2021. november 4., csütörtök

Megjelent Köbli Norbert két kötete Örök tél és Fél világ és más forgatókönyvek - ("„Embermeséi úgy szembesítenek önmagunkkal, a múlt feldolgozatlan fejezeteivel, hogy közben nem felejtenek el szórakoztatni sem.” – Nők Lapja")

Köbli Norbert iskolateremtő, sokszorosan kitüntetett forgatókönyvei most először jelennek meg nyomtatásban, ráadásul teljes terjedelemben, csonkítatlanul, sok kimaradt jelenettel. Nemcsak a forgatókönyvírás iránt érdeklődő szakembereknek és a filmrajongóknak, hanem a mélyen emberi, izgalmas és fordulatos történetek kedvelőinek is jó szívvel ajánljuk ezt a kötetet.

 

Köbli Norbert: Örök tél és más forgatókönyvek


 

Megjelent!

A pusztító háború után egy asszonyt elrabolnak kislánya mellől, és egy fagyos szénbányába hurcolnak kényszermunkára.
• • •
Egy szélhámos új családra lel az erdő mélyén, mígnem hazatér a férj.
• • •
Két forradalmár betör a svájci magyar követségre, de törököt fognak a túszul ejtett követtel.

• • •
Egy író hazatér Budapestre, hogy egy eszme nevében segítsen leigázni szülőföldjét 

 Blörbök


„Ennél okosabban aligha lehetne mesélni a málenkij robotról.”
Örök tél, HVG

„Folyamatosan fenntartja a feszültséget, okos és jól kimért.”
Apró mesék, Magyar Nemzet

„Nocsak, már van jó magyar thriller is!”
A berni követ, Origo

„Tűpontos üzenetével elgondolkodtat, fojtogató légköre még az utcára kilépve is velünk marad.”
Árulók, IGN.com

 Köbli Norbert: Félvilág és más forgatókönyvek

Megjelent!


A nagy háború hajnalán külföldre szökne szerelmével a nagyvilági dáma, mit sem sejtve róla, hogy valaki a közvetlen közelében a halálát kívánja.
• • •
Egy sztálinista lakatos és egy forradalmár zongorista örök barátságot köt a belügyminisztérium pincéjében.
• • •
Katonai felderítők róják az olasz erdőket puskák és galambok után kutatva.
• • •
Három barát arra az esztelenségre készül, hogy eltérít egy belföldi repülőgépet.
 
 Blörbök

„Jó dramaturgia, az utolsó szóig átgondolt forgatókönyv.”
Félvilág, Filmvilág

„A nagyon gazdagok és nagyon szegények közt feszülő társadalmi ellentétet, a törtető mágnások hátán felkapaszkodott prostituáltak és a végsőkig kihasznált, álmodozó cselédek világát Köbli Norbert forgatókönyvíró legalább olyan jó érzékkel ragadta meg, mint Kosztolányi az Édes Annában.”
Félvilág, Index

„Úgy szórakoztat, hogy közben túl is mutat a szereplők életén és az adott időszakról egy átfogóbb kép sejlik fel.”
Trezor, film.hu

„Ötven éve nem volt ilyen ütős háborús filmünk.”
Szürke senkik, Origo

„Izgalmas, lenyűgöző és megható.”
Szabadság különjárat, Index 
 
 

Köbli Norbert

Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró, érdemes művész. Négyévesen látta a Vukot; azóta több tízezer filmet végignézett. Mikor rájött, hogy a filmeket nem a színészek rögtönzik, hanem írók írják, rálelt életre szóló hivatására, a forgatókönyvírásra. Az olyan filmjeit, mint A vizsga, a Félvilág vagy az Örök tél a kritika és a szakma egyaránt lelkesen fogadta – idehaza és külföldön.
Budán él családjával.


Díjak

Balázs Béla-díj (2015)

Magyar Filmdíj (2016, Félvilág)

Golden Reel Award (2016, Félvilág)

Magyar Filmdíj (2018, Árulók)

Magyar Filmdíj (2019, Trezor)

Golden Reel Award (2019, Örök tél)

Emmy-díj jelölés (2019, Trezor / Örök tél)

Érdemes Művész-díj (2020)

Dombóvár város díszpolgára (2021)


Filmek 

A játszma (2022)

Apró mesék (2019)

Örök tél (2018)

Trezor (2018)

Árulók (2017)

Szürke senkik (2016)

Félvilág (2015)

A berni követ (2014)

Szabadság különjárat (2013)

A vizsga (2011)

„1977-ben születtem Dombóváron. A Kecskeméti Piarista Gimnáziumban érettségiztem, majd a Pécsi Tudományegyetemen jogászként, dicsérettel diplomáztam. 2001-ben Budapestre költöztem; filmkritikusként és filmforgalmazóként dolgoztam, közben könyvekből, autodidaktaként filmírást tanultam. 2007 óta vagyok főállású forgatókönyvíró.

Romantikus vígjátékok (Made in Hungária, 9 és ½ randi, SOS szerelem!) után érdeklődésem hamar a történelmi témák felé fordult. Íróként elsősorban a negyvenes-ötvenes évek, a Rákosi- és a Kádár-korszak foglalkoztatnak, de írtam filmet a boldog békeidők végnapjairól (Félvilág, rendező: Szász Attila) és az első világháborúról is (Szürke senkik, rendező: Kovács István).

A Kamera Korrektúra-díjas Szabadság különjárat (rendező: Fazakas Péter) és a Magyar Filmdíjas Árulók (szintén Fazakas Péter) a Rákosi-rendszerben játszódik, míg A vizsga (rendező: Bergendy Péter), a Trezor (rendező: Bergendy Péter) és A berni követ (rendező: Szász Attila) a Kádár-korszakban. A vizsga a 2012-es Chicagói Filmfesztiválon Arany Hugo-díjat nyert, A berni követ pedig Montrealban Bronz Zenitet. A Trezor-t – Magyarországról elsőként – nemzetközi Emmy-díjra jelölték 2019-ben.

Két legutóbbi munkám, az Örök tél és az Apró mesék egyaránt a második világháború után játszódik. Az előbbi a málenkij robotban elhurcoltak százezreinek állít emléket igaz történet nyomán, utóbbi pedig egy szélhámos kalandjait követi nyomon a vadnyugati állapotokat idéző 1945-ben. Az Örök tél eddig 30 díjat nyert nemzetközi fesztiválokon, főszereplőjét, Gera Marinát pedig nemzetközi Emmy-díjra jelölték.

2007-ben tíz társammal megalapítottam a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületét. Bírálóbizottsági tag vagyok a Sára Sándor-, illetve a Balázs Béla-díj bizottságban.

„A mozgókép területén kifejtett kiemelkedő alkotótevékenységem elismeréseként” 2015-ben Balázs Béla-díjjal tüntettek ki. Egy évvel később a Félvilág című forgatókönyvemért elnyertem az 1. Magyar Filmdíj legjobb forgatókönyvírónak járó elismerését, illetve a kaliforniai Tiburon Filmfesztivál forgatókönyv-díját. 2018-ban a 3. Magyar Filmdíj-gálán a legjobb tévés forgatókönyv díját vehettem át Árulók című munkámért, egy évre rá pedig Trezor című forgatókönyvemért. 2020-ban Érdemes Művész-díjat kaptam.”

(Köbli Norbert)


A két kötet előrendelhető, november 4-étől megvásárolható extra kedvezményekkel! 

Köbli Norbert: Örök tél és más forgatókönyvek

 Köbli Nortbert: Félvilág és más forgatókönyvek


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése