2022. február 18., péntek

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! Drasko Olívia - ("Eddig az összes történetem a véletlenek alapján született. Legtöbbször csak úgy kipattan a fejemből, sőt már volt olyan is, hogy egy-egy történetet, vagy jelenetet megálmodtam. ")

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! rovatomban felkértem Drasko Olívia  írónőt, hogy meséljen kicsit magáról és a könyveiről. Ezúton is köszönöm, hogy elfogadta az interjúfelkérésemet. Az írónőnek Beteg szerelem című könyve jelent meg eddig, amit  a Publioobox  Kiadó lehet megrendelni.

Íme, az interjú, fogadjátok szeretettel!

 

Kérlek, mesélj magadról, mit lehet tudni rólad?

Először is köszönöm szépen az interjúfelkérést!
Drasko Olivia a nevem. 2019-ben adtam ki az első könyvem a  Beteg Szerelem - Gyilkos az erdőben című pszichothrillert. Jelenleg az első gyermekemet várom, aki tavasszal fog megszületni, így háztartásbeli írónőként tevékenykedem a mindennapokban, emellett pedig van egy másik vállalkozásom is. Emellett pedig rengeteg megírásra váró történet van a tarsolyomban, amiből egyen már dolgozom is. Nagyon szeretek olvasni, ezzel is kezdődött az íráshoz való viszonyulásom, szenvedélyem. Idén fog megjelenni a könyvem folytatása - Gyilkos New Yorkban - címmel, amit már nagyon várok.

A Beteg szerelem című könyved sok kutatómunkát igényelt? Meddig tartott az írás folyamata?

Mind az első és második részhez nagyon alapos munkát, utánajárást szerettem volna csatolni. Hogy úgy írjam le a helyszíneket, mintha ismerném őket, és mintha jártam volna már ott. A második részben sokkal nagyobb figyelmet szenteltem a skizofrénia orvosi hátterének, illetve New York felfedezésének, úgyhogy némileg több időt vett igénybe a második rész kutatómunkája.Az első írása viszont hosszabb idő volt, mivel ott elég sokáig csak “írogatásnak/hobbinak” vettem a történetet. Kellett egy-két év, mire rájöttem, hogy többet kell vele foglalkoznom, mert valójában szeretem is ezt csinálni.

Történeteidben mennyire van jelen fantázia és valóság?

Teljes mértékben a fantázia világában élek akkor, amikor írok. Sem a szereplőkben, sem a cselekményben nincs valóság.Erre szerettem volna odafigyelni, nehogy olyan jellemzőket írjak a szereplőkhöz, amiről bárki is azt gondolhatná a közelemben, hogy róla formáltam. A helyszínek természetesen valóságosak, de sajnos még egyik helyen sem jártam.

Mikor kezdtél el írni, hogyan kezdődött ez a szenvedély?

A szenvedély akkor kezdődött el, amikor “össze találkoztam” egy könyvesboltban az Ördögi kozmetika című pszichothrillerrel. Aztán pedig középiskolában kezdtem el írogatni. Először csak párbeszédeket, aztán jeleneteket, végül pedig megszületett a Beteg Szerelem.


Más zsánerben tervezed kipróbálni magad?

Igen. Mindenképp szeretnék a közeljövőben írni egy sci-fit. Szerintem nagyon izgalmas történetet találtam ki és alig várom, hogy hamarosan annak is nekiálljak.Ezen kívül lesz egy líraibb hangvételű könyvem is, amin éppen dolgozom az egy drámaibb hangvételű, teljesen más stílusú könyv lesz, mint a mostani és annak folytatása

Milyen érzés számodra, amikor befejezed a kéziratod?

Felemelő. Amikor nem olyan rég befejeztem a Beteg szerelem második részét, akkor is azt éreztem, hogy tudom, még nincs vége. Hosszú az út a kiadásig, de még egy könyvem kész, amit nagyon szerettem írni, annak ellenére, hogy voltak benne nehezebb részek. Ilyenkor tudom, hogy bezárul egy ajtó, de kinyílik előttem egy másik, ami egy új történethez fog vezetni. Ez pedig még jobb érzés, mint befejezni egy kéziratot.

Miért pont ez az írói álneved? Illetve, ha ez nem írói álnév, nem gondolkodtál még ezen?

Ez valójában nem az álnevem, hanem a vezetéknevem rövidítése, mivel az túl hosszú lett volna a kiadó szerint a könyvkiadáshoz. Persze ezt nem bántam meg, megszerettem az írói nevemet is.Teljes álnevet nem szerettem volna felvenni

Mindig is ebben a zsánerben szerettél volna írni?

Igen!
Általános iskola 7-8. osztályos lehettem, amikor egy antikvár könyvesboltban rátaláltam Amelie Nothomb - Ördögi kozmetika című könyvére, mint ahogy azt már említettem. Akkor, miután azt elolvastam teljesen szerelmese lettem a pszichothriller-thriller műfajnak. Utána kezdtem el rohamosan sokat olvasni. Amikor a középiskolai évek alatt a Beteg Szerelem ”kipattant” a fejemből, már úgy kezdtem bele a történetbe, hogy tudtam, ennek pszichonak kell lennie. Most már kacsintgatok a krimi/sci-fi/lírai könyvek és műfaj felé is, de ami biztosan a munkásságomban mindig megtalálható lesz, az a pszichothriller és a thriller-vonal.

Milyen érzés volt, amikor az első könyved megjelent?

Hihetetlen. Emlékszem, hogy az első példányok, amik a könyvesboltokba is kikerültek, a könyvbemutatóm előtt egy nappal érkeztek meg hozzám. És tényleg el sem hittem, hogy ezt én írtam, az én fantáziámból született. Nagyon izgalmas napok voltak azok.

Tervezett és tudatos folyamat számodra az írás vagy impulzív?

Legtöbbször nem tervezem meg, mikor és mennyit írok. Ritkán van, hogy úgy fekszem le, hogy na, „holnap biztosan írni fogok”. Én eleve csak este/éjszaka szeretek írni, ezt pedig nem tervezem előre. Szóval tízből kilencszer impulzív-

A köteteidben vannak kedvenc jeleneteid? Vagy volt olyan, amiket nehezen tudtál megírni?

Kedvenc jelenetem egyelőre nincs. Viszont az összes közül a Beteg Szerelem a kedvencem, már csak azért is, mert első regényem.Sok olyan jelenet és pillanat volt, amit nehezen írtam, főleg a második részben. Rengeteg orvosi magyarázat és jelentés került bele, így a sokadik megkezdett óra, amit ezeknek az írásába fektettem, egy idő után megkívánta a pihenést. Volt egy-két olyan fejezet, aminek már nagyon vártam a végét.

Hogyan születik meg egy-egy történeted? Van valami inspiráció, ihlet, amihez nyúlsz?

Eddig az összes történetem a véletlenek alapján született. Legtöbbször csak úgy kipattan a fejemből, sőt már volt olyan is, hogy egy-egy történetet, vagy jelenetet megálmodtam. Szerencsére nagy a fantáziám, így akár egy kirándulás, vagy utazás során is rengeteg ihletet szoktam meríteni.

Kik láthatják először a kéziratod? Kik olvassák elsőként, kinek a szava számít, akik beleszólhatnak a szöveg, történet alakulásába?

A férjem az egyetlen, aki az első könyvemnél is jelen volt és folyamatosan megosztottam vele, mikor hol tartok és arról éppen mi a véleménye. Amikor pedig úgy érzem, hogy kész vagyok, akkor ő az első, aki elolvassa és véleményezi. Rá mindig hallgatok, és megfogadom a tanácsait.

A családod miként fogadta a hírt, hogy könyvet írsz, sőt meg is jelent?

A családom először nagyon meglepődött, amikor középiskolában közöltem velük, hogy írtam egy történetet és terveim szerint egyszer könyv lesz belőle. Aztán amikor már kezdett összeállni minden, és úgy döntöttem, hogy ki szeretném adni, akkor mindenben támogattak, és alig várták, hogy elolvassák. Végül, amikor megjelent, és megtartottuk a könyvbemutatómat is, láttam rajtuk, hogy büszkék rám, ami számomra mindennél fontosabb.

Mit üzensz az olvasóidnak, mi várható még tőled az idén?

Először is köszönöm, hogy ennyien követik a munkásságomat és olvassák/olvasták a könyvemet. Szuperek vagytok mindannyian! Amit biztosan ígérhetek, hogy hamarosan végre kézzel fogható lesz a Beteg Szerelem folytatása. Ezt idénre tervezem.

 

A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Drasko Olívia FB oldala 

Drasko Olívia Books 

Drasko Olívia insta oldala

Líra 

Libri

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése