2021. szeptember 28., kedd

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! Kozma Ani - ("Bármi lehet inspiráló számomra. A legjobb ötleteim utazás, kirándulás során születnek.")

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! rovatomban felkértem Kozma Ani írónőt, hogy meséljen kicsit magáról, és a  könyveiről. Ezúton is köszönöm, hogy elfogadta az interjúfelkérésemet. Az írónak 5 könyve jelent meg eddig, amiket a saját weboldalán: Varázslatos életérzés  illetve a NewLine Kiadó oldalán lehet megrendelni, de megtalálható a Líránál és a Book24, Álomgyár könyvesboltokban, és néhány ajándékboltban.

Íme az interjú, fogadjátok szeretettel.

 


Kérlek, mesélj magadról, mit lehet tudni rólad? 

Kozma Ani vagyok, egy kisfiú boldog édesanyja, akinek rengeteg mesét, mondókát szoktam olvasni, ami ráadásul egy tökéletes, minőségi időtöltés a gyerekemmel. Egy igazán varázslatos helyen élek, Tatán. Szerintem a legszebb város Magyarországon. Ilyen gyönyörű helyen készülnek a műveim. Banki területen dolgoztam ez idáig. Eljött az idő az életemben, amikor valami maradandót szerettem volna alkotni. Az írásaim Kozma Ani néven jelennek meg. Eddig, 4 könyvem és egy mondókás füzetem jelent meg.

Könyved sok kutatómunkát igényelt? Meddig tartott az írás folyamata?

Az első regényemet körülbelül 3 hónap alatt írtam meg. Kerestem a megoldást egy problémára, de nem igazán találtam tökéleteset. Elkezdtem írni magamnak. Ahogy haladtam a történet megírásával utánanéztem néhány dolognak. A könyv írása során sok mindenre saját maga jöttem rá, és azt vettem észre, hogy mindenben segített, amiben kerestem a választ a miértekre. Amikor elkészültem vele, úgy éreztem, másnak is segíthet hasonló élethelyzetek megoldásában.

Történeteidben mennyire van jelen fantázia és valóság?

Mindegyik történetemnek van valóság alapja, de vannak benne kitalált részek is. A szereplők, a helyszínek a fantázia szüleményei, de bárki tud velük azonosulni.

Mikor kezdtél el írni, hogyan kezdődött ez a szenvedély?

Izgalmas dolognak tartom az írást. Kiteljesedhetek benne, ami kikapcsol és feltölt. 2019 őszén kezdtem el írni, először egy regényt, amit 2020 januárjában fejeztem be. Azért kezdtem el írni, mert szerintem jó érzés, ha látják és megértik az embert. Az írás jó hatással volt rám, és jött egy ötlet, hogy ha legalább egy embernek segíteni tudok, a történeteimmel, akkor már megérte. Elküldtem több szakembernek és sok jó véleményt kaptam a készülő művemről. Fél évet kellett várnom a lektorálásra, közben pedig rengeteg új ötletem volt. A regényírás közben írtam néhány mondókát és mesét. Az első mesekönyvemet a kisfiam ihlette. Kitaláltam neki történeteket, amiket újból kért, hogy meséljek el. Ekkor kezdtem leírni őket. Neki akartam valami maradandót alkotni. Amikor megmutattam másoknak is a műveket, kivétel nélkül pozitív visszajelzéseket kaptam. Arra gondoltam, hogy más gyerekeknek is érdekes történetek lehetnek. Egyre több és több mesét írtam. Nyolc mesét alkottam pár héten belül. Utánajártam, hogyan lehetne ezekből a mesékből könyv és belevágtam az ismeretlenbe. Kisfiamnak folyamatosan mutattam, hol tart a történet, amikor a képekhez értünk különösen tetszett neki a választott mesefigura. Beszélni kezdtem a barátaimnak, ismerőseimnek a többi mese tervemről, akik onnantól kezdve várták a megjelenést. Marcipán kutya kalandjai volt az első, aztán jött a tatai mese Jakabbal, a lúddal, majd az Eszik, iszik, játszik, alszik mondókás füzet. Úgy alakult, hogy a három könyv hamarabb készült el, mint a regény, és végül együtt jelentek meg 2020. novemberében. Utána 2021. májusában érkezett a Kezdet és vég című regényem. A legújabb pedig Lujza, a füredi hattyú kalandos nyara című mesés útikönyvem, ami Július 26-án jelent meg.

Más zsánerben tervezed kipróbálni magad?

 Más zsánerekben is szeretnék írni. Rengeteg ötletem van ezzel kapcsolatban, és hatalmas lelkesedésem, hogy végig vigyem a terveimet. Szeretném magam kipróbálni kalandregényben, ifjúsági regényben és thrillerben. Ezek közül kettőt megírtam egy-egy pályázatra és a harmadik zsánerben pedig nagyon ütős történeteim vannak, aminek a vázlata már elkészült.

 


Milyen érzés számodra, amikor befejezed a kéziratod?

Vegyes érzéseim voltak ezzel kapcsolatban. Egyrészről tudtam, hogy egyedi, megdöbbentő és érzelmekkel teli a történetem, másrészről tartottam tőle, hogy milyen lesz a fogadtatása. Talán a legjobb lektorral dolgozhattam együtt, bíztam az ő szakértelmében. A visszajelzések alapján tetszik az olvasóknak, és hasonló véleménnyel vannak róla.

Miért pont ez az írói álneved? Illetve, ha ez nem írói álnév, nem gondolkodtál még ezen?

Szerintem, ötletes, jól cseng és könnyen megjegyezhető még sem idegen tőlem teljesen.

Mindig is ebben a zsánerben szerettél volna írni?

Ezt a történetet úgy éreztem, hogy mindenképpen meg írnom. A többi zsáner meg csak úgy jött. Nem terveztem.  

Milyen érzés volt, amikor az első könyved megjelent?

Fantasztikus érzés volt az első könyvemet kezembe fogni. Úgy éreztem, hogy jó lett és elégedett vagyok a végeredménnyel.

Tervezett és tudatos folyamat számodra az írás vagy impulzív?

Inkább impulzív számomra az írás. Az ötletek folyamatosan jönnek, de vannak olyan részek a történések folyamán, amik alapos kutatómunkát igényelnek.

A köteteidben vannak kedvenc jeleneteid? Vagy volt olyan, amiket nehezen tudtál megírni?

Marcipánnál a cukrászdás jelenet tetszik a legjobban. Jakabnál a kívánság szigetes rész. A Lujzánál a balatonfüredi Anna-bálos rész. A Kezdet és vég regénynél több kedvenc jelenetem is van. Az egyik kedvenc, amikor Nemes Panni felfedi a titkát, az nagyon megható és fordulatos jelenet. Az írás könnyen ment.

Hogyan születik meg egy-egy történeted? Van valami inspiráció, ihlet, amihez nyúlsz?

Bármi lehet inspiráló számomra. A legjobb ötleteim utazás, kirándulás során születnek.

Kik láthatják először a kéziratod? Kik olvassák elsőként, kinek a szava számít, akik beleszólhatnak a szöveg, történet alakulásába?

Néhány ismerősömnek, barátomnak és írónak a véleményét szoktam kikérni. Érdekel, hogy mit gondolnak a tervemről, ötletemről. Ezenkívül van néhány előolvasó, akik javaslatokkal segítették a regényt és a mesekönyveket, hogy jó legyen a végeredmény.

A családod miként fogadta a hírt, hogy könyvet írsz, sőt meg is jelent?

Meglepődtek, nem számítottak rá. Nem vették komolyan, azt hitték csak viccelek. Amikor megjelent örültek, és most már tudják, hogy nem csak illúzió.

Mit üzensz az olvasóidnak, mi várható még tőled az idén?

Idén már nem tervezek újabb könyvet megjelentetni. Folyamatosan dolgozok a következő könyveimen.Kívánom, hogy mindenki aki, olvassa a könyveimet, legyen részese a varázslatnak. A varázslat körülöttünk van, csak észre kell vennünk!

 

A könyveket itt tudjátok beszerezni:

Varázslatos életérzés  

NewLine Kiadó 

Kozma Ani írói oldala

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó érzés volt végig olvasni a soraidat. Inspiráló számomra. Most írom az első mesekönyvemet, melyet eredetileg az Unokáimnak kezdtem el írni. Szeretném már én is a kezeimben tartani. Addig még sok munka vár rám, de hiszek én is a csodákban melyek körülvesznek minket és ahogyan Te is írtad és érzed : csak észre kell vanni őket. Gratulálok, további minden szépet és jót kívánok.
    Tünde

    VálaszTörlés