2023. október 20., péntek

Margaret Atwood társadalomkritikája, Stephen King borzalmai - Noah Hawley lerombolja az amerikai kultúrát

Noah Hawley:
Himnusz

„Az emberek rászoktak, hogy keresztet vessenek, akárhányszor a gyerekük kiment a szobából.”

Margaret Atwood társadalomkritikája, Stephen King borzalmai, avagy a regény, melyben Noah Hawley lerombolja az amerikai kultúrát

Megjelenés: október 31.
Fordító: Sepsi László
Nyomdai kivitelezés: puhatáblás, 464 oldal


Leírás

Aki kedveli Hawley televíziós munkásságát, az pontosan fel tudja idézni lelki szemei előtt a történeteket meghatározó melankolikus, baljós hangulatot, a nagyszerű, élő-lélegző karaktereket, és nem utolsósorban a maró társadalomkritikát: a szerző szemén át a világ legtöbbször gonosznak, kicsinyesnek, és kizsákmányolónak tűnik. Mindazonáltal talán még sosem merészkedett olyan messzire, mint legújabb regényében, a Himnuszban.

Itt ugyanis fogja jelenkorunk egzisztenciális szorongásait, nyakon önti napjaink gazdasági, politikai eseményeinek hatásaival, amiből aztán egy meglehetősen erőszakos, apokaliptikus disztópiát teremt, mely esetében a legborzalmasabb, hogy olvasás közben úgy érezzük, csupán egyetlen lépésre vagyunk attól, hogy mindez valósággá váljon.

Hawley új regénye egyfajta segélykiáltás az egyszerű ember felé: tégy valamit! Tedd jobbá! Vagy álld útját a rossznak! Hogy miért van erre szükség? A gyermekeink kedvéért, akikre örökül hagyjuk az általunk tönkretett világot. A Himnusz orwelli világa nem csupán előremutató olvasmány, de mintegy tökéletes lenyomata annak a szürreális kornak, amelyben élünk.

Fülszöveg

Az ​opioid-válság idején, a klímakatasztrófa egyre fenyegetőbb árnyékában egyszer csak megszűnik a táborok közti politikai konszenzus, és Amerika-szerte eluralkodik a káosz. A viták heves erőszakba csapnak át, felfegyverkezett, a vélt igazság nevében cselekvő csőcselék járja az utcákat. Eközben a tinédzserek előbb csak Amerikában, majd a világ többi részén is sorra öngyilkosok lesznek, és olyan mém-üzeneteket hagynak hátra, amelyeket csak ők képesek értelmezni.

A piacokat nem érintik a vérengzések: az olyan szupergazdagok, mint Ty Oliver, továbbra is élvezik az életüket magángépeiken a lángok felett. Miután elveszíti a lányát, Ty beadja a fiát, Simont, a Lebegj Szorongáskezelő Központba, hogy ott dolgozza fel nővére tragikus halálát. Simon itt találkozik a Próféta nevű fiúval, aki halaszthatatlan, rejtélyes küldetésre hívja: egy fiatal lány megmentésére, akit egy milliárdos tart fogva. Simon hamarosan fura bajtársakkal körülvéve találja magát, és lehetetlent nem ismerő útjuk az egész nemzetre hatással lehet.

Noah Hawley regénye nagyívű szépirodalmi thriller korunk Amerikájáról, ami a legsötétebb zugokban is rátalál a kiolthatatlan fényre. Felejthetetlen, életteli szereplői és szélesvásznú mozifilmként pörgő, vonneguti cselekménye időtlen művé teszi a Himnuszt.

A szerzőről

A díjnyertes Noah Hawley sikeres és sokoldalú szerző, aki a regényírás mellett televíziós sorozatokon és mozifilmeken is dolgozik, nevéhez köthető többek közt a Dr. Csont, vagy épp a több Emmy-díjjal kitüntetett Fargo, jelenleg pedig az Alien-franchise számára fejleszt televíziós szériát. Több mint húszéves pályája során számtalan elismerést begyűjtött regényíróként, forgatókönyvíróként, tévésorozatok alkotójaként, producereként és rendezőként, mint például az Emmy-, a Golden Globe-, az Edgar-, a PEN-, a Kritikusok Díja és a Peabody-díj. Sikerszerzőként Hawley-nak öt korábbi regénye jelent meg: az A Conspiracy of Tall Men, az Other People’s Weddings, a The Punch, a The Good Father és a magyarul is olvasható Zuhanás előtt.

Mások a kötetről

„Hawley egy hátborzongatóan valószerű disztópiát teremtett, amelyet csak még hihetőbbé tesz tárgyilagos fogalmazásmódja. Vállalkozását azáltal viszi sikerre, hogy Margaret Atwood regényeinek társadalomkritikáját vegyíti a Stephen Kingtől megszokott borzalmakkal.” - Publishers Weekly

„A Himnusz viharos korunk nagy amerikai regénye – provokatív mű, amely a dolgok mélyére ás, kiszűri a zajt, és felteszi a kérdést: „Hogyan változtathatunk, mielőtt túl késő lenne?” - Esquire

„Hawley az egzisztenciális szorongásainkból merít ihletet, és vaskos, de letehetetlen regényében ad formát nekik, műve egyszerre rémisztő, apokaliptikus és olykor furcsamód szórakoztató.” - New York Times Book Review


Részlet a kötetből„A wisconsini Madisonban élő Carpenter család esete keltett először feltűnést. Május 15-én a tizenhat éves Brad Carpenter hurkot kötött egy hosszabbítókábelből, és felakasztotta magát a háromszintes Edward korabeli ház padlásán, amelyet szülei hat évvel korábban újítottak fel. Az anyja talált rá a kötélen himbálózva, a nő kezében egy halom alsónemű, kimosva és összehajtogatva. Két nappal később a tizenhét éves Todd Billings, a sícsapat kapitánya nejlonzacskót húzott a fejére pontosan abban a pillanatban, amikor a tizenöt éves Tim O’Malley, matematikaversenyek állandó résztvevője, felvágta az egyik vénáját, majd még egyet, és elvérzett a fürdőszobai mosdókagyló felett. Mind elsőszülött fiúk. Mind saját használt kocsival jártak. Todd fogszabályzóban halt meg. Brad végül azt bánta, hogy nem érheti meg pattanásainak elmúlását.

Valahol a haláluk helyszínének közelében mind felírták a szimbólumot: S.

Mit jelent? Mire véljük ezt a betűt?

Madisonban az ezt követő nyolc napban még három tizenéves vetett véget önkezével az életének – a környékbeli szülők aggodalma pánikká fajult. A wisconsiniak rászoktak, hogy figyeljék alvó gyermekeiket. A kisebbeknek azt tanácsolták, bilizzenek nyitott ajtónál. Három megyével arrébb az iskolai bálkirálynő bevett egy üveg gyógyszert, majd vodkával és Red Bull-lal öblítette le. Az állam délnyugati csücskében öt lány az úszócsapatból megegyezett, hogy öngyilkosok lesznek, majd leugrottak a városháza óratornyából.

A CNN figyelmet szentelt a témának. A New York Times tényfeltáró cikket közölt. Mentálhigiénés szakemberek tartottak sebtében összehívott gyűléseket a városházán, és válaszoltak az összeterelt tizenévesek és szüleik kérdéseire. Az emberek rászoktak, hogy keresztet vessenek, akárhányszor a gyerekük kiment a szobából.”

A könyvet itt szerezhetitek be

Agave Könyvek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése