematikát maga a könyv adja számomra, illetve mivel az egész írási folyamatot olvasóként, véleményezőként és szerkesztőként is végigkövetem, így Sky-al a borító mibenlétét is alaposan átrágjuk  jó párszor, s általában egyezik is a véleményünk ezzel kapcsolatban. Az ötletek szintén fele-fele arányban szoktak mindkettőnktől érkezni, s a tetszetőseket – de az aktuális műhöz valamiért nem passzolókat - el is szoktam tenni későbbre.

Másokkal együtt dolgozni? Jelen pillanatban ezt elképzelni se tudom. Az okot magam se tudom pontosan meghatározni, szóval ez számomra is talány. Bár mostanában ha szeretnék, se tudnék. Túl sok projekt folyik át a kezemen, és sajnos / nem sajnos az egyetem sem elhanyagolható tényező ilyen tekintetben.

Eddigi munkáid közül melyik volt számodra a legkönnyebb és a legnehezebb? Van kedvenced?

Két kedvencem van: a most megjelenő Emily - melynek borítóját elsőként szerkesztettem -, s a Vigyázat! Jövök! - mely pedig az első kiadott könyv borítójaként debütált. Furcsa mód, bár ezek néznek ki a legösszetettebbeknek, mégis számomra ez a két tervezet elkészítése volt a legegyszerűbb és a leggyorsabb, bár ezekhez készült a legtöbb variáció is. Ha jól emlékszem az Emily-hez majdnem negyven darab lett megszerkesztve kisebb-nagyobb eltérésekkel és az elemek különböző variációival. S a legnehezebb? Őszintén szólva ezen díjat eddig a Lotte-jé nyerte el. A koncepció és az elemek nem voltak különösebben nehezek, de valahogy nem volt meg a hangulat se a munka közben se utána, így valószínűleg ez lesz az a szerkesztésem, amivel sohasem leszek elégedett.

 Hogyan látod, magad mondjuk 5 év múlva? Fogsz még borítókat tervezni?

Azt kell mondanom ez teljesen Sky-tól fog függeni. Mivel egyfajta ˝személyi borítótervező˝ vagyok számára, így addig folytatom ezen tevékenységemet, míg igénye van rá. A téma valószínűleg mindig is érdekelni fog és közel is marad majd a szívemhez, de nem tartom valószínűnek, hogy magamtól képes lennék ugyanilyen aktívan tevékenykedni, mint most.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése