2023. január 14., szombat

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! Hadházi Anita- ("Törekedtem arra, hogy korhű legyen, ugyanakkor olvasmányos, friss.")

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! rovatomban felkértem Hadházi Anita írónőt, hogy meséljen kicsit magáról és a könyvéről. Ezúton is köszönöm, hogy elfogadta az interjúfelkérésemet. Az írónőnek az Örökölt múlt c. könyve jelent meg eddig, amit a NewLine Kiadó oldalán lehet beszerezni. Íme, az interjú, fogadjátok szeretettel!


Kérlek, mesélj magadról, mit lehet tudni rólad?

Üdvözlök minden kedves olvasót! Hadházi Anita vagyok, végzettségemet tekintve magyar-német szakos tanár. Dunakeszin élek a férjemmel, egy budapesti multinál dolgozom. A munkám mellett hobbiból írok, de szeretek bringázni, túrázni, főzni és olvasni is.

Örökölt múlt   c. könyved sok kutatómunkát igényelt? Meddig tartott az írás folyamata?

A kéziratot 2020-ban kezdtem el írni, kb. 8-9 hónapba telt, mire befejeztem az első verziót. Előtte és közben is bújtam a korabeli regényeket, valamint rengeteg tényirodalmat is olvastam a régenskorról. Emlékszem a covid alatt volt olyan külföldi könyvrendelés, ami meg sem érkezett, és e-könyvben kellett végül megrendelnem.

Forrás: Hadházi Anita írói oldala

Történeteidben mennyire van jelen fantázia és valóság?

Az Örökölt múlt a kétszáz évvel ezelőtti Angliába repít vissza. Törekedtem arra, hogy korhű legyen, ugyanakkor olvasmányos, friss. A kor szokásait, jellegzetességeit, történelmi eseményeit, nagy alakjait úgy szőttem a történetbe, hogy hitelessé tegyék, ne pedig agyonnyomják a cselekményt.

Az Örökölt múlt című könyved miben különbözik a többi történelmi romantikus regénytől ? Tudsz erről mesélni?

Szerettem volna ötvözni a korhűt, a klasszikust a mai olvasó számára élvezetes, friss stílussal és fordulatos, párbeszédes cselekménnyel. Törekedtem rá, hogy hitelesen ábrázoljam a kort, de a szöveg semmiképp ne legyen történelemkönyv ízű. A szereplőim megformálásánál is fontosnak tartottam, hogy hűek legyenek a korabeli életfelfogáshoz, szokásokhoz, a döntéseik pedig logikusnak hassanak az akkori mérce szerint is.

Mikor kezdtél el írni, hogyan kezdődött ez a szenvedély?

A munkahelyemen 2017-ben kaptam egy kupont (munkám elismeréseként), amit külsős tréningre is felhasználhattam. Olvasni mindig is imádtam, és úgy éreztem, itt a lehetőség, miért ne próbálnám ki a kreatív írást. Így jelentkeztem a Magyar Íróképző egyik tanfolyamára.

Más zsánerben tervezed kipróbálni magad?

A történelmi romantikusok mellett a krimik nagy rajongója vagyok. Nem kizárt, hogy ebben a zsánerben is kipróbálom magam. Persze a romantikus szál itt is elmaradhatatlan lenne. Az én nyomozóm tuti beleszeretne a gyanúsítottba.

Milyen érzés számodra, amikor befejezed a kéziratod?

Jaj, imádom azt az érzést. Le is fotózom a képernyőt  Hiába tudom, hogy még ezerszer át kell írnom, olvasnom, akkor is megvan a varázsa. Hogy kész. A maga módján kerek, csak még át kell gyúrni.

Miért pont ez az írói álneved? Illetve, ha ez nem írói álnév, nem gondolkodtál még ezen?

Sokat gondolkodtam álneveken, inkább nem sorolnám fel, mennyi opció volt az évek alatt. De igazán egyiket sem éreztem önazonosnak. Úgy voltam vele, az olvasók könnyebben megjegyzik a magyar neveket.

Mindig is ebben a zsánerben szerettél volna írni?

A történelmi romantikus mindig közel állt hozzám, a régenskorért töretlen a rajongásom évtizedek óta. Gimis voltam, amikor először láttam a hatrészes Büszkeség és balítéletet. Akkor még nem lehetett ledarálni a sorozatokat, hétről hétre vártam a következő részt. Azt hiszem, akkor szerettem bele a régensségbe. Szívesen olvasok a korról, úgy érzem, ebben a zsánerben otthonosan mozgok.

Forrás: Hadházi Anita írói oldala

Tervezett és tudatos folyamat számodra az írás vagy impulzív?

Tudatos és impulzív egyszerre. Ha írós időszak van, minden nap szorítok időt arra, hogy haladjak a kézirattal. Mielőtt nekikezdek, vázlatot írok, részleteset, jelenetekre lebontva, amihez nagyjából tartom is magam. A jeleneteken belül viszont teljesen az adott pillanat dönti el, mi kerül bele, és sokszor az átírásnál is szinte a semmiből jönnek odaillő mondatok, ötletek, hogyan lehetne még jobb a történet.

A köteteidben vannak kedvenc jeleneteid? Vagy volt olyan, amiket nehezen tudtál megírni?

Szeretem írni a felfokozott, érzelmileg fűtött jeleneteket, a párbeszédeket, de minden olyan részt, ahol valami nyomot, hamisnyomot, fordulatot írok. Nehéz megírni a nagyjeleneteket, amiket tudatosan kell felépíteni, átgondolni. De konkrétan nem szeretem részek nálam az írásban nincsenek.

Hogyan születik meg egy-egy történeted? Van valami inspiráció, ihlet, amihez nyúlsz?

Először csak az alapötlet van meg. Például egy fiatal, városi lány akarata ellenére vidékre költözik. Aztán telnek a hetek, és mint egy hógolyó hízik a történet. Könyvek, filmek, képek, zenék, korabeli történetek ihletnek meg leginkább.

Kik láthatják először a kéziratod? Kik olvassák elsőként, kinek a szava számít, akik beleszólhatnak a szöveg, történet alakulásába?

A férjem bele-beleolvas és véleményezi, valamint bétaolvasóknak szoktam még elküldeni a szöveget. Amíg nincs meg az első vázlat, nem szívesen mutatom meg senkinek, de miután kész vagyok a félkész szöveg első verziójával, nyitott vagyok a javaslatokra.

A családod miként fogadta a hírt, hogy könyvet írsz, sőt meg is jelenik?

Büszkék rám, ugyanakkor féltenek is. Nagyon fontos nekem a támogatásuk, főleg, hogy sok lemondással jár, ha az ember ír. Leginkább a férjem érzi a bőrén azt sok-sok órát, amit elvonulva, a gép előtt görnyedve töltök. Az írás időigényes hobbi, de törekszem rá, hogy minden fontos dologra jusson idő.

Mit üzensz az olvasóidnak, mi várható még tőled az idén?

Szeretném, ha 2023 ugyanolyan aktív lenne írás szempontjából, mint az előző év. Bízom benne, hogy idén is megjelenhet könyvem. A készülő kézirat mellett pedig azon munkálkodom majd, hogy a már megjelent regényem minél több olvasóhoz eljusson.

A könyvet itt tudjátok  beszerezni:

NewLine Kiadó

Hadházi Anita írói oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése