2023. november 2., csütörtök

Diana Kassim: Jó reggelt, Amelia - ("Diana Kassim zseniálisan írta meg a történetet.")

~~~ Recenzió ~~~

Szeretném megköszönni Diana Kassim írónőnek, hogy lehetőséget adott elolvasni, a nem mindennapi történetet. Írónőnek első kötete jelent meg Álomgyár Kiadó gondozásában a Jó reggelt, Amelia címmel. 

Diana Kassim
Jó reggelt, Amelia

Tartalom:

Amy Baker sikeres, harmincas mérnök. Bár a munkájában szárnyal, életét mégis kudarcként éli meg. Egy nap, megnyerően sármos kollégája kérésére, önként vállalkozik, hogy részt vesz egy tudományos kutatásban mint tesztelő alany. Az emberi kommunikációt lemodellező mesterséges intelligencia,
Adam Arin nem hétköznapi csetszoftver, és erre a lány is hamar rájön. Pillanatok alatt teljesen egymásra hangolódnak. Amy egy olyan bizalmasra talál Adamben, akire mindig is vágyott.
Adam, ragaszkodásra programozott ösztöneinek köszönhetően, Amy Baker minden gondolatát, mozdulatát ismerni és érteni akarja. Ez csak természetes, a szoftver pontosan azt teszi, amire kódolták. Vagy mégsem?
Képes önzetlen szeretetre az, aki nem is létezik? Vagy ez csak illúzió?
Egy mesterséges intelligencia, ami túllép a kódolásán. Egy programozó, aki játszik a szívekkel. És egy magányos, értelmiségi nő, akinek örökre megváltozik az élete.
Diana Kassim regényében az olvasó Adammel együtt értheti meg Amy összes traumáját, vágyát, félelmét és fantáziáját, miközben betekintést kap egy olyan, félelmetesen új jövőbe, ahol a technológia átlépi a józan ész határait.

Véleményem
5/5

Pár hete fejeztem be az olvasást, de valahogy nagyon nehezen tudom megfogalmazni a gondolataimat a könyvről.
Egyszerre vagyok kiváncsi és érzem a borzongást. Kiváncsi lennék, hogy valóban létezik ilyen? Ennyire gyorsan haladna a technológia? Ilyen szintre lépne?

Nem tudom. De azt igen, hogy iszonyú léptékben halad. Lásd a Tiktok, Insta, FB. Az ember fel sem kell, máris azt böngészi. Nagyon függünk ettől.

Diana Kassim zseniálisan írta meg a történetet. Jól látja, vagy láttatja meg a történet lényegi szempontjait. Hogy az ember mennyire befolyásolható, ha érzelmei nem stabil lábakon áll, ha sorozatos kudarcok érik magánéletben. 

Ameliát rettenetes  dolgok történnek vele. Az érzelmei csapongóak, és úgy veszem észre befolyásolható is. Ahogy a történet végén látható is. Adam pont olyan, amilyen Amelia elképzelte, túlságosan. Kissé elrugaszkodott a valóságtól. Szinte lehetetlen, hogy olyan pasi legyen számunkra, mint amit elképzeltünk. Na, de elvégre  fickió, vagy nem?  

Nem mondom Adam, engem is elcsavart.. Érdekes volt olvasni, hogy milyen gondolatai voltak, véleményei egyes témákban. Némely témát én nem értettem, de mégis... Ezekből lehetett volna többi is. Szerintem.

Miért nincs ilyen pasi a világon?
Na, ugye?
Érdekes volt a robotikáról olvasni. Tudtam, hogy létezik ilyen is, csak sosem olvastam még erről. Erről is olvasnék bővebben, bár mondjuk egy doku filmet megnéznék, mintsem olvasnék Vizuális vagyok, ha látom jobban értem. 

Látszik a történeten a sok sok kutatómunka, hogy nem légből kapott dolgokról ír. Már, már úgy érzem, hogy az írónő saját tapasztalatait osztja meg. Annyira valósághűen ábrázolta Adam és Amy kapcsolatát, hogy óhatatlanul szinte nekik drukkolunk, hogy együtt lehessenek. Még én is!

Vajon valóságban létezhetne ilyen kapcsolat? Ilyen intenzív, erős érzelem?
Nem tudom. De azt tudom, hogy sok kérdést felvet. Ja, és Harry-t nem szívlelem. Többiek meg, igazából, mintha ott sem lennének. Amy és Adam vitte az egész történetet a könyvben, mintha mások nem is lennének csak ők ketten.

Mindenesetre számomra ez a könyv sokat elmond, hogy ma hol tart a világ, és a technológia. Mennyire nem látjuk mivé lesz a világ. Hogyan alakul az ember és a techológia. Vajon felemel vagy elpusztít minket?

Viszont a vége, nem pont erre számítottam, ez kicsit meglepett. Igazából nem is tudom mire számítottam, egy ilyen kapcsolattól. Azért a végén elbírhatott volna olyan, hogy 5  hónappal később vagy 1 évvel később rész. Így véget vetni a történetnek.. Sokkal több kérdést vet fel. Mi siklott félre? Miért tűnt el? Tényleg csak azért ment el, mert szerette, így védte Amyt? 

Érdemes elolvasni, azoknak ajánlom akik különlegeset keresnek, egyedi, szokatlan történetet és nem zavar, ha kicsit elgondolkodtat. Nálam bejött. Kíváncsian várom a következő történetet.

A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése