2021. április 16., péntek

Ismerjük meg közelebbről a meseírókat! Kőszegi-Arbeiter Anita - ("Meseírónak lenni ugyanannyira hálás, mint nehéz feladat.")

Úgy gondoltam, hogy külön rovatban kellene, hogy foglalkozzunk a meseírókkal, mely az Ismerjük meg közelebbről a meseírókat! címet viselné. Noha ritkán olvasok meséket, úgy gondolom, meg kell, hogy mutassam nektek, bizony csodás történeteket alkotnak. Ezért született meg újonnan a rovat. Igyekszem ezáltal minden meseírót megszólaltatni. Ezúttal Kőszegi-Arbeiter Anitát kérdezgettem, akinek hat mesekönyve jelent meg a MeseRóka Kiadónál.  Fogadjátok sok szeretettel!

 


1.

Kérlek, mesélj magadról, mit lehet tudni rólad?

Kőszegi-Arbeiter Anitának hívnak, Szombathelyen élek a párommal, két kislányommal és a három kutyámmal. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a hobbim a munkám is egyben, lényegében az írásból és a mesekönyvkiadásból élek. Már főiskolás korom óta írok, eredetileg fantasy és thriller novellákat, miután a lányaim megszülettek, meséket is. Az első mesekönyvem is a nagylányomnak köszönhető, ő is lett a mese főszereplője, a Csenge tündérkertje neki készült. Azóta két kötet jelent meg ebből a sorozatból A tündérpalota és A barátság. A Csenge tündérkertje után egy kicsit másik irányba indultam el a mesék világában. Kamaszként nagyon szerettem szerepjátékozni és kaland-játék könyveket olvasni. Egy csomó ilyen könyvet végigjátszottam, így elkezdtem Csengének úgy mesélni esténként, hogy mindig dönthetett, merre kalandozzon a főhős. Így született meg A főhős te vagy – Abigél és Andris születésnapi nyomozása könyvem, mely a kaland-játék könyvek mintájára lényegében egy nyomozás, nem lineáris történet. Olvasás közben lehet dönteni, így mindig más és más lesz a mese. Tavaly pedig Fülöp, a strucc indult el itt Szombathelyen, és kalandozott a városban, a Fülöp, a strucc savariai kalandjai c. könyven. Ez a kötet kifejezetten a városnak készült.

2.

Milyen érzés gyermekeknek meséket írni? Te magad is olvasol meséket?

Két kislányom van, Csenge 7, Flóra pedig 2,5 éves, nekik minden nap van mese, néha az enyém, de számos mesekönyvünk is van, így rengeteg mesét olvasunk. Minden este saját mesét választanak. Emellett sokat sztorikockázunk is, ezért rengeteg mese születik nálunk. Csenge most már abba a korban van, hogy a meseregények is lekötik, így én is nagyon sok ilyen mesével ismerkedem meg. Mesét írni teljesen más, mint fantasy vagy thriller novellát. Ilyenkor mindig a lányok adják az ihletet, lényegében én csak figyelem a mesehősöket, aztán leírom a kalandjaikat, amiket sokszor a lányokkal közös élmény ihlet.

3.

Gyerekkorodban volt kedvenced?

Igen, imádtam Tony Wolf Mesél az erdő sorozatát és a Vidám meséket is Szutyejevtől, illetve a Pöttyös Panni meséket. Nagyon jó érzés ezeket a régi meséket, sőt saját régi mesekönyveimet megosztani a gyerekeimmel.

4.

A meséidhez vannak saját illusztrált képek, ha nincsenek, akkor milyen együtt dolgozni egy illusztrátorral? Saját illusztrált képek, megalkotására mi inspirál? Mesélnél kicsit bővebben?

A meséket általában nem én illusztrálom, hanem egy kedves barátnőm, Tarr Andrea. Andival úgyszólván már születésünktől fogva barátok vagyunk, mert két nap különbséggel születtünk a kapuvári kórházban. Nagyon jól tudunk együtt dolgozni. Általában a dolog úgy néz ki, hogy én elküldöm Andinak a kéziratot, majd megbeszéljük, milyen stílusban, színekben gondolkodom én, illetve ő mit lát a kézirat alapján. Ezután készít pár vázlatot, amiből én kiválasztom a kedvenc részeimet, amiket aztán összegyúr egy újabb vázlatban. Fülöp a strucc közel 30 vázlatból nyerte el a végleges formáját, de a legújabb könyvem szereplői is vagy 10-12 vázlatot kaptak, mire meglett a tökéletes grafika.

 5.

Mennyi ideig tart egy mesetörténetet megírni?

Ez nagyon változó tud lenni. Csenge történetei, mivel rövidek igazából, egy óra alatt elkészülnek. A kaland-játék mesék írását komoly vázlatozás előzi meg, egy-egy fejezet megírása fél-egy óra, ezután pedig jön az összehangolás, hogy igazodjon minden döntés, és ne legyen sehol logikai bukfenc. Fülöp kalandja pár hét alatt elkészült, de a meseregény, ami még csak most lesz kiadva nyáron, fél év alatt készült el.

6.

Mit gondolsz, a meseíróknak mennyire nehéz a helyzetük?

Meseírónak lenni ugyanannyira hálás, mint nehéz feladat. A legnagyobb nehézség szerintem, hogy a mesének ugyanannyira kell szólnia a szülőnek, mint a gyerkőcnek, hiszen ők veszik meg, nagyrészt ők is olvassák fel, és ha a szülőnek nem tetszik egy mese, akkor hiába szereti a gyerek, ritkán fog lekerülni a polcról.

7.

Miért éppen a MeseRóka Kiadónál jelent meg a mesekönyved? Milyen velük a közös munka? Hogyan viszonyulnak a mesezsánerhez?

Igazából a MeseRóka Kiadó még csak névleg létezik, mi hoztuk létre a párommal a saját meséim kiadására, lényegében magánkiadásban jelennek meg a könyvek. Tervezzük, hogy a kiadó jövőre más meseírók kéziratát is segít kiadni. Ezt az idei évre terveztük, de sajnos a pandémia miatt erre nem volt még lehetőségünk.

8.

A gyerekeknek, hogy tetszik a mese, amit írsz? Milyen visszajelzéseket kaptál a szülőktől, ill. gyerekektől a történeteidre? 

Oh, nagyon jó a fogadtatás, nagyon sok szülő ír, hogy mennyire szeretik a gyerekek a meséket. Sok visszajáró család van, akik mindig írnak, hogy mikor lesz már rendezvény vagy új könyv. Nagyon boldog vagyok, hogy ennyire szeretik a meséket. A legnépszerűbb talán Fülöp, a strucc, tavaly rengeteg rendezvény, nyomozás, sőt még tábor is volt ezzel a mesehőssel. Sokan várják is a folytatást, készülök is idén nyárra hasonló rendezvényekkel. 


 

9.

Milyen további mesekönyvek megjelenése várható tőled a jövőben? Jelenleg dolgozol valamin? 

Fülöp, a strucc kap folytatást, ami a napokban jelenik meg e-könyv formájában, nyáron pedig nyomtatva. Emellett egy Fülöp online ismeretterjesztő magazin is készül hozzá. Nyárra tervezem az első meseregényem megjelenését is, már készülnek a grafikák: Flórián és a tegolaváros titkai címmel. Idén még egy könyvet tervezek, Manófalvi vigasságok címmel karácsonyra tervezek egy új kaland-játék mesekönyvet. Természetesen nyárra újra szeretnénk tábort is tartani, illetve több nyomozós rendezvényt a szombathelyi gyerekeknek.

10.

Zárásképpen, mit üzennél a jelenlegi/jövőbeli olvasóidnak?

Olvassanak minél több mesét! A mese egy csoda, egy külön világ, ami nemcsak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is egy csomó élményt adhat. Remélem a jövőben is megörvendeztethetem őket a meséimmel, és sok-sok új élményt adhatok nekik általuk.


 A könyveket itt tudjátok beszerezni:

Kőszegi-Arbeiter Anita oldala

MeseRóka Kiadó


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése