2018. május 1., kedd

Bíró Szabolcs: Non Nobis Domine

~~~ Recenzió ~~~

Szeretném meg köszönni Athenaeum Kiadónak és Bíró Szabolcs szerzőnek, hogy e csodálatos történelmi regényt volt szerencsém elolvasni. El  nem tudom mondani mennyire tetszett, és szívből tudom ajánlani minden történelmi regény rajongónak.


Bíró Szabolcs
Non Nobis Domine
(Kelet oroszlánja / Az utolsó vörösbarát)
( Bővített kiadás)



Tartalom:

Bátorság. ​Hősiesség. Eretnekség.
1292-ben Bátor Vilmos templomos lovag huszonhárom év távollét után hazatér a Szentföldről Magyarországra – otthon azonban csak halál és gyász várja. A megkeseredett, kiábrándult férfi szárnyai alá veszi és tanítani kezdi elárvult unokaöccsét, hiszen Attilában látja a megszégyenült Templomos Lovagrend új reményét, a tökéletes és gáncstalan harcost. Ám hiába igyekszik az általa helyesnek vélt útra terelni a kisgyermekből lassan férfivá érő növendéket, Attila túlságosan is vágyik a szabad életre. Amikor pedig Vilmos kardját, az ősi családi örökséget elcsenve akar megnyerni egy titkos éjszakai párbajt, nagybátyja büntetésből hosszú útra küldi az olasz énekmondó, Umberto oldalán. Ez az út örökre megváltoztatja Attila életét. Rablógyilkosokkal harcol, csaknem halálos sebet kap, majd megismeri azt az érzést is, amelyre egy templomos lovagnak még csak gondolnia sem szabad: a szerelmet.
A Non nobis Domine a lovaggá cseperedő Attila szemén keresztül mutatja be egy vérzivataros korszak, a XIII. és XIV. század fordulójának háborúit, az Árpád-ház kihalását követő kegyetlen éveket, egy új uralkodói dinasztia felemelkedését és a Templomos Lovagrend bukását. 



Véleményem:
5/5

Elképesztő, fantasztikus és letehetetlen, izgalmas történelmi regény. Robyn Young óta ez a legjobb történelmi regény, amit olvashattam. A történetet Bátor Vilmosról szól és a fogadott fiáról, aki unokaöccse Attila nevelkedéséről és tanításáról szól. Egy igazi temlomos lovag lesz belőle, ha felnő. Addig sok mindent át kellett élnie. Sok mindent megtapasztal majd.  Fájdalmat, keserűséget, árulást, barátság, hűség és legfontosabbat, a szerelmet. Ebben a korban még számított a becsület, a hűség. A könyv két történet van az egyik Kelet oroszlánja, ahol Vilmos és Attiláról szól. Vilmos hazaérkezik Szentföldről 23 év után a húgához. De sajnos csak unokaöccsét találta húga helyett. Így magához véve felnevelte, igazi templomos lovagot faragjon belőle. Végig követhetjük Attila életét. Ez a része nagyon tetszett, mert nem sok fogalmam volt Templomos rendről. A második részében pedig Az utolsó vörös barát volt a címe. Itt pedig magáról Attiláról szól a történet.
És emellett Károly király és a nemesek közt dúló háborúról is mesél. Igazán izgalmas és szívfájdító volt elolvasni a csatajelenetek, olyan élethűen ábrázolta a szerző, hogy még én magam is hallani véltem a kiáltásokat, kardok csapásait, ló dobogásait. Számomra sokat jelentett ez a könyv. Hiszen alig valamit tudok hazánk történelméről. S ez a könyv, a történet tökéletes volt számomra. És arra is, hogy folytassam tovább Anjou könyveivel. Szívből tudom ajánlani mindenkinek , aki szereti a történelmet. Cseppet sem bánom, hogy elkezdtem olvasni a magyar történelmi regényt. Igazán izgalmas, fordulatos, pörgős események voltak. Királyok, Nemesi urak, Hercegek, Templomos lovagok és a kor nagyjai is fel – felbukkantak olvasásom során.

Egy szóval zseniális olvasmány. Érdemes elolvasni!Nálam elsőszámú kedvencem lett!


Kedvenc idézet:


"Hiába lesz valakiből tökéletes lovag; hiába tudja, hogy neki nem szabad szerelmesnek lennie. Azt már a szív dönti el, amit azonban az nem az ember irányít.A szív magáé Istené, ő pedig önálló akarattal ruházta fel. A szív valójában sokkal bölcsebb az észnél, és egyedül ő tudja mit akar. Időnként pedig felülkerekedik a tulajdonosán , legyőzi az észt, és kis időre bár ,de képessé válik arra, hogy irányítsa a döntéseinket. Ilyenkor cselekszünk helyesen. Ilyenkor teszünk jót."

"Amit egyszer megszereztél, többé sose dobd el! Bármily csekély is javaidat gyarapítja, és ha nem tudod megbecsülni a keveset, nem érdemled meg, hogy mindennek felett uralkodhass. Legyen ez az én ajándékom: a kard, mellyel elvágod elleneidet, és a kupa, melyet győzelmed napján ürítesz fenékig. És a szavaim, melyek mindig téged szolgálnak majd."

"Valóban nem tudom, mit érezhetsz. Hogy milyen lehet elveszíteni egy gyermeket és egy régi barátot,hű társat egyszerre. Csak elképzeléseim lehetnek arról, hogy mindez mennyire fájdalmas. De te férfi vagy... Egy harcos! És a harcosnak nemcsak a fegyverrel kell tudnia bánni! A harcos csak akkor ér valamit,ha a szíve , a lelke is ugyanolyan erős, mint a karja, a teste! Ha belül is ugyanúgy tudja viselni a csapásokat, mint kívül!"


A könyvet itt tudod beszerezni: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése