2022. június 22., szerda

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! Lady Nairi - ("Mivel a legtöbb misztikumos kötetemnél csak jön az ihlet, ezek akkor születnek, de például a Hasadás című szerzeményemet főleg egy állatokkal foglalkozó alapítvány által befogadott élőlényei, ösztönözték.")

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! rovatomban felkértem a Lady Nairi írónőt, hogy meséljen kicsit magáról, és a könyveiről. Ezúton is köszönöm, hogy elfogadta az interjúfelkérésemet. Az írónőnek  tizenkettedik kötete jelent meg, melynek Két világ között a címe.
Íme az interjú, fogadjátok szeretettel!

 


Kérlek, mesélj magadról, mit lehet tudni rólad?

1985-ben születettem Eger városában. Felsőfokú tanulmányaimat Nyíregyházán végeztem, diplomámat informatikus könyvtáros szakból szereztem meg, 2008. év óta ebben a városban is lakom. 2017-ben mentem férjhez, 2018-ban megszületett a gyönyörű kisfiam.

Már általános iskolás korom óta imádom a könyveket, amikor versmondó versenyeken is indultam, ez a világ rabul ejtett, továbbá a tanévek végén mindig könyvjutalomban részesültem, ami által a könyvek szeretete hamar elhatalmasodott rajtam. A gimnáziumi éveimtől kezdtem el verseket írni, a novellák és regények terén ez még csak szárnypróbálgatás volt, azok nem is jelentek meg.

Jelenleg az időm nagyobbik részét a munkám tölti ki, valamint a gyermekemmel való programok szervezése, de amint adódik egy kis pihenés, igyekszem az írással is foglalkozni. Szabadidőm jelenleg nagyon kevés van, így más hobbinak nem tudom szentelni magam.

A teingák kora című könyved sok kutatómunkát igényelt? Meddig tartott az írás folyamata?

Mivel vannak benne történelmi események, azoknak utánanéztem, így az kis időt igényelt, de ezt követően a mű további írásánál gyorsan pörögtek az események. Ha leülök a gép elé, amikor van egy kis időm, elkezdem begépelni, és akkor már magától jön a többi. Ha megakadok, félreteszem, várok, hogy jöjjön az újabb gondolathullám.

A teingák kora című írásnak a folyamata: jött az ihlet, megelevenedett előttem az egész történet, és csak írtam és írtam, amit kitaláltam. Egy-egy jelenet azonban álmaimban született. A mű Nyíregyházán, 2011. október 15. napja és 2012. július 30. napja között íródott, kiegészítve 2013. év elején.


Történeteidben mennyire van jelen fantázia és valóság?

Főleg a fantázia világa járja át a köteteimet, azonban vannak valódi történeteket tartalmazó könyveim is, ezek a verses gyűjteményeim (pl.: Verstár, Az élet nyomai, Hasadás), de ezekben is fellelhetőek a fantázia részei.

Mikor kezdtél el írni, hogyan kezdődött ez a szenvedély?

2001. év óta foglalkozom írással. Az elején csak versekkel foglalkoztam, főleg a szerelem terén, de később az egyperces novellák, majd hosszabb terjedelmű novellák, végül kisregények és regények követték a sort. Mikor milyen hangulat kapott el, ahogyan jött az ihlet, olyan kötet készült.

Más zsánerben tervezed kipróbálni magad?

Mivel nagyon vonz a fantázia, a természetfeletti lények világa, így ezen a téren szeretnék a későbbiekben is mozogni. Bár a legutóbbi verseskötetem a valódi világról szól, főleg megtörtént eseményeket mond el versben, mégis maradnék a misztikumnál. A krimiben már elgondolkodtam, hogy írok egy teljes könyvet ebben a műfajban, később talán kipróbálom magam ezen a téren. De például gyermekkönyvekbe is írtam már, viszont ez a világ sem áll annyira közel hozzám.

Milyen érzés számodra, amikor befejezed a kéziratod?

Boldogság és elégedettség tölt el.

Miért pont ez az írói álneved? Illetve, ha ez nem írói álnév, nem gondolkodtál még ezen?

Az írói álnevem a születési nevemből ered: HomonNAI RIta, mely kiegészült a Lady szóval, hogy hosszabb legyen egy kicsivel.

Mindig is ebben a zsánerben szerettél volna írni?

Mivel a fantázia világa áll a szívemhez a legközelebb, a valóság mellett mindig is ebben képzeltem el az írásaimat: különleges teremtmények, természetfeletti lények, misztikum, mitológia. Mivel balkezes vagyok, nálam nagy a vizualitás, a képzelőerő és a kreativitás, ezért is húzok inkább a fantasy művekhez.

Milyen érzés volt, amikor az első könyved megjelent?

A Líra könyvesboltban jelent meg az Ad Librum Kiadó jóvoltából. Miután egy ismerősöm meglátta a kötetemet a könyvesbolti kirakatban, lefotózta, majd átküldte nekem. A szívem is megállt, olyan boldogság futott át az egész lényemen.

Tervezett és tudatos folyamat számodra az írás vagy impulzív?

Nem tervezem, hogy írok, csak jön az ihlet, akkor leülök, igyekszem leírni. Van olyan kötetem, ami két részből áll, első részét az egyik évben álmodtam meg, majd másfél év múlva a második része folytatódott, és lejegyeztem, aminek a címe Árnyékvilág. Ilyen nagy időintervallumos könyvem még a Két világ között. Vannak olyan részek, amiket megálmodok éjszaka, és beleillesztem az akkor íródó műbe. Mintha így üzenne a tudatalattim, hogy még ezt is csempésszem bele az egyik fejezetbe, valaki szerepébe (lásd: Rainás eset a Két világ között című kötetben).

A köteteidben vannak kedvenc jeleneteid? Vagy volt olyan, amiket nehezen tudtál megírni?

Vannak kedvenc jeleneteim, főleg a humoros részek. Azokat imádom újra elolvasni.Nagyon ritkán van, ha nem tudom megírni a jelenetet, mert ezeket látom. Mikor jön az ihlet, előttem, van, igyekszem egyből írásba foglalni. Általában éjszaka folyamán álmodok meg részeket, lejegyzem őket, majd amikor gépelem be a dokumentumba, akkor jön a többi magától. Ha véletlenül megakadok, nem folytatom tovább, csak később veszem elő a művet, ha megvan a következő jelenet, a soron következő rész.

Hogyan születik meg egy-egy történeted? Van valami inspiráció, ihlet, amihez nyúlsz?

Mivel a legtöbb misztikumos kötetemnél csak jön az ihlet, ezek akkor születnek, de például a Hasadás című szerzeményemet főleg egy állatokkal foglalkozó alapítvány által befogadott élőlényei, ösztönözték. Az Egy pocaklakó 9 hónapja című könyvemet például a gyermekem inspirálta, aki a kötet megírása közben akkor a méhemben fejlődött. Az ő szemszögéből íródott meg, hogy belülről ő hogyan látta a világot.

Kik láthatják először a kéziratod? Kik olvassák elsőként, kinek a szava számít, akik beleszólhatnak a szöveg, történet alakulásába?

Vannak hozzám közel álló emberek, írók, költők, akik véleményezik a kéziratomat. Ők láthatják legelőször, írnak ajánlót, úgy küldöm a kiadóhoz az alkotást.

A családod miként fogadta a hírt, hogy könyvet írsz, sőt meg is jelent?

A családom mindenben támogat, minden egyes könyvem megjelenésénél büszkék rám. Édesanyám például nagyon régen írt verseket, a költői vénám tőle származik.

Mit üzensz az olvasóidnak, mi várható még tőled az idén?

Jelenleg van egy történet, azonban idő szűkében nem tudom folytatni, úgyhogy a gondolatok egyelőre a fejemben raktározódnak, még egy kevés része van csak papírra vetve.
Remélem, hogy minél több könyvimádóhoz eljutnak a kiadványaim! Mindenkinek kívánok izgalmakkal teli perceket a köteteim olvasása közben!

Megrendelhetőek a könyveim: az első kötet (Verstár) az Ad Librum Kiadótól, mely a Líra könyvesboltokban is megjelent, a többi kötet az Underground Kiadó oldalán, valamint tőlem is megvásárolhatóak.

Elérhetőségem:
Email
Honlapom
Facebook 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése