2022. szeptember 19., hétfő

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! Suzie Great - ("Egy írás befejezése mindig vegyes érzelmeket kelt bennem. Örülök is meg nem is. Ha regényről van szó, hónapokig szinte benne élek a történetben, ezért nehéz megválni tőle. ")

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! rovatomban felkértem Suzie Great írónőt, hogy meséljen kicsit magáról és a könyveiről. Ezúton is köszönöm, hogy elfogadta az interjúfelkérésemet. Az írónőnek A Domb című horror könyve jelent, meg amit Dr. Jekkel Gabriella oldalán lehet beszerezni. Íme, az interjú, fogadjátok szeretettel!

Kérlek, mesélj magadról, mit lehet tudni rólad?

65 éves nyugdíjas, vidéki háziasszony vagyok. A férjemmel 46 éve élünk házasságban. 4 felnőtt gyermekünk és 2 unokánk van. Imádok írni, utazni, kirándulni. Szeretek sütni-főzni és kertészkedni.

A Domb c. könyved sok kutatómunkát igényelt? Meddig tartott az írás folyamata?

A Domb című regényemhez adatokat, háttérinformációkat a netről gyűjtöttem. Igyekeztem, hogy a kiválasztott helyszínről valós tényeket írjak, ami a képzelet szülte történet mellett ismeretekkel is gazdagítja az olvasót. A könyv megírása előtt olvastam egy cikket, az Usa-beli Nyugat-Virginia államról, fotókat is láttam, és ebbe a gyönyörű tájba képzeltem bele a történetet. A könyv létrejötte a kutatással töltött idővel együtt 3 hónapba telt. Az 50- nél több novellát és 12 regényemet úgy 5 év alatt írtam meg. Naponta írok, több órán keresztül.

Történeteidben mennyire van jelen fantázia és valóság?

Történeteim szinte minden esetben teljes egészében a képzelet szüleményei, egy- két alkalommal a helyszínek és a hozzájuk kapcsolódó ismeretek kivételével.

Mikor kezdtél el írni, hogyan kezdődött ez a szenvedély?

Pár évvel ezelőtt - amikor gyermekeimtől laptopot kaptam ajándékba -, egy hirtelen ötlettől vezérelve egy másik hobbit is felvettem szabadidős tevékenységeim mellé.

Az olvasás mellett írni kezdtem. Első rövid írásom történetét utcáról befogadott kutyusunk ihlette. Rosszul összeforrt állkapcsa és egyéb nyomok alapján következtettem ki, micsoda rossz sors jutott neki eddig. Az ő elképzelt történetét meséltem el első írásomban.

Más zsánerben tervezed kipróbálni magad?

Már kipróbáltam magam több zsánerben. Ennek hatását eddig csak Suzie Great írói oldalamon mérhettem le, ahol regényeim részleteit és novelláimat folyamatosan posztolom. A Domb című, már megjelent könyvem horrortörténet romantikus szállal. 11 kiadatlan regényem között akad sci-fi, romantikus krimi (humoros hangvétellel), drámai történet, (ami egyben egy korrajz a mai világunkról), családregény(melyben egy devizahitellel sújtott fiatal pár küzd az élet nehézségeivel). Novelláim is különböző hangulatúak. Szinte minden írásomban jelen van a humor valamilyen formában

Milyen érzés számodra, amikor befejezed a kéziratod?

Egy írás befejezése mindig vegyes érzelmeket kelt bennem. Örülök is meg nem is. Ha regényről van szó, hónapokig szinte benne élek a  történetben, ezért nehéz megválni tőle. A szereplők időközben közeli ismerősökké, mondhatnám, képzeletbeli családtagokká válnak. Éppen emiatt időnként újraolvasom régebben írt írásaimat is. Ez nemcsak kellemes, hanem hasznos elfoglaltság is. Az írásokban bujkáló hibák felfedezésének kiváló módszere.

Miért pont ez az írói álneved? Illetve, ha ez nem írói álnév, nem gondolkodtál még ezen?

Írói álnevem lánykori nevem (Nagy Zsuzsanna) kissé elferdített angol nyelvű változata.

Mindig is ebben a zsánerben szerettél volna írni?

A DOMB című horroregényem létrejöttét Dr. Jekkel Gabriellának köszönhetem. Valamint a könyv megjelenését is neki és a Little Fox kiadónak.

Dr. Jekkel Gabriella több, mint egy évvel ezelőtt horrornovella pályázatot hirdetett, melyen részt vettem. Beküldött pályázatomat zseniális jelzővel illette, és bíztatott arra, hogy ebben a műfajban próbáljam ki magam egy hosszabb lélegzetű írás formájában. Ennek eredménye A Domb című könyvem megjelenése. A horror novella megírása előtt egyáltalán nem gondoltam arra, hogy ebben a műfajban írjak.

Milyen érzés volt, amikor az első könyved megjelent?

Egy író számára a leírhatatlan jelző nem létező fogalom kell, hogy legyen, mégis azt kell mondanom, hogy A Domb megjelenésekor olyan érzés fogott el, amit nehéz szavakba önteni. Annak a pár évnek folyamatos vágyálma vált valóra számomra, amit addig az írással töltöttem. 

Tervezett és tudatos folyamat számodra az írás vagy impulzív?

Az írás számomra soha nem tervezett. Jön egy ötlet, és amikor belefogok az írásba, igyekeznem kell, hogy ujjaim tarthassák a versenyt a fejemben rohangászó gondolatokkal. Mai napig én magam sem értem azt a folyamatot, ami ilyenkor a fejemben zajlik. Benne élek a történetben.

A köteteidben vannak kedvenc jeleneteid? Vagy volt olyan, amiket nehezen tudtál megírni?

Köteteimben szinte az összes jelenet a kedvencem, hiszen egyik cselekményéből következik a másik egy bizonyos logika mentén. Ahogy haladok az írással, a karakterek egyre inkább kirajzolódnak, jellemükből adódóan következik, vajon mi fog történni a következő jelenetben. Egyetlen esetben fordult elő, hogy nehezebben írtam meg az adott novellát. Ez Dr. Jekkel Gabriella horrornovella pályázata volt. Nem azért, mert nem jött az ötlet. Éppen ellenkezőleg. A fejemben kavargó ijesztő gondolatok miatt csak világos nappal voltam képes ennek megírására.

Hogyan születik meg egy-egy történeted? Van valami inspiráció, ihlet, amihez nyúlsz?

Egy-egy történet minden esetben hirtelen jött ötlet következménye. Ezt kiválhatja egy megdöbbentő hír, egy világban lezajlott, sokunkat érintő esemény, és eddig egyetlen esetben egy tárgy is képes volt erre. Kicsi, fehér fogak című, második, még kiadatlan horrorregényem ihletője kisunokám fürdőszobapolcon tartott fogkrémje. Egy esetben éppen rápillantottam. Angolul szerepelt rajta ez a 3 három szó. Az ötlet hirtelen ugrott be, hogy a kicsi fehér fogak egy képtelen helyzetben, akár világméretű problémat is okozhatnának. 

Kik láthatják először a kéziratod? Kik olvassák elsőként, kinek a szava számít, akik beleszólhatnak a szöveg, történet alakulásába?

Írásaim első olvasója minden esetben könyvimádó nővérem. Családtagjaim is szívesen olvassák írásaimat, amikor idejük engedi. Soha nem szólnak bele a történet alakulásába, csak véleményeznek. Valószínűleg igen elfogultak, hiszen minden írásom nagy sikert arat körükben.

 A családod miként fogadta a hírt, hogy könyvet írsz, sőt meg is jelent?

Családom tagjai elnéző mosollyal fogadták annak idején, hogy új hobbit választottam magamnak. Viszont a könyv megjelenéséhez gratuláltak és velem együtt nagyon örültek.

Mit üzensz az olvasóidnak, mi várható még tőled az idén?

Reményeim szerint a Kicsi, fehér fogak című regény megjelenése várható ez év folyamán.

Üzenetem az olvasóknak és főként a nem olvasóknak szól:

Egy jól megírt történet akár sorsunk alakításába is beleszólhat, jobb irányba fordítva azt. Egy pozitív hős példaképünkké válhat. Tetteiből, érzéseiből és gondolataiból erőt, bátorságot  meríthetünk. Rossz irányba tartó gondolkodásmódunk is megváltozhat, ha az a bizonyos írás, amit éppen olvasunk, kellőképpen lélekformáló.

A könyvek kiragadnak bennünket a mindennapi taposómalom szürkeségéből azzal, hogy egészen más világba repítenek. Általuk rengeteg tudást, ismeretet szerezhetünk.

A könyvek világa, az olvasás egy csodálatos világ, melyben érdemes naponta elmerülni.


A könyvet itt tudjátok beszerezni.

Dr. Jekkel Gabriella

Suzie Great írói oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése