2021. április 1., csütörtök

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! Pál Babette írónő, akinek hamarosan megjelenik első kötete a Szökés címmel - ("Véletlenek sorozata hozta, hogy elkezdtem írni, de annyira megszerettem, hogy folytatni akarom.")

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! rovatomban felkértem a Pál Babette írónőt , hogy meséljen kicsit magáról, és a könyveiről. Ezúton is köszönöm, hogy elfogadta az interjúfelkérésemet. Az írónőnek egy könyve jelent meg az oldalon lehet megrendelni meg eddig a Szökés címmel.

Íme az interjú, fogadjátok szeretettel.

 


Kérlek, mesélj magadról, mit lehet tudni rólad?

Imádott kisfiaimmal (2,5 és 1 évesek), valamint csodás férjemmel élek vidéken. A feleség és anyaszerep mellett az olvasás és írás töltött fel energiával. Szabadidőmben az általam olvasott könyvekről ajánlókat írok, blogolok a Facebook és Instagram oldalaimon. Áprilisban szeretettel vár mindenkit a weboldalam, ahol megosztom kedvenc regényeimet, verseimet. Idővel tervezek egy zárt csoportot, ahol, ,,csajoskodhatunk” a könyvekről.

Szökés című könyved sok kutatómunkát igényelt? Meddig tartott az írás folyamata?

Folyamatos volt a kutatómunka, szinte gyerekkorom óta. Hiszen tudni lehet, hogy családon belüli, megtörtént eseményt dolgoztam fel, ezáltal elsőkézből kaptam a valós élethelyzetet, példának okáért, a diktatúra működéséről. A kéziratot 2 évvel ezelőtt kezdtem el írni, majd 1,5 év szünet után folytattam. Összességében 4, igen aktív, rettentően fárasztó, éjszakázó, nem alvós hónap alatt készült el, majd további 3 szintén minden szabadidőmet, felőrlő hónapot az utómunka foglalt magába. De minden percét élveztem, még akkor is, ha szinte semennyit sem aludtam.

Történeteidben mennyire van jelen fantázia és valóság?

A szereplők és a cselekmény legnagyobb része fikció. Viszont azt elárulhatom, hogy az alaptörténet és az egyik főszereplő (John) személye által átéltek 80%- ban őszinte események. Illetve a 70-es években zajló diktatúra szigorú törvényei is valódiak.

Mikor kezdtél el írni, hogyan kezdődött ez a szenvedély?

Rengeteg könyvet elolvastam az életem folyamán, és az utóbbi időben azt tapasztaltam, hogy egyre kevesebb a számomra értékes és izgalmas könyv. (Természetesen ez relatív, hogy kit mi köt le, vagy lendít fel.) Hirtelen eszembe jutott egy Tóth Árpád-vers, melyben egy zaklatott, zsúfolt környezetben villamosozó, szerény sorsú lány, boldogan mosolyog és önfeledt, mert a kezében egy könyvet tartva olvassa azt. A költő távolról figyelemmel kíséri a lány útját és hálálkodik annak, aki megírta a könyvet és ezt a lányt a szürke életéből pár órára kiemelte.Egyszóval, ha valakit boldoggá tehetünk a regényünkkel, akkor már megérte megírni és közszemlére tenni.

Más zsánerben tervezed kipróbálni magad?

Foglalkoztat a gondolat, hogy pszichológiai vagy szemléletváltásra ösztökélő történetet szőjek.

Milyen érzés számodra, amikor befejezed a kéziratod?

Egy óriási megkönnyebbülés… Hogyan is mondjam: Uh, ez kész, ezt is megcsináltam! :) Sikerként élem meg, hogy idáig eljutottam és boldogsággal tölt el, hogy a kezemben foghatom. Folyamatosan várom a visszajelzéseket, és rettentően izgatott vagyok, amikor tudom, hogy valaki pont most olvassa a soraimat, és iszonyatosan nyugtalanul várom a válaszreakcióját.

Miért pont ez az írói álneved? Illetve, ha ez nem írói álnév, nem gondolkodtál még ezen?

Nincs írói álnevem, Pál Babette néven publikálom a könyvem. Azt gondolom, hogy vállalnunk kell önmagunkat, amelynek része a nevünk. Ne viseljünk álarcot, ne verjük át az olvasót annak reményében: ,,Ha külföldi a szerző, akkor a könyv is jobb”!

Mindig is ebben a zsánerben szerettél volna írni?

Nem. Kezdetben pszichothrillert akartam, de amennyire szeretem olvasni, annyira távol áll tőlem a szavakba öntött félelem.

Milyen érzés volt, amikor az első könyved megjelent?

A könyvborítóm elkészülését is megkönnyeztem. Fantasztikus érzés, szinte olyan, mint egy gyermek születése. 

 


 

Tervezett és tudatos folyamat számodra az írás vagy impulzív?

Véletlenek sorozata hozta, hogy elkezdtem írni, de annyira megszerettem, hogy folytatni akarom. Megannyi történet lappang bennem és körülöttem, ami csak arra vár, hogy megörökítsem. Szuper dolog maradandót alkotni!

A köteteidben vannak kedvenc jeleneteid? Vagy volt olyan, amiket nehezen tudtál megírni?

Kedvenc jeleneteim az általam érzelmileg átélt, pozitív életszituációim levetítése. Szeretem feleleveníteni ezeket, a romantikus részeket. Viszont nehéz volt beleélni magam, a velem ellentétes karakterek lelki kibontakozásába.

Hogyan születik meg egy-egy történeted? Van valami inspiráció, ihlet, amihez nyúlsz?

Általában elalvás előtt törnek utat a fejemben az ötletek, az újabbnál újabb történetek. Ilyenkor rögvest elkezdek jegyzetelni, és amikor időm engedi, kidolgozom a folytatást.

Kik láthatják először a kéziratod? Kik olvassák elsőként, kinek a szava számít, akik beleszólhatnak a szöveg, történet alakulásába?

A család és barátok hada jelentkezett bétaolvasónak.  Örülök, hogy mindannyian megtalálták a szerethetőt a regényben, és pozitívan értékelték az olvasottakat. Természetesen a szerkesztővel átdolgoztunk, amit szükségesnek véltünk és egy nagyon jó, kreatív csapat alakult ki a regény végeztével.

A családod miként fogadta a hírt, hogy könyvet írsz, sőt meg is jelent? 

Első perctől kezdve büszkék rám és folyamatosan lelkesítenek, támogatnak.

Mit üzensz az olvasóidnak, mi várható még tőled az idén?

Szökés című regényem  rendelhető, a webshop,  a Facebook és Instagram  oldalon. Higgyétek el, egy jó könyv gyógyír az elme számára!

 

Köszönöm az interjút, Pál Babette írónőnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése