2018. október 23., kedd

Petkes Zsolt: Honfoglalók fegyverben (Magyar Őstörténet 3.)

~~~ Recenzió ~~~

Szeretném meg köszönni Helikon Kiadónak a lehetőséget, hogy elolvashatom Honfoglalók fegyverben c. könyvet. Jelenleg is olvasom, így könyv ajánlóként mutatom be nektek a könyvet. Magyar Őstörténet 3-ig részét olvasom.

Petkes Zsolt
Honfoglalók Fegyverben
(Magyar Őstörténelem 3.)



Tartalom:

A Magyar Tudományos Akadémia és a Helikon Kiadó Magyar őstörténet című sorozatának harmadik darabja a IX−X. század háborúit tárgyalja, egyben a honfoglalók és a korábban megtelepedett törzsek fegyverviselésének történetét adja vissza a korábban megismert közérthető stílusban, számtalan grafika, kép és térkép kíséretében. A Honfoglalók fegyverben ugyanakkor arra a kérdésre is keresi a választ, hogy mennyiben és mennyire egyedi a korszak népeinek „iparkultúrája”, és egyáltalán mi igaz a legendákból, amikor a hunok vagy magyarok harcászatáról esik szó? A kötet szerzői nem feledkeznek meg az időszakháborúiról sem, így tökéletes képet kapunk arról, hogy ki kinek és ki ellen volt a szövetségese vagy ellensége Bizánctól a Balkánon át egészen a Nyugat-Európát birtokló birodalmakig.




Ajánló

Előző ajánlómban az őseink viseletükről volt szó. Most pedig a honfoglaló fegyverekről lesz szó. Számos történelem, régészet feltárások bizonyítják milyen fegyverük is volt őseinknek.  S ugye ismeritek a mondást: A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket!

Mindenki hallotta már a történelem órákon. Így ezért folytatom is tovább a kötet olvasását. Az elmúlt 1000 évben rengeteg fegyvert és egyéb eszközöket találtak már a földben a régészeti kutatók és ország majdnem minden múzeumában vannak kiállítva értékes egyedi darabkák. A mi múltúnk az Őseink fegyverei elmondják, hogy miként harcoltak és milyen harci modort, életformát éltek. A könyv három témát ölel fel. Az első taktika, a második fegyverzet és a harmadik téma „Kalandozó hadjáratok” Ahogy az első kötetnél itt is tele van illusztrált képekkel, részletes leírásokkal. Érthető, és könnyedén olvasható könyvet kaptam. Bízom benne, hogy ugyanolyan izgalmas lesz elolvasnom, mint az első kötet és továbbra is tudom gyarapítani a magyarságunk történelmét. Minden korosztálynak tudom ajánlani a könyvet, hiszen sosem késő Őseinkről megtudni pár érdekes történetet. Hamarosan elhozom a teljes értékelést a könyvről. Annyit elmondhatok, hogy nagyon érdekes és számos egyéb régészeti feltárt leleteket és rekonstrukciós tárgyakat mutat be.


A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Az előző könyvről írt véleményemet itt olvashatod