2024. május 21., kedd

Jóemberek – Május 16-án megjelent Tallér Edina új regénye!

 Tallér Edina

Jóemberek

 

Megjelent május 16-án!

Prae Kiadó



Prae Kiadó, 2024

 

Szerkesztette: Péczely Dóra

Borítóterv: Szabó Imola Julianna


Tallér Edina regénye gazdag iróniával festi meg a főváros és vidék között tévelygő szereplők életén keresztül Magyarországot. Senki sem tudja, hol a helye. Van esély a hazatalálásra?
JÓEMBEREK – Road movie a buckaságon. Párkapcsolati roadtrip, egyenesen Jacobsville felé.


Jászberényi Gábor ajánlója  

 

Tallér Edinát láttam kezdőként, láttam íróvá érni, láttam felnőni a gyerekeit, és játszottam színdarabjában. Mégis tele van meglepetéssel! A Jóemberek című könyvét olvasva olyan, mintha elmerülnénk az elbeszélő tudattalanjában, amelyben a filozofikusság és a romantika ugyanannyira érvényesen van jelen, mint a kiábrándultság vagy a bármely életszakaszban beköszöntő életválság.

Ha a történetet szeretném összefoglalni, egyszerre lenne könnyű és nehéz dolgom: egy budapesti házaspár elindul vidékre, útközben lerobbannak egy faluban, és egy ideig ott ragadnak. De a kialakult helyzetben szembesülniük kell azzal, hogy valami más is történt velük, és már az a tét, hogy mit tudnak – vagy nem tudnak – kezdeni egymással. A szerző kiváló humorral és gazdag iróniával festi meg a fővárosi és vidéki Magyarország jelenét és közelmúltját. A párbeszédei színesek, olyan életteliek, ismerősek, mintha mi mondanánk őket. Problémafelvetései aktuálisak és szemérmetlenül emberiek: behúz, beültet a hátsó ülésre, hogy aztán együtt vágjunk neki a párkapcsolati roadtripnek, egyenesen Jacobsville felé.

 

Rövid részlet a kötetből


 „Pár sarokkal arrébb Idegzsába azonnal begyújtja a kályhákat, amint belép a há­zába. Jól lehűlt minden reggel óta, kell vagy fél óra, mire kicsit felmelegszenek a falak. Addig összepakolászom a ro­mokat, gondolja. A hamutálak ürítésével kezdi. Körülbelül húsz perc alatt végez mindennel, cigicsikkek, üres üvegek a kukában, asztal letakarítva, szemét fel­söpörve, padló felmosva. A munka vé­geztével a mosdóba megy, kezet mos, erről eszébe jut Margit. Nagyot szippant a levegőbe, érezni akarja a nőt, a reggeli test szagát, de hiába, a ház rég kiszellő­zött. Margit illatát elfújta a szél.”

 

Fülszöveg

 

Margit és Dénes átlagos budapesti házaspár szokványos lakótelepi élettel, látszólag csekély igényekkel és vágyakkal, rég elfeledett és elfojtott álmokkal, soha meg nem valósított tervekkel. Amikor az asszony idős édesanyja meghal, nekivágnak Kiskunhalasnak, ám útközben lerobbannak a parányi Jakabszálláson, és egy ideig ott ragadnak. A helyi pacalozó tulajdonosa, Nyúzó Jóska, a titkait féltve őrző böllér, akit sérült arca miatt csak Idegzsábának hívnak, és az őket mindenhová követő vén albínó ikerpár, a Jolikák sorsdöntő módon sodródnak bele Margiték életébe. A kialakult helyzetben a párnak szembesülnie kell vele, hogy az utazás és a folyvást kiújuló viták, veszekedések, kicsinyes csetepaték mellett valami más, meghatározóbb dolog is történt velük.

A szerző kiváló humorral és gazdag iróniával festi meg a fővárosi és vidéki Magyarország jelenét és közelmúltját. Az egzisztenciális és a generációkon átívelő szorongás, álmok és valóság, hűtlenség és magány, és persze a vágy egy jobb, tartalmasabb életre egyszer s mindenkorra eldönti, a főhősök merre tartanak útjukon, és vajon közös-e az út. Tallér Edina regénye beültet a hátsó ülésre, hogy aztán együtt vágjunk neki a párkapcsolati road tripnek, egyenesen Jacobsville felé.


Részlet a regényből

 

„Olyan, mint egy francia művészfilm kezdő képkockái, gondolja pár órával később Margit, úton a Kiskunság felé. Elmélázva ül férje mellett a kocsiban és gyönyörködik a tájban. Táskájából előveszi telefonját, beüti a biztonsági kódot.
– Csinálok pár képet, ez nagyon szép!
A férj egy pillanatra a nő felé fordul, de aztán gyorsan vissza, mert épp jön egy kanyar.
– Imádom ezt a szakaszt! Egészen Jakabszállásig gyönyörű az országút – helyesel, miközben százhússzal robognak el egy piros kis Punto mellett.
– A fák miatt – válaszolja a nő.
– Meg hogy síkság. Nagyon messze ellátni.
– Ősszel legszebb a táj.
– Mindjárt itt a tél. Mégis szép.
– Az igaz. Tavasszal is szép. Pipacs, búza, minden.
– Tavasszal színes, télen szép fehér.
– Kár, hogy mostanában alig van hó.
– Igen. Lassan a tavasz eltűnik, csak a forró nyár van.
– Nyáron szép a táj, szimplán azért, mert nyár van.
– Minden évszak gyönyörű – zárja le a témát a férfi.
Néhány percig csendesen, nyugodtan haladnak. Csak a tizenhét éves Opel Astra és a szél zúgása hallatszik.
A szél barna faleveleket fúj a kocsi ablakára, az avar színes szőnyeg az aszfalton, gondolja a nő. Nem film lenne ez, hanem egy romantikus, olasz regény első mondata, úgy kezdődne, hogy a szél barna faleveleket fúj a kocsi ablakára, az avar színes szőnyeg az aszfalton, és innentől jöhetne egy részletesebb leírás arról, hogy milyen szép a táj a zöld meg sárga falevelekkel. Erről eszébe jut egy dal, félhangosan énekelni kezd.
– Zöld-sárga, zöld-sárga, tollasgyík szájába került a leányka, nincs még egy órája.
– Ez mi? – kérdezi a férje.
– Kex.
– Az mi?
– Egy zenekar. Régi. Anyu kedvence volt.
Néhány percig megint csend. A nő az anyjára gondol, pontosabban egy régi, fekete-fehér fotóra. Az anyja fiatalon, mosolygósan áll középen, balról, jobbról két-két fiú, ők is mosolyognak, közrefogják a hosszú, barna hajú, miniszoknyást lányt. Kár, hogy nem lettem író, gondolja a nő, akkor megírhatnám anyámat, megírhatnám magamat, és azt is, hogy szép a táj. Vagy festő lehettem volna. Akkor ugyanezeket lefesthetném. De nem lettem semmi. Egy nagy semmi lettem. Margit elszomorodik. Bevillan az emlékei közé a kedvenc répafarmerja még a kilencvenes évek elejéről, és anyja csókálló varázsrúzsa. Aranyozott tokban zöld színű, alma ízű rúzs, amit, ha a szádra kensz, vörös lesz. Ha fáztam, akkor meg lila lett, emlékszik vissza Margit kamaszkora legmeghatározóbb tárgyára. Csókálló rúzs, nem lehetett lemosni, napokig kopott, mire végül, úgy egy hét alatt, eltűnt.
Felsóhajt. Milyen vékony derekam volt akkor, és anya milyen fiatal volt. Megint sóhajt, majd matatni kezd a táskájában.
– Mit keresel? – kérdi a férfi.
– Anyu leveleit. Amiket neki írtam.
– Jaj, drágám!
– Mi az, hogy jaj, drágám? Miért mondod? Ne jajdrágámozz, légy szíves! Nekem ez fontos! El akarom neki mondani ezeket! És tudom, érzem, hogy hallja!
– Oké, szívem, megértem, hogy ez megnyugtat téged – válaszolja a férfi, és megértően bólint. Dénes a szorongásai miatt nemrégiben szakemberhez fordult. Pontosabban egy volt főiskolai haverjához, aki pályaelhagyóként középiskolai biológiatanárból átképezte magát, életvezetési coach lett. Megtetszett Dénesnek a szlogen, amellyel barátja hirdette magát a neten. Él benned egy boldogabb ember. Amikor elolvasta a hirdetést, azonnal ráírt a régi haverra, hogy megtudja a jelentkezés részleteit. Következő héten beiratkozott egy hatalkalmas életvezetési coachingra. Jó fej volt a haver. A régi ismeretségre való tekintettel féláron adta a hatalkalmas csomagot. Dénes a coachingon tanulta meg például azt, hogy sokat jelent a vitapartnerünknek, ha azzal kezdjük az érveinket, hogy megnyugtatjuk, és meggyőzzük a másikat, hogy értjük, amit mond, gondol, érez. – Megértem, drágám, hogy ez megnyugtat téged – ismételte meg Dénes az előző mondatát sokkal tudatosabban és hangosabban. – De…
– Lófaszt se értesz! – csattant fel Margit. – Nem neked halt meg így az anyád! Nem te vagy az, aki évekig nem szólt az anyjához, le se szarta az anyját, hanem én! Nekem kell ezzel szembenéznem, nekem kell ezzel megküzdenem, nem neked. Hálátlan szemét vagyok.
Miközben felesége sírva fakad, Dénes azon gondolkodik, hogy mit kéne válaszolnia, ha továbbra is alkalmazni akarja a feleségével szemben azt a módszert, amit a coachingon tanult. Igen, drágám, megértem, hogy egy hálátlan szemétnek érzed magad, és igen, igazad van. Nem az én anyám halt meg így, én törődtem az anyámmal. És mondd, ez zavar téged?
De inkább nem mond semmit. A vezetésre koncentrál. Gyönyörködik a tájban. Megnyugtatja.”

Tallér Edina


 

A szerző fotóját Szöllősi Mátyás készítette.


Korábbi művei

A negyvenkettedik széken ülő nő

(drámák, Kalligram Kiadó, 2016)

Holnaptól minden rendben

(ifjúsági regény, Tilos az Á Könyvek, 2015)

Most akkor járunk?

(ifjúsági regény, Tilos az Á Könyvek, 2014)

Lehetek én is

(regény, Kalligram Kiadó, 2013)

A húsevő

(regény, Kalligram Kiadó, 2010, 2018)

Lány a város felett

(regény, Prae Kiadó, 2021)

 

A kötet megvásárolható a kiadó webáruházában:

Prae Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése