2022. szeptember 5., hétfő

Előolvasás: Szilágyi Heléna: Reménysugár - ("Kell beszélni arról, hogy milyen érzések kavarognak egy tini fejében. Kell beszélni, hogy némely szülő felébredjen, a gyereke szenved. Nem testileg, lelkileg.")

Szeretném meg köszönni Szilágyi Heléna írónőnek, hogy elolvashattam Reménysugár c.könyvét. A könyvet Little Fox kiadó gondozásában jelenik meg.

Szilágyi Heléna:
Reménysugár

Tartalom:

Bullying. Depresszió. Öngyilkosság.

Minek a remény, ha csak csalódás fogan belőle? Miatta lesz a testem a depresszió keltető verme – gondolja Hajnal, aki egy kórteremben tér magához. Azt hitte, a kísérletét siker koronázza, de a halál helyett az újrakezdés lehetősége kopogtat az ajtaján.

Egy kamaszokról szóló naplóregény nemcsak kamaszoknak!


Véleményem
5/5

Hol is kezdjem. Őszintén megmondom nehezen álltam neki az olvasásnak, a témája miatt. Iskolai bántalmazás, öngyilkosság. Ezek mind külön is súlyosak, de együtt katasztrofálisak. Nem emlékszem, hogy olvastam volna valaha ilyen témában könyvet. Azt kell, hogy mondjam minden 14 év feletti gyereknek, és felnőttnek kötelező olvasmánnyá tenném. Sajnos ismerem azt az érzést, hogy bárcsak láthatatlan lehetne az ember. Kicsire összehúzni, hogy véletlenül se lássanak. Heléna kendőzetlenül, őszintén írta meg e nem könnyű témát. Néha meg-meg kellett állnom... de később folytattam tovább. 

"Ha nem tudsz senkivel sem beszélgetni, lassan megbolondulsz!"

Először azt hittem valami könnyedebb történetet fogok majd olvasni, amikor felkeresett az írónő. De utána néztem, fülszövegét elolvastam. S itt elakadtam. Megkérdeztem magamtól, akarom-e ezt olvasni? Nem könnyű téma ez. Én megtapasztaltam milyen az iskolai terror, milyen, amikor nincs kiút és nemcsak az iskolában, de otthon is. Amikor senki nem figyel, nem hallgat. Pedig olykor egy kis figyelem is sokat segíthetne. Egy kis beszélgetés, jó szó, ölelés csodákra képes.

Úgy döntöttem elolvasom, így hát elolvastam. Nagyon kellett már egy ilyen könyv, hogy valaki megírja, beszéljen róla. Mert KELL beszélni róla. Nem szőnyeg alá söpörni. Kell beszélni arról, hogy milyen érzések kavarognak egy tini fejében. Kell beszélni, hogy némely szülő felébredjen, a gyereke szenved. Nem testileg, lelkileg.

"A magány őrültségekre késztet."

Mindenkinek a felelősége ott van... Azt gondolom nem elég egyszer elolvasni, többször kell olvasni. Hogy újra eszünkbe jusson mennyire törékeny a gyermeki lélek. Hogy a gyermekek is szenvednek. Hajni, a tettei következményeivel néz szembe. Az ő történetet meséli el, bízom benne, hogy ez a történet olyan ember kezébe kerül, aki tényleg érti is miről szól. S talán rájön, hogy nincs is annyira egyedül, mint amennyire gondolná. Az élet nehéz, ez tény.

Van egy kedvenc idézetem:

„Hogyha egyedül van, az a legnémább, legmagányosabb pokol.”
Sólyom és a Tél Katonája 

Még egyszer köszönöm Helénának a lehetőséget.

 

A könyvet itt tudjátok előrendelni:

Szilágyi Heléna alkotói  oldala

LittleFox Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése