2022. április 8., péntek

Kim Stanley Robinson: A Jövő Minisztériuma – Megjelenik május 10-én! - ("„A legjobb ismeretterjesztő sci-fi, amit valaha olvastam.” Jonathan Lethem")

Kim Stanley Robinson: A Jövő Minisztériuma

(The Ministry For The Future)

Kim Stanley Robinson, a science fiction egyik legnagyobb ma élő óriása ebben a regényben a klímaváltozás olyan vízióját mutatja be, amilyet eddig elképzelni sem tudtunk.

A Jövő Minisztériuma óriási sikert aratott az irodalmi világban, többek közt Barack Obama az egyik kedvenc könyvének választotta.

Robinson tudományos körökben is rengeteg elismerést kapott, például tavaly novemberben részt vehetett előadóként az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáján (COP) Glasgow-ban.

 

„Robinson olyan kérdésekkel is őszintén szembenéz, melyekre ma még nem szeretünk gondolni, de hamarosan a mindennapjaink része lehet.”
Horváth Bence, 444.hu

„Ha rávehetném a törvényhozókat és a lakosságot világszerte, hogy csak egy könyvet olvassanak el ebben az évben, az A Jövő Minisztériuma lenne Kim Stanley Robinsontól.”
Ezra Klein (Vox)


A szerző korábbi könyveiben is foglalkozott a klímaváltozással:

a 2017-es New York 2140-ben az amerikai város életét mutatja be, amelyet az emelkedő víz elárasztott és megváltoztatott.

Robinson gyakori vendégelőadó amerikai egyetemeken tudományos, gazdasági és politikai témákban, több előadása is megtekinthető a Youtube-on.

Co-ordinating Response to Changing Climate:

 

An Evening with George R.R. Martin and Kim Stanley Robinson:Ezek mellett számos esszéje és publikációja jelent meg olyan szaklapokban, mint az IEEE Spectrum, a Wired vagy a New Scientist.

Megjelenik május 10-én!

Agave Könyvek Kiadó

Fordította: Farkas Veronika

Fülszöveg

A Párizsi Egyezményt aláíró országok kongresszusa egy új szervezetet alapít 2025-ben. Célja az eljövendő nemzedékek érdekképviselete és az összes élőlény védelme a jelenben és a jövőben. Hamarosan mindenki a Jövő Minisztériuma néven kezdi emlegetni.

A teljes egészében fiktív szemtanúk által elmesélt történet arról szól, hogy milyen hatással lesz az emberiségre a klímaváltozás a következő évtizedekben. Az egyes fejezetek nem egy kihalt, posztapokaliptikus világban játszódnak, hanem a közvetlen jövőnkben – amelyben még az is előfordulhat, hogy legyőzzük az előttünk álló rendkívüli kihívásokat.

Az olvasó egy kétségbeesett felütésű, ám reményteli üzenetekkel teli regényt tart a kezében; a legeredetibbet és legerőteljesebbet, amit valaha a klímaváltozásról.

Ajánlások

„Robinson mesterien integrálja a környezeti katasztrófák és geomérnöki projektek gyakorlati részleteit annak magával ragadó, optimista leírásába, hogy mekkora összefogásra képes az emberiség, ha minden kötél szakad. Ez a szívből jövő, kőkemény sci-fi kötelező olvasmány mindenkinek, aki aggódik a bolygónk jövőjéért.”
Publishers Weekly

„A legjobb ismeretterjesztő sci-fi, amit valaha olvastam.”
Jonathan Lethem

„A Jövő Minisztériuma akkorát szólt, mint egy kalapács a gongon, és egész évben visszhangokat keltett. Ijesztő, engesztelhetetlen, de ugyanakkor reménykeltő. Robinson a nemzedékünk SF-szerzője, ez pedig az egyik legjobb műve.”
Locus

„Azt reméljük, hogy ezt a könyvet széles körben elolvassák majd – hogy Robinson eleve jelentős méretű közönsége még egy nagyságrenddel megnő. Mert a könyveinek az a lényege, hogy beindítsák a képzeletet.”
New York Review of Books

„Ha valamelyik könyv szíven ütött idén, az A Jövő Minisztériuma volt Kim Stanley Robinsontól. Egy magával ragadó eposz a klímaváltozásról és az emberiség kísérleteiről arra, hogy fordítson a sorsán, mielőtt túl késő lesz.”
Polygon

„Kim Stanley Robinson, a sci-fi látnoka amellett érvel, hogy kvantitatív módon kellene kimásznunk a bolygópusztulásból.”
Bloomberg Green


„Az eddigi legjobb leírása annak, hogy milyenné válhat a világunk, Kim Stanley Robinsontól származik. Ő azoknak az örömöknek az ábrázolására specializálódott, amelyeket egy olyan világ tartogathat számunkra, ami komolyan veszi a ránk leselkedő veszélyeket.”
The New Yorker

A szerzőről

Kim Stanley Robinson (1952–) a modern sci-fi egyik legismertebb és legtöbb díjjal kitüntetett alakja. Irodalomból szerezte az első diplomáját a Kaliforniai Egyetemen 1974-ben, egy évvel később pedig angol szakon végezte el a mesterképzést a Bostoni Egyetemen. 1982-ben PhD-zett, doktorijának a címe Philip K. Dick regényei volt, a disszertáció 1984-ben nyomtatásba is került.

 

 

Robinson mára három trilógia, tizenkét önálló regény és több novelláskötet szerzője. Több mint tíz irodalmi díjat kapott: kétszer tüntették ki a rangos Hugóval, háromszor pedig a Nebulával, ezek mellett egy World Fantasy-díj, egy John W. Campbell-díj és hat Locus-díj köthető még a nevéhez. Eddigi legutolsó regénye 2020-ban jelent meg A Jövő Minisztériuma címmel, és a klímaváltozásról szól. A szakírók egyhangúan az elmúlt évek egyik megkerülhetetlen sci-fijeként tartják számon, de rengetegen idézik gazdasági és politikai körökben is, például Barack Obama az egyik legfontosabb olvasmányának nevezte a megjelenésekor. Robinson jelenleg a kaliforniai Davisben él.


Előrendelhető kedvezménnyel a kiadó webáruházában!

Agave Könyvek Kiadó


A szerző további kötetei az Agave Kiadónál:

Kim Stanley Robinson

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése