2021. április 7., szerda

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! Tarja Kauppinen - Mindenkiben megvan az igény arra, hogy valamilyen formában kifejezze a gondolatait, s akiben ehhez valamilyen alkotói hajlam is társul, abból művész lesz, akár irodalmár, akár zenész, vagy képzőművész.")

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! rovatomban felkértem Tarja Kauppinent, hogy meséljen kicsit magáról és a műveiről. Ezúton is köszönöm, hogy elfogadta az interjúfelkérésemet. Az írónő [bekezdés]-díjas regényét, A nép igazsága című szatírát a Twister Media oldalán lehet megrendelni. 

 
Íme az interjú, fogadjátok szeretettel.

 


Kérlek, mesélj magadról, mit lehet tudni rólad?

1987-ben születtem, házas vagyok, nagycsaládos, hívő keresztény, és nagy becsben tartom országunk kulturális örökségét. Az értékőrzés, a hazaszeretet és a hagyományos értékek tisztelete motivál írásra, ezeket kívánom az alkotásaim által szépirodalmi igényű, ugyanakkor szórakoztató formában kifejezni.

A nép igazsága című könyved sok kutatómunkát igényelt? Meddig tartott az írás folyamata?

Két évig írtam, 2016 nyarától 2018 júniusáig, ekkor küldtem be a [bekezdés] pályázatra, melyet meg is nyert. Sok kutatómunkát igényelt, igen, mert egy fiktív világot is hitelesen fel kell építeni, ki kell dolgozni az államszervezetet, a társadalmi berendezkedést stb. Mivel ezek a dolgok egyébként is érdekelnek, a világépítés az egyik kedvenc munkafázisom volt.

Történeteidben mennyire van jelen fantázia és valóság?

Két rész valóság, egy rész fantázia. A valóságtól elrugaszkodott szövegekhez, melyekben kitalált lények és hasonló, nem létező dolgok vannak, nehezen tudok kapcsolódni. Az én világom a realitás, és a hangsúly nem a fiktív földrajzi vagy tulajdonneveken van, hanem azon, hogy az ábrázolt jelenségek valósak legyenek, és elfogadható legyen a mű erkölcsi állásfoglalása.

Mikor kezdtél el írni, hogyan kezdődött ez a szenvedély?

Mindenkiben megvan az igény arra, hogy valamilyen formában kifejezze a gondolatait, s akiben ehhez valamilyen alkotói hajlam is társul, abból művész lesz, akár irodalmár, akár zenész, vagy képzőművész. Ezek mind a szubjektum megjelenési formái. Ha rajztehetséggel áldattam volna meg, alighanem képileg ábrázolnám mindazt, aminek kifejezőeszköze számomra a nyelv.

Más zsánerben tervezed kipróbálni magad?

Van a „fiókban” egy-két bizarro vázlatom, de még nem tudom, hogy valaha is a nyilvánosság elé állok-e velük. Egyelőre maradok a szépirodalomnál.

Milyen érzés számodra, amikor befejezed a kéziratod?

Gyakorlatias ember vagyok, nem híve az érzelmeknek. Dolgom végezetten elküldöm a bétának, szerkesztőnek.

Miért pont ez az írói álneved? Illetve, ha ez nem írói álnév, nem gondolkodtál még ezen? 

Természetesen álnév a Tarja Kauppinen, mert az igazi nevem hosszú és kacifántos, nem alkalmas írói névnek, rá sem férne egy könyv borítójára, hacsak nem két sorban. A Tarja Kauppinen név A nép igazsága világához kapcsolódik, mert északi hangulatú, ugyanakkor a magyar nyelvtől sem idegen.

Mindig is ebben a zsánerben szerettél volna írni?

Határozottan igen. Elsősorban szépirodalmárnak tartom magam, noha karrierem kezdetén kipróbáltam magam spekulatív fikciós és történelmi zsánerekben is, a magyar nyelvet művészi eszközként használó, etikai és társadalmi problémákat taglaló, a realitáshoz közel álló irodalom terepén mozgok a legotthonosabban.

Milyen érzés volt, amikor az első könyved megjelent?

2020 őszén jelent meg, egy szemhunyásnyival a második járványhullám előtt. Nagy kő esett le a szívemről, mert a covid miatt a 2020-as év számomra is elég stresszes volt.

Tervezett és tudatos folyamat számodra az írás vagy impulzív?

Minden téren tervszerű és tudatos személyiség vagyok, aki szeret mindent pontról pontra átlátni és kézben tartani. Ugyanakkor a művészet lelke az impulzivitás, a legeredetibb alkotások akkor születnek, ha ki merünk lépni a szokásos keretek közül. Mondhatni, tervszerűen vagyok innovatív.

A nép igazságában vannak kedvenc jeleneteid? Vagy volt olyan, amit nehezen tudtál megírni?

Vannak kedvenceim, igen. Szerettem írni a szereplők közötti dialógusokat, melyekben megmutatkoznak az emberi játszmák, a különböző karakterek szókincsén keresztül pedig nyelvi kísérletező hajlamom is kibontakozhatott.

Nehezebben haladtam az akciójelenetekkel, ezek a zsánerirodalomnak azon velejárói, melyek távolabb állnak tőlem. A harcjelenetek többségét utólag dolgoztam ki, hogy a szöveg jobban megfeleljen a kívánalmaknak.

Hogyan születik meg egy-egy történeted? Van valami inspiráció, ihlet, amihez nyúlsz?  

 Az emberi természet és morál foglalkoztat. Szkeptikus vagyok napjaink trendjeivel szemben, s ez a kétely, valamint a hagyományos értékek megőrzésének vágya inspirál.

Kik láthatják először a kéziratod? Kik olvassák elsőként, kinek a szava számít, akik beleszólhatnak a szöveg, történet alakulásába?

Bétáim között vannak olyan barátaim, írótársaim is, akik világnézete, erkölcsi felfogása jelentősen eltér az enyémtől, az az igazi mérce, ha a szöveg az ő rostájukon is átmegy.

A családod miként fogadta a hírt, hogy könyvet írsz, sőt meg is jelent?

Az írás a magánügyem, igyekszem különválasztani a családi életemtől. Néhány rokonom olvasta, persze agyondicsérték, és büszkén felrakták a polcukra. Viszont a nagyszüleim például nem is tudják.

Mit üzensz az olvasóidnak, mi várható még tőled  idén?

A tervek szerint egy spekulatív fikciós és egy szépirodalmi novella egy-egy antológiában.

 Kövessétek Tarját a közösségi médiában: 

Tarja Kauppinen írói oldal

Instagram 

Moly


 

Szerezzétek be A nép igazságát a legkedvezőbb áron a kiadótól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése