2022. szeptember 28., szerda

A Prae Kiadó a Könyvfesztiválon - Könyvbemutatók


Könyvbemutatók

Időpont: szeptember 29. 13-14 óra:

Helyszín: Millenáris, D épület, Kner terem

Pierre Vasarelyvel Kárpáti Kata beszélget a Vasarely regényes évszázada című könyvről.

 

Időpont: október 1., 16-17 óra:

Helyszín: Millenáris, D épület, Kner terem

Witold Szabłowskival Molnár B. Tamás beszélget az Így etesd a diktátorod című könyvéről.

 Dedikálásoka Prae Kiadó standjánál (G/23)

 

2022. 09. 29.

14:00 Pierre Vasarely

2022. 10. 01.

15:00 Mészöly Ágnes

2022.10.01.

16:00 Méhes Károly

2022. 10. 01. 

17:00 Németh Gábor Dávid

2022. 10. 01.

17:00 Witold Szabłowski 

2022. 10. 01.

18:00 Veszprémi Szilveszter


Könyvújdonságok

 

Witold Szabłowski

Így etesd a diktátorod

Megjelent!

Prae Kiadó

 


Fordította: Petneki Noémi

Szerkesztette: L. Varga Péter

Könyvborító: Szabó Imola Julianna

Mit evett Pol Pot, miközben kétmillió kambodzsai éhen halt? Idi Amin valóban fogyasztott emberhúst? És miért volt Fidel Castro egy bizonyos tehén megszállottja?

Witold Szabłowski négy kontinensen keresztül, az ókori Babilon iraki romjaitól Kenya szavannáin, Albánián és Kubán át a kambodzsai őserdőig utazva felkutatta öt olyan diktátor személyes szakácsát, akik országuk polgárait könyörtelenül elnyomták, éheztették és lemészárolták: az iraki Szaddám Huszeinét, az ugandai Idi Aminét, az albán Enver Hoxháét, a kubai Fidel Castróét és a kambodzsai Pol Potét. Meghallgatta történeteiket, miközben édes-savanyú levest vagy kecskehúsos piláfot főztek, rumot ittak és römiztek.

Az Így etesd a diktátorod a többszörösen díjazott lengyel tényfeltáró újságíró ízekben gazdag, olvasmányos és halálosan komoly könyve, amely késhegyre menően mutatja be, milyen az élet a zsarnokság alatt.

Witold Szabłowski (1980) lengyel író, újságíró (Gazeta Wyborcza, TV24, TVP). Írói és újságírói munkájáért számos elismerést kapott, a Beata Pawlak Díj és a Brit Pen Club Díj mellett az Amnesty International kitüntetésében is részesült. Az Így etesd a diktátorod megfilmesítési jogát 2021-ben Channing Tatum vette meg, aki sorozatot készít belőle.

A nagysikerű Rókabérc, haláltúra című regény főhőse újra nyomoz!

Mészöly Ágnes

Megrajzolt gyilkosságok

Krimi ma sorozat

Megjelent!

Prae Kiadó

Szerkesztette: Péczely Dóra

Borítóterv: Szabó Imola Julianna

„Bizarr gyilkosságsorozat borzolja a kedélyeket Budapesten. Az elkövető szabályos időközönként csap le felnőtt, erejük teljében lévő férfiakra, akiket sportolás közben ragad el. A helyszíneken másnap rejtélyes dobozok tűnnek fel, melyekben a rendőrség nemcsak hamvakat, de testrészeket is talál, sőt tehetséges művészre valló rajzokat, amelyek az eltűnt személyt és halála körülményeit ábrázolják. A nyomozók tehetetlenek, az idő pedig ellenük dolgozik. Amikor a gyilkos következő áldozata egy olyan rendőr lesz, aki addig elszántan az ügyön dolgozott, Pataki százados úgy határoz, felkeresi Szabó Ágota egykori sztárügyészt, az öt évvel korábbi rókabérci mészárlás túlélőjét, hogy tapasztalatával segítse a munkájukat. Bár Gota épp csak kilábalt a haláltúra sokkjából, beleveti magát a nyomozásba, és a nem hétköznapi arcokból verbuválódott csapat elkezdi a versenyfutást az idővel.

Ahogy Gota megismeri az áldozatok és hozzátartozók titkait, majd egyre jobban elmélyed a rajzolós gyilkos világában, úgy kerül veszélybe ő maga és a környezetében élők is. Vajon sikerül megakadályozni a következő gyilkosságot? És mit jelenthetnek a tudatosan elhelyezett maradványok, a baljós mangák, amelyekkel a tettes mintha üzenni akarna valamit?

Mészöly Ágnes új krimije, a Megrajzolt gyilkosságok izgalmas folytatása a 2018-ban megjelent Rókabérc, haláltúrának, nem utolsósorban határozott, öntudatos női szereplői révén, akik mindent egy lapra tesznek föl, hogy elérjék céljukat.

Mészöly Ágnes (1971) író, pedagógus.

 

Fontosabb könyvei:

Márta evangéliuma (regény, 2021, Prae Kiadó)

Rókabérc, haláltúra (regény, 2018, Prae Kiadó)

Heaven Consulting (regény, 2008, Noran)

Fekete nyár (ifjúsági regény, 2020, Tilos az Á Könyvek)

A kupolák titka (ifjúsági regény, 2020, Cerkabella)

Szabadlábon (ifjúsági regény, 2016, Tilos az Á Könyvek)

Darwin-játszma (ifjúsági regény, 2014, Móra)

Sünimanó (meseregény, 2006, Noran)

Hanga és Várkony, I–V. kötet (krimisorozat kiskamaszoknak, 2015–2017, Cerkabella)

Mészöly Ágnes weboldala

Veszprémi Szilveszter

Helyek, ahol rám öröm vár

Megjelent!

Prae Kiadó


Szerkesztette: Péczely Dóra

A borítótervet Nyíri Orsolya grafikájának felhasználásával Szalay Miklós készítette.

"Ott felnőni tanultál, itt próbálsz felnőttként élni,

bekapcsolódni az új város körforgásába
a máshonnan hozott reflexek és tanulságok szerint."

Veszprémi Szilveszter első kötete egy 21. századi legkisebb királyfi története, akinek a versek beszélőjeként sikeresen ki kell állnia a próbákat. Először is szembenézni azzal, honnan jött, kik a szülei és milyen a viszonya velük, aztán meg kell küzdeni az összes sárkánnyal, amivel csak találkozik. Célja, hogy megtalálja a saját útját egy másik birodalomban anélkül, hogy megtagadná a múltját. Egyszerre gyerek és felnőtt, magányos és társas lény, vidéki és városi ember, de mindenekfelett egy önmagát az élet minden területén kereső költő a felnövés kérdésekkel teli, de teljességében megélt éveiben.

A versek sokfélesége a számos próbálkozási irányt, területet, elágazást mutatja, amelyeken végig kell haladni a királyfinak ahhoz, hogy megtalálja a helyet, ahol otthonra talál, sőt ahol betöltheti a helyét, azzal a tudattal, hogy minden állomás ideiglenes, csak a létezés lehetőségeibe és a már megszerzett tudásba, épülő identitásába kapaszkodhat.

Veszprémi Szilveszter (1997) költő, blogger, kulturális újságíró. A Helyek, ahol rám öröm vár az első kötete.

Németh Gábor Dávid

Lebegő arborétum

Megjelent!

Prae Kiadó

Szerkesztette: Deres Kornélia

Borítóterv: Szalay Miklós

Kamillakényszer. Ez a kedvenc szóleleményem Németh Gábor Dávid második kötetében. Pedig nehéz választani, a szerző tényleg virágzáskényszerben van: ontja magából a lírai privátnyelv fétiseit. Ez az elvadult bőség betegség és ellenszer egyszerre, hiszen a kamilla másik neve az orvosi székfű. A versek belső tájai tehát mérgezve gyógyítják magukat, miközben ebben a pszichológiai-költői burjánzásban nem lehet sose eldönteni, hogy a szépség mikor zabálja magát daganattá vagy fordítva. Hogy mikor lesz a jelentés áttétes. Fóbiák, rögeszmék és fantazmák „szellemcsaládfái” a Lebegő arborétum igazi főszereplői, mintha az ember csupán a betegségnyelv parazitája vagy puszta mellékterméke lenne. De miért untatnánk magunkat humanista hétköznapokkal, ha annyi gyönyörű virág nyílik a szorongás kertjében. Nem lehet őket olvasatlanul hagyni. A kamillakényszer fertőző, de ha hörghuruttal vagy más légzőszervi betegséggel küzdünk: inhaláljunk bátran.

(Nemes Z. Márió)

Németh Gábor Dávid (1994, Budapest) költő, szerkesztő, első kötete Banán és kutya címmel jelent meg (FISZ, 2017).

Balázs Imre József

Éjszakák a zenben

Versek

A könyvfesztiválra megjelenik!

Prae Kiadó

A kötet a Prae Kiadó és a Lector Kiadó közös gondozásában jelenik meg.

Szerkesztette: Péczely Dóra

Borítóterv: Szabó Imola Julianna

Balázs Imre József legújabb verseskötete egy sokdimenziós labirintus. Útjai egyenrangúak, vezessenek szobákon, kihűlt világítótornyok romjain vagy hegyek mélységes mélyén át. Az elágazásoknál mindig meglepetés vár, leereszkedünk az alvilágba, majd lifttel száguldunk egy másik idősíkban meglátni, kitapintani, hallani, érezni, megtapasztalni, ami rejtve van, és ami nyilvánvaló. A prózaversek áradó mondatainak szövetét moha szálai és hajszálak gubanca adja, amelyben ott küzd fennakadva a történelem, a mitológia, a természet és az épített környezet. A szörnyek sem hiányoznak, hol a Gringottsból kitörő sárkány repül az olvasó fölé, hol Smaug félig nyitott szemébe kell belenéznie, hogy továbbhaladhasson a legmélyebb titkokat rejtő lény: önmaga felé.


„a föld mélyén az emberi nyelv legmélyén lapul a súlyos
szárnyas test vergődik szimatol őrjöng támad őrködne
még hosszan sebez tehát sebződik
hírhozók beszámolói visszhangoznak lent a barlangok
szabdalta anyagban"

Balázs Imre József (1976) költő, irodalomtörténész, avantgárdkutató. Kolozsváron él, a Korunk folyóirat szerkesztője, a BBTE egyetemi oktatója.

Fontosabb kötetei:

Vidrakönyv (2006)

Jung a gépteremben (2014)

A szürrealizmus története a magyar irodalmi mezőben (2021)

A szerző portréját Szőcs Petra készítette.

Méhes Károly

A fikusz téliesítésének napja

Versek

A könyvfesztiválra megjelenik!

Prae Kiadó

 

Szerkesztette: Péczely Dóra

Borítóterv: Szabó Imola Julianna


Vörös István ajánlja a kötetet: „Reggelente néha véres a szám / beleharapok a nyelvembe / álmomban Mert még álmodok” – zárja egy versét Méhes Károly, a középnemzedék egyik legizgalmasabb alkotója. Az izgalmas mellé mondhattuk volna szerethetőt is. Ami nagy kincs a sok savanyú, kiábrándult, esetenként persze nagyon jó szerző között. Egy olyan, reális derűvel megáldott költő, aki nem fél megmutatni a nehézségeket és az élet ebből következő összetettségét, de van olyan bátor, hogy kiénekelje a minden mögött, mindezek ellenére meglevő derűt. Még álmodik. Benne derű van, és ezt a derűt képes megosztani olvasóival, így aztán élni segíti őket. A magukra ismerés örömét nem ronthatja el a kisszerűség kedvetlensége. Mindaz, amiről itt szó van, lényeges, legyen az akár a legapróbb ügy is. Fontos dolgok történnek a költővel, és azt mondja nekünk, hogy velünk is fontos dolgok történnek. Ha valódiak. Mert Méhes Károlynak valódi minden egyes szava, valódi világról ír, valódi olvasóknak.

Méhes Károly (1965) versekkel kezdte pályáját, és bár a későbbiekben erőteljesen a próza, azon belül is főképp a novella felé fordult, sosem hagyott fel a költészettel. Ennek bizonyítékai rendszeres publikációi a Jelenkorban, a Vigiliában, a Műhelyben és az Élet és Irodalomban, valamint ez a kötet, amelyben az utóbbi évtized termésének legjavát adja közre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése