2023. június 7., szerda

Interjú Szabó Tamással, aki regényíró pályázatán vesz részt - ("És még egyszer arra kérek mindenkit, hogy amennyiben még nem tette, szavazzon a Megváltó álomra (a krimi kategóriában található, fölül bele is lehet olvasni az első pár oldalba). Június 14-ig van lehetőség a voksolásra a Stílus És Technika oldalán.")

Szabó Tamással már régebben is készítettem interjút, akkoriban a Holdvíz regényével kapcsán. De most egy regényíró pályázat miatt készült ez az interjú, hogy jelentkezett, Stílus és Technika regényíró pályázatán. Elmeséli hogyan, miként jelentkezett a pályázatra és miféle történettel indult el. Az interjú végén találtok linket, mely kantitva érhetitek el és tudtok szavazni.

Tamás, örülök hogy újra a blogomon köszönthetlek. Korábban többször is megkerestelek, akkor a munkásságodról, a Holdvíz című könyvedről faggattalak. Most egy pályázattal kapcsolatban szeretnék interjút készíteni veled az olvasóimnak. Mesélj, mi újság van veled? Rég nem beszélgettünk.   

Üdvözlök mindenkit! Köszönöm, megvagyok… bár még egy kicsit cseng a fülem a nagy zajtól, ugyanis pár napja voltam egy barátommal a Pantera koncertjén a Barba Negrában! Óriási élmény volt. Igen, rég adtam a legutóbbi interjút. 2019, vagyis a Holdvíz megjelenése után főleg az új projektekre koncentráltam. Sajnos pont rosszkor, a pandémia kezdetén jelent meg a debütáló regényem, sokáig zárva voltak a könyvesboltok, az emberek nem vettek annyi kiadványt, mint korábban, és a Maxim se reklámozta kellőképpen a művemet. Bár az olvasóknak nagyon tetszett. A Molyon és a többi oldalon csupa pozitív értékelést kaptam. Jó volt látni, hogy még a YouTube-on is beszámoltak róla!     

Úgy tudom, pályáztál az új kéziratoddal, a Megváltó álommal. Hova és hogyan pályáztál?

2021-ben elküldtem a Maxim Kiadónak, hiszen megállapodtunk, hogy amennyiben van egy új munkám, azt először nekik mutatom meg. Tetszett nekik, azt mondták, színvonalas és izgalmas történet, ám túl véresnek és brutálisnak találták, így sajnos nem jutott be a Dream válogatásba. Ezután hiába próbálkoztam az Aranymosásnál. Végül 2022 nyarán beneveztem a Stílus És Technika Kiadó I. Regénypályázatára, krimi kategóriában. Itt bekerült az Álom a legjobbak közé, de nagy meglepetésemre nem nyert kiadói megjelenést. A szabályzat szerint még lehet szavazni rá. Arra kérek mindenkit, akinek tetszett az előző regényem, hogy voksoljon a Megváltó álomra a Stílus És Technika Kiadó oldalán!

A Megváltó álom merőben más, mint a Holdvíz. Mesélnél róla?

A Holdvíz alapvetően egy pozitív, életvidám, színes és egzotikus helyeken játszódó szerelmes történet volt, amelybe belesűríthettem az amerikai élményeimet. Rengeteg popkulturális utalás van benne: végig csupa népszerű dalt hallgatnak a szereplőim (Bonanza Banzai, Depeche Mode, Republic). Ez egy könnyen fogyasztható sztori szétválasztott testvérekről, táncról, úszásról, családi drámákról, túszdrámával és lenyűgöző tengeri jelenetekkel. Ezzel szemben a Megváltó álom egy sötét, borongós, hátborzongató és rendkívül hangulatos thriller, amit végig egyfajta szomorúság jellemez. Az új projektem tehát tényleg mindenben a Holdvíz ellentéte: ez az új kézirat a kevésbé ismert underground (felszín alatti) világban játszódik, ahol kőkemény metál zene szól. Mindkét regényem izgalmas, de a második szerintem dinamikusabb és félelmetesebb.

Még kézirat formájában olvastam az új könyved, eléggé erős és brutális. Honnan jött az ötlet?

Annak idején ezt írtad róla a Messengeren, ha nem baj, szó szerint idézem: “Atyaúristen! Tamás! Ez nagyon jó. Vasárnapra kiolvasom. Sokkal jobb, mint a Holdvíz. Anyám, ez a Krisz nevű szereplő elmebeteg...” Nagyon örülök, hogy tetszett neked a Megváltó álom! Nos, még a gimnáziumban kezdtem el írni a matekfüzetem üres lapjaiba, mert ki akartam adni magamból a sok feszültséget, keserűséget (de ugyanakkor az első szerelmekről, a lenyűgöző koncertekről és a fergeteges bulikról is jó volt írni). Ez a könyv egy magányos tini hányatott életét és halálát állítja a középpontba. Végül hozzáírtam egy csomó sztorit egy másik kéziratomból, ami egy szektáról és a metálosok szubkultúrájáról szól. Akkoriban hosszú hajam volt, bőrcuccokban jártam, gitároztam, próbálkoztam több zenekart is alapítani. Már korán észrevettem, mennyire lenézi a társadalom a magunkfajtákat, a rockereket, a feketeruhásokat, a lázadókat, akik nem érik be a gagyi tömegkultúrával. Írni akartam egy hiánypótló alkotást átlagos szereplőkkel, akik a periférián élnek, elszöknek otthonról és rengeteg kalandba keverednek. Az egyik olvasóm azt írta a kritikájában, hogy mindig megkínzom a karaktereimet. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy megpróbálom bemutatni a sorsüldözötteket, a kitaszítottakat, és a szenvedéseiken keresztül demonstrálni, mennyi igazságtalanság van a társadalmunkban! Mindig is felháborított, ha azt láttam, hogy kizsákmányolják, bántalmazzák a gyengébbet – talán ezért is jelentkeztem annak idején a jogi egyetemre. 

A Stílus És Technika Kiadó hogyan jött a képbe? Miként ismerkedtél meg velük?

A sok visszautasítás után csak ők maradtak. Nekik nagyon tetszett a Megváltó álom, azt írták a honlapjukon, hogy ez volt az egyik kedvencük. A hosszas levelezés után találkoztam személyesen Wágner Szilárdékkal egy konferencián. Dicsérték a stílusomat, a fogalmazásomat, a leíró részeimet, egyedül a párbeszédeket bírálták, de jeleztem nekik, hogy rugalmas vagyok, átírok bármit.

Mi lesz, ha esetleg nem nyered meg a szavazást?

Felmászom a Szabadság-hídra, mint a főhősöm a regényben! Nyugi, csak vicceltem. Bízom benne, hogy jól alakulnak majd a dolgok. Egyelőre – hála az eddigi szavazataitoknak – vezetek.  

Prológus

      "    Kincső megállt a járdán, és egy könnyes mosollyal a távolba nézett. Eszébe jutott Hajni, az egyetlen barátnője a gimiből. Képek és jelenetek rémlettek most fel: Hajni megígéri neki a megismerkedésük napján, hogy vigyázni fog rá; Kincső hátulról fogja a hányástól meggörnyedt, részeg Hajni haját a Sziget Fesztiválon; és összegabalyodva fekszenek az ágyon – sápadtfehér a csokibarnán. „Nézd, Kincső, milyen jól mutatunk a tükörben! Mint egy kapucíner szelet! Irigylem a színedet. De én eddig mintha csak kriptában napoztam volna.”
A lány ajkát szakadozott sóhaj hagyta el. Sosem tudom már visszahozni mindezt. Úgy hiányzik az a kedves, erdélyi rocker csajszi...
Ekkor megtorpant, és bátortalanul felnézett. Vérízű, fekete félelem szökött a torkába, ahogy megpillantotta úti célját a távolban: a Szabadság-híd zöld acélrácsai groteszk monstrumként bontakoztak ki előtte a ködből. Arra a dalra gondolt az Akela együttestől: „Felkészültem a halálra... Az életre nem készített senki!”
Dermesztően hideg szél fújt a félig-meddig befagyott folyó felől. A lány rettentően fázott, beteg és éhes volt. De jó lenne már túllenni ezen az egészen és megpihenni! Talán olyan lesz a halál, mint egy álom, amely végre megvált. A szíve mennydörgött bordái börtönében. Mi vezetett idáig? Istenem, én csak arra vágytam, hogy szeressenek!
Kiszáradt a szája. Már csak néhány lépésnyire lehetett a pesti hídfőtől.
Hajni és Krisztián. Kettejükkel kezdődött ez az egész őrület.
Jaj, Hajni, hol vagy? Miért nem vigyáztál rám, ahogy megígérted?!
Magányosabbnak érezte magát, mint korábban bármikor, ahogy ott állt az öngyilkosok hídján, gyűjtve a bátorságot ahhoz, hogy felmásszon végre a Turulmadárhoz.

Ha végül mégis nyersz, mi lesz ezután?

Nagyon boldog lennék, ha annyi év után végre megjelenne a Megváltó álom, és megtérülne az a rengeteg munka, amit beleöltem! Jó lenne, ha végre lezárhatnám az életemnek ezt a szakaszát, és belekezdhetnék az újabb projektekbe. Több ötlet is van a tarsolyomban. Régóta érlelődik bennem egy világhírű amerikai grunge zenekarról szóló történet, és egy fantasy is, ami részben a gyönyörű Everglades mocsárban játszódna. Jó lenne visszatérni Floridába és New Yorkba, ha csak gondolatban is.  

Köszönöm az interjút, Ági! És még egyszer arra kérek mindenkit, hogy amennyiben még nem tette, szavazzon a Megváltó álomra (a krimi kategóriában található, fölül bele is lehet olvasni az első pár oldalba). Június 14-ig van lehetőség a voksolásra a Stílus És Technika oldalán. Ingyenes, nem kell regisztrálni. Szükségem van most a kedves olvasók segítségére, mert úgy érzem, hatalmas hátrányból indulok ezzel a thrillerrel. Ha a szerző csupa tabutémáról ír egy brutális könyvben, olyanokról, mint a black metal, a sátánizmus, sajnos bezáródnak előtte a kapuk. Pedig hiába mondják rá, hogy rétegzene, valójában rengetegen szeretik ezt a műfajt. Óriási igény lenne egy olyan izgalmas, hiteles regényre, amelyben Britney helyett Tankcsapdát és Metallicát hallgatnak a szereplők; amelyben a felszínes, semmitmondó limonádékkal ellentétben izgalmas, tartalmas cselekmény is van, és amelyben az átlagos, fiatal karakterek valódi problémáiról lehet olvasni! Szavazás után küldjétek el a linket az ismerőseiteknek is, főleg a rockrajongóknak. Köszönöm! 

 Szavazz!

Szabó Tamás írói oldala


2023. június 5., hétfő

Amiket el szeretnék olvasni! 5.rész (" Olyan, mint egy vegyes felvágott. Van itt minden, mint a búcsúba")

Amiket el szeretnék olvasni! rovatom 5.részét hoztam el nektek, mely igencsak érdekes könyveket válogattam be. Ezeket olvasnám el egyszer, ha lesz lehetőségem. Nektek melyik jön be? Melyiket olvasnátok el?


Kormos H. Barbara
Egy csipet sors


Tartalom

Balaton, ​romantika, szenvedély és gasztro kalandozások egy hamisítatlan nyári történetben, egy ízig-vérig balatoni lány szemén keresztül.

Molnár Lizának mindene a sütés-főzés, gasztro újságíróként dolgozik és boldog házasságban él férjével, Márkkal. Irigylésre méltó élete azonban csak kívülről tűnhet tökéletesnek. Egy baleset és egy régi románc emléke is beárnyékolja boldogságukat, és napról napra egyre távolabb kerülnek közös álmuktól, hogy végre szülők legyenek.

Mi lett volna, ha…? Máshogy alakult volna az élete, ha egy adott ponton másképpen döntött volna?

Egy napon azonban Lizának megadatik, hogy válaszokat kapjon kérdéseire: újraírhatja sorsát.

Örül a hirtelen jött lehetőségnek? Képes lesz döntéseivel a karrierjét és családja életét is megváltoztatni? Vagy örökre megbánja, hogy feladta addigi életét?

Kormos H. Barbara első regényéből kiderül, hogy vajon tényleg csak rajtunk múlik, hogyan alakítjuk az életünket, vagy a recept nyomokban egy csipet sorsot is tartalmaz.Bónizs Róbert
Toldi sorozat

Tartalom

Bónizs ​Róbert A kőfaragó és a Szent László íja című kötetek után az eddig általa feldolgozott korszak két legendás történelmi szereplőjének, Nagy Lajos királynak és Toldi Miklósnak életét dolgozza fel új sorozatában.

Az első kötet gyerekkorától, 1330-tól Nagy Lajos első nápolyi hadjáratáig, 1348-ig követi nyomon Toldi Miklós és a trónörökös, illetve később ifjú uralkodó életének eseményeit. Toldi menekülni kénytelen szülőházából, de egy véletlen folytán felkelti Károly Róbert király és Lajos herceg figyelmét, és az utóbbi apródjává válva a királyi udvarba kerül. A herceg mellett részt vesz az uralkodó hadjárataiban, újra és újra kitüntetve magát vitézségével.

A pusztán erős ifjúból igazi lovaggá érő Toldi és az ígéretes, de atyja árnyékából még előtörni nem tudó Anjou Nagy Lajos között konfliktusoktól sem mentes, mégis bizalmi kapcsolat alakul ki, amit azonban nem mindenki néz jó szemmel, és amikor a király ellenségei szövetkeznek Toldi ellenségeivel, súlyos megpróbáltatások várnak barátságukra…

A szerző a nagy elődök irodalmi alkotásai mellett kiterjedt kutatásokkal alapozza meg sorozatának hitelességét, átfogó betekintést nyújtva a korszak európai politikai és történelmi eseményeibe, s így a koráb­biaknál tágabb kontextusba helyezve szereplői történetét.


Sebők Hanga
Dönts jól


Tartalom

Két fiatal élete keresztezi egymást, amikor Áron – aki korábban csak a munkájára koncentrált –, megpillantja Annát egy bárban, és azonnal élete szerelmének érzi. A friss diplomás Anna viszont épp akkor kezdi meg a felnőtt életét, és ezzel kapcsolatban számos fontos döntést kell meghoznia. Felmerül a nagy kérdés, hogy az érzelmeire, vagy inkább az eszére kellene hallgatnia?

Vajon Áron megérzései jók a lánnyal kapcsolatban, vagy csak az érzelmei vezetik félre? Kövesd Anna és Áron történetét és döntsd el magad, hogy te is azon az úton járnál-e, amelyet ők választanak. Inkább a szívedre vagy az eszedre hallgatnál? A döntés a tiéd.

Sebők Hanga debütáló regénye egy kedves és érzelmes történet, ami mindannyiunkat arra késztet, hogy gondolkodjunk el az életünk fontos pillanatain és a saját döntéseinken.


N.Fülöp Beáta
A tihanyi apát titkos kertje


Tartalom

A két idősíkon játszódó történet helyszíne közös csupán: Tihany. Gréta, a fiatal parfümőr és Dénes, a sármos sommelier sorsszerű találkozásával elindul valami, aminek hatására a múltból titkok és rejtélyek törnek a felszínre…

Az 1050-es évek sötét középkorában Lázár apát titkos kertjében egy váratlan találkozás megváltoztat mindent, ami még a távoli jövőre is hatással lesz…

N. Fülöp Beáta a tőle megszokott érzékletes stílusában tárja elénk a rejtélyekkel és érzelmekkel átszőtt történetét, melyben a középkor és napjaink éles kontrasztja adja a fűszert.

A szálak végül Dénes és Gréta kezében futnak össze, de a kérdés ott motoszkál mindkettejük fejében: vajon a kapcsolatuk túlélheti-e a múlt és a jelen hátborzongató összefonódását?

Hajnal Kitti
Vékony jégen


Tartalom
Matt kissé érzelmi analfabéta ugyan, de romantikus lélek. Folyamatosan a társát keresi, ennek azonban mindig az útjában áll Stephen, az évek óta elválaszthatatlan legjobb barátja…
Mi húzódik a háttérben, és sikerül-e Mattnek ennek ellenére megtalálni a boldogságot?

Diana Soto
Kitka Bence Balatonalján


Tartalom
A tizenkét éves Kitka Bence sok mindenben hasonlít a többi hatodikos srácra. Eléggé zavarja, hogy nem nőtt nagyra, kifejezetten szeret telefonozni, playstationözni, még a biciklizés is oké, és van egy nővére, Réka, akivel kölcsönösen idegesítik egymást. Amikor az édesanyjuk azt találja ki, hogy töltsék a tavaszi szünetet a Balatonon, Bence nincs igazán elragadtatva az ötlettől. De aztán az unalmasnak induló családi kirándulás váratlan fordulatot vesz, és a testvérek egy csapásra a balatoni mondák varázslatos világába csöppennek újdonsült barátjukkal, Mátéval együtt. Balatonalja pedig különleges lényeket, titkokat és veszélyeket rejt – és korántsem biztos, hogy könnyű lesz visszatérni a birodalmak egyszerre mesés és ijesztő föld alatti szövevényéből a való világba.

B. D. Alíz
Éget a nap


Tartalom
A három frissen érettségizett barátnő, Kinga, Áfonya és Liza egy szabadulószobás pesti kalanddal kezdi meg az érettségi utáni nyarat. Véletlenül ugyanarra az időpontra jelentkeznek be, mint a népszerű magyar fiúbanda tagjai, Márk, Levi és Marcell, így végül együtt kell játszaniuk.
Kinga és Márk ennek, illetve a sors különös játékának köszönhetően kénytelen egy egész napot együtt tölteni. Márk olyan kitartóan ostromolja a lányt, hogy a kezdeti makacs ellenállása után végül beadja a derekát. Másnap elbúcsúznak egymástól és azt hiszik, nem fognak többet találkozni, de tévednek. Liza járni kezd a banda másik tagjával, Mallal, így akaratlanul is összejön a két baráti társaság.
Kinga azonban nem számít arra, hogy így a népszerű énekessel csak még jobban „összebilincseli" az élet…

P. Gál Judit
Gyilkosokkal szemtől szemben


Tartalom

Szita ​Bence, Bándy Kata, Balla Irma, Tompa Eszter, ifj. Tóth Tamás és még számtalan, gyilkosság áldozatává vált ember utolsó percei elevenednek meg P. Gál Judit könyvének lapjain.
A szerző sorra járta Magyarország leszigorúbban őrzött börtöneit, és szemtől szemben tette fel a legkellemetlenebb kérdéseket is az emberölésért súlyos ítéletüket töltő bűnözőknek.

Ezek után jutott arra, hogy a börtöninterjúkból kibomló történetek mellett megjelenteti azokat a mélyinterjúkat is, amelyeket a gyilkosokat üldöző rendőrökkel és az őket halálukig fegyházra ítélő bírókkal készített.
Hogyan viseli a gyilkossági rendőr, amikor kiderül, hogy a szülei élete is veszélyben forog, mert merényletet terveznek ellene?
Mit gondol, érez a bíró, amikor meg kell néznie a meggyilkolt 11 éves kisfiú, Szita Bence fotóit?
Melyik kérdés törte meg a hazugságvizsgálat közben a móri mészárlás miatt életfogytiglanra ítélt Weiszdorn Róbertet? S miért döntött úgy, hogy sok évnyi hallgatás után inkább beismeri tettét?

Ezekre a kérdésekre csak az kaphat választ, aki személyesen teszi fel őket az érintetteknek. P. Gál Judit ezt tette, és beszélgetései kivételes tanulságokat tartogatnak az olvasónak.


Diana Hunt
Őrület határán
(Őrület 2.)


Tartalom

Összeesküdtek ellened vagy valóban kezded elveszíteni az eszed?

Nathalie maga mögött hagyta a múltat. Egy új kapcsolatnak esélyt adva tiszta lappal indított. A férfi nyugalmat hozott az életébe, ám azt mindenki elől titkolja, hogy az elmegyógyintézet falai közti borzalmak nem múltak el benne nyomtalanul. A paranoia nem hagyja nyugodni, úgy érzi, valaki megint követi őt…

„Hiányoztam? Megígértem, hogy visszatérek.”
A félelme egynap megelevenedik és az élete rémálommá válik. Nincs más választása, a túléléshez el kell merülnie a sötétségben.

Készen állsz a félelemre?
Egy sötét, mindent elpusztító szerelemre?
Készülj fel a valódi őrületre!

Diana Hunt következő regénye, a nagy sikerű sorozat második része egy sötét, romantikus thriller, mely egyszerre szól szenvedélyes szerelemről, és egy nő harcáról, aki érveit eldobva keresi a kiutat az őrületből.


Kapinya Viktória
Szívkikötők


Tartalom
Az ​ötvenes évei végét taposó Éva a mediterrán hangulatú Pécs egyik kis könyves antikváriumának tulajdonosa. Nárcisztikus férjétől való nehéz válása óta mindennapjait főként a boltban gubbasztás, az óriásuszkárjával tett séták, és a felnőtt lányaival való találkozások töltik ki. Lassan felismeri, hogy a depresszió már az ajtaján kopogtat, így egy életvezetési podcast műsor hatására végre erőt vesz magán, és hátrahagyva megfásult életét, leköltözik a tengerhez.
Választása egy online szálláskereső oldalon talált horvátországi világítótoronyra esik, amely egy apró, lakatlan sziget egyetlen apartmanjaként funkcionál. A bolt irányítását kisebbik lányára, Millire hagyja, akinek régóta dédelgetett álma megreformálni az üzlet arculatát.
Éva azt reméli, hogy az elvonulása alatt kifundálhatja, mit is akar csinálni hátralevő éveiben: azaz végleg le kell-e húzza a rolót a könyvesboltban és magánéleti fronton.
Egy viharos estén azonban arra kényszerül a szigeten, hogy saját és egy bajba jutott állat bőrét mentve segítséget kérjen a murteri piacon megismert, rendkívül bosszantó férfitól, aki korábban már alaposan leszerepelt előtte. Vajon a kölcsönös ellenszenv és csipkelődés átalakulhat-e köztük bizalmas barátsággá, netán valami mássá is?
Sikerül-e lezárnia zűrös kapcsolatát a továbbra is ráakaszkodó exférjével, vagy örökre megkeseríti majd minden lépését? Mi lehet az oka, hogy a rámenős horvát férfi úgy habzsolja az életet a tengernél, mintha az bármelyik pillanatban véget érhetne? És mi lesz az imádott könyvesbolt sorsa, ha tulajdonosának választania kell a régi élete és a tengerparti lét hívogató varázsa között?

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! Andy Saturday - ("Sokáig kerestem a tökéletes helyszínt és amikor rádöbbentem, hogy felesleges több tízezer kilométerre lévő helyszíneket kutatni, mikor Magyarországon található a kedvenc városom, a meseszép Budapest.")

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! rovatomban felkértem a Andy Saturday írónőt, hogy meséljen kicsit magáról és a könyvéről. Ezúton is köszönöm, hogy elfogadta az interjúfelkérésemet. Az írónőnek Egy a sorsunk c. könyve jelent meg, amit a Novum oldalán lehet megrendelni. Íme, az interjú, fogadjátok szeretettel!

Kérlek, mesélj magadról, mit lehet tudni rólad?

Elég  vidám egyéniség vagyok. Könnyen megtalálom a hangot bármely korosztállyal. A környezetemben azt a visszajelzést kapom, hogy a kisugárzásommal és a mosolyommal feldobom a napjaikat. Mindig pozitívan és nyitottan állok a dolgokhoz. Szeretem más országok kultúráját felfedezni, olvasni és ebből inspirációt nyerni.

Egy a sorsunk  c. könyved sok kutatómunkát igényelt? Meddig tartott az írás folyamata? 


Sokáig kerestem a tökéletes helyszínt és amikor rádöbbentem, hogy felesleges több tízezer kilométerre lévő helyszíneket kutatni, mikor Magyarországon található a kedvenc városom, a meseszép Budapest. Bár számomra nem minden nap elérthető távolságban van mégis mikor tehetem és eljutok, még mindig csodálatos élményekkel gazdagít a látványa.

Ennek a regénynek a története nagyon rég megfogalmazódott már a fejemben. Több évre visszamenőleg mikor is elkezdődött Magyarországon a szexuális forradalom. Az ötlet megfogalmazásától a papírra vetésig közel 20 évembe került, hogy ki írhassam magamból azt a történetet, amit akkor elképzeltem.

Történeteidben mennyire van jelen fantázia és valóság?

Maga a történet a fantáziámra alapul, de ha belegondolunk a mai, modern világunkban még mindig nagymértékben jelen van az elfogadás hátránya. Mint szülő és a társadalom részéről legyen az nemi, nemzetiségi, vagy faji hovatartozás. A társadalmi jólét megtartása vagy csak egy közösség, ami folyamatosan kűzd a fennmaradásáért.

Mikor kezdtél el írni, hogyan kezdődött ez a szenvedély? 

Még gyerekként, általános iskolában meséket írtam. Legtöbbször csak magamnak, nagy ritkán mutattam meg a társaimnak. Szerettem az irodalom és nyelvtan órákat, fogalmazáskor jól bántam a rímekkel. Volt rá példa, hogy az osztálytársaim házi feladatát az óra előtt pár perccel én írtam meg.

Más zsánerben tervezed kipróbálni magad?

Szeretném kipróbálni magam más jellegű írásban, gondolok itt a fantasy, vagy a krimi műfajára.

Milyen érzés számodra, amikor befejezed a kéziratod?

Szerintem egy író, soha nem tudja igazán befejezni a művét. Mindig ott van benne, hogy lehetne még hozzáfűzni gondolatokat, apró kiegészítéseket. Én úgy fogalmaznám, el kell tőle tudni szakadni. De tudva, hogy ott a felirat az utolsó lap alján vége, megnyugvást és fantasztikus bizsergést kelt bennem.

Nem gondolkodtál még írói álnéven?

A könyv írói álnéven jelent meg. Saturday magyarul szombat. Imádom a szombat reggeleket és a város, ahol élek Szombathely. Ezek az apró jelentések engem igazolnak.

Mindig is ebben a zsánerben szerettél volna írni?

Elsőként igen, mivel a történet hosszú időre nyúlik vissza és régóta kikívánkozott belőlem.

Milyen érzés volt, amikor az első könyved megjelent?

Ezt szerintem nem lehet kellően megfogalmazni, fantasztikus érzés, de az volt a részemről furcsa, hogy miután megjelent, pillanatok alatt lenyugodtam. Talán a tudat, hogy megcsináltam, sikerült és csak mosolyogtam.

Tervezett és tudatos folyamat számodra az írás vagy impulzív?

Mindkettő folyamat jelen van a történetben. A legelején tervezett volt, de bele kellett csempésznem hirtelen jött ötleteket. Gondolok itt találkozások egyesítésére. Összehozni a szereplőket. Intím jelenetek leírásakor győzött a képzelőerőm.

A köteteidben vannak kedvenc jeleneteid? Vagy volt olyan, amiket nehezen tudtál megírni?

Több kedvenc jelenet is van a kötetben, ami nagyon szépre, szomorúra és intímre sikerült.

Egyetlen napra emlékszem mikor lecsuktam a laptopom mert dühös voltam. Szinte semmi sem jutott eszembe az nap, amit hozzá írhattam volna a folytatáshoz.

Hogyan születik meg egy-egy történeted? Van valami inspiráció, ihlet, amihez nyúlsz?

Több éve vagyok ázsiai kultúra rajongó. Rengeteg sorozatot láttam már, ami megfogott. Többféle téma és műfaj. A regényből több jelenet a munka során született, mikor sokszor átgondoltam az elképzelt jelenetet. Több alkalommal papírra vetettem és ilyenkor csak azt vettem észre, hogy a munkatársaim csak mosolyognak körülöttem. 

Kik láthatják először a kéziratod? Kik olvassák elsőként, kinek a szava számít, akik beleszólhatnak a szöveg, történet alakulásába?

Mivel ez az első és csak spontán belekezdtem. Senki nem olvasott bele. Talán csak 1-1 részletbe a családból. Azt mondták majd ha készen lesz. Így is történt.

A családod miként fogadta a hírt, hogy könyvet írsz, sőt meg is jelent?

Nem csodálkoztak, tudták, hogy van ilyen elképzelésem. Talán akkor gondolkoztak el rajta, mikor látták rajtam a kitartást. Támogattak benne.

Mit üzensz az olvasóidnak, mi várható még tőled az idén?

Mindenképp szeretném folytatni és ebben számítok az olvasóim támogatására. Többen olvasták már a regényt, sőt, folytatásról érdeklődtek, ami számomra sokat jelent mert azt mutatja, megfogta az olvasót a történet.
Bár bevallom,  anyagi vonzata is meghatározza a továbbiakat, de elkészült azóta egy kisebb esszém, igaz történet az alapja. Több szerzővel együtt készülne egy novelláskötet. Szeretnék bekerülni a kötetbe, megismerni más szerzőket és írásaikat. Egy mese is készül párhuzamosan egy hasonló jellegű írással az elsőhöz.

A  könyvet itt tudod beszerezni:

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! Anita Boza - ("Nagyon remélem, idén is olvashattok tőlem. Két kéziratot adtam le a kiadónak: az egyik Az éjszaka érintése, a másik a Sötét vágyak fogságában.")

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! rovatomban felkértem a Anita Boza írónőt, hogy meséljen kicsit magáról és a könyvéről. Ezúton is köszönöm, hogy elfogadta az interjúfelkérésemet. Az írónőnek Az éjszakai színei c. könyve jelent meg, amit a Könyvmolyképző Kiadó oldalán lehet megrendelni. Íme, az interjú, fogadjátok szeretettel!

 

Kérlek, mesélj magadról, mit lehet tudni rólad? 

A Balatontól nem messze egy kis faluban élek a férjemmel és a két fiammal, meg a mentett állatainkkal. Amikor nem írok, szeretek olvasni, főzni, kertészkedni, kirándulni a családdal. Az állat- és környezetvédelem nagyon fontos része az életemnek, önkéntes vagyok a Siófoki Állatvédő Alapítványnál, és magam is aktívan mentek állatokat, legyen szó kutyáról, macskáról, vagy sérült süniről, szárnytörött gyurgyalagról. Mindig időhiányban szenvedek, ha több időm lenne, szívesen néznék sorozatokat, filmeket is.

Az éjszakai színei  c. könyved sok kutatómunkát igényelt? Meddig tartott az írás folyamata?

Ennek a regénynek az alapját már nagyon sok évvel ezelőtt megírtam, spirálfüzetbe, tollal. Amikor újra elővettem, körülbelül három hónap alatt újraírtam, majd következett a bétáztatás, végül a javítás végtelennek tűnő folyamata. Mire a kézirat elnyerte a végleges formáját, rengeteg idő eltelt, a mostani változat már szinte nyomokban sem hasonlít az annak idején spirálfüzetbe lekörmölt szövegre.

Én minden regényemhez sokat kutakodok, szeretek alaposan utánajárni a dolgoknak, így Az éjszaka színeihez is csomót nézelődtem a neten, illetve sztriptízes filmeket, könyveket, beszámolókat vadásztam. Az auralátásba is igyekeztem elmélyülni, ehhez beléptem különféle spirituális csoportokba, auralátásról szóló könyveket olvastam.

Történeteidben mennyire van jelen fantázia és valóság? 

Minden szereplőmben van egy minimális belőlem, az általam megélt, megtapasztalt dolgokat valamilyen módon bele szoktam gyúrni a regényeimbe, illetve ha valami komoly hatást gyakorol rám, azt is beleszövöm néha. De szeretem elengedni a fantáziám, a regényeimben megélhetek olyan dolgokat, amiket a való életben nem mernék, nem szabadna, vagy amire titkon vágyom.

Mikor kezdtél el írni, hogyan kezdődött ez a szenvedély 

Már gyerekként úgy nőttem fel, hogy a környezetemben mindenki olvasott, rejtvényt fejtett, ezt láttam, természetes volt, hogy miután megtanultam olvasni, én is faltam a könyveket. 9 évesen, a nagymamámmal közösen írtuk az első versemet, majd olyan 15 éves lehettem, amikor elkezdtem regényt írni. Ezek kezdetleges, rém egyszerű történetek voltak, néha ma is előveszem őket, és elborzadok, milyen kis ügyetlen próbálkozások, ugyanakkor lenyűgöz, hogy honnan indultam.

Más zsánerben tervezed kipróbálni magad? 

Nagyon szeretem az elképzelt világokat, van is egy befejezett romantikus fantasym, illetve egy megkezdett másik, de ahhoz, hogy azokból bármi is lehessen, még rengeteget kell tanulnom, hogy átírhassam őket megfelelőre.

Egyébként novellákban kipróbáltam már magam sokféle zsánerben: írtam horrort, fantasyt, sci-fit, realistát és most egy mitológiai történeten dolgozom épp a legújabb NYUSZÍ kötetbe.

Milyen érzés számodra, amikor befejezed a kéziratod?

Amikor befejezek egy kéziratot, az egyszerre tölt el megkönnyebbüléssel, büszkeséggel és félelemmel. Örülök, hogy elkészült egy újabb, addig csak a fejemben élő történet, ugyanakkor tudom, hogy a neheze ezután jön: bétázás, javítás, megmérettetés, majd szerkesztés és végül a legizgalmasabb rész, hogy hogyan fogadják majd az olvasók.

Nem gondolkodtál még írói álnéven? 

Tulajdonképpen az Anita Boza is írói álnév, ha úgy vesszük. Amikor megjelent az első könyvem, szóba jött, hogy teljesen más álnevet válasszak, de bármit is találtunk ki, mindet idegennek éreztem. Aztán a szerkesztőm ajánlotta, hogy akkor csak simán fordítsuk meg a lánykori nevemet, és ez az ötlet azonnal megtetszett. Ő mondta azt is, hogy a boza kölesből erjesztett, csekély alkoholtartalmú, savanykás ital, egy világos színű sörféle. Így lettem Anita Boza. 

Mindig is ebben a zsánerben szerettél volna írni? 

A romantika a lételemem, átszövi a mindennapjaimat, a férjem az én „szőke hercegem”. Vele mindennap kaland, szóval nem esik nehezemre, hogy beleéljem magam a szereplőim életébe. Olvasásban mindenevő vagyok, de a legtöbbet a romantikus zsánerben olvasok, ezt ismerem a legjobban, és engem mindig is az emberi érzések nyűgöztek le a legjobban. 

Milyen érzés volt, amikor az első könyved megjelent?

Azt nem lehet szavakba önteni. Egy álom megvalósulása volt. Elképesztő, mámoros érzés; öröm, hála, meghatottság kavargott bennem. De ez ugyanúgy megmaradt, a hetedik könyvem megjelenésekor ugyanezeket éreztem, és szerintem akárhány lesz ezután, ez nem fog változni. 

Tervezett és tudatos folyamat számodra az írás vagy impulzív?

Is-is. Azelőtt ösztönösen írtam arról, ami eszembe jutott. Vázlatot se készítettem, csak nekiültem és elkezdtem gépelni. Most már alaposabban megfontolok egy-egy ötletet, tudatosan gondolom, végig, hogy melyik könyvemnek írnám meg a folytatását, melyiket bontsam ki elsőnek. Rászoktam a vázlatolásra is, bár egy idő után a szereplőim mindig önálló életet kezdenek élni, de azért fontos, hogy legyen egy honnan hova váza mindennek.

A köteteidben vannak kedvenc jeleneteid? Vagy volt olyan, amiket nehezen tudtál megírni? 

Persze, minden kéziratomban vannak ilyenek. Nagyon szeretem írni például az állatvédős részeket, amikor valamelyik főhősöm macskát ment, vagy menhelyről fogad örökbe, vagy beveri az orrát egy állatkínzónak. Nehezen írom meg viszont valaki halálát, és az olyan részeket, amikor a szereplőimnek fáj valami.

Hogyan születik meg egy-egy történeted? Van valami inspiráció, ihlet, amihez nyúlsz? 

Ez változó. Bármi inspirál, a legjelentéktelenebbnek tűnő dolog is hathat rám: egy zene, vagy olvasok egy érdekes cikket, vagy látok egy autóversenyt, vagy történik velem valami olyan, ami aztán kikívánkozik, esetleg megpillantok egy érdekesnek tűnő embert egy buszmegállóban. Néha csak beszélgetünk az egyik író barátommal, és ő bedob valami extrém ötletet, amit hülyeségnek szán, én mégis továbbgondolom. A regényeim alapötletei viszonylag hamar kipattannak a fejemből, aztán igyekszem a karakterükhöz megfelelő környezetet és szituációt kitalálni, ami persze azonnal újabb és újabb ötleteket szül, amiből így aztán sorozat vagy novella lesz… 

Kik láthatják először a kéziratod? Kik olvassák elsőként, kinek a szava számít, akik beleszólhatnak a szöveg, történet alakulásába?

Nagyon szűk kör az, akinek megmutatom az elkészült kézirataimat, valójában 3-4 emberről beszélünk: Kiss Ildikó, Schmidt-Czetli Ági és Nemes István barátaim. A lányok állandó bétáim, sőt, jóval többek annál, inkább afféle „bármikorbármibensegítek” emberek az életemben. Illetve Jenei András szokta elolvasni az elkészült kézirataimat, neki remek meglátásai vannak. Ha zsáner-specifikus segítségre van szükségem, akkor Szemán Zolihoz fordulok sci-fi ügyben, illetve Tiszlavicz Marcsihoz mindenféle orvosi kérdésben. És kábé ennyi. 

A családod miként fogadta a hírt, hogy könyvet írsz, sőt meg is jelent? 

Nagyon büszkék rám. Támogatnak, hagynak írni, száz százalékig toleránsak velem: nem szólnak rám, ha éjszakába nyúlóan írok, vagy ha hajnalig javítom a kéziratot leadás előtt.

Mit üzensz az olvasóidnak, mi várható még tőled az idén?

Nagyon remélem, idén is olvashattok tőlem. Két kéziratot adtam le a kiadónak: az egyik Az éjszaka érintése, a másik a Sötét vágyak fogságában. Előbbi Az éjszaka színeiből megismert Makarov története, utóbbi egy Jamaicán játszódó, vudus történet. Természetesen mindkettő romantikus. Egy mitológiai novellán dolgozom jelenleg, ami egy ingyenes letölthető antológiában fog megjelenni, illetve írom A szerelem receptje című szakácsos-zenészesem folytatását. Ezeken kívül már gyűjtöm az anyagot egy chippendale-es sztorihoz, körvonalazódik a fejemben A vágy fogságában című tűzoltósom második része, elkezdtem írni Az éjszaka színei harmadik részét, aminek Scott lesz a főhőse, és akkor még nem beszéltem egy autóversenyzős sztoriról, ami azóta motoszkál bennem, mióta a férjem elvitt minket rallyra. Néha azt kívánom, bár lenne egy időnyerőm, és csak írhatnék és írhatnék… de igyekszem.


A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Anita Boza írói oldala

Könyvmolyképző Kiadó

2023. június 3., szombat

Előolvasás: Andy Saturday: Egy a sorsunk - ("Élnek, nemcsak vannak, éreznek, nemcsak bambulnak. Ez a történet több, mint szórakoztató, élő, eleven. Akarom Bent, bár utálom, akarom Ericet, mert imádtam, akarom Tonit, mert úgy érzem, több van, mint elsőre látszik.")

Szeretném megköszönni Andy Saturday írónőnek, hogy felkereset és lehetőséget adott elolvasni Egy a sorsunk c. könyvét. Egy szívszorító történet az alig 17 éves Danielről. Pár napja fejeztem be az olvasást, azért most írom meg, mert kicsit üresnek érzem magam belül. Nehezen tudtam volna rögtön megírni a véleményemet.

Andy Saturday
Egy a sorsunk

Tartalom

Daniel, ​az amerikai tini srác élete maga a tökéletesség. Iskola, barátok, jól szituált szülők, és minden, ami ezzel jár. Imád zenélni és táncolni – nem titkoltan ezt képzeli el jövőként. Talán az egyetlen felhő az élete fölött, hogy szülei ezzel nem értenek egyet, de erősen titkolják: fiúknak hagyományos, egzisztenciálisan tekintélyes karriert szeretnének. Dan persze lázad. Tizenhetedik születésnapjára barátjától, Marcustól valami olyasmit kap, amiről tudja, hogy szülei ellenezni fogják, mégis elfogadja. Az emiatt kibontakozó konfliktus ereje mindenkit meglep. A családi béke megroppan, majd darabokra törik: a fiú szülei halálos autóbalesetet szenvednek, s neki azonnal el kell hagynia Amerikát és elutaznia Magyarországra, egy sosem látott rokonhoz. Dan pokoljárása megkezdődik, amint magyar földre lép. Szerelmek, csalódások, érzelmek kavalkádja, mely a fiú körül kavarog, felkavarva számtalan ember életét, akik segíteni akarnak neki. Vajon megtalálja-e a boldogságot a hányatott sorsú, sokat szenvedett Daniel, vagy sorsa más irányba vezet?

Véleményem

Ahogy fentebb is írtam, nehezen tudtam volna megírni a véleményemet, ha akkor rögtön neki ülök. Kellett pár nap, hogy rendezni tudjam a gondolataimat és eldöntsem, hogy 4,5 vagy simán adjam meg 5-öst. Mivel akadt néhány olyan rész, amit az írónő kihagyott ziccerek, ahol nem igazán zárta le azt a vonalat. Így csak még több kérdésem lett, mint válaszaim.

Viszont tagadhatatlanul nagyon élveztem az olvasást, igaz előfordult, hogy nem mindig tudtam ki szólal meg következő oldalakon, de ezeken túl tudtam lendülni. Daniel nagyon sok mindenen ment keresztül az élete során. Először azt hittem egy olyan történetet kapok, ami viszálykodásra, szerelmi afféra és egyebeket lesznek, ehelyett Daniel életének, kisebb-nagyobb aspektusait kaptam. Egy-egy állomás az életében, szerelmek, árulások és csalódások jellemzik a lépései. Voltak olyan karakterek, amiket nagyon utáltam ilyen volt Ben, Miklós. Ben annyira gyáva, Miklós pedig ellenszenves figura.

Elején azt vártam, hogy mikor lesz a nagy pokoljárás Daniel számára, nem is olyan sokáig kellett várni. Ahogy olvastam, annyira sajnáltam őt. Szerettem volna megölelni és azt mondani tartson ki. Megérintet a története, ami vele történt. Elvesztette a családját, barátját egyben a szerelmét. Egy olyan idegen országba kellett mennie, ahol nem ismerik őt, és egyik vödörből a másikba esik.

Hiába 288 oldalas ez a könyv, sok minden történik Daniellel és sokszor nem tudtam mire számítsak. Daniel életében nemcsak fájdalom és árulás járja át, hanem megtapasztalja milyen tartozni valahova, és szeretve lenni. Bár nem könnyű az élete, a sorsa, de mégis hisz a szerelemben és abban, hogy egyszer jóra fordul számára.

Egy szóval érdemes figyelemmel kísérni Andy Saturday írónőt, mert ez a könyv számomra benne van top 5-ben. Bár 4,5 csillagot adok meg, de úgy érzem nem ez lesz az utolsó alkotása az írónőnek.  Andynek folytatnia kell, szeretem, ha kicsit szenvednek a karakterei, szeretem, ha történik velük. Vannak nyitott szálak, amire választ várok. Nem mellesleg a vége… Hát, tátva maradtam a szám. Nem erre számítottam, igazi meglepetés volt.

Élnek, nemcsak vannak, éreznek, nemcsak bambulnak. Ez a történet több, mint szórakoztató, élő, eleven. Akarom Bent, bár utálom, akarom Ericet, mert imádtam, akarom Tonit, mert úgy érzem, több van, mint elsőre látszik. Szóval, várom vissza, reménykedve, hogy lesz folytatása. Mert így nem érhet vége a történetnek.

A könyvet itt tudjátok beszerezni:

2023. május 31., szerda

A Budapest Nagyregény a 94. Ünnepi Könyvhéten - ("A Budapest Nagyregény projekt Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából a Könyvfőváros program keretében, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral együttműködésben, a Kreatív Európa Alap támogatásával és a Margó Irodalmi Fesztivál szervezőinek szakmai közreműködésével valósul meg.")

 Látogass ki a Vörösmarty térre, és találkozz a Budapest Nagyregény szerzőivel!30 perces kerekasztal-beszélgetésekben mutatjuk be a fejezeteket író kortárs szerzők többségét. Felvillantjuk, milyen kapcsolat fűzi őket a kerületükhöz és hogyan kapcsolódnak egymáshoz a szövegeik. Szó esik majd a különleges irodalmi vállalkozás folyamatáról. A szervezők a különböző alkotói megközelítésekről és a lehetséges közös témákról is igyekeznek minél többet megosztani a könyvhét közönségével a Vörösmarty téri nagyszínpadon.

 

Pódiumbeszélgetések és a meghívott szerzők:

 

Június 9. 10:30 | Szvoren Edina, Tóth Krisztina, Nagy Gabriella

Június 9. 15:30 | Szabó T. Anna, Dragomán György

Június 10. 10:30 | Kemény István, Fehér Renátó

Június 10. 16:30 | Vámos Miklós, Simon Márton, Mán-Várhegyi Réka

Június 11. 10:30 | Kiss Noémi, Németh Gábor

Június 11. 15:30 | Karafiáth Orsolya, Tompa Andrea, Kemény Zsófi


Esemény

 

Egy várost nem a téglák, hanem a benne lakók történetei építenek fel. Budapest mindannyiunké, a személyes élményeink teszik olyanná, amilyennek látjuk, szeretjük.

 

A Margó Irodalmi Fesztiválra érkező olvasók és szerzők kedvenc találkozóhelyévé vált a Budapest Nagyregény csodás zöld szobája, ahol beszélgettek és történeteket meséltek egymásnak a látogatók. Most a Vörösmarty térre költözik a zöld pavilon, ahol a látogatók újra a kezükbe vehetik a budapesti helytörténeti kutatások néhány fontosabb forrását, polaroid képekkel örökíthetik meg a találkozásokat, vagy belehallgathatnak telefonon a Budapest Nagyregény szerzőinek kerületi bevezetőjébe.


 

A Budapest Nagyregényről

 

Budapest fővárosa nagyszabású irodalmi alkotást hoz létre Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára. 23 kortárs magyar író és a fővárosi kerületek közös alkotófolyamata vette kezdetét tavaly novemberben, amelynek eredményeként 2023 novemberében megjelenik a 23 fejezetből álló Budapest Nagyregény.

 

A szerzők és a kerületek

 

I. kerület: Cserna-Szabó András

II. kerület: Krusovszky Dénes

III. kerület: Vámos Miklós

IV. kerület: Tompa Andrea

V. kerület: Bartók Imre

VI. kerület: Fehér Renátó

VII. kerület: Kemény Zsófi

VIII. kerület: Szvoren Edina

IX. kerület: Simon Márton

X. kerület: Mán-Várhegyi Réka

XI. kerület: Nagy Gabriella

XII. kerület: Háy János

XIII. kerület: Németh Gábor

XIV. kerület: Tóth Krisztina

XV. kerület: Karafiáth Orsolya

XVI. kerület: Kiss Noémi

XVII. kerület: Grecsó Krisztián

XVIII. kerület: Dunajcsik Mátyás

XIX. kerület: Závada Péter

XX. kerület: Szabó T. Anna

XXI. kerület: Szécsi Noémi

XXII. kerület: Kemény István

XXIII. kerület: Dragomán György

 

Írói workshopok

 

A kerületi fejezeteinek megírására felkért 23 kortárs író a februári workshopon Tasnádi István dramaturgi iránymutatása mellett kidolgozta az alkotói folyamat játékszabályait. Márciusban elkészítették a kerületekről szóló történeteik szinopszisát.

 

A készülő mű szerkezetéről, az alkotási folyamat következő lépéseiről egyeztettek április 12-én a Tompa17 kávézóban egy újabb workshopon: a szövegek kapcsolódási lehetőségei és motívumkincse alapján hogyan illeszthető össze a 23 szöveg.

 

A Budapest Nagyregény a tavaszi Margó Irodalmi Fesztiválon

 

Egy asztalhoz ülhetett a város. Kultúrtörténeti ebéddel mutatkozott be a Budapest Nagyregény a margitszigeti Kristályban.

A Budapest Nagyregény első nyilvános eseményén, a Kultúrkombinát és a Budapest Brand közös rendezvényén a történetmesélés és

-megosztás mindannyiunk számára ismerős hangulatait, ízeket és emlékeket idézve bontogattuk művészek és városkutatók segítségével a város rétegeit.Esemény 


Látogass el a Budapest Nagyregény weboldalára!

 

Az új honlapon kalandozva nyomon követhetjük a kötet születését, megtudhatjuk, milyen kapcsolat fűzi a szerzőket a kerületükhöz, és izgalmas híreket és beszámolókat olvashatunk az alkotófolyamat lépéseiről. Belepillanthatunk a civil történetgyűjtés és a helytörténeti kutatások anyagaiba.

 

A Budapest Nagyregény projekt Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából a Könyvfőváros program keretében, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral együttműködésben, a Kreatív Európa Alap támogatásával és a Margó Irodalmi Fesztivál szervezőinek szakmai közreműködésével valósul meg. A kötet kiadója a Budapest Brand.

 

Weboldal


Facebook