2023. június 7., szerda

Interjú Szabó Tamással, aki regényíró pályázatán vesz részt - ("És még egyszer arra kérek mindenkit, hogy amennyiben még nem tette, szavazzon a Megváltó álomra (a krimi kategóriában található, fölül bele is lehet olvasni az első pár oldalba). Június 14-ig van lehetőség a voksolásra a Stílus És Technika oldalán.")

Szabó Tamással már régebben is készítettem interjút, akkoriban a Holdvíz regényével kapcsán. De most egy regényíró pályázat miatt készült ez az interjú, hogy jelentkezett, Stílus és Technika regényíró pályázatán. Elmeséli hogyan, miként jelentkezett a pályázatra és miféle történettel indult el. Az interjú végén találtok linket, mely kantitva érhetitek el és tudtok szavazni.

Tamás, örülök hogy újra a blogomon köszönthetlek. Korábban többször is megkerestelek, akkor a munkásságodról, a Holdvíz című könyvedről faggattalak. Most egy pályázattal kapcsolatban szeretnék interjút készíteni veled az olvasóimnak. Mesélj, mi újság van veled? Rég nem beszélgettünk.   

Üdvözlök mindenkit! Köszönöm, megvagyok… bár még egy kicsit cseng a fülem a nagy zajtól, ugyanis pár napja voltam egy barátommal a Pantera koncertjén a Barba Negrában! Óriási élmény volt. Igen, rég adtam a legutóbbi interjút. 2019, vagyis a Holdvíz megjelenése után főleg az új projektekre koncentráltam. Sajnos pont rosszkor, a pandémia kezdetén jelent meg a debütáló regényem, sokáig zárva voltak a könyvesboltok, az emberek nem vettek annyi kiadványt, mint korábban, és a Maxim se reklámozta kellőképpen a művemet. Bár az olvasóknak nagyon tetszett. A Molyon és a többi oldalon csupa pozitív értékelést kaptam. Jó volt látni, hogy még a YouTube-on is beszámoltak róla!     

Úgy tudom, pályáztál az új kéziratoddal, a Megváltó álommal. Hova és hogyan pályáztál?

2021-ben elküldtem a Maxim Kiadónak, hiszen megállapodtunk, hogy amennyiben van egy új munkám, azt először nekik mutatom meg. Tetszett nekik, azt mondták, színvonalas és izgalmas történet, ám túl véresnek és brutálisnak találták, így sajnos nem jutott be a Dream válogatásba. Ezután hiába próbálkoztam az Aranymosásnál. Végül 2022 nyarán beneveztem a Stílus És Technika Kiadó I. Regénypályázatára, krimi kategóriában. Itt bekerült az Álom a legjobbak közé, de nagy meglepetésemre nem nyert kiadói megjelenést. A szabályzat szerint még lehet szavazni rá. Arra kérek mindenkit, akinek tetszett az előző regényem, hogy voksoljon a Megváltó álomra a Stílus És Technika Kiadó oldalán!

A Megváltó álom merőben más, mint a Holdvíz. Mesélnél róla?

A Holdvíz alapvetően egy pozitív, életvidám, színes és egzotikus helyeken játszódó szerelmes történet volt, amelybe belesűríthettem az amerikai élményeimet. Rengeteg popkulturális utalás van benne: végig csupa népszerű dalt hallgatnak a szereplőim (Bonanza Banzai, Depeche Mode, Republic). Ez egy könnyen fogyasztható sztori szétválasztott testvérekről, táncról, úszásról, családi drámákról, túszdrámával és lenyűgöző tengeri jelenetekkel. Ezzel szemben a Megváltó álom egy sötét, borongós, hátborzongató és rendkívül hangulatos thriller, amit végig egyfajta szomorúság jellemez. Az új projektem tehát tényleg mindenben a Holdvíz ellentéte: ez az új kézirat a kevésbé ismert underground (felszín alatti) világban játszódik, ahol kőkemény metál zene szól. Mindkét regényem izgalmas, de a második szerintem dinamikusabb és félelmetesebb.

Még kézirat formájában olvastam az új könyved, eléggé erős és brutális. Honnan jött az ötlet?

Annak idején ezt írtad róla a Messengeren, ha nem baj, szó szerint idézem: “Atyaúristen! Tamás! Ez nagyon jó. Vasárnapra kiolvasom. Sokkal jobb, mint a Holdvíz. Anyám, ez a Krisz nevű szereplő elmebeteg...” Nagyon örülök, hogy tetszett neked a Megváltó álom! Nos, még a gimnáziumban kezdtem el írni a matekfüzetem üres lapjaiba, mert ki akartam adni magamból a sok feszültséget, keserűséget (de ugyanakkor az első szerelmekről, a lenyűgöző koncertekről és a fergeteges bulikról is jó volt írni). Ez a könyv egy magányos tini hányatott életét és halálát állítja a középpontba. Végül hozzáírtam egy csomó sztorit egy másik kéziratomból, ami egy szektáról és a metálosok szubkultúrájáról szól. Akkoriban hosszú hajam volt, bőrcuccokban jártam, gitároztam, próbálkoztam több zenekart is alapítani. Már korán észrevettem, mennyire lenézi a társadalom a magunkfajtákat, a rockereket, a feketeruhásokat, a lázadókat, akik nem érik be a gagyi tömegkultúrával. Írni akartam egy hiánypótló alkotást átlagos szereplőkkel, akik a periférián élnek, elszöknek otthonról és rengeteg kalandba keverednek. Az egyik olvasóm azt írta a kritikájában, hogy mindig megkínzom a karaktereimet. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy megpróbálom bemutatni a sorsüldözötteket, a kitaszítottakat, és a szenvedéseiken keresztül demonstrálni, mennyi igazságtalanság van a társadalmunkban! Mindig is felháborított, ha azt láttam, hogy kizsákmányolják, bántalmazzák a gyengébbet – talán ezért is jelentkeztem annak idején a jogi egyetemre. 

A Stílus És Technika Kiadó hogyan jött a képbe? Miként ismerkedtél meg velük?

A sok visszautasítás után csak ők maradtak. Nekik nagyon tetszett a Megváltó álom, azt írták a honlapjukon, hogy ez volt az egyik kedvencük. A hosszas levelezés után találkoztam személyesen Wágner Szilárdékkal egy konferencián. Dicsérték a stílusomat, a fogalmazásomat, a leíró részeimet, egyedül a párbeszédeket bírálták, de jeleztem nekik, hogy rugalmas vagyok, átírok bármit.

Mi lesz, ha esetleg nem nyered meg a szavazást?

Felmászom a Szabadság-hídra, mint a főhősöm a regényben! Nyugi, csak vicceltem. Bízom benne, hogy jól alakulnak majd a dolgok. Egyelőre – hála az eddigi szavazataitoknak – vezetek.  

Prológus

      "    Kincső megállt a járdán, és egy könnyes mosollyal a távolba nézett. Eszébe jutott Hajni, az egyetlen barátnője a gimiből. Képek és jelenetek rémlettek most fel: Hajni megígéri neki a megismerkedésük napján, hogy vigyázni fog rá; Kincső hátulról fogja a hányástól meggörnyedt, részeg Hajni haját a Sziget Fesztiválon; és összegabalyodva fekszenek az ágyon – sápadtfehér a csokibarnán. „Nézd, Kincső, milyen jól mutatunk a tükörben! Mint egy kapucíner szelet! Irigylem a színedet. De én eddig mintha csak kriptában napoztam volna.”
A lány ajkát szakadozott sóhaj hagyta el. Sosem tudom már visszahozni mindezt. Úgy hiányzik az a kedves, erdélyi rocker csajszi...
Ekkor megtorpant, és bátortalanul felnézett. Vérízű, fekete félelem szökött a torkába, ahogy megpillantotta úti célját a távolban: a Szabadság-híd zöld acélrácsai groteszk monstrumként bontakoztak ki előtte a ködből. Arra a dalra gondolt az Akela együttestől: „Felkészültem a halálra... Az életre nem készített senki!”
Dermesztően hideg szél fújt a félig-meddig befagyott folyó felől. A lány rettentően fázott, beteg és éhes volt. De jó lenne már túllenni ezen az egészen és megpihenni! Talán olyan lesz a halál, mint egy álom, amely végre megvált. A szíve mennydörgött bordái börtönében. Mi vezetett idáig? Istenem, én csak arra vágytam, hogy szeressenek!
Kiszáradt a szája. Már csak néhány lépésnyire lehetett a pesti hídfőtől.
Hajni és Krisztián. Kettejükkel kezdődött ez az egész őrület.
Jaj, Hajni, hol vagy? Miért nem vigyáztál rám, ahogy megígérted?!
Magányosabbnak érezte magát, mint korábban bármikor, ahogy ott állt az öngyilkosok hídján, gyűjtve a bátorságot ahhoz, hogy felmásszon végre a Turulmadárhoz.

Ha végül mégis nyersz, mi lesz ezután?

Nagyon boldog lennék, ha annyi év után végre megjelenne a Megváltó álom, és megtérülne az a rengeteg munka, amit beleöltem! Jó lenne, ha végre lezárhatnám az életemnek ezt a szakaszát, és belekezdhetnék az újabb projektekbe. Több ötlet is van a tarsolyomban. Régóta érlelődik bennem egy világhírű amerikai grunge zenekarról szóló történet, és egy fantasy is, ami részben a gyönyörű Everglades mocsárban játszódna. Jó lenne visszatérni Floridába és New Yorkba, ha csak gondolatban is.  

Köszönöm az interjút, Ági! És még egyszer arra kérek mindenkit, hogy amennyiben még nem tette, szavazzon a Megváltó álomra (a krimi kategóriában található, fölül bele is lehet olvasni az első pár oldalba). Június 14-ig van lehetőség a voksolásra a Stílus És Technika oldalán. Ingyenes, nem kell regisztrálni. Szükségem van most a kedves olvasók segítségére, mert úgy érzem, hatalmas hátrányból indulok ezzel a thrillerrel. Ha a szerző csupa tabutémáról ír egy brutális könyvben, olyanokról, mint a black metal, a sátánizmus, sajnos bezáródnak előtte a kapuk. Pedig hiába mondják rá, hogy rétegzene, valójában rengetegen szeretik ezt a műfajt. Óriási igény lenne egy olyan izgalmas, hiteles regényre, amelyben Britney helyett Tankcsapdát és Metallicát hallgatnak a szereplők; amelyben a felszínes, semmitmondó limonádékkal ellentétben izgalmas, tartalmas cselekmény is van, és amelyben az átlagos, fiatal karakterek valódi problémáiról lehet olvasni! Szavazás után küldjétek el a linket az ismerőseiteknek is, főleg a rockrajongóknak. Köszönöm! 

 Szavazz!

Szabó Tamás írói oldala


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése