2023. február 19., vasárnap

Mesteri thriller a tanár-diák viszony viszontagságairól - megjelenés: március 7. - ("Mesteri thriller az iskolai közösségek és a tanár-diák viszony viszontagságos működéséről az Elbűvölő feleségem szerzőjétől.")

Samantha Downing:
A saját érdekedben


„Este, amikor egyedül van otthon, lemegy a pincébe. A kémcsövek az asztalon vannak, mind a három félig teli, és bedugaszolva. Felemeli azt, amelyiknek a címkéjén egy S betű áll. S mint Sonia.Az anyag, amit a kávéjába tett, új recept szerint készült. Elég régóta kísérletezik és játszadozik vele.”

Mesteri thriller az iskolai közösségek és a tanár-diák viszony viszontagságos működéséről az Elbűvölő feleségem szerzőjétől.


Megjelenés: március 7.
Fordító:Bosnyák Edit
Nyomdai kivitelezés:puhatáblás, 386 oldal


Leírás

Samantha Downing eddig megjelent mindhárom kötete megjárta a The New York Times bestsellerlistáját. Sikerének titka, hogy kiváló arányérzékkel használja a krimi és thriller eszköztárát, azonban mindig ad a történetnek egy narratív csavart, és olyan emlékezete szereplőket teremt, akiken keresztül a sztori képes túlmutatni a választott műfaj keretein. Downing célkitűzése, hogy a szórakoztatóirodalmat használva fontos társadalmi, szociológiai vagy pszichológiai folyamatokat tárjon fel. Az Ő kezdte című kötetben a testvéri viszonyok törékenységét, a családi örökség témakörét járta körbe. Az Elbűvölő feleségem a házastársi viszony rendhagyó kulisszái közé vezette az olvasót, most pedig A saját érdekedben című regényben a tanár-diák viszonyokról és az iskolai közösséges viszontagságos napjairól állít fel tablót.

Downing a krimi-thriller írók új generációjának jeles képviselője: nagyban épít a nagy elődök hagyatékára, ugyanakkor bátran kísérletezik új narratív megközelítésekkel, mindezt forgatókönyvszerűen pergő stílusban, logikus és jól felépített fordulatok mentén, ahol nem feltétlenül az a lényeg, ki a tettes, hanem, hogy mi áll a bűn hétterében A saját érdekedben kiváló példa arra, miként válunk bűnössé saját önző érdekeink mentén, ugyanakkor arra is utat mutat, miként oldható fel a bűn utáni elkárhozás.

Fülszöveg

Teddy Crutcher elkötelezett oktatója a neves Belmont Akadémiának. Ugyan szigorú, de mindig következetes, és kizárólag diákjai érdekeit tartja szem előtt. Nem véletlenül nyerte el az Év Tanára-díjat sem. Ám Teddy szemlélete némileg eltér a megszokottól, különösen a tekintetben, hogy mit lehet, és mit szükséges megtenni, hogy tanulóit a helyes útra terelje. Teddynek ugyanígy megvan a maga nézőpontja arról is, miként kellene működnie a tanári karnak, és a maga részéről készen áll rá, hogy a legteljesebb titokban, a saját akarata szerint formálja át hőn szeretett iskolája sok évtizedes tradícióit.
Amikor egy napon Teddy egyik diákjának édesanyja holtan rogy össze egy iskolai ünnepségen, kezdetben senki sem gyanakszik, ám a jelek egyre inkább afelé mutatnak, hogy a munkaközösség elnökének halála nem szerencsétlen véletlen volt csupán, az események pedig olyan titkokat csalnak a felszínre, melyek végleg felborítják az iskola és az egész város életét.

Samantha Downing 2019-ben robbant be a köztudatba Elbűvölő feleségem című regényével, melyben mesteri thrillert szőtt a házastársi viszony nehézségei köré. A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok

A szerzőről



Samantha Downing New Orleansban él. Az Elbűvölő feleségem című első regénye több országban bestsellerré vált, díjakra jelölték és Nicole Kidman produkciós cége tervez sorozatot készíteni belőle. Downing azóta folyamatosan ír a rajongók nagy örömére, és minden egyes műve nagy sikert arat. A legújabb regénye A saját érdekedben címmel jelent meg, és egy neves magániskolában történő, rejtélyes gyilkosságsorozatról szól.



Mások a kötetről

Szellemes és izgalmas.” – Caroline Kepnes

Nem tudtam letenni: alig vártam, hogy kiderüljön, hogy mi lesz a vége.” – B.A. Paris

Samantha Downing sötét és fordulatokban gazdag thrillerevégigvezeti az olvasót a Belmont Akadémia folyosóin. Itt sohasem lehet tudni, hogy kiben lehet megbízni, és kitől kell félni.” – Megan Miranda

Lenyűgöző és rendkívül eredeti. Egyszerűen ellenállhatatlan.” – J.P.Delaney

Samantha Downing nagyszerű író. Szerintem ez a könyve még az Elbűvölő feleségemen is túltesz.” – Sarah Pinborough

Samantha Downing fordulatos regénye egy magániskolában játszódik, ahol a gyilkosságok mögött izgalmas összeesküvések rejlenek, és mindenki hazudik. Ezek után mindig gyanakodva fogom méregetni a kávémat.” – GillyMacmillan

Ez a könyv egyszerűen letehetetlen, és alig várom, hogy újra elolvashassam. Szerintem még a Belmont Akadémia minden hájjal megkent irodalomtanára, TeddyCrutcher is csillagos ötöst adna rá.” – Chandler Baker

Downing hajmeresztő iramot diktál ebben a fordulatos és izgalmas krimiben.” – Lisa Unger


Idézetek a kötetből 

„Este, amikor egyedül van otthon, lemegy a pincébe. A kémcsövek az asztalon vannak, mind a három félig teli, és bedugaszolva. Felemeli azt, amelyiknek a címkéjén egy S betű áll. S mint Sonia. Az anyag, amit a kávéjába tett, új recept szerint készült. Elég régóta kísérletezik és játszadozik vele.” 

„A gyerek mindig is seggnyaló volt. Ezért nézi el neki mindenki a pimaszságát. Karácsonykor például rendre megajándékozza a tanárait. Teddynek még nem adott semmit, mert csak idén kezdett az osztályban, decemberben viszont ő is számíthat valamire. Tavaly Zach egy Montblanc tollal lepte meg a tanárait, amibe belegravíroztatta a nevüket.Crutcher látta őket a tanáriban, és határozottan emlékszik rá, hogy Sonia megjegyezte, még egyetlen diákjától sem kapott ilyen szép és figyelmes ajándékot, ami nem kis dolog, mert a belmontos diákok igazán nem spórolnak.Soniával ellentétben őt nem hatják meg az effélék. Nem fog megváltozni a véleménye Zachről, bármit is ajándékoz neki.” 

„A harmadik óra után Zach a telefonjára néz. Folyamatosan keringenek a pletykák, és nem lehet tudni, mi igaz belőlük, és mi nem. Csak az biztos, hogy Mrs. B.-t meggyilkolták.” 

„Az elbeszélgetést követő estét Teddy olvasással tölti. Nem kapcsolja be a tévét, sem a számítógépet, hanem előveszi Henry Miller Ráktérítő című regényét, és iszik hozzá egy pohár hideg tejet. Amikor Allison még otthon lakott, rendszeresen így töltötte az estéit, de az már régen volt.A nő úgy kúszik be a gondolataiba, ahogy a férgek a gyomrába.” 

„Vesz egy mély lélegzetet, és amikor kifújja, látja a leheletét. Ezt megismétli újra és újra. A párafelhő látványától egészen megnyugszik. Gyerekkorában is ezt csinálta a buszra várva. Egyik télen, amikor kilencéves volt, elromlott a házukban a kazán, és nem volt pénzük megjavíttatni. Odabent is látta a leheletét, és néha úgy tett, mintha cigarettát tartana a kezében, és dohányozna.Az anyja azt mondta, hogy a fázás csak egy tudatállapot. Pokrócokba csavarta őt, és azt tanácsolta neki, tegyen úgy, mintha a tengerparton lenne a forró napsütésben. Néha annyira fázott, hogy fizikai fájdalmai voltak.Most már felnőtt, fel van öltözve, és nem fáj a hideg. Kifejezetten jólesik. És remélhetőleg a gyomrában morajló férgeket is elpusztítja.”


A könyvet itt tudjátok előjegyezni:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése