2022. július 28., csütörtök

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! Sarah Shadow - ("Számomra fontos, hogy legyen vázlatunk az alapszereplőkről, főbb karakterekről és eseményekről. Mindegyik karakterem pontosan fel van építve, születésétől haláláig. Talán ebben a formában egy kicsit mégis tudatos író vagyok.")

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! rovatomban felkértem a Sarah Shadow írónőt, hogy meséljen kicsit magáról és a könyvéről. Ezúton is köszönöm, hogy elfogadta az interjúfelkérésemet. Az írónőnek Az Alvilág árnyékában c. könyve jelent meg, ami a Gyémántfelhő Kiadó gondozásában jelent meg, a kiadó oldalán lehet megrendelni.

Íme, az interjú, fogadjátok szeretettel!

Forrás: Sarah Shadow hivatalos írói oldal

Kérlek, mesélj magadról, mit lehet tudni rólad?

1987 májusában születtem Pécsett, de drávaszabolcsi leánynak tartom magam. A Pécsi Tudományegyetemen végeztem 2008-ban, mint művelődési szervező, és menedzser, amit jelenleg egy intézmény belső kommunikációs szakembereként is kamatoztathatok. A horvát-magyar határ mente elképesztően sok csodát rejt, de egy biztos, a Drávához fűződő szeretetemből nőtt ki az irodalom iránti szenvedélyes vonzalmam. Drávaszabolcson nem csupán a háborítatlan természet ejti rabul az ember szívét, de ha meghalljuk a folyó szavát, amaz kinyitja előttünk a varázslat kapuit. Versekkel 14 éves korom óta foglalkozom, és a mai napig képes vagyok elmélyülni a rímfaragásban. Nekem három szerelmem van: a Férjem, a Dráva, és az irodalom.

Az Alvilág árnyékában c. könyved sok kutatómunkát igényelt? Meddig tartott az írás folyamata?

A regényötlet már régóta motoszkált a fejemben, ámde csak két évvel ezelőtt kezdtem el írni. Az első 80 oldalam 2 évnyi munkámba került, míg néhány hónap alatt lett meg a többi 290. Karakterközpontú író vagyok, így a pszichológia és a személyiséganalizálás is közel áll hozzám. A könyvben négy szemszögből világítok meg egy eseményt. A bűnözés és a bűnüldözés témája a kezdetektől fogva foglalkoztatott, így a sorok között mindig fellelhető lesz az emberi viselkedés, profilozás módszertana. A témában rengeteg publicisztikát halmoztam fel, ezek segítették a regény elkészültét.

Történeteidben mennyire van jelen fantázia és valóság?

Az első könyvem abszolút fikció, de ha kézzelfogható helyszínekkel dolgozunk, hitelesebbé válik a történet. A sorozat következő része is efféle módszerekkel lesz megírva. Talán, ha az olvasó bele tudja magát képzelni a leírt szituációkba, szerethetőbb, testközelibb lesz az élmény.

Mikor kezdtél el írni, hogyan kezdődött ez a szenvedély?

Két éve vagyok megrögzött tollforgató, persze, ha a verseket nem vesszük bele. Több, mint húsz éve élek felemás házasságban az irodalommal. Néhány újságban, magazinban és irodalmi rovatban már volt lehetőségem bemutatni az alkotásaimat. Mindig magányos író voltam, sosem szerettem a felhajtást, ám első komolyabb, publikált művemet (vers), a Csók és Könny Magazinban láthattuk viszont, 2006-ban.

Más zsánerben tervezed kipróbálni magad?

A bűn és bűnüldözés örök kedvencem, az akció és a thriller szintén. A romantika meg szinte minden jól megformált történet alapja, központi cselekménye. A sci-fi-n kívül szinte mindenevő vagyok, csak legyen benne adrenalin.

Milyen érzés számodra, amikor befejezed a kéziratod?

Három szóval: Zseniális. Felemelő. Igazi flow hatás.

Miért pont ez az írói álneved? Illetve, ha ez nem írói álnév, nem gondolkodtál még ezen?

Jó kérdés. Magam sem tudom igazán megválaszolni. Talán a karakterek akarata szerint. Bár a „Sarah” részemről a bibliai Sárát, és „Shadow” az árnyékot és a sötétséget jelenti. A jó és a rossz összecsapása. Valahol az ember tele van erénnyel, de a gonoszság sem áll távol tőle. A zsánerem pontosan jól mutatja, hogy a kedvenc olvasmányom Madách Imre: Az ember tragédiája.  Bár Dante Alighieri írásai, életfilozófiája is közel áll a szívemhez.

Mindig is ebben a zsánerben szerettél volna írni?

Határozottan igen.

Milyen érzés volt, amikor az első könyved megjelent?

Ha a kézirat leadása is flow hatást idézett elő, gondolhatjátok…

Tervezett és tudatos folyamat számodra az írás vagy impulzív?

Inkább impulzív, némi tudatos formát öltve. A mindennapi impulzusok, a személyemet ért pozitív és negatív információk és hatások is befolyásolták a könyv menetét. Az emberi játszmákat igyekeztem megjeleníteni. Helyzeteket, eseteket érzésekkel párosítani. A jelenlegi könyvem három legfőbb érzése: a hazugság, a bizalom, és a lelkiismeret. Ezeket írom körül. Vajon, hogyan viselkedünk, ha hazudunk? Mi a füllentés és mi a hazugság? Mennyire vékony a mezsgye és hol a határ? Ahogyan a „jó”, a „szép”, a „hazugság” is egy szubjektív fogalom.

A köteteidben vannak kedvenc jeleneteid? Vagy volt olyan, amiket nehezen tudtál megírni?

Vannak bizony kedvenc jeleneteim, azok mind lendületesek. Összességében minden fejezettel megbirkóztam, csupán az összefüggésekre kellett odafigyelni. Számomra fontos, hogy legyen vázlatunk az alapszereplőkről, főbb karakterekről és eseményekről. Mindegyik karakterem pontosan fel van építve, születésétől haláláig. Talán ebben a formában egy kicsit mégis tudatos író vagyok.

Hogyan születik meg egy-egy történeted? Van valami inspiráció, ihlet, amihez nyúlsz?

Vonz a pszichológia, és az emberi viselkedésminták kutatása. Rengeteg olyan társadalomfilozófiai, szociológiai könyvvel rendelkezem, melyek a legkülönbözőbb esettanulmányokat mutatják be. Amúgy a téma az utcán hever, csak le kell érte hajolni. 

Kik láthatják először a kéziratod? Kik olvassák elsőként, kinek a szava számít, akik beleszólhatnak a szöveg, történet alakulásába?

Anyukám, a férjem, és a kiadóm. Szerencsés nő vagyok, mert a férjem egyszerre a barátom, tanácsadóm, bizalmasom, menedzserem, szeretőm, és egy olyan társ, akire példaképként is fel lehet nézni. Örömökben osztozunk, nehézségekben egymást motiváljuk és erősítjük. 

A családod miként fogadta a hírt, hogy könyvet írsz, sőt meg is jelent?

Legalább annyira jól, mint amikor megjelent egy-egy versem az irodalmi rovatban. Minden családtagom tudja, hogy betűmániás vagyok. A magyar abc 40 betűje mind-mind jó barátságban van velem.

Mit üzensz az olvasóidnak, mi várható még tőled az idén?

„Az Alvilág árnyékában” könyvem folytatásán, „Az Alvilág szívében” című regényemen dolgozom, mely főleg Olaszországban fog játszódni. A témával kapcsolatosan a publicisztika, és ismeretanyag a fejemben van, ám a megfelelő helyismeret miatt, kicsit mégis igényel egy alaposabb kutatómunkát. Egy jó könyv megírása ezernyi csepp verejtéket követel, de minden alkalommal szíves-örömest ragadok tollat. A szerzői oldalamon mindig igyekszem jelen lenni, és az olvasóim számára megteremteni egy barátságos környezetet.

A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Gyémántfelhő Kiadó

Sarah Shadow hivatalos írói oldala

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése