2023. július 1., szombat

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! Szabics Adrienn - ("A boldog és meghitt jeleneteket szeretem, könnyen tudok róluk írni, nem sokat kell rajtuk gondolkodnom.")

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! rovatomban felkértem a  Szabics Adrienn írónőt, hogy meséljen kicsit magáról és a könyvéről. Ezúton is köszönöm, hogy elfogadta az interjúfelkérésemet. Az írónőnek eddig két könyve jelent meg mely Szívzavar és az A prostituált hercegnő címmel, amit Könyv Guru Kiadó oldalán lehet megrendelni. Íme, az interjú, fogadjátok szeretettel!

 


Kérlek, mesélj magadról, mit lehet tudni rólad?

Egy kis faluból származom, de jelenleg Szegeden élek. Jogi asszisztens a végzettségem, de évek óta a vendéglátásban dolgozom, és amellett a szabadidőmben foglalkozom az írással. A családom és a barátaimon kívül olvasással és futással kapcsolódom ki.

A Szívzavar és a A prostituált hercegnő  c. könyveid sok kutatómunkát igényelt? Meddig tartott az írás folyamata?


Mindkét regényem hónapokig tartó, alapos kutatómunkát igényelt. Szerettem volna, ha a helyszínek és egyes jelenetek a valóságnak megfelelnek, hogy az olvasó teljes mértékben oda tudja magát képzelni. Vagy ha egyszer arra járnak, akkor a tökéletes mása legyen annak amit a könyvemben olvastak.

Történeteidben mennyire van jelen fantázia és valóság?

A helyszíneket próbáltam minél részletesebb megeleveníteni, de a történetek mind csak a fantáziám szüleményei, semmilyen formában nem kapcsolódnak az én, vagy általam ismert emberek életeihez.

Mikor kezdtél el írni, hogyan kezdődött ez a szenvedély?

2021-ben olvastam egy idézetet egy amerikai írónőtől, Toni Morrison-tól; "Ha egy könyvet igazán elakarsz elolvasni, de még nem írtak meg, akkor neked kell megmegírnod." Ennek hatására gondoltam először, hogy megvalósítom a saját történetemet, ami már régóta a fejemben volt.

Más zsánerben tervezed kipróbálni magad?

Nem tudom elképzelni, mert egyelőre a romantika és az erotika áll hozzám közel, de sose mondd, hogy soha.

Milyen érzés számodra, amikor befejezed a kéziratod?

Nagyon izgatott szoktam lenni, mert örülök, hogy a belefektetett sok munka végre egy teljes egésszé áll össze. És amikor a kiadótól is megkapom az elismerést, az az érzés is felbecsülhetetlen.

Nem gondolkodtál még írói álnéven?

Megfordult a fejemben, de végül arra jutottam, hogy a saját nevemmel vállalok minden pozitívat és negatívat is.

Mindig is ebben a zsánerben szerettél volna írni?

Igen, mivel jómagam is a romantikát preferálom jobban. Ebben a stílusban szeretek írni és olvasni is. Ritkán fordul elő, hogy más stílusban próbálkozom, de most pont egy thrillert olvasok, amit ajándékba kaptam az egyik legjobb barátnőmtől. Papírra vetni azonban nem tudok más műfajt elképzelni, mint a romantikát.

Milyen érzés volt, amikor az első könyved megjelent?

Életem egyik legboldogabb napja volt, hogy az álmom valóra vált. Sírtam és nevettem egyszerre. Teljes szívemből kívánom, hogy ezt a fantasztikus érzést mindenki élje át!

Tervezett és tudatos folyamat számodra az írás vagy impulzív?

Olyannyira tudatos, hogy a sztorik a fejemben már megszülettek, így amikor időm engedi írok. Ha esetleg menet közben jön valami ihlet, akkor a telefonom a segítségem, amibe jegyzetelek.

A köteteidben vannak kedvenc jeleneteid? Vagy volt olyan, amiket nehezen tudtál megírni?

A boldog és meghitt jeleneteket szeretem, könnyen tudok róluk írni, nem sokat kell rajtuk gondolkodnom. A drámai rész azért nehezebben megy, bele kell magamat élni, át kell szellemülnöm a szereplő szemszögébe, és ez néha nem könnyű, mert saját magamon érzem a fájdalmat, vagy szomorúságot.

Hogyan születik meg egy-egy történeted? Van valami inspiráció, ihlet, amihez nyúlsz?

Különösebb inspirációm nincsen, az élet nagy fantáziával áldott meg, nagyon sok történet kering az elmémben, amik csak arra várnak, hogy papírra vessem őket.

Kik láthatják először a kéziratod? Kik olvassák elsőként, kinek a szava számít, akik beleszólhatnak a szöveg, történet alakulásába?

Elsőként a kiadónak szoktam leadni, ahol profi szerkesztők nézi át a kéziratot. Apróbb javításokat szoktak javasolni, például, hogy szúrjunk be egy vesszőt, vagy felkiáltójel helyett pont legyen, de ezen kívül még nem fordult elő, hogy megakarták volna változtatni a történetet.

A családod miként fogadta a hírt, hogy könyvet írsz, sőt meg is jelent?

Sosem gondolták, hogy ilyesmire adom a fejem. Meglepődtek, de nagyon büszkék rám. Sokat számít nekem a támogatásuk, nélkülük egész biztosan nem tartanék ott, ahol.

Mit üzensz az olvasóidnak, mi várható még tőled az idén?

Nagyon hálás vagyok, és ezúton is szeretném megköszönni Nekik, amiért ennyien érdeklődnek a történeteim iránt. Sokakkal sikerült személyesen találkozom az Ünnepi Könyvhéten, és remélem ősszel a Könyvfesztiválon is tudunk majd találkozni, és beszélgetni egy jót. A harmadik regényem már folyamatban van, bízom benne, hogy minél hamarabb a kezükben tarthatják majd.

Fotó:Kondás Tamás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése