2021. március 21., vasárnap

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! Bert Miller interjú - ("A történet egy apokaliptikus sci-fi, amely alapvetően a keresztény apokaliptika talaján mozog. Mivel teológusként mindig is a biblikus tudományok álltak közel hozzám, így túl sok kutatómunkát nem igényelt, hiszen olyan dologról írtam, amit ismerek. ")


Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! rovatomban felkértem Bert Millert, hogy meséljen kicsit magáról, és a könyveiről. Ezúton is köszönöm, hogy elfogadta az interjúfelkérésemet. Az írónak egy kisregénye, „A menedék” jelent meg eddig e-könyvben, amelyet Arte Tenebrarum Kiadó oldalán lehet megrendelni. Íme az interjú, fogadjátok szeretettel.
Kérlek, mesélj magadról, mit lehet tudni rólad?

Negyvenöt éves vagyok, nős, egy négyéves kisfiú, és egy tíz hónapos kislány édesapja. Végzettségemre nézve református lelkész vagyok, de jelenleg civil állásban dolgozom, a szociális szférában, persze rendszeresen végzek lelkészi szolgálatot, mint kisegítő, lelkészi képesítésű egyháztag.Az irodalom mindig is közel állt hozzám, nyitott vagyok minden műfajra, ami érdekes,értékes, szórakoztató, és tanulsággal szolgál.

„A menedék” című könyved sok kutatómunkát igényelt? Meddig tartott az írásfolyamata?

A történet egy apokaliptikus sci-fi, amely alapvetően a keresztény apokaliptika talaján mozog. Mivel teológusként mindig is a biblikus tudományok álltak közel hozzám, így túl sok kutatómunkát nem igényelt, hiszen olyan dologról írtam, amit ismerek. Persze mégsem minden kutatómunka nélkül írtam, hiszen a regényben szereplő városokban lévő helyszínek, utcák valósak.A kisregény elég hamar elkészült, „tiszta időt” számítva – vagyis azokat a napokat, amikor legalább hetven százalékban az írással tudtam foglalkozni – mintegy három hétig tartott.


Történeteidben mennyire van jelen fantázia és valóság?

A regényt teljesen a fantázia szülte, a valóság inkább csak mozzanatokat, jellemeket ihletett meg. Én magam például két szereplő között „osztottam szét magam”, valahol én vagyok Joe és én vagyok Wyatt is.
 


Mikor kezdtél el írni, hogyan kezdődött ez a szenvedély?

Tavaly év végén, amikor Farkas Gábor (Gabriel Wolf) barátom rábeszélt, hogy jelentkezzek az akkor futó „Az utolsó” című sci-fi pályázatra, amelynek az eredménye egy áprilisban megjelenő dupla kötetes antológia lesz, amelyben – számomra ez óriási megtiszteltetés – Gabriel Wolf „Az utolsó ötlet” című novellája után rögtön másodikként „A felemelkedés”című kisregényem fog megjelenni.Gábor annyira jónak tartotta az alapötletet, és az írást, hogy rábeszélt: eleve úgy írjam meg,hogy lehessenek folytatásai. Így született meg „A menedék”.

Más zsánerben tervezed kipróbálni magad?
 
Mindenképpen. Szerzői projektjeim közé tartozik egy, még az idén megjelenő thriller regény, illetve szívesen írok majd krimit, és romantikus műfajú regényt is. Hosszabb távú terveim közé tartozik egy verseskötet megjelentetése is.

Milyen érzés számodra, amikor befejezed a kéziratod?

Vegyes érzés, hiszen nagyon jó az, hogy létrehoztam valamit, ami valamilyen szempontból egyedi, csak az én művem, ugyanakkor már kicsit aggódom, hogy egyrészt sok lesz-e benne ahiba, másrészt hogy milyen lesz a fogadtatás az olvasók részéről.

Miért pont ez az írói álneved?

Írói álnevem, a „Bert Miller” tulajdonképpen az állampolgári nevemnek a „Molnár Csaba Bertalannak” az angol fordítása, a vezetéknevem és a második keresztnevem felhasználásával.

Mindig is ebben a zsánerben szerettél volna írni?

Mivel – ahogy mondtam is – az írás nálam egy sci-fi pályázattal kezdődött, a műfaji megkötés adott volt. Mivel szeretem a sci-fiket, így egyáltalán nem volt a dolog ellenemre, de más műfajok felé is nyitott vagyok.

Milyen érzés volt, amikor az első könyved megjelent?

Nagyon jó, különösen az, hogy a Google Play-en pár nappal a megjelenés után Top 1 bestseller lett Szépirodalom/keresztény kategóriában, de fantasy és sci-fi kategóriában is a 25.hely volt a legjobb, amit elértem. Ezt – elsőkönyves íróként – egyértelmű sikernek könyveltem el.

Tervezett és tudatos folyamat számodra az írás vagy impulzív?

Is-is. Írok szinopszist, valamilyen szinten megtervezem a történetet, de aztán a történet elkezdi élni írás közben a saját életét, és a sztori egészen másképpen alakulhat.
 
A kötetedben vannak kedvenc jeleneteid? Vagy volt olyan, amiket nehezen tudtál megírni?

Nem igazán, nagyon könnyen ment az írás. A kedvenc jelenetem, ami szerintem nagyon jól sikerült, Hélél ben Sachar és Gávriél arkangyal beszélgetése, illetve a könyv nyitójelenete,ami rögtön a történet elején egy pörgős akciójelenet.

Hogyan született meg a történeted? Van valami inspiráció, ihlet, amihez nyúltál?
 
A legfőbb ihlet „A menedék” és „A felemelkedés” vonatkozásában a hitem abban, hogy az ember sikerrel veheti fel a harcot a gonosz erők ellen, bármennyire is erősnek látszanak ezek a hatalmak.Kik láthatják először a kéziratod? Kik olvassák elsőként, kinek a szava számít, akik beleszólhatnak a szöveg, történet alakulásába?
 
Először mindig a feleségem, Gabi olvassa el, ha végzek egy hosszabb jelenettel vagy egy fejezettel. Ő egyértelműen beleszólhat a történet és a szöveg alakulásába, gyakran a nyelvhelyességi, helyesírási hibákat is kijavítja. A történet alakításában is van szerepe, néha nagyon jó ötletei vannak. Persze nem mindig hallgatok rá, de gyakran előfordul.

A családod miként fogadta a hírt, hogy könyvet írsz, sőt meg is jelent?

Nagyon jól fogadták! És biztatnak, hogy írjak még. Rajtuk kívül olvasóktól is kaptam már nagyon jó visszajelzéseket, kritikákat.Mit üzensz az olvasóidnak, mi várható még tőled az idén?

„A menedék” után annak az előzménye, „A felemelkedés” fog megjelenni a már említett „Az utolsó” című sci-fi antológiában, áprilisban. Ezt követi majd önálló e-könyvben „Az örökség”, ami „A menedék” folytatása lesz, és előreláthatóan májusban/júniusban fog megjelenni. Terveink szerint júliusban pedig megjelenik ebookban „A pápa” című kisregény,majd a három rész egyben, immár nyomtatott könyvben is, „Az utolsó rend” címmel. Természetesen megjelenik majd egy horror-novellám is, a kiadó által most meghirdetett pályázat keretében, „Az új faj” című horror-antológiában. Erről még nem tudok konkrétumokat mondani, de mindenképpen benne leszek majd egy írással, immár a kiadó szerződött írójaként.Őszre tervezem megjelentetni „Az elátkozott egyházmegye” című thriller regényemet, amely nagy részben önéletrajzi ihletésű történet, egy kicsit az fantázia által kiszínezve, de a leírt jelenetek többsége valós gyökérrel rendelkezik majd. Ez a Google Play-en már előrendelhető.Végül év végére tervezem megjelentetni „Az utolsó rend és a hamis messiás” című regényt,
immár egyben, és nem sorozatban. Ez – ahogy a címe is jelzi – „Az utolsó rend” című regényem folytatása lesz. Lehetséges, hogy átcsúszik majd a megjelenés a következő év első negyedére.
Szóval elég mozgalmas írói munka áll előttem!


Köszönöm az interjút!

Hálásan köszönöm a lehetőséget!

A képek.: Bert Miller Szerzői oldaláról való.
 
 
A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése