2018. szeptember 21., péntek

Sudár Balázs – Petkes Zsolt: A honfoglalók viselete (Magyar Őstörténet 1.)

~~~ Recenzió ~~~


Történelem. Neked mit jelent ez a szó? Nekem mindent...

Köszönöm Helikon Kiadónak a lehetőséget, hogy kezembe vehettem és elolvashattam A honfoglalók viselete (Magyar Őstörténet 1.) c. könyvet. Kb 1-2 hónapja kaptam kézhez a könyveket, és most olvastam ki az első kötetet. Igazából nem akartam elkapkodni az olvasással, mert élvezni szerettem volna, hogy történelmi könyvet olvasok. Egy olyan történelmet, ami Őseinkről szólnak. Igyekszem, azért a következő kötettel nem elhúzni. De egy biztos nagyon érdekes lesz a harmadik rész.


Sudár Balázs – Petkes Zsolt:
A honfoglalók viselete
(Magyar Őstörténet 1.)



Tartalom:

A ​magyarok bejövetele, a Kárpát-medence meghódítása mindig is foglalkoztatta a magyar közvéleményt, első ismert történeti munkánk, Anonymus Gestája is ennek históriáját meséli el. Elődeink megjelenítése szintén hosszú múltra tekint vissza: a vezérek szerepelnek a 14. századi Képes krónika miniatúráin, Thuróczy művének fametszetein és a 16-17. századi főúri képgalériák olajfestményein is. E művek persze elsősorban koruk ízlésvilága szerint jelenítették meg a honfoglalókat. A múlt felé fordulás, a régiesnek tűnő viseletek ábrázolása a romantika idején kezdődött meg, de ez a múlt akkoriban még elsősorban a török időket jelentette. A kortársak, az arabok éppúgy, mint a bizánci görögök, gyakran töröknek – vagy legalábbis a törökök közül valónak – nevezték elődeinket. Hogy ennek pontosan mi volt az oka, azt pillanatnyilag a kutatók sem tudják biztosan, de e szemlélők abban semmiképpen sem tévedtek, hogy a magyarok ízig-vérig sztyeppei lovasnépként jelentek meg a történelem színpadán. Ez pedig sok mindent meghatároz, például az öltözködést is.
A kötet, a Magyar Őstörténet sorozat első darabja, a honfoglaló elődök viseletébe enged betekintést úgy, hogy a megismerés folyamatába is bevonja az olvasót.


Véleményem
5/5

Mindig is világéletemben imádtam a történelmet. Szerettem volna a meglévő tudásomat gyarapítani valamilyen szinten. S most van lehetőségem megtenni. Sokszor elgondolkodtam, hogy az őseink, hogyan éltek, milyen ruhákban öltöztek és miként haltak meg. Ez a könyv nagyon sokat segített megérteni, hogy milyen viseletük volt abban a korban. Számomra mindig is fontos volt a történelem és most, hogy lehetőségem volt elolvasni így örömmel vettem kezembe a könyvet. Hihetetlen, hogy ennyi év múltán is fenn maradnak egyes darabok.  Pl. tarsoly, veretek néha egy - egy textil foszlány, övcsatok, szíjvégek, övveretek, gyűrűk, karperecek, fülbevalók, gombok, tarsolylemezek, kaftánveretek, csizmaveretek stb. Temetkezési szokások, mind - mind történelem… A csontok elhelyezkedések, rituális szokások… És mi mindent meg lehet tudni belőle.
A könyv ismerteti az olvasóval a régészeti feltárások egyes eseményeit, helyeit, hogy hol találtak eddig fennmaradó őseink tárgyai illetve temetkezési szokások. Számomra élvezet volt olvasni és megdöbbentő volt az, hogy milyen sokáig fenn maradnak egyes dolgok. S ráadásul olyan emlékek is fennmaradt rólunk, őseinkről, hogy milyen öltözékekbe látták őket. Pl süvegeket, sapkákat, kendőket, ingeket, nadrágokat, kaftánokat, az övet és a lábbeliket. Döbbenten olvasgattam, hogy mennyi minden maradt fenn az utókor számára.  Cseppet sem bántam meg, hogy elkezdtem olvasni. Hiszen gyerekként is nagyon imádtam a történelmet, azonbelül a hazánk történelmét. Viszonyítási alapom nincs, hogy melyik jobb vagy rosszabb, de ez a könyv nekem nagyon tetszett. Sokrétű és változatos témákat hozott fel a szerző páros. Kezdve a régészeti feltárások, helyei és a temetkezési szokások. Majd később a ruha és egyéb tárgyak bemutatása volt.  Hamarosan folytatom a következő kötettel: Honfoglalók fegyverben címmel, harmadik kötettel. Sajnos második kötet nincs meg. Izgatottan várom mit árulhat el a Őseink fegyverviselésének története.

Nagyon tetszett a könyv, ahogy részletesen, aprólékosan és érthető nyelvezettel íródott az egész. Az biztos, hogy fogom folytatni az olvasást a második történettel.

Nem csak belső, de külső borító is igényes kidolgozott lett. Szívből ajánlom minden történelmet szerető olvasónak. Bátran kezdjen e sorozatot olvasni. 


A könyvet itt tudjátok beszerezni: