2022. február 13., vasárnap

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! Amira Stone - ("A könyvek és a történetírás mindig is az életem része volt, elsősorban a fióknak szeretek írni. Egy hirtelen ötlet vezérelt a pályázatok felé, és igazából még most sem fogtam fel, hogy már két regényem is megjelent.")

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! rovatomban felkértem az Amira Stone írónőt, hogy meséljen kicsit magáról és a könyveiről. Ezúton is köszönöm, hogy elfogadta az interjúfelkérésemet. Az írónak 2 könyve jelent meg eddig, amiket a Könyvmolyképző Kiadó oldalán lehet megrendelni.

Íme az interjú, fogadjátok szeretettel!

 

Kérlek, mesélj magadról, mit lehet tudni rólad?

Ez egy nehéz kérdés. Sose tudom, mit is kéne mondanom, mi az, ami érdekelhet másokat, ami nem száraz vagy unalmas. Civilben dolgozó  családanya vagyok, ha akad egy kis szabadidőm, akkor írok, olvasok vagy horrorfilmeket nézek. A könyvek és a történetírás mindig is az életem része volt, elsősorban a fióknak szeretek írni. Egy hirtelen ötlet vezérelt a pályázatok felé, és igazából még most sem fogtam fel, hogy már két regényem is megjelent.

 A mágia rabjai című sorozat sok kutatómunkát igényelt? Meddig tartott az írás folyamata?

Fantasy történet, sem a karakterek, sem a helyszínek nem valósak, így túl sok kutatómunkát nem igényelt. Az alapokat nagyon régen kezdtem el írni, felnőtt fantasynak indult rengeteg feljegyzéssel, szereplővel, helyszínnel és töménytelen sok gazdasági és politikai infóval telezsúfolva. Nyújtottam, mint a rétestésztát, aztán egyszer csak félretettem az írást. Évekkel később az Aranymosás pályázatra kerestem elő, és a szöveg meg a nézőpont karakterek nagy részét kikukázva  átdolgoztam ifjúsági történetté. A pályázat határideje miatt ez már egy rövidebb folyamat volt.

Történeteidben mennyire van jelen fantázia és valóság?

Teljes mértékben a fantáziára épül a regény, karakterek terén sem szeretek valós személyekkel dolgozni. 


Mikor kezdtél el írni, hogyan kezdődött ez a szenvedély?

Nem tudom, helytálló kifejezés-e a szenvedély. Egyszerűen már gyerekként is könnyebb volt írásban kifejeznem magam, és megnyugtatott, ha leírhattam, lejegyzetelhettem az ötleteimet.

Más zsánerben tervezed kipróbálni magad?

Igen, számos ötletem lapul a fiókban, de a fantasyról is bőven van még mit tanulnom, így nem csoda, hogy más zsánerhez szükséges technikáknak híján vagyok, pusztán a lelkesedés adott.

Milyen érzés számodra, amikor befejezed a kéziratod?

Örömmel tölt el. A történetekhez általában úgy kezdek neki, hogy a vége már adott, ezért alig várom, hogy eljussak az utolsó fejezethez, mert az igazi munka csak azután következik. Az újraolvasások és javítások sokszor több időt vesznek igénybe, mint maga az írás. Ilyenkor próbálom külső szemmel, néha kissé szarkasztikusan vizsgálni a saját írásom, és jókat nevetek a hibákon.

Miért pont ez az írói álneved? Illetve, ha ez nem írói álnév, nem gondolkodtál még ezen?

Az álnév egy részét az Ördögi út a boldogsághoz c. film főszereplője adta, aki egy kezdő író, és a miután eladta a lelkét az ördögnek, sikeressé válik. Ellenben ő férfi író, ezért kellett hozzá egy női keresztnév, aminek viszont nincs története, csak ez tetszett meg.

Mindig is ebben a zsánerben szerettél volna írni?

Elsősorban igen, mert ez az a zsáner, ahol a leginkább szabadjára lehet engedni a fantáziát. 

Tervezett és tudatos folyamat számodra az írás vagy impulzív?

Is-is. Elsősorban impulzív, és miután összeállt a történet, az első visszaolvasás során jön a tudatosság és a tervezés.

A köteteidben vannak kedvenc jeleneteid? Vagy volt olyan, amiket nehezen tudtál megírni?

Mindig akadnak kedvenc jelenetek, és olyanok is, amikkel szörnyen sokat szenvedek. A romantikát például sosem érzem elég erősnek, és képes vagyok órákig ülni egy-egy bekezdés felett.

Hogyan születik meg egy-egy történeted? Van valami inspiráció, ihlet, amihez nyúlsz?

Konkrétan nincs olyan tevékenység, ami inspirálna, néha csak úgy jönnek az ötletek, és vagy lesz belőlük valami, vagy nem.

Kik láthatják először a kéziratod? Kik olvassák elsőként, kinek a szava számít, akik beleszólhatnak a szöveg, történet alakulásába?

Egy nagyon kedves írónő az, aki támogat és segít, ő olvashatja elsőként az írásaimat, beleszólhat a cselekménybe, a szövegbe, a javaslatai mindig hasznosak. Az elmúlt években nem akadt olyan írásom vagy kéziratom, amit ne olvasott volna, és úgy vélem, az Aranymosás pályázattal nemcsak kiadást, hanem egy nagyon jó barátot is nyertem, ugyanis a pályázat hozott össze minket.

A családod miként fogadta a hírt, hogy könyvet írsz, sőt meg is jelent?

Kevesen tudják, hogy írok, akik igen, azok először meglepődtek, utána büszkék lettek rám, és biztatnak.

Mit üzensz az olvasóidnak, mi várható még tőled az idén?

Az utóbbi idők elég zavarosan alakultak, nemcsak  az íróknak, hanem a kiadóknak is sok akadállyal  kellett szembenézniük, így csak azt tudom megígérni, hogy készül a sorozat befejező kötete.

 

A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Könyvmolyképző  Kiadó

Amira Stone írói oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése