2021. február 1., hétfő

Beleolvasó: Chris Land: Lélekvesztő I. - ("-Ne fárassz, Lahoud, hogy az isten rogyassza rád az eget. Igen, mellette a helyem, és én ezt is teszem. ")

Következő beleolvasó Chris Land: Lélekvesztő I. című kötetéből hozok nektek. Számomra ez a kedvenc könyvem, és nagyon örülök, hogy megmutathatok egy kis részletet belőle. Remélem annyira fog tetszeni, mint nekem, amikor elolvastam. Igyekeztem érdekes, vicces részt hozni.     

Chris Land:
Lélekvesztő I.


Tartalom:

Christina ​Webster állást keres, egy cselnek köszönhetően talál is. Feladata: mivel a kairói bazárban ókori régiségek kerülnek elő, fel kell derítenie egy Hatsepszut álarc, és egy ősi papirusztekercs útját a helyi összekötő, az archeológus Raman segítségével. 
Természetesen ez nem megy zökkenőmentesen, hiszen mások is érdeklődnek a papirusz hollétéről, főként egy műgyűjtő emír, aki ravasz játékot űz egy-egy elismerésre méltó darabért, továbbá két mindenre elszánt alak, valamint egy görög archeológus nő is részt vesz a kutatásban, de Webster megpróbálja áthúzni mindannyiuk számításait. 
Hova tűnt Raman elődje, és a pap? Vajon mire kellenek a gyerekek a galádoknak? 
A jelek a Sínai-félszigeten lévő ősi bányába vezetnek, a Lélekvesztőt azonban az ókori papok telerakták veszélyes és fondorlatos csapdákkal, melyekkel mindannyiuknak meg kell küzdeniük, akár az életük árán is. 
Millió egy titok és megfejtésre váró talány, ami a ködös múlt homályába vész… 
Rejtélyes halálesetek, mérgek, legenda, misztika, ármány és érzelmek, egy kis ókori történelemmel megfűszerezve, no és a humor se maradhat el a Lélekvesztő című fordulatokban gazdag kalandregényből.

 

Engedéllyel

*

A papiruszboltot követően a hotelben felmentem az emeletre, megkerestem a megfelelő számot, kopogtam, nem kaptam választ, bár hallottam az ablakon beszűrődő utcai lármát. Lenyomtam a kilincset, engedett, így behatoltam, s épp kiáltani akartam, hogy megjöttem, mikor szavak ütötték meg a fülem: - Hófehérke csali, ne felejtsd el, ez a küldetése, s amíg utána koslatnak, te szabadon mozoghatsz. A probléma az, hogy a saját feje után megy, ezért jobb lenne, ha rajta tartanád a szemed. Eddig stikában a keze alá dolgoztál, és hagytad, hogy puhatolózzon a tekercsekkel kapcsolatban, de ő nem tájékoztat téged, hanem megszerzi majd őket, ahogy az álarcot. A feladatod végzi, nála a papiruszod is, és honnan veszed, hogy odaadja a többit, ha a tied is elviszi? Bár átejteni úgyse tud, abba Athina is belebukott, mégse adok pár napot, és az összes térkép a birtokában lesz, noha akkor fognak igazán rászállni, ami kegyetlen játék egy nővel szemben. Netán azt akarod, hogy úgy járjon, mint a kollégád vagy te?
- Ne fárassz, Lahoud, hogy az isten rogyassza rád az eget. Igen, mellette a helyem, és én ezt is teszem. Nem engedhetem, hogy miattam még nagyobb bajba keveredjen, ezt eddig sikerült elkerülni, de még egy kis időre van szükségem, amíg…
- Nincs időnk, a franc egye meg, hát fogd már fel azzal az ókorra korlátozott, begyöpösült agyaddal! - csapott a núbiai az asztalra, s hatásszünetet tartva más témával folytatta: - Ramatyul nézel ki, akhi, a képed beesett és rendesen lefogytál, lassan már kétszer kell beugranod a vízbe, hogy egyszer csobbanjál. Sőt, időközben megváltoztál, és van egy olyan sanda gyanúm, hogy sok mindent magadba fojtasz az utóbbi napokban.
- Mire célzol? - hallottam az archeológus kitérő kérdését.
- Arra, hogy méreg tombol az ereidben, amit aligha Szakkarában szedtél össze. Théba, és a Királyok Völgyében tett látogatásod is elég rég volt ahhoz, hogy most törjön ki rajtad a nyavalya, marad Kairó… Nézd, azért, mert nem panaszkodsz, én még látom a bajod, és engem átverni se tudsz, ugyanis értek hozzá, szóval mi történt veled mostanság?
- Semmi - tiltakozott Raman.
- Kihozol a béketűrésemből, tehát a tüneteid: láz, émelygés, végtaggyengeség, izom- és gyomorgörcsök, egyéb? … Nem válaszol, hát lássuk csak, erre jók a barbiturátok, lázcsillapítók. Ha méreg, ami már felszívódott, akkor aktív szén… Mióta nem ettél?
- Hagyj békén a hülyeségeiddel, könyveld el Tutankhamon átkának.
- Lószart, azt nem osztogatják akárhogy, ez másfajta átok, vagy azt mesélnéd be magadnak, hogy egy apró talajbaktériummal futottál össze, ami rendkívül fertőző volt rád nézve? Már az intenzíven heverésznél, ha arról lenne szó, bár így se kizárt, hogy ott végzed, mert fogod te még pocsékabbul is érezni magad, de akkor ne gyere nekem azzal, hogy segítsek rajtad. Lehet, hogy szívós vagy, a méreggel nem mérkőzhet a szervezeted, ezután a bénulás és a halál következhet… Na jó, ne szarj be, míg engem látsz, s ha megengeded, hogy vért vegyek tőled, átszaladnék Thébába egy ismerőshöz, akivel kiderítenénk a toxin pontos összetevőit… Nem akarásnak nyögés a vége. Szükségem van rád, hogy visszahódítsam Leilát, ezért készítettem neked labdacsokat. Ha rosszul adagoltam az összetevőket, legfeljebb meggárgyulsz tőle, nagyobb gond azonban nem lesz. Fogd fel úgy, hogy E-vitamin, még hasonlít is. Szóval ez lassan, de biztosan köt, mint nagymama a viccben. Megköti a méreg egyes alkotórészeit, nem ellenanyag, úgyhogy csak időhúzásra alkalmas, bár a munkások esetében ez se volt hatásos, de azért szedd be - dobta a gyógyszert az asztalra, s míg közelebb merészkedtem, Gamal utasításokkal látta el bronzemberemet: - Ha beveszel belőle egyet, remélhetőleg enyhül a görcsös fájdalom, de nem múlik el. Mivel nem vagyok gyógyszerész, ne nagyon nyomkodd össze a művem, mert a belseje folyékony, amit bevontam egy olvadékony réteggel, hogy a kotyvalék hamarabb hasson. Egyébként elég erős antidótum, ezért is nem fiolákban kapod, különben egy heves görcsrohamnál elvétenéd az adagot, és abba gebednél bele.
- Ne is törődj velem, én…
- Tehát ekkora törést jelentett köztünk Athina, hogy elvesztettem a bizalmad.
- Ugyan már, hidd el, nincs baj, alig vannak panaszaim, és… - Raman hangja elcsuklott, hirtelen előredőlt, tenyerével rátámaszkodott az asztalra, míg a másik kezének ujjai a gyomrára tapadtak.


Ha tetszett ez a rövid részlet, itt tudod megrendelni a könyvet.

NewLine Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése