2018. május 18., péntek

Bíró Szabolcs: Liliom és vér (Anjouk 1)

~~~ Recenzió ~~~


Szeretném továbbra is megköszönni Athenaum Kiadónak a lehetőséget, hogy folytathattam Bíró Szabolcs történelmi regényét Anjouk sorozat első részét Liliom és vér címmel. Számomra ez a történelmi regény nagyon fontos. Hisz nem másról szól, mint Anjuok Károly királyról szól a történet és  Bátor Attila,családja életét, követhetjük nyomon. Tökéletesen látszik, hogy szerző Bíró Szabolcs igencsak komolyan vette a történelmi hiteles írását. Egy szóval fantasztikus. 


Bíró Szabolcs: Liliom és vér
( Anjuok 1.)



Tartalom.:

1321. Bátor Attila egykor templomos lovag volt, a király első embere, aki ott küzdött az Anjou-lobogó alatt, vérét hullajtva az akkor felemelkedő dinasztiáért. Az évek során legendás harcossá vált, ám a sorsdöntő rozgonyi csata után szögre akasztotta kardját, hogy családjával békés életet élhessen – távol a királyi udvartól, messze minden csatamezőtől. Egy forró tavaszi napon azonban minden megváltozik: királyi küldöttség érkezik a szlavóniai birtokra, hogy csaknem egy évtized után ismét hadba hívja a lovagot. Csák Máté, a Felvidék hadura, az Anjou-ház legnagyobb ellensége meghalt, s itt az idő, hogy huszonnyolc várát és teljes tartományát elfoglalják, egykori alattvalóit a király hűségére térítsék. Attila nem tehet mást, újból vasba öltözik, hogy a királyi bandérium hadnagyaként induljon az északi hadjáratra – ezzel pedig nemcsak egy új korszak, hanem bonyodalmak egész sora is kezdetét veszi. Míg a királyi had a Csákok földjét dúlja, addig Dubicában sötét fellegek gyülekeznek a Bátor család feje felett. A lángok felcsapnak, és úgy tűnik, a tűz sosem hunyhat ki…



Véleményem
5/5


Elképesztő volt ez a történet. Szabolcs még jobban, hitelesebben mesélte el korunk legnagyobb történelmét. Izgalmas volt olvasni a csata leírásokat. Bele gondolni is rémisztő, hogy micsoda vérfürdő zajlott. De ugyanakkor kellemes volt Bátor Attila majorságról olvasni.
De sajnos mindennek vége szakad...
A király eljött és hadba hívta Attilát, aki régen testvérként fogadta maga mellé. Attila, hát nem mondhatott nemet a Királynak, mennie kellett. Családját hátra hagyva elindult újra harcolni. Ágnes a Dubicai majorságon maradt fiával Szilárddal. Fordulatos, két szálon futó történet mely végén egy percre sem gabalyodik össze. Attila és Károly Király serege Felvidék meghódítására készül, addig Ágnes mintsem tudva veszély leselkedik birtokán.
Bíró Szabolcs szerző továbbra is maradandót alkotott. Izgalmas, feszültséggel teli történelmi regényt tarthattam a kezembe.  Továbbra is kedvencem Attila. Új karakterek vannak a történetben Lackfi András, Péter a barátja és társa, Attila fia Szilárd és az ikrek.
A történet mesélés közben említést tesz Rozgonyi csatára. Aki nem tudná, miről van szó, annak ajánlom az előzmény könyvet Non Nobis Domine. Első két rész egyben, gyermekkorától egészen nagy csatáig meséli el. Illetve Károllyal való ismerkedéséről is megtudhatunk bővebben.
A Liliom és vér c. könyvből sok új karaktert olvashatunk. Lackfi István, akivel jó barátságban lesz Bátor Attilával. Apródok Attila fia és fogadott ikrek...


Számomra továbbra is egy izgalmas, fordulatos történelmi regényt kaptam kézhez. Akár fikció, akár igaz ez egy nagyszerű könyv és ajánlom annak, aki nagyon szereti korhű történelmi regényt olvasni. Bíró Szabolcs írt történeteiben nem fogsz csalódni. Mesterien szövi a történetek szálait.


Kedvenc ídézet,jelenet:


" - Meg sem ismered azt, aki egyor a tulajdon testvérévé fogadott?
A felismerés villámcsapásként érte nemcsak a lovagot, de a feleségét is. Mindketten jól ismerték ezt az arcot, habár már csaknem egy teljes évtizede nem látták. Vonásai azóta megkeményedtek, homlokának árkai elmélyültek, szeme alatt sötétebb árnyék ült, mint valaha...
De, ha kell, ezer kötül is felismerték volna. 
Az ország háromszor megkoronázott királya, Anjou Károly állt előttük."

"- Minden áldott nap tanítom a fiamat és az apódjaimat, sőt a fegyvernökömmel is gyakorta törünk kopját. De amikor először tudtam a munkámmal ételt adni ötven ember szájába, és először láttam a földből előtörtni az elvetett magokat, az valami nagyon más volt. Akkor értettem meg... Akkor láttam meg mindennek a lényegét.
- Miféle lényegről beszélsz? - Károly valóban nem értette.
- Hogy mennyire más életet adni, mint elvenni - magyarázta Attila. - Hogy mennyivel nehezebb és kitartóbb munka azért dolgozni, hogy valami létrejöjjön, szárba szökkenjen, életre keljen, mint... mint százakat vágni le a csatában."



A könyvet itt tudod beszerezni: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése