2023. augusztus 14., hétfő

Előolvasás: Hatala Csenge: Úton - ("Abszolút év egyik legjobbja lett. Nagyon szeretem a leírásokat, történelmi helyeket, stb. Tetszett, ahogy bemutatja Amerikát. Az embernek az az érzése lenne, hogy fogná a motyóját és repülőre ülne. ")

Szeretném megköszönni a Kiadom a könyvemet és Hatala Csenge írónőnek, hogy elolvashattam Úton c. könyvet, mely számomra nyár egyik legizgalmasabb története. Ha jól tudom igaz történetként íródott, akkor le a kalappal. Külön jó pont, mert szeretem az ilyen fajta történeteket is olvasni.

Hatala Csenge
Úton

Tartalom

A ​harmincas író Sam és a hetvenéves tiszteletbeli nagybátyja, az amerikai ex-tengerészgyalogos Bill hathetes road tripre mennek az Egyesült Államok észak-keleti részére.
Sam szűk családban nőtt fel, így nem áll tőle távol tiszteletbeli rokonokat avatni. Az egyetemi évei alatt Orbán Józsival, az ismert zenésszel alakít ki apa-lánya kapcsolatot, aki leviszi Samet egy művészklubba, ez pedig örökre megpecsételi a lány sorsát.
Amerikában Bill veszi át a már elhunyt Józsi szerepét és igyekszik támogatni Samet, hogy a közelmúltban felhalmozott negatív élményeit hátrahagyva ismét magára találhasson. Így Sam az utazások során a gyerekkori álmai után ered. Órákig sétál New York gigantikus épületei között, felfedezi Anthony Kiedis, a Red Hot Chili Peppers frontemberének szülővárosát, és találkozik a kultikus Hair Bergerével, Treat Williams-szel, aki Sinatrát énekelve kalauzolja őt végig az amerikai vidéken.
Sam megfordul rovarokkal ellepett motelben, vendég nem szerető luxusszállodában, bámulja a naplementét, délibábot és szivárványt, utazik tízezer kilométert, és rengeteg meghökkentő és tanulságos történetet gyűjt, miközben a múltjára, ezen belül a művészvilág napos- és árnyoldalaira, az itt tapasztalt kapcsolati buktatókra, a Nógrád megyében eltöltött gyermekévekre, és általában a magyar és amerikai viszonyokra is reflektál, de útitársáról is számos érdekesség derül ki.

Véleményem
5/5

Kiadom a könyvemet, egy jelentkezés során kerültem be a molyzónában, ahol friss megjelenés előtt álló könyveket lehet olvasni.

Hatala Csenge: Úton c. könyvre esett a választásom. Jól tettem.
Abszolút év egyik legjobbja lett. Nagyon szeretem a leírásokat, történelmi helyeket, stb. Tetszett, ahogy bemutatja Amerikát. Az embernek az az érzése lenne, hogy fogná a motyóját és repülőre ülne. 
Mindig is szívem vágya Amerika, azon belül minden nagy város látogatása. Legfőképp New York és Chicago, vagy Washington. Ki tudja, talán egyszer eljutok. Mindenesetre a könyv olvasása által, képzeletben ott vagyok.

Néha úgy éreztem a szereplők nem is kellettek volna benne, annyira vitte magával a leírások. Az jutott eszembe, mi lenne, ha volna külön kis könyv Úton mellé, még részletesebb történelmi írások az eddig meglátogatott városokról.
Tök jó lenne, nem? 
S eszembe jutott az is, hogy ilyen könyvet nem is olvastam, de szívesen bevállalnék egy hasonlót. Az biztos, hogy Csengétől remélem, nem utoljára olvasok. Egy ilyen hasonlót tőle bármikor.

Sam-ről nem gondolná az ember, hogy harmincéves korára bevállal ilyet, hiszen ilyen korban a család az első,gondolom én. S lám ,ilyen kiránduláson, kalandokon vesz részt Bill nagybátyjával. Nehezen tudom megírni, hogy ne spoilerezzem el. Hisz ezt el kell olvasni, érezni kell azt, amit a könyv ad.

A szabadságot, álmok megvalósulása, emlékek felidézése, és az izgalom, hogy utazhasson kilométerekre.

Szóval, ajánlom mindenkinek ezt a könyvet, aki kicsit is kirándulni akar képzeletben Amerika útjain. Nagyon megéri.

 A könyvet itt tudjátok beszerezeni:

Hatala Csenge írói oldala

Hatala Csenge webshop

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése