2021. november 14., vasárnap

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! Slihoczki László: Volt egyszer egy kékorrú (Ferihegy trilógia 1.) - (" Valóságalapokon nyugvó, bő 18 évet átölelő, izgalmas kalandregény. A „Volt egyszer egy Kékorrú” pedig egy sztori gyűjtemény a kollégák, és az én írásaimból válogatva. ")"

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! rovatomban felkértem Slihoczki László írót, hogy meséljen kicsit magáról, és a  könyveiről. Ezúton is köszönöm, hogy elfogadta az interjúfelkérésemet. Az írónak a Ferihegy trilógiába tartozó történetei, illetve a Volt egyszer egy kékorrú című könyve jelent meg eddig, amiket Könyvmentorok oldalán lehet megrendelni.

Íme az interjú, fogadjátok szeretettel!

 


Kérlek, mesélj magadról, mit lehet tudni rólad?

Slihoczki László vagyok, 28  évig voltam a világ egyik legszerencsésebb munkavállalója azzal, hogy a Malévnél dolgozhattam. A legalsó szintről indulva, a saját erőmből, tehetségemből jutottam fel arra a csúcsra, pozícióra, ami kiteljesítette az életemet. 

A könyveid sok kutatómunkát igényeltek? Meddig tartott az írás folyamata?

Négy könyvem jelent meg eddig. A repülés világában csak meg kell írni a napi kalandokat. Az első három könyvem, a Ferihegy trilógia, egy lektűr. Valóságalapokon nyugvó, bő 18 évet átölelő, izgalmas kalandregény. A „Volt egyszer egy Kékorrú” pedig egy sztori gyűjtemény a kollégák, és az én írásaimból válogatva. 

Történeteidben mennyire van jelen fantázia és valóság?

A könyveim írása közben a fantázia már kevés lett volna. A repülés, és az azt körülvevő világ izgalmas valósága felülírt minden más próbálkozást.


Mikor kezdtél el írni, hogyan kezdődött ez a szenvedély?

Egy kihívással kezdődött. Hollywood elkezdte ontani az ostoba repülőteres filmjeit, amikben akkora blődségek voltak, hogy a laikusok is a fejüket fogták. Akkor döntöttem el, hogy ennél azért még én is sokkal különb, és – ami fontos –, hitelesebb történetet tudok írni. Nekiálltam.

Milyen érzés számodra, amikor befejezed a kéziratod?

Fura. Valahol egy öröm, és megelégedettség, hogy sikerült, alkottam valamit. Másrészről a szomorúság, hogy nincs többé hajnalig tartó ujjpörgetés, izgalom, egy új fordulat, megdöbbentő párbeszéd, sztori beépítése, a történet tovább szövése ravasz, alattomos pókként. 

Milyen érzés volt, amikor az első könyved megjelent?

Nagy sikernek éreztem. Az első könyvem, a Ferihegy 1. kéziratát megvette egy kiadó 2011. őszén. Majd a Malév csőd előtt egy nappal közölték, hogy kivonulnak az országból, mert nem tetszik nekik, amit látnak. Ott álltam, egy kiadatlan könyvvel, egy elvesztett munkahellyel. A családom támogatott, hogy legyen meg a könyv.  Amikor kézbe vettem az elsőt, elsírtam magam.

 

Tervezett és tudatos folyamat számodra az írás, vagy impulzív?

Mint említettem, a kiinduló pont a dac, és a szakmai hiúság volt. Onnantól tudatosság, hitelességre törekvés, és izgalmas légkör, élmény megteremtése, megosztása volt a cél.

A köteteidben vannak kedvenc jeleneteid? Vagy volt olyan, amiket nehezen tudtál megírni?

Sok kedvenc jelenetem van, mert a repülés világában a valóságot megírni nem nehéz. Gondoljunk a Word Trade Center történetére, és arra, hogy ez például mit okozott akkor a Malév életében. Még úton volt két gépünk, mi lett velük? Mit okozott az utána következő kritikus időszak? De ott volt az izlandi rusnya vulkán is. Nehézség? A trilógia 3. része. A második volt annyira jó a saját értékítéletem szerint, hogy a harmadiknál sokszor töröltem oldalakat, mert nem találtam elég jónak a második rész stílusához, fordulatos cselekményszövéséhez viszonyítva.

Hogyan születik meg egy-egy történeted? Van valami inspiráció, ihlet, amihez nyúlsz?

A repülés, a repülőtér világa maga a misztikum. Akinek olyan szerencséje van, mint nekem, hogy ilyen mélységig belelát a titkokba, izgalmakba, annak már csak meg kell írnia az élményeit.

Kik láthatják először a kéziratod? Kik olvassák elsőként, kinek a szava számít, akik beleszólhatnak a szöveg, történet alakulásába?

Egy emberre hallgatok. Mivel kívülálló, csak a történetekre, a stílusra, a logikai bukfencekre, a hibákra, a túlzásokra, meg minden negatív dologra oda tud figyelni. A sors ajándéka, hogy még mindig az ismerősöm.


A családod miként fogadta a hírt, hogy könyvet írsz, sőt meg is jelent?

Maximálisan támogattak. A Malév csőd idején jelent meg a trilógia első kötete. A második részt is a családom nógatására írtam meg, ami terápiás szerzeményként kiváló gyógyszerem volt. A harmadik rész pedig egy kötelező lezárás lett. A siker meg közös.

Mit üzensz az olvasóidnak, mi várható még tőled az idén?

Az olvasóimnak azt üzenném, hogyha szeretnék a repülés világát belülről megismerni, a misztikumot,  és emellett egy izgalmas krimit, szerelemes történeteket, a valóság alapján összegyúrt sztorikat, tragédiákat átélni, akkor nyugodtan kezdjenek bele!

A trilógia hihetetlen nagy siker volt. A második kiadás jelenik meg még karácsony előtt, már inkább a nosztalgia jegyében

. A „Volt egyszer egy Kékorrú” című könyv pedig most fut be éppen. Több száz példány saját körben történt eladása után még csak most fog felkerülni a könyváruházak polcaira.
 
A könyvet itt tudjátok beszerezni: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése