2020. október 22., csütörtök

Peter May: Vesztegzár - ("Nagyon bejött ez a történet, fordulatos, izgalmas és abszolút nem lehetett tudni mi lesz a következő lépés. ")

Mai blogbejegyzésemben egy olyan könyvről hozok véleményt, ami eléggé tükrözi a valóságot. Egy olyan világot, mely ma már félelemmel megyünk ki az utcára, és nem tudjuk mi lesz ennek a vége. A kötet pedig nem más, mint Peter May: Vesztegzár. Nemrégiben volt Libri-nél akciós időszak és gondoltam, hát meg veszem ezt a kötetet. Kíváncsi voltam milyen lehet a könyv. Olvasgattam a molyos értékeléseket, és úgy látom 77%-on áll. Ez a könyv nagyon bejött és azt hiszem, szívesen olvasnék még az írótól, ha a kiadó úgy állna, hogy kiadják a többi köteteit.

 Peter May:
Vesztegzár

Tartalom:

 „Peter ​May az az író, akit a világ végére is követnék.” – New York Times
2005-ben írta Peter May ezt a thrillert, melyben egy halálos vírus miatt zárják le Londont – és a világot.
Jack MacNeil detektívfelügyelő utolsó napja a londoni rendőrségnél. A karrierje romokban, a házasságának lőttek. Már a családtagjai is vírusosak.
De hiába nagyszerű a regény, hiába világhírű bestsellerszerző May – a kiadók sorra adták vissza a kéziratot.
„Nem realisztikus.” "May túl messzire ment." – Ilyen reakciókkal adtak kosarat a skót sztárszerzőnek.
A Vesztegzár ma már – sajnos – realisztikus.
15 évet kellett várni, hogy végre nyomdába kerüljön a kézirat, mely eddig az író számítógépén kallódott.
„A szerkesztők extrém kitalálmánynak, lehetetlenségnek nevezték a könyvemet, amelyben Londont le kell zárni egy láthatatlan ellenséggel, a vírussal folytatott harcban. Azt mondták, ez soha nem történhet meg. Pedig sok kutatást folytattam, és nekem nagyon is lehetségesnek tűnt” – nyilatkozta May.
Honnan tudta Peter May másfél évtizede? Honnan látta a jövőt?
2005 jövőjét.
És 2020-ét is.

 Véleményem
5/5

Hol is kezdjem…
Amikor 21. század Kiadó reklámozta fb-n a könyvet akkor gondoltam, hogy ezt a könyvet mindenképpen beszerzem, és így is lett. Libri akciós keretén belül került kezembe ez a kötet és alig pár nap alatt olvastam ki.
Nagyon bejött ez a történet, fordulatos, izgalmas és abszolút nem lehetett tudni mi lesz a következő lépés. A vírus jelenlét nagyon ott van, még ha annyira nem is vehető észre.

A történet elején, egy építkezés során előkerül egy táska teli csontokkal, mely később kiderül, hogy egy kislányé. Ennek a kislánynak a története rajzolódik ki, ahogy olvastam, egyre több dolog is kiderül róla. Az ügyet egy olyan nyomozó kapja, akinek hamarosan véget ér a szolgálata, de mielőtt leteszi a fegyvert, a kislány ügyét, a gyilkosát kézre keríti, kerüljön bármiben. Kedvenc karakterem mindenképp a főszereplő Jack MacNeil. Érezhetően fontos volt számára, hogy megtalálja a kislány gyilkosát. Régen olvastam már ilyen izgalmas krimit. Szerintem filmként is megállná a helyét. Sőt, biztosan is, el tudnám képzelni Jack karakterét Gerard Butler-nek. Másik kedvencem Amy, a kínai kerekesszékes lány. Ők ketten derítik fel a kislány ügyét. Amy és Jack kapcsolatáról lehetett volna kicsivel több, de így is megfelel szerintem. Egy karaktert nagyon utáltam az Amy barátját Tomot. Egy igazi bunkó. Nem igazán tudta elfogadni, hogy Jack és Amy együtt vannak. Nem sajnáltam, ami vele történt az utolsó oldalon.

A vírusos témával kapcsolatban nagyon keveset olvasok, ezért külön örülök, hogy olvashattam ezt a könyvet. Szívesen olvasnék hasonló témában. Vesztegzár egy olyan történet, ami mai valóságban, ami valóságban is megállná a helyét, csakhogy H5N1 vírus helyett, ma Korona vírus pusztít. Nem tudtam elvonatkoztatni, ami a könyvben történt. Elgondolkodtam azon, hogy vajon mi lenne, ha minden, ami könyvben történik, az megvalósulna. Ki tudja mi zajlik igazán a világban és körülöttünk.

Nos egy érdekes történetet kaptam kézhez, élmény volt elolvasni. Csak annyi volt gondom, hogy vége eléggé összecsapott volt. Szerintem elbírt volna egy olyan, hogy fél év múlva rész. Jó lett volna tudni, ha nyilvánosságra kerülne, hogy miért halt meg a kislány és miért kellett a sok millió ember meghalnia.

Lebilincselő történet, ami akár valóságos is lehetett volna. A végével volt gondom, lesz folytatása vagy csak simán így lett vége? Nem ezt vártam. Azt hittem valami nagy durranás lesz, végülis lett is, csak épp nem az, amire számítottam.A könyvet itt tudod megvásárolni:

21.Század Kiadó

Libri

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése