2023. december 31., vasárnap

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! C. K. Zolya - ("Azt hiszem, nem csak a történetet szántam könnyed kikapcsolódásnak, hanem magát az írást is.")

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! rovatomban felkértem a C. K. Zolya írónőt, hogy meséljen kicsit magáról és a könyvéről. Ezúton is köszönöm, hogy elfogadta az interjúfelkérésemet. Az írónőnek #Veled? Soha! c. romantikus könyve jelent meg, amit Magánkiadásban jelent meg. Íme, az interjú, fogadjátok szeretettel!

Kérlek, mesélj magadról, mit lehet tudni rólad?

39 éves vagyok, Debrecenben élek a férjemmel és a két gyerkőcömmel. Általában eddig jutok a „mesélj magadról” dologgal kapcsolatban. Nem azért mert nincs mit elmondanom magamról, inkább nem tudom, hogy mire lenne kíváncsi, aki majd olvassa.

De érdemes tudni rólam, hogy kreatív ember vagyok, és majdnem minden tud érdekelni. Az atomfizikától az asztalos mesterségen át minden, amiben van kreativitás.  

#Veled?Soha! c. könyved sok kutatómunkát igényelt? Meddig tartott az írás folyamata?

Ez a regényem a jelenben, és Magyarországon játszódik. Szinte nulla kutatómunka kellett hozzá. Azt hiszem, nem csak a történetet szántam könnyed kikapcsolódásnak, hanem magát az írást is. Főleg azért, mert eleinte csak azért írtam, hogy kipróbáljam általa a Wattpad-et. A kézirat nagyjából két hónap volt, de csak azért, mert kevés időm volt rá. Nagyon könnyen ment az írás, a történet szőtte magát. Szerintem ez az egyik előnye ennek a zsánernek.

Történeteidben mennyire van jelen fantázia és valóság?

Teljesen és semennyire egyszerre. Minden pironkodás nélkül mondhatom, hogy a párkapcsolatokban, szerelmi viszonyokban már van annyi tapasztalatom, hogy azokból a helyzetekből tudjak építkezni, mégis távol legyek a saját valóságomtól. Nem szeretném sem a férjemet, sem egy régi szerelmemet papírra vetni. Az érzéseket, amiket általuk tapasztaltam, már annál inkább.

Mikor kezdtél el írni, hogyan kezdődött ez a szenvedély?

Én nem mondhatom, hogy gyerekkorom óta nagy álmom hogy írjak. Számomra az alkotás iránti vágy az, ami már azóta hajt, mióta az eszemet tudom. De a történetegyártás mindig is a társam volt. Csak sokáig kizárólag fejben. Aztán amikor 2018-ben megszületett a lányom, elkezdtem egy blogot. Nagyon élveztem, és akkoriban elég sokan követtek is. Végül az idő, vagyis annak hiánya fölém kerekedett, és örültem, ha este maradt időm és/vagy energiám olvasni. Faltam a könyveket. Évente 150-et is elolvastam. De az elmém által kreált sztorik egyre jobban ki akartak törni. Nagyjából két éve nekiültem az első regényemnek. Ez egyébként olvasható a Wattpad-en nŐt? Soha! címmel.(Szeretem a „soha” románcokat)

Más zsánerben tervezed kipróbálni magad?

 Nem. Olvasni sem szeretek mást, így írni nem is mernék. Ötleteim persze lennének, de egy fantasy vagy egy krimi regény azért jóval több, mint egy kitűnő elképzelés.

Milyen érzés számodra, amikor befejezed a kéziratod?

Nem tudom. Talán a furcsa az a szó, ami a legjobban illene rá. A gyerekek és a napi dolgok mellett nincs sok időm elmerülni a saját dolgaimban. Mármint persze jó érzés volt, amikor odaírtam hogy vége, de aztán felálltam az íróasztaltól, és visszaléptem a hétköznapokba. Amikor viszont a szerkesztést lezártuk, és elindult a tördelés, korrektúra stb., akkor jött az izgalom.

Miért pont ez az írói álneved? Illetve, ha ez nem írói álneved, nem gondolkodtál még ezen?

Nem is álnévnek mondanám, mert nem szeretnék rejtőzködni. Inkább praktikus okai vannak. Az „asszony” nevek nem épp könyvborító kompatibilisek, viszont semmiképp sem szerettem volna kihagyni a férjemet, mert ő a legnagyobb támaszom. Neki szerintem mindegy lenne, de nekem valamiért ez fontos volt. A „C” jelöli a férjezett vezetéknevemet, a „K” a lánykori vezetéknevemet, a Zolya pedig az Orsolyából jött.

Mindig is ebben a zsánerben szerettél volna írni?

Igen. Nem is tudom magam elképzelni másban.

Milyen érzés volt, amikor az első könyved megjelent?

Ugyancsak a furcsa szóval jellemezném. Azért is, mert többféle érzés jött egyszerre, és nem csak pozitívak. Boldogság, büszkeség, felelősség, félelem.

Tervezett és tudatos folyamat számodra az írás vagy impulzív?

Impulzív, amilyen én magam is vagyok.

A köteteidben vannak kedvenc jeleneteid? Vagy volt olyan, amiket nehezen tudtál megírni?

Igen. Több is, de talán van egy, amit a legjobban szeretek.

Azt hiszem mindegyik rész megírása viszonylag könnyen ment. Inkább a szerkesztés során voltak nehézségek. Könnyebb megírnom egy fejezetet, mint szerkesztői javaslatra átírni egy bekezdést. 

Hogyan születik meg egy-egy történeted? Van valami inspiráció, ihlet, amihez nyúlsz?

Nem is tudom. Egy esemény, egy helyszín, egy emlék. Igazság szerint csak jönnek a történetek, válogatás nélkül.

Kik láthatják először a kéziratod? Kik olvassák elsőként, kinek a szava számít, akik beleszólhatnak a szöveg, történet alakulásába?

Az első regényemet a barátnőm, majd a férjem olvasta. Változó egyébként. De a #Veled?Soha! kicsit rendhagyó volt, mert Wattpad-re publikáltam a fejezeteket, így a felhasználók olvasták először.

A családod miként fogadta a hírt, hogy könyvet írsz, sőt meg is jelent?

Az hogy alkotok, nem volt újdonság számukra, de a regényem meglepte őket. De egyértelműen büszkék voltak, és támogatnak.

Lassan vége az évnek, mire készülsz 2024-es évre? Számíthatunk új könyvedre jövőre is?

Igen! Már dolgozom az új regényen, és szeretnék két történettel is kijönni 2024-ben.

A könyvet itt tudjátok beszerzeni:

C. K. Zolya írói oldala

Libri

Líra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése