2022. február 4., péntek

Letehetetlen regény a Ready Player One és Neal Stephenson rajongóinak!-(" Megjelenik február 15-én az Agave Könyvek Kiadónál")

Matt Ruff: 88 név
(88 names) 

 Tisztelgés a videojátékok világa és a videojátékos közösségek előtt.

Izgalmas jelenetekbe ágyazott észrevételek sora arról, mi rejlik a virtuális valóságban és milyen veszélyekre kell felkészülniük az embereknek a jövőben.

 

Megjelenik február 15-én!

Agave Könyvek Kiadó


Fordította: Horváth Norbert

 

Fülszöveg

John Chu egy „serpa”, aki társaival együtt jó pénzért virtuális kalandokra kíséri ügyfeleit online szerepjátékokba, ahol jól felszerelt karakterekkel élhetnek át felejthetetlen izgalmakat: sárkányokat ölhetnek, űrcsatákban vehetnek részt, bankot rabolhatnak vagy zombihordákkal küzdhetnek.

Az új ügyfelük a titokzatos, magát gazdag és ismert személynek mondó Mr. Jones rengeteg pénzt kínál azért, hogy átfogó idegenvezetést kapjon a virtuális valóság játékvilágáról. Chu számára ez az álommunka, de ahogy belevágnak a kalandozásba, gyanítani kezdi, hogy Mr. Jonest inkább az emberek felett gyakorolt hatalmi potenciál, semmint a szórakozási lehetőségek megismerése vezérli. A fergeteges online kalandnak induló megbízás aztán hamarosan átszivárog a való világba, ahol Chunak minden leleményességére szüksége van, hogy egy lépéssel előrébb járjon mindenkinél – mert a valóságban nincs újraindító gomb.

Matt Ruff legújabb regénye egyrészt tisztelgés a videojátékok világa és a videojátékos közösségek előtt, másrészt izgalmas jelenetekbe ágyazott észrevételek sora arról, hogy mi rejlik a virtuális valóságban, és egyben milyen veszélyekre kell felkészülnie az embereknek a jövőben.

 A szerzőről

Matt Ruff hat regény és egy novelláskötet szerzője, a Lovecraft földjén című művéből többszörös díjnyertes televíziós sorozat készült. Jelenleg Seattle-ben él a feleségével.

 

Beleolvasó

serpa – Olyan személy, aki fizetett kísérőként tevékenykedik masszív, többszemélyes online szerepjátékokban (MMORPG). A serpák játszható karaktereket, felszerelést és gyakorlott csapattársakat biztosítanak ügyfeleiknek, hogy olyan magas szintű játékélményben lehessen részük, amelyhez több száz órányi játékidőre lenne szükség. A serpák általában szabadúszók, és nincs közük azokhoz a kiadókhoz, amelyeknek a termékeiben szolgáltatást nyújtanak.

Az aranyvásárláshoz és egyéb „pay-to-win” stratégiákhoz hasonlóan a serpák használatát sok játékos a csalás egyik formájának tartja. A kiadók hozzáállása ehhez a gyakorlathoz változó, némelyik megtűri a serpák létezését, míg mások – jellemzően a Tempest, a népszerű Call to Wizardry fejlesztője – a végfelhasználói licencszerződés (EULA) megszegésének tekintik, amit kitiltással büntetnek.

– Lady Ada lexikona


Az ügyfél egy idióta.
Brad Strongnak hívják, és termékértékesítő egy olyan Wall Street-i banknál, amilyeneket általában felelősnek tartanak, de sosem büntetnek meg, ha bedöntik a piacot. A közösségi médiás profiljai szerint a Whar- ton Pénzügyi Főiskolán végzett. Egy hatszáz négyzetméteres dupla apartman tulajdonosa a Sohóban, és egy Jaguar XP-vel jár. Sziklát mászik és búvárkodik, valamint az izraeli kommandósok harcművészetét, a krav magát gyakorolja. Filozófiailag libertáriusnak mondja magát, de a republikánusokra szavaz, mert azért mégiscsak komolyan veszi magát. Nagy Three Stooges- és korai Chuck Palahniuk-rajongó. Utálja a kövér csajokat, a libsiket és azokat, akiknek be nem áll a szája a kölykeikről.

Ma este Brad jelentős összeget (nekünk az, neki aprópénz) fizet nekem és társaimnak a Serpa Rt.-ben, hogy kalandozni vigyük Asgarth birodalmába, a Tempest Call to Wizardry játékában. Az ügyfeleink többségéhez hasonlóan ő is dps-karaktert választott: egy 200. szintű elf szamurájt. Korábban fontolgatott egy ork nindzsát is, de aztán úgy döntött, inkább nem akar beszari módon az árnyékban lopakodni. Le akarja rohanni a szörnyeket, és „bezúzni néhány koponyát”.
Én tankolok* egy Móriai Tuskófej nevű harcos trollal. Feladatom, hogy a szörnyek rám és a Sebezhetetlenség Vértjére koncentrálják a támadásaikat, miközben a dps-karakterek – Brad és a társaim, Jolene és Anja – a másodpercenkénti sebzési kvótájuknak megfelelően serénykednek, Ray pedig gnóm papként gyógyítja a sebzéseket, amelyek átütik a páncélomat. Kényes az egyensúly, mert a dps-eknek végezniük kell a szörnyekkel, mielőtt a gyógyító kifut a manából, és mindenki meghal. De ha túl gyorsan túl sok sebzést tolnak, magukra vonják a támadásokat a tankról, és a rendezett vérontásból hamar kaotikus mészárlás lesz.
Ez elvileg nem lenne gond. Jolene és Anja is tudja, mit csinál, és Brad is tőlünk vette a karakterét. Szamuráját gondosan finomhangoltuk a túl sok és túl kevés sebzés közötti optimális értékre.
A gond a kalapács. Amikor Brad két nappal ezelőtt felbérelt minket, megkérdezte, hogy kipróbálhatná-e a szamuráját előre, hogy gyakorol- jon egy kicsit. Mivel a díjunk negyedét előre kifizette, igent mondtam. Talán jobban oda kellett volna figyelnem, amikor azt mondta, koponyá- kat akar zúzni. A próbaidő alatt úgy döntött, nem tetszik neki a katana, amit a szamurája forgat, ezért elment egy játékbeli aukciósházba, és vett magának egy új fegyvert: Ivar Kalapácsát.
Ivar Kalapácsa lényegében Thor kalapácsa, csak a marveles védjegyproblémák nélkül. Még a Call to Wizardry magas minőségi standardjaihoz képest is gyönyörűen kidolgozott virtuális tárgy, egy brutális, szexi műalkotás fekete baziliszkuszbőrbe vont markolattal, sárkányfogtüskével a végén, és finom mithril ötvösmunkával készült villámmintákkal

* Lásd John Chu gyors útmutatóját a könyv végén!

 Előrendelés kedvezménnyel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése