2023. március 3., péntek

Ismerjük meg közelebbről a meseírókat! Tollas Tímea - ("A kötetemben olvasható történetek mesés elemekkel egészülnek ki, azonban misztikus és sokszor borzongató hatást érnek el az olvasók körében. Az előszó után még egy kis figyelmeztetés is található, amelyben felhívom a figyelmet bizonyos mellékhatásokra, amelyek a vérfagyasztó mesék olvasásakor utat találhatnak felénk.")

Régen hoztam már meseíróktól interjút, ezúton Ismerjük meg közelebbről a meseírókat! rovatomban Tollas Tímea írónőt kérdezgettem, hamarosan megjelenő mesekönyvéről, Borzonka: Bűvös mesék tárháza címmel. Írónőnek van már egy megjelent kötete a Porcukor: 40 gramm motiváció címmel. Ezúttal megismerhetjük írónő ezen az új oldaláról, mint meseíróként. Fogadjátok szeretettel az interjút!

Kérlek, mesélj magadról, mit lehet tudni rólad?

Tollas Tímea vagyok, közgazdászként végeztem a Budapesti Gazdasági Egyetemen 2022 januárjában. Az elmúlt évek során újság- és szövegíróként több ismert női magazinnak írtam cikkeket különböző témákban, amelyekkel mindig ki tudtam fejezni magamat, ez pedig hosszútávon örömmel töltött el. 2021-ben jelent meg az első könyvem, a Porcukor, amely témáját tekintve motivációs könyv. Ebben a fiataloknak szerettem volna iránymutatást adni, kiutat mutatni a szürke és sokszor nehéz élethelyzetekből.

Igazi kis polihisztornak tart a környezetem, ugyanis nem csupán újságíróként tevékenykedem, hanem mellette még ezer más dologgal is foglalkozom. Saját weboldalam van Tollas Tímea, amelyen blogot is vezetek különböző témákban.

Ha mindez még nem lenne elég, 2023 szeptemberétől a jogi kart is megcélzom, mert egyrészt kihívásokból sosem lehet túl sok, másrészt pedig kiskorom óta érdekel az ügyvédi szakma, ahogyan a mesék bűvös világa is.

Úgy gondolom, hozzám ez a műfaj áll igazán közel. A folyamatosan tenni akaró személyem és a kreativitásom, megfűszerezve egy nagy adag fantáziával pedig varázslatos meséket hozott létre, amelyek tele vannak szarkazmussal és tanulsággal.

Milyen érzés gyermekeknek meséket írni? Te magad is olvasol meséket?

A mesekönyv kifejezés becsapós lehet sokaknak, ugyanis nem egy átlagos mesekönyvről van szó és éppen ezért nem is kifejezetten gyermekeknek ajánlom. A könyv hátsó borítóján látható egy nagy varázsüvegcse, amelybe a 16-os karika van belevésve, nos nem véletlenül!

A kötetemben olvasható történetek mesés elemekkel egészülnek ki, azonban misztikus és sokszor borzongató hatást érnek el az olvasók körében. Az előszó után még egy kis figyelmeztetés is található, amelyben felhívom a figyelmet bizonyos mellékhatásokra, amelyek a vérfagyasztó mesék olvasásakor utat találhatnak felénk.

Nagyon euforikus és különleges érzés alkotni, főleg meséket. Tini koromban csak úgy faltam a boszorkányos tematikájú, Fiúk kizárva! sorozat könyveit, amelyekkel mindig tudtam és akartam is azonosulni. A mese egy bűvös műfaj, amelyben sosem kell túlmagyarázni dolgokat vagy éppen történéseket. Ilyenkor elengedhetjük magunkat, miközben hagyjuk, hogy egy új énünk törjön a felszínre.

Gyerekkorodban volt kedvenc meséd?

Nagyon jó és egyben fogós kérdés, mert több is volt, de amit kifejezetten kiemelnék mindegyik közül, azok a Grimm testvérek rémes meséi. Amikor ezeket a történeteket olvastam, szó szerint mindig libabőrös lettem.

Véleményem szerint akkor igazán izgalmas és fordulatos egy mese, ha van benne élet és erő. Váratlanság, fordulatok és a való világtól történő teljes elrugaszkodás! Ezek pedig mind jellemzőek voltak a Grimm fivérek alkotásaira, így bátran mondhatom, hogy szerintem íróként még inspiráltak is fiatalabb koromban.

A meséidhez vannak saját illusztrált képek, ha nincsenek, akkor milyen együtt dolgozni egy illusztrátorral? Saját illusztrált képek, megalkotására mi inspirál? Mesélnél kicsit bővebben?

Igen, a kötetben összesen 8 mese található és természetesen mindegyikhez került egy vagy akár több, gyönyörűen kivitelezett, egyedi illusztráció is. Amikor készen voltam az összes mesével, egy mára már jó barátommá vált, eredetileg farmerek festésével foglalkozó művészt kértem fel a képek kivitelézéséhez.

Szilágyi Anita illusztrálta a meséket és ami nagyon fontos volt a munkánk során, hogy folyamatosan tartottuk a kapcsolatot egymással. Leírtam neki, akár egy oldalon keresztül, hogy miről is szól az adott mese, milyen ötleteim vannak a karakterek megalkotásához és a színvilághoz. Anitával öröm volt együtt dolgozni, hiszen fél mondatokból értett engem és valahogy ráérzett tudat alatt, hogy mit is szeretnék pontosan.

Amikor elkészült és átküldte az első illusztrációkat, alig tértem magamhoz a csodálkozástól. Az általam elképzelt mesebeli szereplők pontosan ugyanúgy festettek, mint ahogyan a képzeletemben elsőként megelevenedtek.

A borítót Hargitai Emma alkotta meg, aki szintén elképesztő munkamorállal és tempóval tett eleget a kívánságaimnak. Büszkén mondhatom, hogy egy igazán minőségi, gyönyörűen kivitelezett mesekötetet tarthatok most a kezemben, amelyet összetartó csapatmunkával alkottunk meg.

Mennyi ideig tart egy mesetörténetet megírni?

Szerintem ez abszolút egyénfüggő, mert vannak, akik gyorsabban dolgoznak, csak úgy ömlik belőlük a mondanivaló és az üzenet. Olyanok is akadnak, akik akkor tudnak igazán maradandót alkotni, ha nyugalom és teljes csend veszi őket körül, ők  általában többet szöszölnek egy-egy mesével, ha csak nem egy nagy regényről van szó.

Én az előbbiek táborát erősítem, mindig rengeteg mondanivalóm volt, már kicsi koromtól kezdődően. A Borzonkát egy éven keresztül írtam és mindig öröm volt folytatni egy-egy félbehagyott történetet.

Mit gondolsz, a meseíróknak mennyire nehéz a helyzetük?

Sajnos úgy gondolom, hogy íróként mindig nehéz lesz a dolgunk. Sokan nem ismerik el a mese műfaját, irigyeink pedig folyamatosan lesznek, azt el kell fogadni, hogy mindenkinek sosem fogunk tudni megfelelni. De nem is kell. Talán én is most értettem ezt meg és minden írót erre bíztatok: Merjetek nagyot álmodni és véghez vinni azt, bármi áron!

Miért éppen a Üveghegy Kiadónál jelent meg a mesekönyved? Milyen velük a közös munka? Hogyan viszonyulnak a mesezsánerhez?

2022 nyarán készültem el teljesen a mesekönyvemmel, ekkor fedeztem fel a kiadók listájának sorában az Üveghegy Kiadót. A honlapjukon láttam, hogy fogadnak kéziratokat, ráadásul szimpatikusnak tűnt az íráshoz és alkotáshoz való hozzáállásuk és a munkamoráljuk is.

A kéziratom beküldése utáni harmadik héten kaptam választ tőlük, a Harry Potter világának varázsos környezetéhez hasonlították a könyvemet és azt mondták, látnak benne és az írásmódomban is fantáziát. Én személy szerint nagyon elégedett vagyok velük, csak jót tudok mondani róluk és a kezemben tartott, igényesen kivitelezett könyvemről is.

A gyerekeknek, hogy tetszik a mese, amit írsz? Milyen visszajelzéseket kaptál a szülőktől, ill. gyerekektől a történeteidre?

Mivel 16 éves kor felettieknek ajánlom, ezért főként ettől a korosztálytól kaptam visszajelzéseket eddig, illetve meglepő módon még a 30-50 közötti korosztálytól is. Nagyon sokan jegyezték meg azt, hogy egészen egyedi a látásmódom és a kreativitásom, már ami a karakterek megformálását illeti.

Voltak, akik borzongva hívtak fel, miután egy egész estéjüket a könyvem olvasásának szentelték. Azt mondták, nem bírták letenni és úgy érezték, mintha ők is a részesei lennének a varázslatnak, amely a könyv lapjairól egyenesen a szemük előtt elevenedett meg.

Milyen további mesekönyvek megjelenése várható tőled a jövőben? Jelenleg dolgozol valamin?

Anyukámmal még kicsi koromban együtt kezdtünk el írni egy mesét, amely több misztikus szálon futott. Zárójelben megjegyeznék annyit, hogy az a történet még nem került publikálásra, de nagy vágyam és tervem a jövőre nézve, hogy ezt is megvalósítsam. Az akkori weboldalamon heti rendszerességgel tettem belőle közzé apróbb részleteket, folytatásos jelleggel, amelynek nagy sikere volt nemcsak a barátaim és osztálytársaim, de a tanáraim körében is.

Zárásképpen, mit üzennél a jelenlegi/jövőbeli olvasóidnak?

Azt, hogy merjenek nagyokat álmodni és mindent megtenni annak érdekében, hogy egyszer a legvadabb fantáziájuk is valóra válhasson! Semmi sem lehetetlen, csak akarat, erő és kitartás kell hozzá!

 A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Tollas Tímea weboldala

Tollas Tímea írói oldala

Libri

Üveghegy Kiadó

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése