2021. október 26., kedd

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! Büksi Zsuzsanna - ("Nagyon köszönöm az olvasóimnak (a jelenlegi és jövendőbeli olvasóimnak is), hogy bizalmat szavaztak a regényemnek, és olvasták/olvassák a Kapcsolat:Bonyolultat. Hálás vagyok azért a sok szeretetért, amit tőlük kapok! ")

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! rovatomban felkértem Büksi Zsuzsanna írónőt, hogy meséljen magáról, és a  könyvéről. Ezúton is köszönöm, hogy elfogadta az interjúfelkérésemet. Az írónak Kapcsolat:Bonyolult címmel, idén nyáron jelent meg az első könyve, amit Erawan Könyvkiadó webshopjában lehet megrendelni.

Íme az interjú, fogadjátok szeretettel.

 


Kérlek, mesélj magadról, mit lehet tudni rólad?

1975-ben születtem Baján. Azóta is itt élek és dolgozom. Nagyon szeretem a vizek városát, a kisvárosi hangulatot. Állandó ihletforrásom. Ha feltöltődésre vágyom, csak kiülök a belvároson átívelő Sugovica partjára, vagy sétálok egyet a parton. Az év minden időszakában, télen-nyáron gyönyörű.

 Kapcsolat:Bonyolult című könyved sok kutatómunkát igényelt?
Meddig tartott az írás folyamata?

A Kapcsolat:Bonyolult című regényemet 2020-ban Fejős Éva írós kihívására írtam két hónap alatt. Elég húzós időszak volt számomra.A kutatómunka nálam az írás velejárója, általában előbb kutatok, mint írok, de mivel ebben a kihívásban két hónapom volt megírni a regényt majdnem a nulláról, így folyamatosan, az írás mellett olvastam egészségügyi cikkeket, hogy hiteles legyek, néztem ismeretterjesztő- és dokumentumfilmeket a Gázai-övezetről. (Bevallom a történet váza, a karakterek, és néhány jelenet már érlelődött bennem egy ideje, így valójában nem teljesen nulláról indítottam a kihívást.)


Történeteidben mennyire van jelen fantázia és valóság?

A realista történeteket szeretem írni, azokat a hétköznapi problémákat, amik akár bárkivel megtörténhetnek. Azonban a karakterek, és a történet mindig kitalált, és ha esetleg bárki magára ismerne benne, az teljesen a véletlen műve. Nem mintázok élő személyekről, ismerősökről karaktereket. Egyes élethelyzetek is csupán inspirálnak, de mindig továbbgondolom, így a történeteim teljesen kitalált történetek, amik bárkivel megtörténhetnek ugyan, de a saját fantáziavilágom szülöttei

Mikor kezdtél el írni, hogyan kezdődött ez a szenvedély?

Már óvodás koromban meséket találtam ki magamnak, és saját, egyszerű kis meséimről szóló bábjátékokkal szórakoztattam magam. Ahogy megtanultam írni, le is írtam a történetecskéimet. Eljátszottuk a barátaimmal, bár ez csupán nekem volt érdekes, ők hamar megunták. Így történt, hogy egy idő után magányos tevékenység lett számomra az írás, sokáig azt gondoltam, senkit sem érdekel, mit csinálok egyedül a szobában, így néhány ember kivételével senkinek sem mutattam meg, és egyre kevesebbszer beszéltem róla, vagy mondtam el bárkinek, hogy írok.


Más zsánerben tervezed kipróbálni magad?

Írtam már fantasyt, és thrillert is. Egy-egy novella erejéig kirándulok más zsánerekbe, szerintem gyakorlásnak is tökéletes lehet. Nem tudom, mit hoz a jövő. Most a legjobban a realista-romantikus történetekben érzem magam. Biztonságos számomra ez a közeg. Azt hiszem, azért mert ezt ismerem a legjobban, és ebben a zsánerben tudom a legjobban átadni az olvasóknak mindazt, amit szeretnék megfogalmazni.

Néha úgy érzem, nem szeretném, ha ez változna.

Néha viszont úgy érzem, hogy izgatottan várom az új kihívásokat.

Milyen érzés számodra, amikor befejezed a kéziratod?

Imádom érzés.

Nagyon szeretem, amikor a szereplőim végre révbe érnek, akármilyen élethelyzetbe is kerülnek. Végigmentek az úton, nekem sikerült megismernem, megkedvelnem őket. Akkor még természetesen nem hagyom magukra őket, mert jön a bétáztatás. Utána pedig a javítás kemény feladata, ami már nem annyira felemelő érzés számomra. Néha fogcsikorgatós, vértizzadós küzdelem. De mindenképpen megéri, mert sokkal jobb lesz tőle a szövegem, a történet, és a végén elismerem, hogy megérte.

Miért pont ez az írói álneved? Illetve, ha ez nem írói álnév, nem gondolkodtál még ezen?

Nem gondolkodtam írói álnéven.

Mivel magyar környezetben, magyar szereplőkről írok, az én esetemben semmi sem indokolja idegen hangzású, külföldi név felvételét. Emellett vállalom, amit írok az ismerősök előtt is. Nincs miért szégyellnem, hogy saját névvel jelenjenek meg az írásaim. Büszke vagyok rájuk.

Azt hiszem igazán különleges, és szép nevem van, amit kár lenne megváltoztatni, ráadásul szeretem is.

Mindig is ebben a zsánerben szerettél volna írni?

Nem feltétlenül. Fiatalon még kerestem a hangomat. Több fantasyt írtam, de így visszagondolva a világépítéssel és a karakterek felépítésével komoly gondjaim akadtak. Egy idő után jobban érdekeltek a való világban játszódó történetek, romantikával vagy anélkül. Sokkal jobban lekötöttek, az olvasmányaim is errefelé orientálódtak inkább. Kerestem azokat az olvasmányokat, filmeket, amik igaz történeteken alapultak, így természetes lett számomra, hogy realista történeteket írjak, olyan problémákról, amik engem leginkább érdekeltek.

Milyen érzés volt, amikor az első könyved megjelent?

Felfoghatatlan.

A mai napig nehezen hiszem el. Még mindig olyan, mintha álmodnék. Egy csodálatos, boldog, valóra vált álom.

Tervezett és tudatos folyamat számodra az írás vagy impulzív?

Megtervezett.

Maga az írás folyamata kiragad a hétköznapjaimból, feltölt, és kikapcsol. Olyankor megszűnik tér és idő. De tervezős vagyok a mindennapjaimban és az írásban is. Vázlat alapján dolgozom. Még ha olykor el is térek tőle, fontos számomra egy irányvonal, amerre haladok.

Viszont amikor leülök írni, akkor hagyom, hogy a történet és a karakter beáramoljon a tudatomba. Ez nálam kicsit tudathasadásos élmény, amikor ott vagyok, de igazán mégsem. Tudom, merre haladok, de mindig jöhetnek meglepetések. Nagyon izgalmas folyamat, talán ezért is szeretem annyira, és ezért hiányzik egy idő után mindig.

A köteteidben vannak kedvenc jeleneteid? Vagy volt olyan, amiket nehezen tudtál megírni?

Vannak kedvenc jeleneteim, amiket könnyebben írtam. Néha mókásak, olykor szívszorongatóak, ismerős pillanatok.

Erotikus jeleneteket számomra mindig nehéz megírni, mert nem szeretném, ha pornóba csapna át az egész, de kínosan nevetséges virágnyelven sem szeretnék fogalmazni. Szerintem igazán szép erotikus jelenetet nagyon nehéz megírni. Számomra ez egy írós kihívás.

Hogyan születik meg egy-egy történeted? Van valami inspiráció, ihlet, amihez nyúlsz?

Figyelek a környezetemre, a körülöttem levő emberekre, olykor elég egyetlen szó, egy mozdulat, hogy megjelenjen a gondolataimban egy olyan karakter, aki mesélni szeretne. Ilyenkor addig kattog bennem egy hang, amíg komolyan el nem kezdek rá figyelni és vele foglalkozni.

Olykor olvasok valami felkavarót, valamit, ami megindít bennem egy erős érzelmi reakciót pl:meghatottságot vagy dühöt, ami napokig nem ereszt, és tudom, hogy dolgom van vele, írnom kell róla, hogy feloldjam ezt az érzést, mert különben nem szabadulok tőle.

Kik láthatják először a kéziratod? Kik olvassák elsőként, kinek a szava számít, akik beleszólhatnak a szöveg, történet alakulásába?

Az elsők, akiknek megmutatom a kész kéziratot, azok a bétáim. Megbízok bennük, mert mindig őszintén megmondják a véleményüket, olykor kíméletlenül, és keményen, de ebből sosincs sértődés közöttünk. Tudom, hogy segíteni szeretnének, és mindig mindent meg tudunk beszélni.

Beleszólhatnak a szövegbe, felhívják a figyelmemet a hiányosságokra, a gondolatismétlésekre, a logikátlanságokra. Ha elakadásaim vannak a történetben, akkor is segítenek, együtt agyalunk a sztorin. Rendkívül inspirálóan hatnak rám, és bármikor számíthatok rájuk. Akkor is, ha javítás közben azon hisztizek, hogy túl nagy falat ez nekem, és képtelen vagyok megbirkózni a feladattal. Olyankor támogatnak, és mindig a megfelelő szavakkal húznak ki az önsajnálat ragacsos mocsarából.

Hálás vagyok, hogy ilyen megbízható, előolvasóim vannak. Nélkülük sokkal nehezebben menne a javítási folyamat.

A családod miként fogadta a hírt, hogy könyvet írsz, sőt meg is jelent?

A családom elfogadja, hogy írok, mivel mindig is írtam, ez hozzám tartozott, tartozik. Tudják, hogy nem időszakos hóbort, hanem a hobbim. Mindig támogattak, és érdeklődtek, hogy éppen mivel foglalkozom. Kikérhettem a véleményüket, és olykor előolvasásra is sikerült rávennem őket.

Velem együtt örültek a megjelenésnek, és rendkívül lelkesek, hogy most már végre „igazi író” lettem.

Mit üzensz az olvasóidnak, mi várható még tőled az idén?

Idén az Írós oldalamon várható egy novella Halloweenre és már évek óta hagyomány számomra, hogy az adventi időszakban minden héten egy-egy karácsonyváró novellával kedveskedem az olvasóimnak.

A Kapcsolat:Bonyolult című regényem előzménykötetének megjelenése jövőre várható. A történet Hanna és Lucas kapcsolatáról szól.

Nagyon köszönöm az olvasóimnak (a jelenlegi és jövendőbeli olvasóimnak is), hogy bizalmat szavaztak a regényemnek, és olvasták/olvassák a Kapcsolat:Bonyolultat. Hálás vagyok azért a sok szeretetért, amit tőlük kapok! El sem tudtam eddig képzelni mennyire csodálatos, felemelő érzés az olvasók szeretete, elismerése, és mindig hálás vagyok, ha megkeresnek, rám írnak. Legalább ennyire boldog, szeretetteli életet kívánok nekik is, mint amilyenben mostanában részem van.

 

A könyvet it tudjátok beszerezni:

Erawan Kiadó

Büksi Zsuzsanna írói oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése