2019. február 18., hétfő

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! Kae Westa

Köszönöm Kae Westa szerzőnek, hogy elfogadta a felkérésemet, az Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! rovatba. A szerzőtől pár hónappal ezelőtt olvastam el két könyvet  A démon és apapnő és Karvalyszárnyon címmel, mindkettő a Könyvmolyképző Kiadó oldalán szerezhető be. A könyvről írt véleményemet a címekre klikkelve érheted majd el.

Fogadjátok sok szeretettel az interjút Kae Westa szerzővel, aki sok kis titkot fog elárulni nektek. Még egyszer köszönöm!


1. Mesélj magadról egy kicsit! Mit lehet tudni rólad?

Van két kezem, két lábam, egy fejem, amiből a hónap bizonyos szakaszában nekem is hét lesz. Aszimmetrikusra van vágva a hajam, kávén élek, és a nyolcvan százalékát rég elfelejtettem annak, amit anno az egyetemen tanultam. Civilben szerkesztőként, nem civilben fantasyíróként dolgozom, lassan tizenhárom éve élek ugyanabban a házasságban, és két gyereket nevelek.

2. Miért pont Kae Westa az írói neved?

Amatőr írói oldalakon kezdtem publikálni, ott pedig a többség mindig is nicknéven szerepelt. Kae Westu egy régi szereplőm neve volt (a KAE egy autórendszámból jött, a Westu pedig Tolkienből), akiről már tudtam, hogy úgysem fogok írni soha, de viszonylag jól tudtam azonosulni vele. Amikor kiadásra került a sor, kis változtatással ebből lettem Westa. Két okból nem a polgári nevemen írok: egyrészt Kae-ként addigra már sokan ismertek, másrészt a polgári nevem eléggé hasonlít egy népszerű meseíró nevére.


3. Hogyan kezdted el az írói pályát?

Alsós koromban (ha jól emlékszem, harmadikban) saját verssel indultam egy városi versmondó versenyen. Két évvel később azokat a történeteket kezdtük leírni a barátnőmmel, amiket órák közt játszottunk el, nehogy elfelejtsük őket. Ezután hosszabb ideig csak magamnak és a fióknak írtam, online publikálással addig nem akartam próbálkozni, amíg nem éreztem úgy, hogy elbírom a kritikát. Ebből a szempontból a fiam születése volt a vízválasztó.
A véletlen sodorta elém a Könyvmolyképző Kiadó Aranymosás pályázatát. Végül ezen jutott át az első regényem, A démon és a papnő. A többi, ahogy mondani szokás, történelem.


4. Írásod célja…

Egyelőre azt hiszem, az eszköztáram bővítése, az írói hangom csiszolása, tanulás és érés. Sokat kísérletezem, most már csak akkor kezdek bele egy új kéziratba, ha úgy látom, több leszek a megírásától, és nem csak magamat ismétlem. Persze, mindezt azért igyekszem szórakoztatóan művelni. Régóta él bennem egy gigantikus történetfolyam – a cél az, hogy mire odaérek hozzá, minél tökéletesebben legyek képes átadni.

5. Családod miként fogadta el, hogy ezen a pályán indultál el?

A szüleim sosem bánták, hogy csendes gyerek vagyok, akit egy füzettel és egy ceruzával bármennyi időre le lehet kötni. Most mindketten hűséges olvasóim. Férjem az első pillanattól kezdve a legelkötelezettebb támogatóm, nemcsak szavakkal, de időben, házimunkában, odafigyelésben, mindenben. A gyerekek már ebbe nőttek bele, nekik természetes, hogy anya ír.


6. Tervezel-e új könyvet kiadni? Ha igen, mesélsz róla?

Eddig három regényem jelent meg: A démon és a papnő és a Karvalyszárnyon a Könyvmolyképzőnél, majd egy kiadóváltást követően a Napsötét már a Delta Visionnél. A terv az, hogy amíg élek, az írást sem fogom abbahagyni.
Jelenleg két kéziraton dolgozom párhuzamosan. A Snaukaszív a Karvalyszárnyon régóta várt és ígért folytatása, ezt már megírtam, de nem vagyok elégedett vele, ezért nagyon alaposan át fogom dolgozni. Előbb viszont befejezem a Főmarsall kisasszony kéziratát, aminek már a végén járok. Ez a történet különböző világokból származó isteni kiválasztottakról szól, akik között akad többek között ókori papnő, főmágus, hobbifestő páncélos lovag, a halálisten seregeinek vezére és egy pesti származású mentőhelikopter-pilóta, bizonyos Somoskői Endre. Ez alapvetően egy „feelgood” regény, barátsággal, bajtársiassággal, hősi kalandokkal, ahol a sivatagi város, a túlvilág és a mágia működtette modern városállam között egy kicsit bekukkantunk a mai  Budapestre – konkrétan az Oktogonra és a Hősök terére – is.


7. Vannak-e további terveid?

Természetesen. Már bőszen jegyzetelek a következőnek tervezett regényemhez, remélem, hogy hamarosan azt is el tudom kezdeni. De erről majd inkább akkor mesélek, ha már belevágtam.

Még egyszer köszönöm az interjút és további sok sikert kívánok!


A könyveket itt tudod beszerezni: