2023. december 18., hétfő

Elkészült a Budapest Nagyregény hangos változata látássérültek részére!

 „Egy várost nem a téglák, hanem a benne lakók történetei építenek fel.

Budapest Nagyregény. A mi sztorink.”

 

Budapest 150 éves – Elkészült a Budapest Nagyregény hangos változata látássérültek részére!

 

A kötet megjelenésével egyidőben az MVGYOSZ (Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége) Bodor Tibor Hangoskönyvtára 23 önkéntes felolvasó közreműködésével elkészítette az egyedülálló irodalmi alkotás hangos változatát, amely december 1-jétől a látássérültek online könyvtárának gyűjteményét gazdagítja.

 

Az egyes kerületek irodalmi portréiból Péczely Dóra és Tasnádi István szerkesztésében laza vonalvezetésű, mégis koherens, izgalmas kísérleti regény született, amelynek elektronikus változatát a kiadó már a megjelenés előtt a Hangoskönyvtár rendelkezésére bocsátotta.

 

A hangoskönyv 2023. december 1-én debütált az alkalmazásban és a könyvtár online felületén, kereskedelmi forgalomba nem kerül.

 

Tájékoztatás az MVGYOSZ Bodor Tibor Hangoskönyvtár alkalmazás használatáról


Tájékoztatás az önkéntes felolvasói körhöz történő csatlakozásról


Budapest Nagyregény

– 23 kerület története 23 szerző tollából


Líra




Budapest formáját az adja meg, hogy milyen hangulatban van, aki nézi. Gyere, gyere, bárki vagy is, csinálj egy Budapestet." Ez az Esterházy Pétertől származó idézet lett a Budapest Nagyregény mottója, egyben kulcs a város megértéséhez, játékszabály a könyv megírásához és útmutató az olvasásához. 

 

A város története ugyanis elbeszélhetetlen. Folyamatosan alakul, formálódik, miként a város szövete Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesítése óta, és vég nélkül hömpölyög, ahogy az eredeti részeket hol elválasztó, hol összekötő nagy folyó. Ahány korszak, ahány kerület, ahány család, annyi nézőpont, annyi kapcsolódás és annyi élmény. 

 

A regény fejezeteit ugyan 23 szerző írta, a Budapest Nagyregény mégis igazi közösségi alkotás. A kötet megszületését hónapokon át tartó kutatómunka és civil legendárium-gyűjtés előzte meg. Az így előkerült történetek fontos támpontot és inspirációt is jelentettek a könyv megírásához, megidézésük tisztelgés mindazok előtt, akik valaha budapestinek tartották magukat.

 

A városegyesítés 150. évfordulója alkalmából készült alkotás egyszerre pillanatkép és szellemi emlékmű. Ebben a városregényben a szövegek térképek: az olvasó Budapest különböző kerületeit, korszakait, utcáit, épületeit járhatja be, és közben mindenhol emberekkel, sorsokkal találkozik. S bár bőven merít az elmúlt másfél század élményeiből, a jelen hangulatáról, világképéről, kihívásairól és álmairól is mesél.

 

A könyv Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából a Könyvfőváros program keretében, a Budapest Brand gondozásában a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral együttműködésben, a Fővárosi Önkormányzat és a Kreatív Európa Alap támogatásával valósul meg. Közreműködő partner: Kultúrkombinát Kft.



 

Kerületi rendezvények

 

A szerzők egy részével műsoros dedikáláson találkozhattak az olvasók november 25-én délután az újlipótvárosi Láng Téka előtt a Pozsonyi úton.

Az egyes fejezetekről részletesebben is szó esik majd kerületi rendezvényeken, így Szvoren Edina november 23-án a VIII. kerületi Vasas Könyvtárban, Kemény Zsófi november 28-án az erzsébetvárosi Magvető Caféban, Simon Márton november 30-án a Ferencvárosi Művelődési Központban beszélt saját fejezetéről. Karafiáth Orsolya a 15. kerületi Anno Művészeti Hónap keretében december 14-én mesél majd az alkotóprojektről és saját munkájáról.


Az #olvasniszabad mozgalmat Szendrői Csaba költő, Artisjus-díjas szövegíró, énekes, az Elefánt zenekar frontembere találta ki 2020-ban, majd Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeutával bővült a „csapat”. Céljuk az olvasás népszerűsítése, az önfejlesztés, az olvasás segítségével hatni az egyén személyiségére, tudatára és gondolkodására.

Az idei nyárzáró #olvasniszabad esemény vendége a készülő kötet legfiatalabb szerzője, a VII. kerületet feldolgozó Kemény Zsófi volt.

Esemény

 

A Budapest Nagyregény a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

 

A kiadó különös meglepetéssel készült az ősz egyik legfontosabb könyves eseményére. Szeptember 28. és október 1. között a fesztivál látogatói exkluzív részleteket hallgathattak meg a Budapest Nagyregény 23 fejezetéből a Millenárison. Újra felkereshették a Budapest Nagyregény jól ismert és népszerű zöld olvasószoba-installációját. Ezúttal is lehetőség nyílt arra, hogy az érdeklődők polaroid képet készítsenek, könyvet kölcsönözzenek és tájékozódjanak az alkotói projektről.

 

Elkészültek a Budapest Nagyregény fejezetei!

A fesztiválra minden fejezetből elhoztunk egy-egy rövid részletet, amelyet hallgatva elmerülhettünk a főváros egyesítésének 150. évfordulójára készülő, nagyszabású szellemi emlékmű hangulatában. Reméljük, sokan kedvet kaptak a könyv elolvasásához, s ősz végén örömmel veszik majd kézbe a már előrendelhető, november 17-én megjelenő kötetet.

Esemény


Látogass el a Budapest Nagyregény weboldalára és Facebook oldalára!

Budapest Nagregény weboldal

Facebook

 

A honlapon kalandozva nyomon követheted a kötet születését, megtudhatod, milyen kapcsolat fűzi a szerzőket a kerületükhöz, és izgalmas híreket és beszámolókat olvashatsz az alkotófolyamat lépéseiről. Belepillanthatsz a civil történetgyűjtés és a helytörténeti kutatások anyagaiba.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése