2021. április 29., csütörtök

Twister Media Kiadó [bekezdés]-díjas írók összeültek és csináltak egy szuper videót az olvasóiknak. Azóta hatalmas nagy projektjükké vált. - ("Szerettük volna egy izgalmas, online programsorozattal feldobni az otthonülésre kényszerült olvasók estéit, hogy oldjuk egy kicsit a feszültséget, ami ezekben az érdekes időkben mindenkiben felgyülemlett. Akkor még nem is gondoltuk, hogy mennyire ráéreztünk ezzel az igényekre: ki voltak, ki vannak éhezve az emberek a társasági életre, ami a könyvklubhoz kapcsolódó olvasói aktivitáson is látszik. ")"

Rendhagyó poszttal jövök, ma bemutatom nektek a Könyvklubot, amelynek keretei közt a Twister Media [bekezdés]-díjas írói csapatának néhány tagja beszélget különböző irodalmi témákról. Szeretném, ha Ti is megismernétek a munkájukat. Azt gondolom, érdemes őket figyelni, hallgatni.

A könyvklub oszlopos tagjai:

Tarja Kauppinen, Sas Ágnes, Nagy Sándor Ádám, N. Nagy Zoltán, Demeter Norbert és Papp- Szabó Vanília

 

Készültem pár kérdéssel nekik. Fogadjátok szeretettel a válaszaikat!

 


 

Milyen indíttatásból jött létre a Könyvklub?

NNZ: A Könyvklub elsődlegesen azért jött létre, mert úgy éreztük, hogy a pandémia által okozott bezártság megfosztotta az érdeklődőket az olyan fórumoktól, ahol az írással és olvasással kapcsolatos témákat lehet átbeszélni.

Norbert: Amellett, hogy egy új platformon is meg akartunk mutatkozni, ebben a formában szerettük volna pótolni az olvasókkal elmaradt személyes találkozásokat. Ezen kívül nem titkolt célunk volt az is, hogy az érdeklődők jobban megismerhessék a [bekezdés]-díjas írókat. A dolog bejött, sok rendszeresen visszajáró nézőnk van, szuper kis közösség alakult ki ezalatt a néhány hét alatt.

NSÁ: A klub létrejöttéhez köthető indok az volt, hogy írók beszélgessenek egymással és a közönséggel érdekes témákban az írásról, olvasásról, alkotásról általában.

Tarja: Az ötlet ősszel született, amikor beharangozták a második járványhullám miatt a kijárási tilalmat. Szerettük volna egy izgalmas, online programsorozattal feldobni az otthonülésre kényszerült olvasók estéit, hogy oldjuk egy kicsit a feszültséget, ami ezekben az érdekes időkben mindenkiben felgyülemlett. Akkor még nem is gondoltuk, hogy mennyire ráéreztünk ezzel az igényekre: ki voltak, ki vannak éhezve az emberek a társasági életre, ami a könyvklubhoz kapcsolódó olvasói aktivitáson is látszik. Egy jópofa, rendszeres programsorozatot szerettünk volna létrehozni az irodalomkedvelő közönség számára, amely annyival több egy egyszerű műsornál, hogy bekapcsolódhatnak a nézők is, sőt, igyekszünk mindenkinek megadni a lehetőséget arra, hogy hozzászólásaik által részt vehessenek az adásban.

Vanília: Unatkoztunk a karantén-időszak alatt, és kreatív emberek lévén nemcsak a saját estéinket szerettük volna feldobni, hanem másokét is. Mivel írók vagyunk, adott volt, hogy az írással-olvasással kapcsolatos témában hozzunk létre valamit. És itt jött a képbe egy korábbi ötlet, egy könyvklubnak az ötlete. Mondhatni a karantén adta meg azt a lökést, amire a könyvklubnak szüksége volt ahhoz, hogy megszülessen.

Ágnes: Ha jól emlékszem, akkor kezdődött a könyvklub szervezése, amikor mi, a 2019-es évfolyam bekerültünk. Ehhez több szerencsés és szerencsétlen tényezőnek együtt kellett állnia. Egyrészt, a COVID-járvány alapvetően megváltoztatta az emberek szabadidős szokásait, és az internet minden eddiginél kikerülhetetlenebb tényezővé vált. A másik dolog, hogy legtöbben elsőkönyves, vagy az első könyvük megjelenése előtt álló szerzők vagyunk. A [bekezdés]-programban az a különleges, hogy nemcsak a regényünk jelenik meg, de az írói karrierünk beindításában is rengeteg segítséget kapunk. Egyébként is rendszeresen vannak megbeszéléseink, valódi kis közösség vagyunk. Azt gondolom, hogy a könyvklub ebből organikusan fejlődött ki, a kiadóvezetőnk már régóta szeretett volna egy olyan platformot, ahol rendszeresen megmutatjuk magunkat. És végül, de nem utolsósorban: biztosan nem jött rosszul az sem, hogy a 2019-esekkel érkezett Demeter Norbi, akinek volt már hasonló irányú tapasztalata, és a mai napig (nagyon profin) ő vezeti az adásaink többségét.

Mi a célja a klubnak? 

NNZ: A Könyvklub elsődleges célja, hogy teret adjon az írókat és olvasókat is foglalkoztató témáknak azzal, hogy a műsorban résztvevők kivesézik azokat, és közben aktívan reagálnak az olvasói hozzászólásokra. 

Norbert: Abban mindannyian egyetértettünk, hogy sok misztikumot és kételyt kell eloszlatni az íróság minbenlétéről. Szeretnénk betekintést engedni az alkotásba, meg akarjuk mutatni, hogyan zajlanak bizonyos folyamatok, és hogy mennyire sokszínű ez az egész, amit írásnak nevezünk. Nincsenek benne bejáratott vagy éppen rossz utak, hiszen mindenki másképp mesél és máshogyan alakítja a történeteit. Emellett a könyvklub jó lehetőséget biztosít arra is, hogy az olvasók elmondhassák a véleményüket az adott témákban, és nemcsak velünk, szerzőkkel, hanem egymással is megvitathassák az észrevételeiket, meglátásaikat.

NSÁ: Az írók és az olvasóik között idővel kialakul egy kis „fal”, a klub egyik célja ennek az akadálynak a lebontása, hogy mi is megismerhessük az olvasóink véleményét, és ők is a miénket a választott témákról, ezáltal közelebb hozva az alkotókat az alkotásaikat fogyasztókhoz.

Tarja: Az eredeti célunk az volt, hogy irodalommal kapcsolatos témákról beszélgessünk interaktívan, a nézőket is bevonva, de idővel kibővültünk, biztos pont lettünk egy járvány sújtotta világban, és alig féléves működésünk során máris kialakult egy „kemény mag” azon olvasókból, akik minden adáson aktívan részt vesznek, és hozzászólnak, beszélgetnek egymással és persze velünk is a kommentszekcióban. Amikor elkezdtük ezt a projektet, nem is gondoltuk, hogy ilyen erős közösségépítő hatásunk lesz. Óriási örömünkre szolgál a rengeteg nagyszerű, tartalmas hozzászólás, és az, hogy nemcsak előadunk egy passzív hallgatóságnak, hanem valós párbeszéd alakul ki a közönséggel, ami nem ér véget az adások befejeztével, hanem hét közben is folytatódik. Az olvasók, nézők írnak, reagálnak, és most már bizton állíthatjuk, hogy ez a műsor nemcsak arról a hét-nyolc emberről szól, akik szerepelnek benne, hanem mindazokról is, akik az éteren keresztül rendszeresen csatlakoznak hozzánk.

Vanília: A célja, hogy az írás-olvasás témakörön belül számunkra fontos témákra reflektáljunk. Megismertessük a gondolatainkat, a világnézetünket a nézőkkel, és természetesen, hogy létrejöjjön egy párbeszéd köztünk meg az olvasók között.

Ágnes: Szerintem ezt az előző kérdésben már részben megválaszoltam. A könyvklubnak talán az a legfőbb célja, hogy a kiadó olvasói megismerjenek minket, és hogy őket is közösséggé szervezzük. Fontos elem a műsorban, hogy reagálunk a nézői kommentekre (még ha én pont nem is tudok, mert általában telefonról vagyok), és ők is gyakran reagálnak egymáséra, úgyhogy ebben azt hiszem, nagyon sikeresek vagyunk. Az én személyes célom pedig az, hogy olyan témákról beszélhessek, amiket fontosnak tartok. A kortárs zsánernek csomó társadalmi relevanciája van, amit nemzetközi szinten is csak most kezdünk el felfejteni, még mindig erős a sznobizmus a popkultúrával szemben. Az egyik kedvenc adásom például a romantikus irodalmat övező ellenszenvről szólt, amiben pro és kontra oldalról is felmerültek tök jó érvek; például, hogy a femininnek vélt dolgoknak milyen mélyen gyökerező társadalmi elutasítottsága van, vagy hogy a romantikus narratívákban felmerülő konfliktusok nagyon gyakran egészségtelenné teszik az ábrázolt párkapcsolatot, ez azonban sokszor nincs megfelelően kezelve. Ezek például olyan témák, ahol nagyon fontos az írói-olvasói tudatosság.

Hány részesre tervezitek? 

NNZ: Nincs megtervezve, hány rész lesz. Addig csináljuk, amíg vannak érdekes témáink és persze nézőink. Reméljük, ez még sokáig így marad.

Norbert: Nem beszéltük ezt meg előre, szerintem addig csináljuk, ameddig van miről beszélgetnünk, amíg érdekes témákat tudunk boncolgatni és persze, ameddig a nézőket, az olvasókat is érdekli egy-egy ilyen diskurzus.

NSÁ: Ezt még magunk sem tudjuk, de amíg a témák el nem fogynak, és az érdeklődés sem halványul, mi itt leszünk, a kezdeményezésnek nincs záró időpontja.

Tarja: Hosszú távra tervezünk, mert egyre inkább látjuk, hogy űr maradna utánunk, ha abbahagynánk.

Vanília: Ameddig van téma, illetve résztvevők, addig mi szívesen csináljuk. Jöttek visszajelzések, hogy bizonyos témákat érdemes lenne részletesebben is kibeszélni, de természetesen új ötleteket is várunk a nézőktől.

Ágnes: Bevallom, azt sem tudom, hogy most hányadik résznél tartunk. Valószínűleg még sok ilyen lesz, mivel van egy állandó közönség, akik kéthetente rendszeresen leülnek és néznek minket, illetve a mi oldalunkon is akad bőven muníció.

Kaptatok-e visszajelzést, és ha igen, milyet az eddigi a kezdeményezésetekre? 

NNZ: Az élő adások alatt nagyon sok hozzászólás érkezik az adott témákkal kapcsolatban, amelyek egyértelműen pozitív visszajelzésnek tekinthetők.

Norbert: Sok visszajelzés érkezik a live alatt és a könyvklubon kívül is, és ezek alapján úgy tűnik, hogy szeretik, szükségesnek tartják az olvasók ezt a típusú kapcsolattartást is.

NSÁ: Bár nem annyira sok adásban fordultam meg még, amennyire tudom és láttam, a visszajelzések pozitívak, az olvasóknak többnyire tetszenek az adások, és a témákat is érdekesnek találják. Persze nem minden téma vált ki ugyanakkora érdeklődést, de erre számítottunk is.

Tarja: Én a magam részéről rengeteg visszajelzést kapok. Adás végén elkezd rezegni a telefonom, jönnek a „szuperek voltatok megint, el tudtalak volna hallgatni titeket éjfélig is” típusú üzenetek, valamint számos olvasó írásban folytatja a témák kivesézését, és utólag mondja el, ami az adásba nem fért bele. Annyira nevettem, amikor először használta valaki az „egyik kedvenc szereplőm” kifejezést valamelyikünkre, mostanra azonban alighanem minden nézőnek vannak kedvenc szereplői, ahogy a „kedvenc rész” kifejezés is beépült már a köztudatba.

Szerda-csütörtök magasságában már gyülekezni szoktak az „Ugye lesz live ezen a héten is?” jellegű üzenetek a közösségi oldalaimra, és bízvást állíthatjuk, hogy elkötelezett közönségünk gyűlt össze e röpke fél esztendő alatt. Olvasóink izgulnak értünk és velünk, kapcsolódnak hozzánk, és úgy várják a következő adást, mint egy filmsorozat legújabb részét. Az érdeklődést és az elkötelezettséget tekintve mi lettünk az irodalmi talkshow, a virtuális közösségi összeröffenési lehetőség.

Vanília: Vannak visszatérő nézőink és olyanok is, akiket az adott téma érdekel. Mindkét tábortól pozitív visszajelzéseket kaptunk, mi pedig örülünk, hogy szeretnek minket nézni.

Ágnes: Kaptunk, vegyeseket. Tegyük hozzá, hogy egy élő adást hiába beszélünk meg előre, nem sikerülhet mindig ugyanazt a színvonalat hozni. Nekem is vannak olyan beszélgetések, amiket jobban szeretek és szívesebben nézek vissza. Tény, hogy szakmai látásmódban és világnézetben is különbözőek vagyunk, ez magával hozza, hogy a nézők nem értenek mindig mindenkivel egyet, de pont emiatt érdekes a műsor. Ami nagyon pozitív, hogy mindig vannak hozzászólások, és hogy sikerült egy állandó nézőszámra beállnunk. Illetve, többen írtak már a facebook oldalamra vagy a személyes profilomra, hogy a könyvklub miatt lettem szimpatikus nekik, az ilyesmi mindig nagyon jó érzés.

Milyen témákat fogtok érinteni a beszélgetések alatt? 

NNZ: Rengeteg téma van még a tarsolyunkban a populárisabbaktól kezdve egészen a nagyon szakmai ötletelésekig, de egyelőre ezek legyenek a mi titkaink.

Norbert: Minden könyvklubban igyekszünk olyan témát felvetni, ami nemcsak minket, szerzőket, vagy éppen a szárnyaikat bontogató írókat érdekelhet, hanem az olvasókat, a nézőket is foglalkoztatja. A cél a beszélgetés, a kommunikáció, a véleménycsere. Foglalkozunk majd az olvasási szokások megváltozásával, de beszélgetünk majd vallásos, spirituális irodalomról is. Emellett tervben van egy portré jellegű műsor is, amiben a [bekezdés]-díjas szerzőket ismerheti meg közelebbről az olvasóközönség.  

NSÁ: Erre nehéz pontosan válaszolni, de nagy vonalakban, továbbra is megmaradunk az írás és az olvasás témaköréhez kapcsolódó kérdéseknél, amelyeket igyekszünk legjobb tudásunk szerint körbejárni.

Tarja: Spoiler nélkül annyit árulhatok el erről, hogy van egy máris több oldalas ötletlistánk, ami folyamatosan bővül az olvasói javaslatok (és persze a saját elképzeléseink) alapján. A kiindulópont az irodalom, ez azonban igen tág fogalom, és én a magam részéről szeretem az emberi oldalát meglátni mindennek, így a könyveknek is. A száraz tényeknél sokkal érdekesebb a lélek, ez az én vezérelvem a jövőbeni adások témáira nézvést. Igyekszünk érinteni mindazon témákat, amik az olvasói igények alapján beérkeznek, és feldobni őket a magunk nézőpontjával, szemléletével, hiszen ez a legszebb az egészben: az emberi tényező, ahogy egy könyv savát-borsát is a karakterek és az ő személyiségük adja meg.

Vanília: Rengeteg témaötletünk vár még kidolgozásra, de annyi biztos, hogy változatos témákkal készülünk. Szeretnénk betekintést adni a nézőknek abba, hogyan dolgozunk, kedvenc könyveinket beszéljük ki, illetve a vallást is jobban körbejárjuk majd.

Ágnes: Én most elég sűrű időszak előtt állok. Egy hónap múlva kezdődnek a vizsgáim, és nem titok az sem, hogy orvostanhallgatóként állandó klinikai önkéntes vagyok. Azért írom le ezeket, hogy senki ne lepődjön meg rajta, ha a most következő időszakban nem fog sokat látni az élő adásokban. A következő pár adásban nem leszek benne, és arról, hogy a nyár közepén mivel fogok visszatérni, még nem tudok nyilatkozni, mivel ezeket az adásokat egyelőre még nem terveztük meg. Arról, hogy a többiek miről fognak beszélgetni, pedig meghagyom, hogy ők nyilatkozzanak.

 

A videókat megtekinthetők a linkekre kattintva


5 tévhit a zsánerről 1.rész [bekezdés]

Tanulható-e az írás? 2.rész [bekezdés]

Kötelező olvasmányok 3. rész [bekezdés]

Kritikák és vélemények 4. rész [bekezdés]

Könyves adaptációk 5. rész [bekezdés]     

Magyar vagy külföldi 6. rész [bekezdés]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése