2023. december 3., vasárnap

Déry-díjat kaptak szerzőink, Mohácsi István és Mohácsi János

LADIK KATALIN, A MOHÁCSI-FIVÉREK, NAGY GABRIELLA ÉS ILMA RAKUSA KAPTA A DÉRY-DÍJAKAT

Mohácsi István és Mohácsi János a Prae Kiadó szerzői.


A magyar irodalmi élet egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező szakmai elismerésében részesült Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János, Nagy Gabriella és Ilma Rakusa. A Déry Tibor özvegyének végakarata alapján létrehozott díjat a Déry Tibor Alapítvány évente ítéli oda az irodalmi élet kimagasló alkotóinak. A kitüntetést december 1-én adták át a díjazottaknak.

A díj Déry Tibor özvegyének végakarata alapján jött létre, aki vagyonával az irodalmi élet kimagasló alkotóinak munkásságát kívánta támogatni. A pénzjutalommal járó kitüntetés forrása a Déry-hagyaték, beleértve a Déry-művek után keletkező jogdíjak összegét is. Az elismerés egyúttal Déry Tibornak is emléket állít, akinek idén ünnepeltük 129. születési évfordulóját.

Az elismerést odaítélő kuratórium elnöke Schein Gábor, titkára az Artisjus főigazgatója, Dr. Szinger András, tagjai pedig Bán Zsófia és Keresztesi József. Az első Déry-díjat 1984-ben adták át (akkor még Déry Tibor-jutalom néven), azóta több százan kaptak már kitüntetést. A korábbi díjazottak között szerepelnek olyan írók-költők, mint Csoóri Sándor, Csukás István, Esterházy Péter, Spiró György és Ottlik Géza, illetve olyan irodalomtörténészek, kritikusok, esszéisták, mint Csűrös Miklós, Ferencz Győző, Kovács Sándor Iván, Lengyel András, Németh G. Béla és Radnóti Sándor, Vida Gábor. Legutóbb 2022-ben Deczki Sarolta, Krusovszky Dénes, Sallai Katalin Krisztina és Schein Gábor vehette át a kitüntetést.

A kuratórium 2023-ban a következő szerzőket részesíti jutalomban kiemelkedő irodalmi munkásságukért:

Ladik Katalin költő, performer, színész
Mohácsi István író, színdarabíró, dramaturg, és Mohácsi János rendező, színész, egyetemi tanár, forgatókönyvíró. a Prae Kiadó szerzői
Nagy Gabriella író, szerkesztő, irodalomszervező
Ilma Rakusa író, fordító


Gratulálunk szerzőinknek, Mohácsi Istvánnak és Mohácsi Jánosnak, akiknek Múltépítés – avagy meghalni könnyű, élni a nehéz című kötete megvásárolható a kiadó webshopjában:

Múltépítés – avagy meghalni könnyű, élni a nehéz – Prae Kiadó (praekiado.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése