2021. április 5., hétfő

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! Ludvig Dóra - ("Hihetetlen (nevet). Amikor a kezembe fogtam az első példányt, annyira felfoghatatlan volt számomra, hogy teljesült egy álmom, és elértem a kitűzött célomat.")

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! rovatomban felkértem az írónőt Ludvig Dórát, hogy meséljen kicsit magáról és a könyveiről. Ezúton is köszönöm, hogy elfogadta az interjúfelkérésemet. Az írónőnek egy könyve jelent meg eddig, amit a NewLine Kiadó oldalán, vagy a szerzőtől (akár dedikálva) lehet megrendelni. 

Íme az interjú, fogadjátok szeretettel.


Kérlek, mesélj magadról, mit lehet tudni rólad?

Elsősorban köszönöm a lehetőséget!


Ludvig Dóra vagyok, 27 éves, házas, és bár sokan nem tudják, de van egy 14 hónapos kisfiam.Jelenleg most vele vagyok otthon, nevelem, fejlesztem és igyekszem a legtöbbet kihozni belőle. Mellette háztartást vezetek, és amikor éppen időm van, akkor írok. Erre legtöbbször inkább este kerül sor, de az intenzív írós/szerkesztéses időszakban minden órát kihasználok, amikor a kisfiam alszik. Ilyenkor a házimunkát egy kicsit a háttérbe szorítom, mert szeretek teljes mértékben csak az írásra koncentrálni, nehogy kizökkenjek. Ezek a hetek eléggé kimerítők tudnak lenni, legfőképpen akkor, amikor javításra kerül a sor. Míg az írás kikapcsol, addig a javítási időszak odafigyelést igényel, és kicsit ki is merít. Éppen ezért, hiába tudom, hogy pihennem kellene néha, egy belső hang egyszerűen nem engedi. Ez egy ördögi kör (nevet).

Mélypont című könyved sok kutatómunkát igényelt? Meddig tartott az írás folyamata?
 
A könyv témája miatt utána kellett néznem néhány dolognak. A helyszínt is alaposabban áttanulmányoztam, hiszen Amerikában játszódik a történet, így elengedhetetlen volt, hogy ne keressek rá a városra, iskolára és olyan helyszínekre, amik jól jöhetnek a regényben, mint például a Michigan-tó. Nem tudom pontosan, mennyi ideig íródott. Talán két év.


Történeteidben mennyire van jelen fantázia és valóság?

Általában a történeteim kitaláltak, de nem kizárt, hogy egy-egy jelenet, téma, környezet vagy bármi más megegyezik a valósággal. Igazából mindegyik történetemben benne vagyok egy kicsit, főleg a jelenleg íródó regényemben, de erről most többet még nem árulok el (mosolyog).

Mikor kezdtél el írni, hogyan kezdődött ez a szenvedély?

Én tizennégy éves koromig nem igazán olvastam, maximum a kötelező olvasmányokba kezdtem bele, de sosem jutottam a végére, és valahogy nem kötöttek le. Aztán kiolvastam életem első ifjúsági regényét, majd miután befejeztem, jött az az érzés, hogy én is írni szeretnék. Igazából fogalmam sem volt, hogyan kezdjem el, miről meséljek, egész egyszerűen csak fogtam egy füzetet, és írni kezdtem. Persze, ezt sorra követte rengeteg megkezdett történet, amit sosem fejeztem be. Nem éreztem elég jónak, így mindig újba kezdtem. Aztán egyszer elkapott egy érzés, egy téma, amiről tudtam, hogy be kell fejeznem. Ez a könyv sehol nem jelent meg, nem is tervezem. Ezt a könyvet tanulóregénynek hívom, ami mindig emlékeztet arra, honnan indultam.

Miután ezt a regényemet befejeztem, néhány hónapra rá kezdtem bele a Mélypont című regényembe. Akkoriban nem írtam intenzíven, hiszen iskola, sport és egyebek mellett nem igazán volt rá energiám, éppen ezért, nem tudom megmondani, mennyi ideig íródott. Volt egy kiadó, akivel pár évre rá, hogy befejeztem a regényt, sikerült leszerződnöm, végül magánéleti problémák miatt visszavontam. Olyan élethelyzetbe kerültem, ahol a regény és a kiadása teljesen a háttérbe szorult. Akkoriban már annyiszor csalódtam, és annyiszor ringattam magam hiú reményekbe, hogy kezdtem elengedni a dolgot. Úgy voltam vele, talán még nem jött el az ideje a kiadásnak. Aztán, ahogy rendeződött az életem, az írás úgy talált meg ismét. Gyakorlatilag akkoriban ebbe menekültem, és nagyon sokat segített. Az írás tényleg terápia.


Más zsánerben tervezed kipróbálni magad?

Egyelőre nem tervezek más zsánerben írni, de nem tartom kizártnak, hogy előbb-utóbb nem keverednek majd (mosolyog).

Milyen érzés számodra, amikor befejezed a kéziratod?

Huh. Rengeteg érzés kavarog bennem olyankor (nevet). Az elején elégedett, izgatott, lelkes, boldog vagyok. Aztán jön a lehangolt állapotom, amikor úgy érzem, hogy nem is annyira jó, mint hittem. És akkor ezek az érzések váltakoznak. Hol jó, hol rossz, aztán ez tart egészen addig, amíg a szerkesztőmtől visszajelzést nem kapok (nevet). 
 

Miért pont ez az írói álneved? Illetve, ha ez nem írói álnév, nem gondolkodtál még ezen?

Gondolkodtam álnéven, de valahogy egyiket sem éreztem magaménak. Olyan idegen volt számomra, így elvetettem az ötletet. Továbbra sem bántam meg (mosolyog).

Mindig is ebben a zsánerben szerettél volna írni?

Igen. Általában, ha olvasok, akkor is a romantikus könyveket részesítem előnyben, de előfordul, hogy egy-egy krimit is kézbe veszek, ritkán fantasyt, történelmit stb.

Milyen érzés volt, amikor az első könyved megjelent?

Hihetetlen (nevet). Amikor a kezembe fogtam az első példányt, annyira felfoghatatlan volt számomra, hogy teljesült egy álmom, és elértem a kitűzött célomat. Teljesen felpörögtem, és nem is igazán tudtam józanul gondolkodni. Kellett pár óra, míg megnyugodtam, ennek ellenére az első példányt remegő kezekkel írtam alá (nevet). 
 
Tervezett és tudatos folyamat számodra az írás vagy impulzív?

Azt mondanám, hogy mind a három egyszerre. Az első pár oldal általában hirtelen ötletből indul, aztán átveszi az irányítást a tervezés és a tudatosság.

A köteteidben vannak kedvenc jeleneteid? Vagy volt olyan, amiket nehezen tudtál megírni?

Vannak kedvenc jeleneteim, igen, máskülönben szerintem nem is igazán érezném jónak a regényt, ha nem lennének. (mosolyog). Általában a szexjelenetekkel küzdök meg. Van, amikor annyira könnyedén megy, máskor pedig hosszabb ideig tart a megírása, és akkor sem az igazi. De talán már fejlődtem ebben is…

Hogyan születik meg egy-egy történeted? Van valami inspiráció, ihlet, amihez nyúlsz? 
 
Igazából akkor kezdek bele egy regénybe, ha elkap egy érzés, egy téma, vagy éppen a semmiből lejátszódik előttem egy jelenet. Ilyenkor nagyon nagy bennem a lendület és folyamatosan azt érzem, hogy ki kell írnom magamból.

Kik láthatják először a kéziratod? Kik olvassák elsőként, kiknek a szava számít, akik beleszólhatnak a szöveg, történet alakulásába?

Azoknak mutatom meg a kéziratot, akik nagyon közel állnak hozzám, akikben nagyon megbízom, tudom, hogy építő jellegű kritikát mondanak, és azt is tudom, hogy végigolvassák a regényt. Mindenesetre a szerkesztőm szavaira adom a legtöbbet, mivel szakmailag szerintem nagyon ott van, és nagyon bízom benne. 

A családod miként fogadta a hírt, hogy könyvet írsz, sőt meg is jelent?

 Az, hogy könyvet írok, nem volt számukra újdonság. Mindig támogattak, és várták, hogy mikor jelenik meg, mikor jön el az én időm (mosolyog). A megjelenésnek ők is örültek, hiszen látták milyen hosszú és rögös út vezetett idáig. 
 
Mit üzensz az olvasóidnak, mi várható még tőled idén? 
 
Hogy idén mi várható Tőlem, az egyelőre még nem publikus (mosolyog). Az Olvasóimnak – és nem Olvasóimnak is –  azt üzenem, hogy kövessék az álmaikat! Higgyenek magukban, és soha ne adják fel, még akkor sem, amikor lehetetlennek tűnik, amit elterveztek. Hiszen sosem tudhatjuk, hogy a sors mikor dob elénk egy olyan lehetőséget, vagy helyzetet, ami közelebb vezet az álmainkhoz!
 
Köszönöm az interjút, Dóra!
 
Könyvet itt tudjátok beszerezni:
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése