2024. május 23., csütörtök

Wattpad írók 1.rész - Gréger Csaba ("(...) remélem, hogy ez még mindig csak a kezdet, és idővel még többen csatlakoznak mind az írók, mind az olvasók közé")

Ezt a rovatot már régóta terveztem elindítani, hiszen a  Wattpad egyre kezd olyan nagyobb mértékeket ölt, olyannyira, hogy jó néhány író is megtalálható a felületén. Vaaagy! Egyes írók innen indították el a könyvük megjelenésének folyamatát. Egyébként is nagyon jó dolog ez a Wattpad, annak ellenére (vagy talán pont azért), hogy amatőr írók is jelen vannak rajta, meg lehet nézni az adott író stílusát, a történet vezetését, s így talán kedvet is kaphatunk a megjelent kötetük elolvasni.

A Wattpad írói rovat egy cikksorozat lesz. Minden írót ezen a blogomon fogok nektek bemutatni. Elsőként Gréger Csabát szeretném ismertetni veletek bemutatni, akinek három kötete jelent meg. Halhatatlanok-Történetek egy távoli világból, Halhatatlanok-Világleírás és egy ifjúsági regény Mozaikvándorok és a Varázslatos Utazás.

Ezúttal egy nem mindennapi könyvet kezdett írni mely az EPICA címmel, az új könyve mellett pedig mely nemcsak új könyv, hanem magát az írás/alkotási folyamatában is bemutatja, nekünk bepillanthatunk. Wattpadon íródik a történet, egy olyan történet, elsősorban ami felnőtt olvasót célozza meg. A könyv egy romantikus fantasynak készül.

Az EPICA egy egyedülálló könyves projekt, melyben Te is végigkövetheted egy nagyívű romantikus kalandregény megszületését! A könyv története fokozatosan nyílik majd meg, miközben abba is bepillanthatsz majd, hogyan készül el egy könyv ma Magyarországon!”

Gréger Csaba

 

Forrás:Írj Velem Egy Könyvet - EPICA

Köszönöm Csaba, hogy újra beszélgethetünk. Rég volt már, mesélj, kérlek, mi történt azóta?

Szerencsére nagyon sok minden történt az elmúlt egy évben, ami az írói pályámat illeti. Először is az online épített fantasy projektem, a Halhatatlanok jelentős követői bázisra talált a Facebook segítségével, illetve megjelentünk a Wattpadon és a moly.hu-n is, ahol rövid történeteket osztunk meg főként, amik mind ebben a világban játszódnak. A második írói novellapályázatunknak köszönhetően ráadásul az Alkotói Csapat már több  mint 20 tehetséges íróra bővült, akik minden héten újabb és újabb írásokkal örvendeztetik meg az olvasókat. Én magam igyekszem kontrollt és támogatást biztosítani számukra, hogy a történetek tökéletesen illeszkedjenek a Halhatatlanok világába. Fantasztikus látni és megélni, hogy amit kitaláltam, az fokozatosan bomlik ki és gazdagodik mások kreativitása által. Mivel ez volt az eredendő célom, amikor elindítottam a kezdeményezést, nagyon boldog vagyok, hogy a projekt harmadik születésnapjára idáig eljutottunk. De remélem, hogy ez még mindig csak a kezdet, és idővel még többen csatlakoznak mind az írók, mind az olvasók közé. Emellett néhány hete megjelent az első, valóban óvodás kortól ajánlott mesekönyvem, ami a Morcogók Ovija névre hallgat, és ami által megint csak új zsánerben próbálhattam ki magam a felnőtt és ifjúsági könyvek után.

A Halhatatlanok könyvek után az ifjúsági könyvek világába kalauzolod el a gyermekolvasókat. Milyen érzés gyerkőcöknek írni?

Sokan szokták kérdezni, hogy fantasy íróként miért vágtam bele a Mozaikvándorok megírásába, ami ugyebár egy hamisítatlan ifjúsági fantasy regény, kicsit talán a Harry Potter sorozattal hozható összefüggésbe. A válasz erre a kérdésre egyébként végtelenül egyszerű: most már négygyermekes édesapaként rendkívül nagy motivációt jelent számomra, hogy olyan könyveket is írjak, amit a saját lányaim és fiaim és élvezettel tudnak olvasni. Azt látom, hogy a mai gyermekek szerencsére újra fogékonyabbak a könyvek iránt, amit egyrészt szuper látni, másrészt viszont felelős szülőként arra is szeretnék figyelni, hogy a hagyományos mesekönyvek és a félelmetesebb, inkább nagyobbaknak való regények között legyen egy átmenet az olvasásukban. Mivel nem igazán találtam olyan könyvet, ami a fantasztikus irodalomban gyökerezik, és nem riogat minden oldalán borzasztó dolgokkal, ezért végül írtam egyet magam. Szerencsére olyan jók voltak a visszajelzések – még az ÉV KÖNYVE szavazásban is bekerült a könyv a legjobb 10-be,és annyian kérdezik tőlem a gyerekek közül, hogy mikor jön a folytatás, hogy mindenképpen meg kellett írnom. Büszkén mondhatom, hogy a második rész még izgalmasabb és varázslatosabb lesz, reményeim szerint a júniusi Könyvhéten már találkozhatnak is vele az olvasók.

Ifjúsági könyv után pedig egy még nagyobb szabású terv kezd kialakulni. Az EPICA című fantasy könyvet írod, és bevonsz az írás folyamatában az olvasókat, követőidet. Mesélnél erről?

Persze, nagyon szívesen. Különösen azért, mert ez megint egy olyan projekt, amivel a saját határaimat is feszegetem. Ahogy meséltem, a Halhatatlanok brand alatt megjelenő írások a felnőtt, komolyabb, darkosabbfantasy történeteket szerető embereknek szólnak, míg a Mozaikvándorok sorozat pedig a kisiskolás/általános iskolás gyerekeket célozza meg. Azonban minél több emberrel beszélgettem erről, egyre jobban körvonalazódott előttem, hogy van még egy széles olvasói réteg, akik még nem kapták meg a saját Halhatatlanok fantasy-jüket. Régóta piszkált a gondolat, hogy kellene írni egy sztorit a saját fantasy világomban, ami a Rómeó és Júlia klasszikus konfliktusát eleveníti fel. Mivel a világ háttérsztorija két egymással szemben álló, évszázadok óta harcoló birodalom konfliktusára épül, így szinte adta magát a származásuk béklyóival küzdő szerelmesek ötlete. És mivel egyébként is szeretem a kihívásokat, elhatároztam, hogy a legizgalmasabb az lenne, ha ezt a könyvet én magam írnám meg, habár nincs nagy gyakorlatom a romantikus regények műfajában. A történetet viszont olyan erősnek éreztem, hogy nem akartam kiadni a kezemből, és különösen lelkesen vetettem bele magam a munkába. A könyv sztorija egyébként már teljesen készen van, viszont még rengeteget kell dolgozni azon, hogy olyan formába hozzam, hogy azzalaz olvasók elé lehessen állni. Mivel a munkám és a család mellett a szabadidőm erősen korlátozott, ezért az első perctől kezdve egyértelmű volt, hogy lassacskán fogok tudni majd haladni a könyvvel. Ekkor merült fel bennem az ötlet, hogy ha már így van, akkor miért nem vonom be ebbe a nagyközönséget is? A könyvírás és kiadás egy, a mai napig misztikus folyamat, amit először átlátni számomra is nagy élmény volt. Ezt szeretném most átadni az olvasók számára is.

Az EPICA történetet kinek szánod, kiket szeretnél megcélozni, megszólítani?

Alapvetően nem szeretek könyveket beskatulyázni, de ezt a regényt elég tudatosan írom. Fontos, hogy képes legyen elérni a már említett Young Adult/New Adult könyveket olvasó korosztályt. Éppen ezért több mindenre is figyelnem kellett: a stílus, a tartalom, a design. Mindenképpen szeretném úgy elmesélni a fejemben lévő történetet, hogy mind a felnőtté válás határán állók, mind a fiatal felnőttek, mind pedig a felnőttek el tudják olvasni, és egyaránt szeressék. Ehhez nekem is változtatnom kellett, nemcsak a zsáner új, hanem az írói megközelítés és a stílusis. Könnyedebb, gördülékenyebb, érzelmesebb, mint a korábbi könyveim. Mindezek ellenére nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy bár a téma azt sugallhatja, de ez nem – csak – egy női regény! Természetesen számítok rá, hogy elsősorban a lányok és a hölgyek szeme akad meg majd először a könyvön, de a romantikus felszín mögött egy vérbeli fantasy kalandregény lapul, ráadásul mindezt egy izgalmas, az olvasó kíváncsiságát igazán felpiszkáló szerkezetben tálalom, ami miatt nagyon sokáig nem is fog majd teljesen összeállni a kép a fejekben. És amikor – nagyjából a könyv felénél – eljön majd a nagy fordulópont, arra számítok, hogy nagyon sokan leesett állal fogják majd a fejüket, és újragondolják majd az addig olvasottakat.

Miért pont wattpad? Honnan, hogyan jött az ötlet, hogy ily formában írd meg a regényt?

A Wattpad egy remek platform, ha az ember szeretné online formában megosztani az általa írt történetet. Sok kezdő író vagy írni vágyó ember gyakorolhat itt különösebb nyomás nélkül, hiszen ebben a fázisban még nem kell feltétlenül szerkesztőt és kiadót keresni, és rájuk hagyatkozni. Az én esetemben kicsit más a fő mozgatóerő, én a projekt különleges ütemezése miatt kerestem egy olyan felületet, ahol minél több olvasóhoz juttathatom el a már megírt fejezeteket, és ehhez a Wattpad tűnt a leginkább alkalmasnak. Számomra is új élmény ez, hiszen korábban inkább a hagyományos könyvkiadásban vettem részt, most pedig ötvözöm a kettőt az első pillanattól fogva. Mindenképpen izgalmas kalandnak ígérkezik.

Mit gondolsz, ma Magyarországon mennyire kelendőek a fantasy történetek? Sokan vagy kevesen olvassák?

Nehéz kérdés, amire nem is lehet igazán jól válaszolni. Alapvetően onnan kell kezdenünk, hogy definiáljuk: mit is értünk fantasy alatt. Nagyon sok mindenre rá lehet aggatni ezt a plecsnit, hiszen tulajdonképpen minden lehet fantasy, amiben a valóságtól kicsit elrugaszkodó elemek is vannak. Fantasy például a Harry Potter? Vagy az Alkonyat sorozat? Esetleg az Éhezők viadala? Én azt gondolom, hogy a tradicionális fantasy egy elég szűk réteget ér el ma Magyarországon, talán éppen ez is az oka, hogy nem is sokan alkotnak ma itthon ebben a műfajban. Viszont, ha egy kicsit feszegetjük a határokat – mint ahogy én is teszem a Mozaikvándorok sorozattal vagy éppen az EPICA-val – akkor hiszem, hogy van arra lehetőség, hogy egy szélesebb réteget is elérjünk, és a fantasy könyvek felé fordítsunk. Ez az a küldetés, amin dolgozok most már három éve.

A történeted hetente olvasható a wattpadon. Mennyire tartható ez az ütem? Ezt azért kérdezem, mert sajnos tapasztaltam, hogy vannak akik, nem igazán folytatják. Hány fejezet lesz? Önálló könyv lesz?

Már az egyik korábbi kérdés során elszóltam magam, én egy kicsit „csaltam” azért. Ez alatt azt értem, hogy az EPICA első draftja már megszületett. Ez azt jelenti, hogy a történet kész, már csak olyan formába kell pofozni, ami minden tekintetben minőségi és bátran ajánlható. Sokan nem is tudják, hogy a könyvírásban nem az első változat megírása a legnehezebb, hanem az azt követő folyamat, amikor az első draftot elkezded újraolvasni és újraírni. Ez egy meglehetősen hosszadalmas – és sokszor igazán küzdelmes – szakasz, hiszen itt kell javítani minden stilisztikai és történeti hibát, sokszor komolyabb változtatásokat eszközölve, akár a történeten is. Erre az útra hívom meg az olvasókat az EPICA esetében, ami, azt gondolom, hogy nemcsak számomra ad majd plusz motivációt, de őket is közelebb hozza majd a könyvírás rejtelmeihez.

Milyen érzés fantasy YA/NA regényt írni? Nehezebb, könnyebb?

Könnyebb és nehezebb egyszerre. Sokan talán nem tudják, hogy mi is a YA és NA könyvek definíciója, ahogy azt sem, hogy vannak olyan íratlan szabályok, amihez tartanod kell magadat, ha ilyen regény írására adod a fejedet. Figyelned kell arra, hogy egy fiatalabb olvasói tábornak írsz, ezért a trágárságnak, a túlzott erőszaknak vagy éppen a túlfűtöttségnek nem nagyon van helye egy ilyen könyvben. Azonban valamilyen szempontból könnyebb is, hiszen vannak olyan mankók, amire az írás során támaszkodni lehet. Pontosan tudni kell, hogy mik az elvárásai az olvasónak, és meg kell próbálni kielégíteni azokat. Na persze mindezt úgy, hogy nem áldozzuk fel a kreativitásunkat ezeknek az oltárán. Éppen ezek miatt nagyon izgalmas tapasztalás számomra is az egész EPICA projekt, viszont különös módon szinte ennek a könyvemnek a megírását élvezem a leginkább.

Ha már fantasyról beszélgetünk. Olvasol is? Van kedvenc könyved,íród?

Azt gondolom, hogy az az író, aki nem olvas, az egy idő után nem tud megmaradni jó írónak, hiszen bele tud kényelmesedni a dolgokba. Én nagyon szeretem azt, amikor olvasok egy könyvet, és meg kell állnom, újraolvasni egy mondatot vagy részt, mert annyira zseniálisnak érzem. Ilyenkor elönt egy kis szakmai irigység is, ami végül arra sarkal hogy még jobb íróvá váljak. Sajnos ennek ellenére is kevesebb időm van olvasni, mint szeretném, de szerencsére a Halhatatlanok kapcsán a már említett írói gárda bőven ellát folyamatos olvasnivalóval, amik esetében nem tehetem meg, hogy ne véleményezzem és olvassam el. Ebből is tanulok egyébként, ahogy természetesen abból is, ha éppen valamelyik nagy magyar vagy külföldi írótól olvasok valamit. Ha fantasztikus irodalomról beszélünk, akkor Tolkien örök kedvenc, ahogy szeretem R.A.Salvatore könyveit is. A hazai szcénáról Gáspár Péter a kedvenc fantasy íróm, de sokakat kedvelek a régi M.A.G.U.S regények alkotói közül. De olvasok más műfajt is, attól függ, hogy éppen mihez van kedvem. Előfordult már az is, hogy közvetlenül egy Márai könyv befejezése után írtam meg egy Halhatatlanok novellát, és tudat alatt annyira hatott rám, hogy szerintem egyértelműen felismerhető a hatása a kész mű egyik részénél. Aki kitalálja, hogy melyik ez a novella, az a vendégem egy italra. 

Mik a terveid idén? Mi várható?

Elsődlegesen: Befejezni és kiadni az EPICA-t. Nagyon megszerettem a szereplőket, és büszke vagyok a történetre is. Éppen ezért alig várom, hogy megoszthassam a nagyközönséggel is. Másodszor: A Mozaikvándorok második részét már annyian keresik rajtam, hogy nem lehet tovább halogatni a megjelenést. Emellett vannak még nagyravágyó terveim, de majd az élet és a mérsékelt szabadidő eldönti, hogy ebből mennyit tudok idén megvalósítani. Annyi azonban biztos, hogy a Halhatatlanok idén fog valódi fantasybranddé válni, ami rendkívül izgatottá tesz, és alig várom, hogy lássam, mit szól hozzá a zsánert szerető hazai közönség! Remélem, hogy pár év múlva már arról tudunk beszélgetni, hogy miként értük el, hogy újra felpezsdítettük ezáltal a hazai fantasy írói közösséget. Ez a végcél, amiért keményen dolgozom minden nap.

Wattpad

Írj velem egy könyvet - Epica

TIKTOKNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése