2023. április 13., csütörtök

Mészáros Dorka: Filter nélkül - ("Szívből ajánlom minden fiatalnak a Filter nélkült, ne szégyelljük segítséget kérni. Beszélgessetek a problémátokról. Ezt a könyvet minden iskolai könyvtárba betetetném és papír zsebkendőt mellé, én bizony végére sírtam is. Annyira megfogott érzelmileg ez a történet.")

~~~ Recenzió ~~~

Szeretném megköszönni Mészáros Dorka írónőnek, hogy elolvashattam Filter nélkül c. ifjúsági regényét. Ez a könyv több, mint szórakoztató, elgondolkodtató. Bízom benne, hogy nem az utolsó olvasásom lesz az írónőtől.

Mészáros Dorka:
Filter nélkül

Tartalom:

Hosszú, szőke haj, kék szem, babaarc: Írisz egyszerűen tökéletes. Az Instagramján több ezren követik, a modellügynökségek kapkodnak utána. Ám a lány másra vágyik, gyerekkori álma, hogy mikrobiológus legyen.

Amikor sikeresen pályázik egy neves külföldi egyetemi ösztöndíjra, ez a cél egészen közelinek látszik, csakhogy olyan akadályok állják útját, amelyek egy részét önmagában kell leküzdenie.

Írisz meg akarja mutatni, hogy ő sokkal több egy csinos arcnál, ugyanakkor görcsösen igyekszik megfelelni a felé támasztott elvárásoknak, a szorongás csaknem felemészti.

Első szerelem, mozaikcsalád, bántalmazó kapcsolat, szexuális ragadozók, online zaklatás, kényszeresség, szorongás: Mészáros Dorka szókimondóan ír a felszín mögött rejtőző valóságról.

Véleményem:
5/5

Nagyon elgondolkodtató volt a történet. Eleinte nehezen indult ez a történet, valahol a 10. vagy a 11. fejezetnél durrant be nagyon, onnantól kezdve faltam a betűket, magával ragadt a történet. Nagyon együtt tudtam érezni Írisszel. Annyira sajnáltam, sokszor éreztem azt, hogy át ölelném őt. A szépség relatív kérdés. Miért ne lehetne szép, aki okos és sikeres? A szépségnek belülről kell, hogy fakadjon. Sokan nem tudják, nem értik meg, hogy aki szép az okos is lehet. Butácskának gondolják, holott valójában okosak. Ez a történet iskolapéldája annak, hogy egyes emberek miként viselkednek a másikkal. A történetben sok mindent felsorakoztat, ami mai korunkban, világban előfordul. Nem eleget beszélünk róluk, sajnos.

Számomra ez a kötet sokat jelentett, mert tudom miken ment keresztül Írisz, bár én nem a szépségemmel voltak gondjaim, inkább más jellegű, de a helyzet ismerős volt. Az előítéletnek nagyon sok féle van, mindig ítélkezünk, holott, ha volna 5 percünk arra, hogy megismerjük a másikat, máris szebb lenne a világ. Ki tudja, mi lehet közös a másikban.

Sajnáltam, hogy vége lett az olvasásnak, szívesen olvastam volna még. Esetleg elbírt volna pl:5 évvel későbbi történetnek a végén. Kíváncsi lettem volna, mi lett velük később. Mindenestre nagyon tetszett. Szerintem Dorkától nem ez lesz az utolsó olvasásom. Írónőtől meg van másik kötete Nem biztos, hogy visszajövök címmel. Azt hiszem, elkezdem olvasni.

Szívből ajánlom minden fiatalnak a Filter nélkült, ne szégyelljük segítséget kérni. Beszélgessetek a problémátokról.  Ezt a könyvet minden iskolai könyvtárba betetetném és papír zsebkendőt mellé, én bizony végére sírtam is. Annyira megfogott érzelmileg ez a történet.

Köszönöm Dorka az élmény!

A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Mészáros Dorka írói oldala

Libri

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése