2018. május 21., hétfő

Bíró Szabolcs: Lángmarta dél ( Anjouk 2. )

~~~ Recenzió ~~~

Szeretném megköszönni Athenaeum Kiadónak, hogy lehetőséget adott elolvasnom Bíró Szabolcs: Lángmarta dél ( Anjouk 2.) c. könyvét.

Ez a könyv fantasztikus, izgalmas, szórakoztató, de olykor fájdalmas is.  Egy apa, aki elvesztette a családját, Király, aki még mindig hadakozik a nemesekkel. Egy barát, aki rég lecsúszott az ösvényről. Egy áruló, aki nem tudja mit szabadított magára.  Csak egy kérdésem van. Attila megtalálhatja valaha a családját?



Bíró Szabolcs: Lángmarta dél
( Anjouk 2. )





Tartalom:

 1322. ​Miután Anjou Károly egy minden addiginál hatalmasabb sereggel meghódította a Felvidéket, és az utolsó erdélyi vár ellenállását is megtörte, még mindig nem kezdheti meg a nyugodt birodalomépítést. Az ország déli részén a Subicsok törnek borsot az orra alá, így a királynak a tengermellék felé kell fordítania tekintetét, és folytatnia az évtizedes belháborút, melynek talán sosem lesz vége. László, a lecsúszott udvari lovag, miután gyilkosként megszökött Temesvárról, és önmaga elől is menekülve vergődött át az országon, a horvát bán oltalma alatt próbál új életet kezdeni – ám a sors akarata folyvást közbeszól. Lackfi István, az alacsony sorból származó vad székely harcos, aki a felvidéki hadjáratban szerezte meg lovagi címét, ezúttal ezer lovast vezet a mühldorfi csatába, ahol egyszer s mindenkorra eldől, ki örökli a német-római császári címet. Mindeközben a sorsával megbékélt, és ismét liliomos lovagként élő Bátor Attila elszántan igyekszik megtalálni fiát és feleségét, akikről azt sem tudhatja, élnek-e még egyáltalán. A remény élteti, de a kegyetlen bosszúvágy hajtja: egy fekete lobogót keres, és az embert, aki elárulta.



Véleményem
5/5


Ez már igen. Izgalmasabb lett ez a könyv. Egyre jobb, fordulatosabb és csaták vannak.
Sok új karaktert ismerhetünk meg Lángmarta dél c. könyvben.
Belviszály délen, új pénznem bevezetése és rabszolgatartás. Új karaktereket ismerhetünk meg. A történet elején Attila és Ágnes évekig boldogságban éltek egy birtokon, ahol Attila épített fel. De sajnos nem tudta, hogy áruló van közöttük. A történet ott folytatódik, ahol az első rész abbamaradt. Birtok feldúlva, felégetve és túlélők szétszóródtak. Szilárd, Attila fia és az apródjai Csepke és Kurta sikeresen megmenekültek. A könyvben az ő történetüket mesélte el. Aztán ott van László.  Hihetetlen, hogy az ő karaktere mennyit változott.  Nem igazán értettem, mitől változott meg ennyire drasztikusan. Az ő életét nyomon követhetjük, hogyan csúszott le és miként döntött úgy, ahogy. És legfőképpen milyen sorsra jut a történet végére.
Ahogy a Király elengedte Attilát, hogy visszatérhessen a családjához nem látott rémség fogadott a birtokán. Innentől folytatódik a második rész. Attila hónapokra eltűnik, és eközben a Király újfent harcba kell hívni a katonáit. Subicsok törnek Károly orra alá. A történetben Subics Mladen bán ellen fellázadnak a nagy urak.  Ezután Mladen más lehetőség nem lévén Királytól kér segítséget. Hogy miként rendezi le a Király? Ajánlom nektek a könyvet.
Továbbá izgulhatunk Attila fiáért Szilárdért és két apródjaiért Csepkéért és Kurtáért. Viszontagságos útjaik után, sajnos szétválnak. Ágnesről egészen az utolsó oldalakig nem lehetett tudni, hogy életben van -e vagy sem. Ott lepeget fejem felett a kérdés. Vártam minden oldalnál, hogy felbukkan-e.
Négy királyok csatája. Ahol megküzdenek német - római császári címért. Hihetetlenül részletességgel mesélte szerző a csatáról. A magyarok csak segítség gyanánt vannak ott.
Ezután már kétség sem fér, ki nyerheti meg a csatát.
Később visszatér Attila meggyötörve, lelkileg fáradtan, de nem találta meg a családját. Király visszafogadja, de megbünteti Attilát, mert elment hónapokra, eltűnt.
Egy szóval izgalmas történelmi regényt tarthattam a kezembe. Non Nobis Domine óta rengeteg változás történt a karaktereken. Nem tudok betelni ezzel a történelmi regénnyel. Igaz eleinte furcsa volt, hogy most nem Attiláról szól a történet. De így is nagyon izgalmas volt. Abba ne hagyja szerző a történet mesélését, mert remekül tekeri - csavarja a szálakat.

Vajon mi lesz most Bátor Attilával? Milyen életet fog élni? Mi lesz Szilárd fiával? Találkoznak-e még valaha apa és fia? Ágnes? Újra láthatja-e szerelmét, Attilát és fiát Szilárdot? Csepke és Kurta? Károly Király és felesége? Lackfi Istvánnal? Aki földet és rangot szerzet magának.

Számtalan kérdések kavarognak a fejemben. Annyi minden van még. S még mi fog történni ezután. Nagyon, nagyon kíváncsi vagyok mi lesz velük, miként folytatódik az életük.


Kedvenc idézet:

"– Hamarosan Bács határába érünk – szólt Oliverius, csak hogy biztassa kicsit három emberét. – Talán még két nap, legfeljebb három, és egy rakás pénzt kereshetünk. Jó ötlet volt rajtaütnünk azon a karavánon! Volt ott választék bőven, igaz, fiúk?"

"Mire a nap lebukott a scardonai dombság mögött, Lászlónak – avagy Tvrtko Bjelovarovics úrnak – már tető is került a feje fölé: a helyi kerékgyártó, akit Miloradnak hívtak, két téllel korábban megözvegyült, azóta kettesben élt az anyósával szerény házában, ahol bőven jutott hely még egy embernek, az öregasszonynak köszönhetően pedig meleg étel is került az asztalra minden este. 

László épp ennek a cserfes, bajszos, töppedt vénségnek köszönhette, hogy alig két hét múlva már maga a horvát bán, Subics Mladen érdeklődött iránta, hiszen a folyvást zsémbelő anyós mindenkinek elmondta a városban, micsoda gazdag uraság lakik náluk átmenetileg, és hogy azóta milyen sok pénzt ad haza az a gatyarohasztó Milorad."

"Ha tudta volna, hogy az a gyerek nem másnak a fia, mint aki miatt az ő két kezét egykor átdöfte az az ördögi templárius, talán azonnal megszabadul tőle – sikítva, könyörögve, mindenét visszaszolgáltatva. S ahogy ő sem tudott semmit a fiú kilétéről, úgy Bátor Szilárdnak sem volt ekkor még semmi fogalma róla, micsoda megpróbáltatások várnak rá az elkövetkezendő időkben."



A könyvet itt tudod beszerezni:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése