2020. december 11., péntek

Interjú Álomgyár Kiadó egyik legsikeresebb írónőjével Borbás Edinával - ("Az én álmom és vágyam az, hogy minél több embert szórakoztathassak.")

Borbás Edina köszönöm, hogy elfogadtad az interjúfelkérésemet. Nagyon örülök, mert a Kék macska c. könyvedet olvastam, és már azon akkor gondolkodtam, hogy interjút kellene készítenem veled. Most végre eljutottam odáig, hogy meg is kérdezzem, vállalnád-e. Még egyszer köszönöm, hogy beleegyeztél.Így tehát hadd mutassam be nektek az Írónőt és a műveit is.

 

Forrás: Borbás Edina írói oldala

Forrás: Borbás Edina írói oldala 1.
Mesélnél magadról egy kicsit? Mit lehet tudni rólad?

Családanya és dolgozó nő vagyok. A regényeken kívül szoktam forgatókönyveket, reklámokat, videoklipeket írni, és olykor rendezek is (dokumentum és ismeretterjesztő filmeket), de csak, ha muszáj. Imádok nevetni és történeteket mesélni. Kifogyhatatlan a tudásvágyam, és ha találok valami érdekes témát, nem tudom megállni, hogy ne gondoljam tovább, vagy ne játszadozzak el vele. Mamámtól örököltem a mesélés tudományát, akit nem olyan rég veszítettem el. Abban reménykedem, én is olyan leszek majd, amilyen ő volt: csupa mosoly, élete végéig energikus, éles eszű és kifogyhatatlan szeretettel megáldott ember.

2.
Hogyan jött az az ötlet, hogy írói útra lépj?

Ez nem ötlet, ez egy olthatatlan vágy. Néha megfogadom, hogy soha többé nem írok, mert iszonyatosan nehéz munka ez, a látszat ellenére, de nem bírom ki, és akármennyire is kimerít egy projekt néhány nap után már a következőn, gondolkozok. Olyan ez, mint egy szerelem, ami soha nem múlik, de azért vannak hullámvölgyek. Egyébként kicsi gyermekkorom óta úgy alszom el, hogy saját történetekkel szórakoztatom magam. Sokáig azt hittem, ezt mindenki így csinálja…

 

Forrás: Borbás Edina írói oldala

 
3.
Eddig négy regényed jelent meg, és decemberben érkezik az ötödik is. Mesélnél róluk?

A hullámok csapdája sorozatom könnyed kötetei, vicces, kalandos, valóság showra épített szerelmes regények voltak. A Kék Macska és a Szeráj voltak azok a könyvek, ahol úgy éreztem megtaláltam egy igazi Borbás Edina hangot. A Monarchia korában játszódó romantikus kalandregényeim annyira Edinásak, hogy azt el sem tudom neked mondani. Minden benne van, amit imádok: történelem, bulvár, romantika, izgalom, régi normák, tisztelet, színes egyéniségek... Egyszerűen imádom azt a világot, azt a hangulatot, azt a miliőt. És mégis zsánert váltottam. Miért? Mert ezt tartom most aktuálisnak.

 

 

Forrás: Borbás Edina írói oldala

4.
Mennyire volt furcsa számodra, hogy nem történelmi korszakról írsz, hanem mai, 21. századról? A Zárva c. kötet 2034-ben játszódik.  

Ha tavaly kérdezted volna, hogy idén karácsonykor újra egy monarchiás könyvet fogsz-e tőlem olvasni, azt feleltem volna: „Persze, hogy azt! Mi mást írhatnék?” Erre jött a 2020, és minden megváltozott. Muszáj a jövőbe tekinteni. Nem tudtam mást írni, csak ezt! Ezt érzem most őszintének. Ezt gondolom most aktuálisnak. Ezt tudom most teljes szívvel és lélekkel adni az olvasóknak. Majd elválik megfelelő döntést, hoztam-e…

 

 Forrás: Borbás Edina írói oldala 
 
5.
A Kék macska és a A szeráj c. kötetek miről szólnak? Vannak kedvenc jeleneteid, vagy olyanok, amik nehezebbek voltak számodra?

A Kék Macska egy igazi hamupipőke sztori. Eliza leszáll Budapesten a vonatról, és kisvártatva a Kék Macska mulató konyháján találja magát. Megannyi kaland, gáncsoskodás és persze szerelem övezi útját, míg végül nincstelen árvából boldog nővé válik. Imádtam kutatni, majd végül megírni ennek a regénynek minden sorát. Annyira szeretem a mai napig, hogy ha csak rágondolok, úgy érzem, ez volt az a könyv, amiért érdemes volt íróvá válnom. Megtörtént botrányokat dolgozok fel és egykor élt személyekről írok ebben a sztoriban, és büszke vagyok arra, hogy a lokál életnek ezt az arcát, itt és most, a 21. században, kicsit átformálva, de megmutathatom.

A Szeráj a millennium évében 1896-ban játszódik egy érdekes elfeledett budapesti helyszínen. Egy olyan mulató negyedet mutat be, mely saját korában méltán örvendett világhírűnek, ám az idő majdnem nyomtalanul eltörölte emlékezetünkből. Sophia a főszereplőm emlékek és múlt nélkül néz szembe ezzel az érdekes világgal, és én úgy gondolom méltó előzmény sztorit sikerült adnom ezzel azoknak az olvasóknak, akik szerették a Kék Macskát.

6.
Mi inspirált abban, hogy megírd a könyveidet?

Az olthatatlan vágy inspirál engem az írásban. Az a vágy, hogy adjak, hogy meséljek, hogy a történeteimmel szórakoztassak embereket. Ha rátalálok egy érdekes történetre, és megvan a bumm érzés, akkor megírom. Ilyenkor nem lehet engem visszafogni, egyszerűen fanatikussá válok, és csak erre tudok gondolni. Csak ezzel kelek, fekszem. A családom már tudja, ilyenkor roppant türelem kell hozzám, mert elég egy szó és kizökkentenek, amit nagyon nehezen viselek…

7.
Mesélnél egy kicsit arról is, hogy ki is vagy Te, amikor nem írsz?

Nem is tudom. Néha szórakoztató vagyok, néha unalmas. Olykor rengeteget beszélek, (komolyan, órákat, szinte levegővétel nélkül) de előfordul az is, hogy hosszan hallgatok, és csak figyelek. Nem szeretek főzni. Tudok, de nem szeretek… Kedvenc főzelékem a spenót, fokhagymásan és édesen, ahogy azt anyukám szokta csinálni, és soha, de soha nem fogom megunni a húslevest.

Nagyon fontosnak tartom a nők érdemeinek elismerését, de nem vagyok vérmes feminista. Nem vagyunk egyformák a férfiakkal, de egyelőek IGEN! Sem többek, sem kevesebbek. Nem bírom elviselni az elnyomásnak és mások megalázásának még a gondolatát sem.

Kedvenc mondásaim pedig: „Amíg élek, meg nem halok!” Ezt anyukám szokta mondani.:)

A másik meghatározó mondata pedig az életemnek mamámtól származik: „Rá se retyetye gyerekem! Megrázod magad, és lesöpröd a gondot a válladról!”

8.
Családod miként fogadta el, hogy ezen a pályán indultál el?

Ez nem egy könnyű út. Tele van az ember bizonytalansággal, kétellyel és félelemmel. Ha nem áll az ember háta mögött egy támogató család, vagy vasakarat, akkor nem hiszem, hogy összeomlások nélkül tudja ezt a dolgot művelni bárki is. Roppant sebezhetővé válik az ember a művei által. Kell egy kéz, hogy amikor zuhanok, elkapjon valaki. Nekem ez a kéz a férjem, bár néha az ő türelme is fogytán van. A gyerekeim egyébként nem szeretik, ha írok, de elfogadják, talán még néha büszkék is rám, de ezt a világért sem vallanák be. A szüleim is támogattak engem egész életemben, ezért szerencsésnek mondhatom magam, mert van miből adnom. A családom nélkül nem lennék az ami.

9.
Van olyan zsáner, amiben szívesen kipróbálnád magadat a romantikuson kívül? Ha igen, melyik az, és miért?

Igen. Az ifjúsági regény az, amit szívesen kipróbálnék. Ki tudja, még az is lehet, hogy egyszer abban is kipróbálom magam.

10.
Mik a közeli s a távoli terveid írás terén? Mit szeretnél elérni?
Mit gondolsz mennyire, van szüksége a magyaroknak a könyvekre?

Az én álmom és vágyam az, hogy minél több embert szórakoztathassak. Mindennél jobban szeretnék az embernek adni. Örülnék neki, ha sokak által olvasott és kedvelt író lennék. Azt igyekszem elérni, hogy a Borbás Edina név garancia legyen a jó szórakozásra.

Nem tudom az olvasás jövőjét felmérni. Tény, hogy a filmek és sorozatok könnyebb utat biztosítanak a szórakozni vágyó közönségnek. Azért még bízom abban, hogy van remény…

 

A könyveket itt tudjátok megrendelni:

Álomgyár Kiadó

Bookline

BorbásEdina írói oldala


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése