2023. június 5., hétfő

Amiket el szeretnék olvasni! 5.rész (" Olyan, mint egy vegyes felvágott. Van itt minden, mint a búcsúba")

Amiket el szeretnék olvasni! rovatom 5.részét hoztam el nektek, mely igencsak érdekes könyveket válogattam be. Ezeket olvasnám el egyszer, ha lesz lehetőségem. Nektek melyik jön be? Melyiket olvasnátok el?


Kormos H. Barbara
Egy csipet sors


Tartalom

Balaton, ​romantika, szenvedély és gasztro kalandozások egy hamisítatlan nyári történetben, egy ízig-vérig balatoni lány szemén keresztül.

Molnár Lizának mindene a sütés-főzés, gasztro újságíróként dolgozik és boldog házasságban él férjével, Márkkal. Irigylésre méltó élete azonban csak kívülről tűnhet tökéletesnek. Egy baleset és egy régi románc emléke is beárnyékolja boldogságukat, és napról napra egyre távolabb kerülnek közös álmuktól, hogy végre szülők legyenek.

Mi lett volna, ha…? Máshogy alakult volna az élete, ha egy adott ponton másképpen döntött volna?

Egy napon azonban Lizának megadatik, hogy válaszokat kapjon kérdéseire: újraírhatja sorsát.

Örül a hirtelen jött lehetőségnek? Képes lesz döntéseivel a karrierjét és családja életét is megváltoztatni? Vagy örökre megbánja, hogy feladta addigi életét?

Kormos H. Barbara első regényéből kiderül, hogy vajon tényleg csak rajtunk múlik, hogyan alakítjuk az életünket, vagy a recept nyomokban egy csipet sorsot is tartalmaz.



Bónizs Róbert
Toldi sorozat

Tartalom

Bónizs ​Róbert A kőfaragó és a Szent László íja című kötetek után az eddig általa feldolgozott korszak két legendás történelmi szereplőjének, Nagy Lajos királynak és Toldi Miklósnak életét dolgozza fel új sorozatában.

Az első kötet gyerekkorától, 1330-tól Nagy Lajos első nápolyi hadjáratáig, 1348-ig követi nyomon Toldi Miklós és a trónörökös, illetve később ifjú uralkodó életének eseményeit. Toldi menekülni kénytelen szülőházából, de egy véletlen folytán felkelti Károly Róbert király és Lajos herceg figyelmét, és az utóbbi apródjává válva a királyi udvarba kerül. A herceg mellett részt vesz az uralkodó hadjárataiban, újra és újra kitüntetve magát vitézségével.

A pusztán erős ifjúból igazi lovaggá érő Toldi és az ígéretes, de atyja árnyékából még előtörni nem tudó Anjou Nagy Lajos között konfliktusoktól sem mentes, mégis bizalmi kapcsolat alakul ki, amit azonban nem mindenki néz jó szemmel, és amikor a király ellenségei szövetkeznek Toldi ellenségeivel, súlyos megpróbáltatások várnak barátságukra…

A szerző a nagy elődök irodalmi alkotásai mellett kiterjedt kutatásokkal alapozza meg sorozatának hitelességét, átfogó betekintést nyújtva a korszak európai politikai és történelmi eseményeibe, s így a koráb­biaknál tágabb kontextusba helyezve szereplői történetét.


Sebők Hanga
Dönts jól


Tartalom

Két fiatal élete keresztezi egymást, amikor Áron – aki korábban csak a munkájára koncentrált –, megpillantja Annát egy bárban, és azonnal élete szerelmének érzi. A friss diplomás Anna viszont épp akkor kezdi meg a felnőtt életét, és ezzel kapcsolatban számos fontos döntést kell meghoznia. Felmerül a nagy kérdés, hogy az érzelmeire, vagy inkább az eszére kellene hallgatnia?

Vajon Áron megérzései jók a lánnyal kapcsolatban, vagy csak az érzelmei vezetik félre? Kövesd Anna és Áron történetét és döntsd el magad, hogy te is azon az úton járnál-e, amelyet ők választanak. Inkább a szívedre vagy az eszedre hallgatnál? A döntés a tiéd.

Sebők Hanga debütáló regénye egy kedves és érzelmes történet, ami mindannyiunkat arra késztet, hogy gondolkodjunk el az életünk fontos pillanatain és a saját döntéseinken.


N.Fülöp Beáta
A tihanyi apát titkos kertje


Tartalom

A két idősíkon játszódó történet helyszíne közös csupán: Tihany. Gréta, a fiatal parfümőr és Dénes, a sármos sommelier sorsszerű találkozásával elindul valami, aminek hatására a múltból titkok és rejtélyek törnek a felszínre…

Az 1050-es évek sötét középkorában Lázár apát titkos kertjében egy váratlan találkozás megváltoztat mindent, ami még a távoli jövőre is hatással lesz…

N. Fülöp Beáta a tőle megszokott érzékletes stílusában tárja elénk a rejtélyekkel és érzelmekkel átszőtt történetét, melyben a középkor és napjaink éles kontrasztja adja a fűszert.

A szálak végül Dénes és Gréta kezében futnak össze, de a kérdés ott motoszkál mindkettejük fejében: vajon a kapcsolatuk túlélheti-e a múlt és a jelen hátborzongató összefonódását?

Hajnal Kitti
Vékony jégen


Tartalom
Matt kissé érzelmi analfabéta ugyan, de romantikus lélek. Folyamatosan a társát keresi, ennek azonban mindig az útjában áll Stephen, az évek óta elválaszthatatlan legjobb barátja…
Mi húzódik a háttérben, és sikerül-e Mattnek ennek ellenére megtalálni a boldogságot?

Diana Soto
Kitka Bence Balatonalján


Tartalom
A tizenkét éves Kitka Bence sok mindenben hasonlít a többi hatodikos srácra. Eléggé zavarja, hogy nem nőtt nagyra, kifejezetten szeret telefonozni, playstationözni, még a biciklizés is oké, és van egy nővére, Réka, akivel kölcsönösen idegesítik egymást. Amikor az édesanyjuk azt találja ki, hogy töltsék a tavaszi szünetet a Balatonon, Bence nincs igazán elragadtatva az ötlettől. De aztán az unalmasnak induló családi kirándulás váratlan fordulatot vesz, és a testvérek egy csapásra a balatoni mondák varázslatos világába csöppennek újdonsült barátjukkal, Mátéval együtt. Balatonalja pedig különleges lényeket, titkokat és veszélyeket rejt – és korántsem biztos, hogy könnyű lesz visszatérni a birodalmak egyszerre mesés és ijesztő föld alatti szövevényéből a való világba.

B. D. Alíz
Éget a nap


Tartalom
A három frissen érettségizett barátnő, Kinga, Áfonya és Liza egy szabadulószobás pesti kalanddal kezdi meg az érettségi utáni nyarat. Véletlenül ugyanarra az időpontra jelentkeznek be, mint a népszerű magyar fiúbanda tagjai, Márk, Levi és Marcell, így végül együtt kell játszaniuk.
Kinga és Márk ennek, illetve a sors különös játékának köszönhetően kénytelen egy egész napot együtt tölteni. Márk olyan kitartóan ostromolja a lányt, hogy a kezdeti makacs ellenállása után végül beadja a derekát. Másnap elbúcsúznak egymástól és azt hiszik, nem fognak többet találkozni, de tévednek. Liza járni kezd a banda másik tagjával, Mallal, így akaratlanul is összejön a két baráti társaság.
Kinga azonban nem számít arra, hogy így a népszerű énekessel csak még jobban „összebilincseli" az élet…

P. Gál Judit
Gyilkosokkal szemtől szemben


Tartalom

Szita ​Bence, Bándy Kata, Balla Irma, Tompa Eszter, ifj. Tóth Tamás és még számtalan, gyilkosság áldozatává vált ember utolsó percei elevenednek meg P. Gál Judit könyvének lapjain.
A szerző sorra járta Magyarország leszigorúbban őrzött börtöneit, és szemtől szemben tette fel a legkellemetlenebb kérdéseket is az emberölésért súlyos ítéletüket töltő bűnözőknek.

Ezek után jutott arra, hogy a börtöninterjúkból kibomló történetek mellett megjelenteti azokat a mélyinterjúkat is, amelyeket a gyilkosokat üldöző rendőrökkel és az őket halálukig fegyházra ítélő bírókkal készített.
Hogyan viseli a gyilkossági rendőr, amikor kiderül, hogy a szülei élete is veszélyben forog, mert merényletet terveznek ellene?
Mit gondol, érez a bíró, amikor meg kell néznie a meggyilkolt 11 éves kisfiú, Szita Bence fotóit?
Melyik kérdés törte meg a hazugságvizsgálat közben a móri mészárlás miatt életfogytiglanra ítélt Weiszdorn Róbertet? S miért döntött úgy, hogy sok évnyi hallgatás után inkább beismeri tettét?

Ezekre a kérdésekre csak az kaphat választ, aki személyesen teszi fel őket az érintetteknek. P. Gál Judit ezt tette, és beszélgetései kivételes tanulságokat tartogatnak az olvasónak.


Diana Hunt
Őrület határán
(Őrület 2.)


Tartalom

Összeesküdtek ellened vagy valóban kezded elveszíteni az eszed?

Nathalie maga mögött hagyta a múltat. Egy új kapcsolatnak esélyt adva tiszta lappal indított. A férfi nyugalmat hozott az életébe, ám azt mindenki elől titkolja, hogy az elmegyógyintézet falai közti borzalmak nem múltak el benne nyomtalanul. A paranoia nem hagyja nyugodni, úgy érzi, valaki megint követi őt…

„Hiányoztam? Megígértem, hogy visszatérek.”
A félelme egynap megelevenedik és az élete rémálommá válik. Nincs más választása, a túléléshez el kell merülnie a sötétségben.

Készen állsz a félelemre?
Egy sötét, mindent elpusztító szerelemre?
Készülj fel a valódi őrületre!

Diana Hunt következő regénye, a nagy sikerű sorozat második része egy sötét, romantikus thriller, mely egyszerre szól szenvedélyes szerelemről, és egy nő harcáról, aki érveit eldobva keresi a kiutat az őrületből.


Kapinya Viktória
Szívkikötők


Tartalom
Az ​ötvenes évei végét taposó Éva a mediterrán hangulatú Pécs egyik kis könyves antikváriumának tulajdonosa. Nárcisztikus férjétől való nehéz válása óta mindennapjait főként a boltban gubbasztás, az óriásuszkárjával tett séták, és a felnőtt lányaival való találkozások töltik ki. Lassan felismeri, hogy a depresszió már az ajtaján kopogtat, így egy életvezetési podcast műsor hatására végre erőt vesz magán, és hátrahagyva megfásult életét, leköltözik a tengerhez.
Választása egy online szálláskereső oldalon talált horvátországi világítótoronyra esik, amely egy apró, lakatlan sziget egyetlen apartmanjaként funkcionál. A bolt irányítását kisebbik lányára, Millire hagyja, akinek régóta dédelgetett álma megreformálni az üzlet arculatát.
Éva azt reméli, hogy az elvonulása alatt kifundálhatja, mit is akar csinálni hátralevő éveiben: azaz végleg le kell-e húzza a rolót a könyvesboltban és magánéleti fronton.
Egy viharos estén azonban arra kényszerül a szigeten, hogy saját és egy bajba jutott állat bőrét mentve segítséget kérjen a murteri piacon megismert, rendkívül bosszantó férfitól, aki korábban már alaposan leszerepelt előtte. Vajon a kölcsönös ellenszenv és csipkelődés átalakulhat-e köztük bizalmas barátsággá, netán valami mássá is?
Sikerül-e lezárnia zűrös kapcsolatát a továbbra is ráakaszkodó exférjével, vagy örökre megkeseríti majd minden lépését? Mi lehet az oka, hogy a rámenős horvát férfi úgy habzsolja az életet a tengernél, mintha az bármelyik pillanatban véget érhetne? És mi lesz az imádott könyvesbolt sorsa, ha tulajdonosának választania kell a régi élete és a tengerparti lét hívogató varázsa között?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése