2023. május 17., szerda

A Budapest Nagyregény a Margó Irodalmi Fesztiválon - ("Budapest fővárosa nagyszabású irodalmi alkotást hoz létre Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára. 23 kortárs magyar író és a fővárosi kerületek közös alkotófolyamata vette kezdetét tavaly novemberben, amelynek eredményeként 2023 novemberében megjelenik a 23 fejezetből álló Budapest Nagyregény.")

 

Egy asztalhoz ülhetett a város. Kultúrtörténeti ebéddel mutatkozott be a Budapest Nagyregény a margitszigeti Kristályban szombaton.

 

„Budapest formáját az adja meg, hogy milyen hangulatban van, aki nézi.

Gyere, gyere, bárki vagy is, csinálj egy Budapestet.”

Esterházy Péter


 

Egy várost nem a téglák, hanem a benne lakók történetei építenek fel. Budapest mindannyiunké, a személyes élményeink teszik olyanná, amilyennek látjuk, szeretjük.

 

A fesztiválra érkező olvasók és szerzők kedvenc találkozóhelyévé vált a Budapest Nagyregény csodás zöld szobája, ahol beszélgettek és történeteket meséltek egymásnak a látogatók. Kezükbe vehették budapesti a helytörténeti kutatások néhány fontosabb forrását. Polaroid képekkel örökítették meg a találkozásokat, vagy belehallgattak telefonon a Budapest Nagyregény szerzőinek kerületi bevezetőjébe.

 


A Budapest Nagyregény első nyilvános eseményén a történetmesélés és -megosztás mindannyiunk számára ismerős hangulatait, ízeket és emlékeket idézve bontogattuk művészek és városkutatók segítségével a város rétegeit.

 

Szeder Kata Tasnádi Istvánt, a kötet dramaturgját és Török Andrást, a Budapest könyv szerzőjét arról faggatta, hogyan ragadható meg egy város élete, történelme a benne élők vagy a rajta átutazók élményein és történetein vagy akár illatain, színein, hangjain, jellemző irodalmi vagy filmművészeti alkotásain keresztül.

 

Találkoztunk Bosznai Tiborral, a Hadik Kávéház ügyvezetőjével és Marcsa Barbarával, a Gólem Színház produkciós vezetőjével, akik a kávéházi kultúrához és a gasztronómiához fűződő személyes kapcsolatukról meséltek.

Valuska László segítségével bekukucskáltunk Mautner Zsófi konyhájába, és megkóstoltuk a babkáját. Zsófi elárulta nekünk, melyik nép konyhája inspirálja leginkább a főzésben.Képzeletben elkísértük Oláh Krisztián zongoraművészt szakmai útja fontosabb állomásain. Katona László és Scherer Péter a főúr szerepében szórakoztatták a Budapest Nagyregény ragu és a bográcsgulyás finom falatait Cserna-Szabó András és Saly Noémi társaságában ízlelgető közönséget.

 

A civil történeteiket megosztók közül kiválasztott egyik vendégünkkel, Kapi Zsuzsanna operaénekessel a civilkutatást vezető Szabó Dominika beszélgetett arról, milyen lehetőségeket kínál egy szárnyait bontogató művésznek Budapest.

 

A zenét Nyári Gyula bárzongorista, a Magyar Bárzongoristák Egyesületének elnöke szolgáltatta.

 

A Kultúrkombinát és a Budapest Brand közös rendezvénye.

 

 

A Budapest Nagyregényről

 

Budapest fővárosa nagyszabású irodalmi alkotást hoz létre Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára. 23 kortárs magyar író és a fővárosi kerületek közös alkotófolyamata vette kezdetét tavaly novemberben, amelynek eredményeként 2023 novemberében megjelenik a 23 fejezetből álló Budapest Nagyregény.

 

 

A szerzők és a kerületek

 

I. kerület: Cserna-Szabó András

II. kerület: Krusovszky Dénes

III. kerület: Vámos Miklós

IV. kerület: Tompa Andrea

V. kerület: Bartók Imre

VI. kerület: Fehér Renátó

VII. kerület: Kemény Zsófi

VIII. kerület: Szvoren Edina

IX. kerület: Simon Márton

X. kerület: Mán-Várhegyi Réka

XI. kerület: Nagy Gabriella

XII. kerület: Háy János

XIII. kerület: Németh Gábor

XIV. kerület: Tóth Krisztina

XV. kerület: Karafiáth Orsolya

XVI. kerület: Kiss Noémi

XVII. kerület: Grecsó Krisztián

XVIII. kerület: Dunajcsik Mátyás

XIX. kerület: Závada Péter

XX. kerület: Szabó T. Anna

XXI. kerület: Szécsi Noémi

XXII. kerület: Kemény István

XXIII. kerület: Dragomán György

 

Írói workshopok

 

A kerületi fejezeteinek megírására felkért 23 kortárs író a februári workshopon Tasnádi István dramaturgi iránymutatása mellett kidolgozta az alkotói folyamat játékszabályait. Márciusban elkészítették a kerületekről szóló történeteik szinopszisát.

 

A készülő mű szerkezetéről, az alkotási folyamat következő lépéseiről egyeztettek április 12-én a Tompa17 kávézóban egy újabb workshopon: a szövegek kapcsolódási lehetőségei és motívumkincse alapján hogyan illeszthető össze a 23 szöveg.


 Látogass el a Budapest Nagyregény weboldalára! 

Budapest Nagyregény

Az új honlapon kalandozva nyomon követhetjük a kötet születését, megtudhatjuk, milyen kapcsolat fűzi a szerzőket a kerületükhöz, és izgalmas híreket és beszámolókat olvashatunk az alkotófolyamat lépéseiről. Belepillanthatunk a civil történetgyűjtés és a helytörténeti kutatások anyagaiba.

A Budapest Nagyregény projekt Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából a Könyvfőváros program keretében, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral együttműködésben, a Kreatív Európa Alap támogatásával és a Margó Irodalmi Fesztivál szervezőinek szakmai közreműködésével valósul meg. A kötet kiadója a Budapest Brand.

 

Weboldal

Facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése