2021. november 14., vasárnap

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! Sükösd Tünde - ("Kedvenc részeim a vicces, poénos jelenetek. Nem tudnék egyet választani közülük.")

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! rovatomban felkértem Sükösd Tünde írónőt, hogy meséljen kicsit magáról, és a  könyveiről. Ezúton is köszönöm, hogy elfogadta az interjúfelkérésemet. Az írónak Jamaica című könyve jelent meg eddig, amit a NewLine Kiadó oldalán lehet megrendelni.

Íme az interjú, fogadjátok szeretettel.

 


Kérlek, mesélj magadról, mit lehet tudni rólad?

Először is köszönöm szépen a felkérést, Ági! Még soha sem készítettek velem interjút. Megtisztelő, hogy felkerestél.

29 éves vagyok. Somogygesztiben és Kaposváron nőttem fel. Jelenleg Bolháson élek a férjemmel és családjával. A NewLine kiadónál dolgozom adminisztrátorként. Noémivel korábbi munkahelyemen ismerkedtem meg, munkatársak voltunk. Nagyon örültem neki, mikor felajánlotta nekem ezt az állást. Szeretek vele dolgozni, és azt hiszem, az rettenetesen fontos, hogy reggel nem gyomorideggel, unottan, utálattal indulok munkába, hanem nyugodt, családias környezetben töltöm a hétköznapokat.

 

Jamaica című könyved sok kutatómunkát igényelt? Meddig tartott az írás folyamata?

Nem túl sok kutatómunkát igényelt a regény megírása. Az írását már több mint 10 évvel ezelőtt kezdtem. Az alap történet pár nap alatt született, egyszerűen jött és gondolkodás nélkül megírtam. Eredetileg hosszabb novellának szántam, de miután megírtam az első fejezetet, jött a második, majd rögtön utána a harmadik fejezet ötlete is. Így világossá vált, ez bizony egy rövidke regény lesz. Évekig „pihent a fiókban” a kézirat, és eszem ágában sem volt kiadni. Aztán mikor a kiadóhoz kerültem, nem hagyott nyugodni a gondolat. Végül sok-sok munka után a NewLine kiadónak köszönhetően 2021. augusztus végén megjelent nyomtatott könyv formátumban. 

Történeteidben mennyire van jelen fantázia és valóság?

Az első publikált regényem a Jamaica, így egyelőre ennek vonatkozásában tudom megválaszolni a kérdést. Ez a történet teljesen a fantáziám szüleménye, ahogy azt a regényben olvashatjátok is. Leszámítva Copy Con-t, Damian Marley-t, ők valóban létező személyek.

Mikor kezdtél el írni, hogyan kezdődött ez a szenvedély?

Általános iskolás korom vége felé kezdtem írni. Korábban az egyik barátnőmmel történeteket meséltünk egymásnak, ezzel ütöttük el az időt délutánonként.

Akkoriban kezdtem el verseket írni. A versekbe hamar beleszerettem. Míg a történetekben a fantáziámat engedhettem szabadjára, addig a versekbe beleadhattam az érzelmeim. Hamar magával ragadott ez a szenvedély és mára már több száz verset írtam.

Más zsánerben tervezed kipróbálni magad?

Még nem tudom. Majd a fantáziám diktálja a zsánert. A versek terén eléggé széles skálán mozgok, úgy érzem. Néhány versemből készült már szavalós videó is Tóth Eszter és Gáspár Viktor jóvoltából. Az élet című versem megzenésítette Copy Con. Mindre nagyon büszke vagyok. YouTube-on megtaláljátok a videókat.

Milyen érzés számodra, amikor befejezed a kéziratod?

Nagyon jó. Kicsit olyan, mintha a gyermekem lenne. Büszke vagyok rá és persze féltem is, hogy milyen lesz majd a fogadtatása.

Miért pont ez az írói álneved? Illetve, ha ez nem írói álnév, nem gondolkodtál még ezen?

Az írói álnevem a leánykori nevem. A hivatalos nevem Domonkos Tünde. Ez nem éppen ritka név, így a lánykori nevem mellett döntöttem végül. Semmiképpen sem szerettem volna külföldi nevet választani, ahogy a szereplőim is magyarok.  

Mindig is ebben a zsánerben szerettél volna írni?

Nem, és nem is ragaszkodom hozzá. 

Milyen érzés volt, amikor az első könyved megjelent?

Boldog voltam, egy álmom vált valóra, amiről korábban azt hittem, sosem valósulhat meg. Mindenkinek hálás vagyok, aki valamilyen formában hozzájárult a megjelenéshez. Nélkületek nem sikerült volna!

Tervezett és tudatos folyamat számodra az írás vagy impulzív?

Nem tudom elképzelni, hogy rákényszerítsem magam az írásra. Véleményem szerint kell hozzá ihlet, kell nyugalom és csend, vagy zene. De szerintem ez mindenkinél máshogy működik. 

A köteteidben vannak kedvenc jeleneteid? Vagy volt olyan, amiket nehezen tudtál megírni?

Kedvenc részeim a vicces, poénos jelenetek. Nem tudnék egyet választani közülük.

Nehezen nem írtam meg egyik jelenetet sem, viszont nehéz volt tíz év után újra hozzányúlni a történethez. Nagyon más volt a lelkivilágom és a gondolkodásom 18 éves korom körül, mint most. Hiába, öregszem. 

Hogyan születik meg egy-egy történeted? Van valami inspiráció, ihlet, amihez nyúlsz?

Ihlet van, ami fogalmam sincs, honnan jön.  Inspirálni a zene tud. Beleélem magam a sztoriba és csak írom, és írom.

A versek is hasonlóan születnek. Jön egy érzés, és egyszerűen összeáll a fejemben, egyik sor követi a másikat és már kész is. Sok esetben még ritmusa és dallama is van a verseknek, mikor eszembe jutnak. Ezért is hívom sokszor daloknak őket.


Kik láthatják először a kéziratod? Kik olvassák elsőként, kinek a szava számít, akik beleszólhatnak a szöveg, történet alakulásába?

Elsőként általában a férjem, a családom és a barátaim olvashatják az írásaim. A szava mindenkinek számít, aki elolvassa őket, és van véleménye. Jóleső érzés, ha megdicsérnek, és sokat tanulhatok a kritikákból. Az a legrosszabb érzés, mikor nem kapok visszajelzést. 

A családod miként fogadta a hírt, hogy könyvet írsz, sőt meg is jelent?

A férjem és a szüleim tudták, hogy írok, őket nem lepte meg a dolog. Szerencsés vagyok, mert támogatnak a munkámban és egész jól viselik a pillanatnyi idegösszeomlásaim, vagy éppen a semmiből támadó jókedvem. Sok munkát és időt igényel egy-egy kézirat elkészítése, és sajnos bizony ennek a család látja kárát. Mázlim van, hogy ilyen megértőek velem. A regény megjelenésekor mindenki nagyon büszke volt rám, és ez szuper érzés volt számomra! Köszönöm, hogy támogattok!

Mit üzensz az olvasóidnak, mi várható még tőled az idén?

Nagyon hálás vagyok, hogy ilyen sokan olvastátok a regényem és hogy követitek a szerzői oldalam, olvasói csoportom! A versek folyamatosan születnek, szinte megállás nélkül. Idén már nem tervezek megjelentetni semmit, de jövőre vannak ötleteim, sőt, már dolgozom az első verseskötetem megjelenésén, de ez még titok! Szándékomban áll befejezni az elkezdett regényeimet, de persze ez még mind a jövő zenéje.

 Köszönöm az interjút Tünde!

A könyvet itt tudjátok beszerezni:

NewLine Kiadó

Sükösd Tünde Szerzői oldala

Sükösd Tünde olvasói csoportja

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése